2010. április 2.

Kis kukta

Bögrés sütemény: Raffaello

Hozzávalók: 1 bögre kókuszreszelék, 25 dkg margarin, másfél bögre tejpor, másfél bögre cukor, 1 dl víz.

Elkészítése: A cukrot oldjuk fel a vízben, és egy lábasban tegyük fel a tűzre, majd 3-4 perc alatt összeforraljuk. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a margarint, a tejport, a kókuszreszelék felét. Jól keverjük el, majd hagyjuk kihűlni. A legjobb, ha egy félórára a hűtőszekrénybe tesszük. Amikor kész, vizes kézzel kis golyókat formálunk belőle, a közepére tegyünk egy szem mazsolát, vagy mogyorót, majd forgassuk bele a maradék kókuszreszelékbe. Tálalás előtt tegyük vissza a hűtőszekrénybe.

Húsvéti kuglóf

Hozzávalók: 22 cm-es kuglófforma, 1,25 dl tej, 1 tk. kristálycukor, 30 g élesztő, 250 g ráma, 250 g cukor, csipet só, reszelt citromhéj, 4 ek. citromlé, 4 tojás, 25 g cukrozott narancshéj, 125 g pirított mandula, 150 g mazsola, kevés rum, színes szórócukor, csokoládémáz.

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és letakarva állni hagyjuk. A lisztet a keverőtálba tesszük, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott margarint, majd belekeverjük a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a citromlevet, és végül a tojásokat. Egy robotgép dagasztó spiráljával összedolgozzuk a tésztát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott narancsot, a mandulát és a mazsolát, ízesítjük kevés rummal, majd még egyszer átdagasztjuk a géppel, és meleg helyen kelesztjük 30 percig. A kuglófformát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel vagy mandulaforgáccsal, és beletesszük a megkelt tésztát. Ezután a formában még 30 percig pihentetjük, és végül a forró előmelegített sütőben 180 fokon 80 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha elkészült díszítsük fel csokoládémázzal, színes szórócukorral vagy tojáscukorral.