2010. április 2.

Pénzt kaptak a megyétől

A Szentesi Vízilabda Klub nevében Molnár Zoltán alelnök vette át a dokumentumotÜnnepélyes keretek között írták alá a szentesi sportegyesületek 2010. évi működését segítő, az utánpótlás-nevelést támogató szerződéseket, március 31-én, szerdán. A szerződés aláírására a Chicago Étteremben került sor. Az eseményen jelen volt Magyar Anna a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Bohács Zsolt a megye "sport nagykövete", Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos Szentes alpolgármestere, a sportvezetők és a sportágak képviselői.

Magyar Anna hangsúlyozta, ezt az évet "Egészség és a Sport" évének nyilvánították. Az egészség mindenki számára az egyik legfontosabb kincs, ha ez megvan, akkor erre már lehet építkezni, ha ez csorbát szenved, az minden másra egyformán kihat. Az egészség és a sport úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy aki beteg azt meg kell gyógyítani, és ehhez fenn kell tartani a megfelelő infrastruktúrát, hogy mindenki megkapja azt, ami a gyógyulásához szükséges. Aki nem beteg, annak meg kell őrizni az egészségét, aminek egyik eszköze a sport. Az élsport egyfajta húzóerőt jelent, példaképeket ad, és az utánpótlás- nevelésnek, a fiatalok személyiségalakulásának egyik fontos alkotó eleme.

Dr. Bohács Zsolt, mint a megye "sport nagykövete" megköszönte azt a bizalmat, hogy őt alkalmasnak találták erre a feladatra. A közelmúltban volt egy felmérés, melyből kiderült, hogy Csongrád megye lakosságának mintegy harminc százalékát érdekli, érinti a sport. A fiatalok érzékenyebbek a sport különböző szakágaira, de elsősorban a tömeg- vagy amatőr sportágakra. Az élsportot elenyésző számban művelik. A világversenyeken szereplő, eredményeket felmutató sportolók azonban vonzzák egy adott sportághoz az utánpótlást. Ehhez természetesen anyagi feltételeket is biztosítani kell, melyekre a tervek szerint országos viszonylatban a jövőben, a GDP egy százalékát szeretnék fordítani, hasonlóan Európa többi országához.

Farkas Sándor elmondta, hogy az utánpótlás-nevelést támogató szerződések aláírása, egy olyan felzárkóztatási lehetőség, amely a szentesi fiataloknak egy kiszámíthatóbb, biztonságosabb távlati lehetőséget biztosít, ami az egészséges életmódhoz, az egészséges neveléshez, az egészség megőrzéshez járul hozzá. Szentesen több olyan sportszervezet van, akik a jelenlegi szerény lehetőségekkel is megpróbálnak első osztályú, esetleg válogatott versenyzőkkel is kiemelkedő eredményeket elérni, hogy ezzel Szentest és környékét bemutassák a világban.

A Szentesi Vízilabda Klub 5 millió, a Szentesi VSC 2,5 millió, a Szilver Táncsport Egyesület és a Szentesi Kinizsi SZITE 1-1 millió forint támogatást kapott.

Garai Sz. Imre