XLI. évfolyam 36. szám

2009. szeptember 11.

Extrém-pálya fiataloknak

Bővülő temetői szolgáltatások, szóróparcella épül

Új, modern feltételek között edzhetnek decembertől a gördeszkások, görkorisok, BMX-esek. Mint elmondták, több tízezer forintos acélszerkezeteiket folyamatosan lopják. Ezen a héten 15 ezer forintos csúszópadjuk tűnt el. (Fotó: Cseh-Lakos)A Pusztai László Sporttelepen 14 millió forintos beruházás keretében komplex BMX-görkori pálya, 12 millió forintos fejlesztés eredményeként a Kálvária temetőben új típusú szóróparcella épül. Ezen kívül járda és útszakaszok újulnak meg a városban pályázati forrásból - jelentette be Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

2009. szeptember 11.

Lecsóízek tárháza

Csongrád megyei Önkormányzat Egyesített Szociális Intézményének csapataHagyományosan kezdődött a 8. is, a rendezvény első napján, pénteken a Dobbantó Táncegyüttes és az őket kísérő városi fúvószenekar lovas kocsikkal járta be a települést. Úgy is mondhatnánk: megadták a fesztivál hangulatát. Olyannyira, hogy délután már gyerekek sokasága várta a Pom-Pom együttes műsorát. Jó szórakozást nyújtottak a Lajtha László Művészeti Iskola szintetizátorosai, a La Bomba zenekar pedig Hevesi Imre vezetésével igazi latin-amerikai hangulatot teremtett az Apponyi téren.

2009. szeptember 11.

Fogadónap

Szeptember 17-én, csütörtökön 9-11 óra között Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester 14-16 óra között tart fogadónapot a városházán. A város vezetői hivatali helyiségükben fogadják az ügyeiket intézőket, valamint a közügyek iránt érdeklődő lakosokat.

2009. szeptember 11.

Cserháti emléktorna

A ligeti uszodában rendezik meg szeptember 11-én, pénteken és 12-én, szombaton a Cserháti Gyula vízilabda emléktornát. A vizes derbin a párizsi és a szentesi csapat, valamint a BVSC és az OSC együttesei mérkőznek egymással. Pénteken fél 5-kor kezdődik a Párizs-BVSC összecsapás, 6 órakor pedig a Szentes- OSC. Szombaton 10-kor az OSC-BVSC, fél 12-kor a Szentes-Párizs, fél 4-kor az OSC-Párizs, 5 órakor a Szentes-BVSC csapatai szállnak vízbe. A meccsre 300 forintba kerül a belépő és a bajnoki szezonban is ennyiért vehetnek majd jegyet a szurkolók.

2009. szeptember 11.

Aláírások a zöldségpiacért

A Rákóczi utcai zöldségpiacot az integrált városfejlesztési stratégiában szereplő tervek szerint pár éven belül ki kellene költöztetni a Szarvasi úti nagybani piacra. A közkedvelt elárusítóhely kitelepítése ellen egyre többen tiltakoznak, a Nyugdíjasok Szentesi Szövetsége Egyesülete a csütörtöki piacnapon aláírásgyűjtésbe kezdett.

Maradjon a jól működő zöldségpiac a jelenlegi helyén - ezzel a céllal állt ki a sajtó nyilvánossága elé Gon-diné Ollai Katalin, az egyesület elnöke, Csepregi Piroska egyesületi tag és Gazsi Sándor pártoló tag a piaci forgatagban. Az egyesület vezetője azzal példálózott: mindenhol találunk központi helyen lévő piacokat, melyeket mégsem költöztet ki a városvezetés. A civil összefogás a vásárlók, a kofák és a kereskedők mellé áll, és szeretne a döntéshozóktól, a képviselő-testülettől és a pártoktól határozott állásfoglalást, mely évtizedekre szólna.

2009. szeptember 11.

Egy nap autómentesen

Az állampolgárok részvételére számítanak

Két nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva hirdetnek aktív részvételi lehetőséget szeptember 22-én, kedden. Az Európai Mobilitási Hét jegyében megrendezik az Autómentes Napot, melynek idejére lezárják a Kossuth utca egy szakaszát, és az érintett terület kihasználása kapcsán szerveznek ott kerékpáros gyorsulási versenyt. Az Állampolgári Részvétel Hete alkalmából (szeptember 21-27.) szintén ezen a napon civil szervezetek vonják be tevékenységeikbe a vállalkozó kedvű lakosokat.

