2010. április 2.

Rádiók

Eljött a Csongrád Rádiónak a 87,6 MHz-es URH frekvencián az utolsó napja. Ez a nap: 2010. március 31. Kilenc éven keresztül a Gong Rádió frekvenciáján sugározták a helyi stúdió 4 órás műsorát. Mondják, a váltást egy gazdasági döntés kényszerítette ki. A kecskeméti adó úgy döntött, hogy egységesíti műsorrendjét, továbbiakban a nap 24 órájában a Gong Rádió műsora fog szólni, a helyi stúdiók (mindösszesen hatan) műsora pedig megszűnik. Információink szerint a folytatásért komoly árat kért a Gong.

Úgy tűnik, a 106,1-en szóló Rádió Szentes ajánlata kedvezőbb volt, hiszen egy megegyezést követően tavalyi áron, vagyis 4,8 millióért 4 órás független műsoridőt kap a Csongrádió. De ki egyezett meg kivel és hogyan? A kérdést a szentesi képviselő-testület ülésén tették fel, megtoldva azzal, hogy a Rádió Szentes stúdióvezetőjének volt-e arra joga, hogy eladja azt a bizonyos napi 4 órát a szomszédvárnak? Elhangzott: többmillió forintról lévén szó, amiben már a képviselő-testületnek van joga dönteni.

Mint kiderült, némelyek a délutáni programidőt féltik, melyben – a megegyezést követően – április 1-jétől csak Csongrádról szóló tudósításokat, híreket hallgathatnak a 106,1-es frekvencián. Mellesleg a rádió új műsorstruktúrája szerint jórészt zene szólt abban az időszakban a Rádió Szentesben. A csongrádi testület ülésén pedig azt firtatták a képviselők, hogy egy esetleges katasztrófa idején kaphat-e a rádiójuk hosszabb műsoridőt. Mint ismeretes, a 2006-os árvíz idején a Csongrádió stábja dicséretesen helytállt, jelen volt minden problémás helyszínen, hogy beszámoljon a történésekről.

De térjünk vissza Szentesre. Az ülésen dr. Gyenes Ágota elmondta: megkérdezte a Rádió Szentes stúdióvezetőjét, tudja-e, hogy mennyien hallgatják a rádiót. A stúdióvezető nem tudta megmondani. Ugyanis évek óta készülnek a felmérésre, de valami oknál fogva az eddig elmaradt. Nos, képviselői interpelláció is elhangzott már az ügyben, hogy a város bizonyos részein alig, vagy egyáltalán nem hallható a Rádió Szentes. Tudjuk, Csongrádra ez hatványozottan érvényes.

Minek ennyi rádiócsatorna, ha nincs normális műsor? Amikor a büdzsében nincs rá pénz? Okos gondolatokat itt-ott mindig feldob valaki. Hallottuk: ezek a rádiók olyan "szükséges" kategóriába tartoznak, mint mondjuk az érettségi: ha van, senkit nem érdekel, ha nincs, akkor hiányolják... Hol itt az igazság...!

(A témában április 6-án, kedden 16 órakor rendkívüli ülést tart a szentesi képviselő-testület.)

(lovas)