2009. szeptember 11.

Vízen, úton, tornateremben ünnepelnek

Jubilál a Horváth Mihály Gimnázium

Sportrendezvényekkel is, köztük 150 kilométeres futással, úszással, tekergéssel, valamint 150 perces floorball és kosárlabda mérkőzésekkel ünnepelhetik a Horváth Mihály Gimnázium fennállásának 150. évfordulóját a tanárok, tanulók és az intézmény egykori diákjai. Az sportprogramokra még mindig lehet jelentkezni a középiskola testnevelő tanárainál. Aki a tekergésbe szeretne bekapcsolódni, az Tóth Tibornál adhatja le nevezését, illetve a szervezéshez támogatást még mindig szívesen fogadnak a rendezők.

Szeptember 22-én, kedden 150 kilométeres futóváltóval indul a Horváth Mihály Gimnáziumban a jubileumi sport rendezvénysorozat. A résztvevőktől függ, hogy hány fős csoportokba osztják majd a jelentkezőket, akik összesen 150 kilométert tesznek meg kocogva. A vál-tóverseny délután 3 órakor kezdődik, a távok megtétele közben mindenkinek lesz ideje pihenésre is.

2009. szeptember 11.

Rákász-koncert

Noha Rákász Gergely koncertorgonista mindig hangsúlyozta, hogy egy hangversenynek a közönségről, a hallgatók jó hangulatáról kell szólnia, talán sohasem volt ez jobban igaz, mint a mostani esetben. Encore - Ráadás című lemeze és az azt bemutató koncert ugyanis nem csak a hallgatóknak, de a hallgatókkal együtt készült.

Hogyan lehet egy lemezt a közönséggel együtt készíteni? Érdeklődésünkre a művész a következőket válaszolta:

- Több, mint egy évtizede hangversenyezem és ez alatt felépült egy baráti kör.

Kezdetben csak a személyes ismerőseim tartoztak ide, akik szerették volna tudni, mikor, hol hangversenyezem. Majd a koncertlátogatók közül egyre többen kértek értesítést, míg végül a csatlakozás lehetőségét nyilvánosan is meghirdettük. A végeredmény: egy közel 22 ezer tagot számláló klub a nagyvilágban, akikkel részben levélben, zömével azonban elektronikusan tartjuk a kapcsolatot. Itt, a Rákász Gergely Baráti Körben kérdezősködhettünk, kinek mi volna a szívéhez legközelebb álló ráadás darab. Rengeteg válaszlevél érkezett, és ezek befolyásoltak a műsor összeállításában.

Mint megtudtuk, a legtöbben Bach d-moll Toccata és Fúgáját kérték, Widor Toccatája ugyan ilyen népszerű, de felcsendül még a lemezen és persze a koncerten is Vierne Westminsteri harangok című darabja és még sok egyéb remekmű. A végeredmény egy a megszokott módon interaktív, tulajdonképpen Best Of hangverseny a világszerte legismertebb ráadás darabokkal. Természetesen ezúttal sem maradnak el a zenetörténeti kalandozások, amelyekből fény derül arra, miként hatott az olasz opera a francia orgonaművészetre, ki volt a zeneszerző, akitől Párizs érseke eltiltotta a hölgy látogatókat a misék alatt, és megismerkedhetnek Bach legendás darabja, a d-moll toccata és fúga történetével, és eldönthetik, hogy a teljesen különböző történetek és legendák mellett kardoskodó zenetörténészek és műkedvelők közül vajon kinek lehet igaza.

A hangverseny időpontjai. Csongrádon szeptember 19-én, szombaton este 7 órakor a Nagyboldogasszony-templomban. (Jegyelővétel: Művelődési Központ és Városi Galéria, Szentháromság tér 8.).

Szentesen szeptember 20-án, vasárnap este 7 órakor a Szent Anna-templomban. (Jegyelővétel: a főtéri galériában, Kossuth tér 5. I. em. Tel: 30 756-6084).

2009. szeptember 11.

Csak egy Földünk van

A természetvédelem időszerű kérdéseivel foglalkoznak a gondolkodók klubjának tagjai következő összejövetelükön. Szeptember 14-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárba várják e téma iránt érdeklődőket. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet gimnáziumi tanár.

2009. szeptember 11.

Személycserék a tisztikarban

Évfordulónaptár - 2009.

160 éve, 1849. szeptember 7-én Gyulai Gaál Eduárd cs. kir. kerületi főbiztos ismertette kormányzási alapelveit. Kinevezte Csongrád megye ideiglenes tisztikarát: Temes-váry István királyi biztost és Dobosy Lajos kormányzó alispánt megerősítette tisztségében, Basa József szentesi polgármestert pedig kinevezte a szentesi járás főszolgabírójává. - Lefogták és Szegedre szállították Hajdú Lajos szentesi református népiskolai igazgatót. Az Aradon működő Cs. Kir. Rendkívüli Haditörvényszék felségsértés címén kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. (Utóbb az ítéletet 20 évi várfogságra enyhítették.)

135 éve, 1874. szeptember 7-én Edelényben (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) megszületett Fridrich János (1874-1959) fotográfus, aki az 1890-es évek elején telepedett le Szentesen. Saját műtermét 1905-ben nyitotta meg az ún. Görög Udvarban. A művészi fényképezés mellett majd minden szentesi családról készített felvételt. Megörökítette a város utcaképeit, középületeit, jeles személyiségeit és eseményeit. Értékes gyűjteményét a szentesi múzeum őrzi.

30 éve, 1979. szeptember 7-9. között rangos nemzetközi vízilabdatorna helyszíne volt Szentes. A külföldi csapatok közül a sokszoros lengyel bajnok Arkonia Szczeczin és a svéd Järfälla Simsällskap vendégszerepeltek városunkban, a magyarokat az Újpesti Dózsa, a Vasas Izzó, az Eger SE és a házigazdák képviselték. A Szentes'79 elnevezésű nemzetközi tornát a Szentesi Vízmű SK csapata nyerte, megverve a Dózsát és a Vasast.

160 éve, 1849. szeptember 8-án a császári hatóságok jelentős személycseréket hajtottak végre a megbízhatatlannak ítélt szentesi tisztikarban. Polgármesterré Sré-ter Antalt nevezték ki.

30 éve, 1979. szeptember 8-án Zorán Sztevanovity előadóestet tartott a Helyőrségi Művelődési Otthonban. Közreműködött Bakacsi Béla és a Főnix együttes.

20 éve, 1989. szeptember 8-án a Városi Galériában megnyílt Czóbel Béla Kossuth-díjas festőművész, grafikus emlékkiállítása. Az értékes anyagot a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága bocsátotta a művelődési központ rendelkezésére. A kiállítást a szentesi születésű Mucsi András művészettörténész rendezte. A tárlatot megnyitotta Bihari József, a Pest Megyei Múzeumok főigazgatója.

130 éve, 1879. szeptember 9-én megszületett dr. Vajda Antal (1879-1954) ügyvéd, lapszerkesztő, az Alföldi Ellenzék (1918-tól Alföldi Újság) kiadó-tulajdonosa és felelős szerkesztője.

30 éve, 1979. szeptember 9-én Szentesi újságok a múltban címen sajtótörténeti kiállítás nyílt a Városi Galériában. 1871-től közel 100 féle lap jelent meg a városban, ezekből kaphattak ízelítőt a látogatók, régi városképek kíséretében. A kiállítást rendezte Labádi Lajos levéltáros; megnyitót mondott dr. Novobáczky Sándor újságíró, a Magyarország c. hetilap alapító-szerkesztője.

20 éve, 1989. szeptember 9-én az Erdélyi Szövetség Szentesi Szervezete megtartotta első rendes közgyűlését. Az alapszabály elfogadását követően megválasztották a tisztségviselőket: elnök dr. Barta László, a jogügyi csoport vezetője dr. Pataki Tamás, a művelődési csoport vezetője dr. Csipes Antal, munkaügyi, lakásügyi és szociális csoport vezetője Szabó Mihály, az egészségügyi csoport vezetője dr. Csíky László. A helyi szervezet taglétszáma 38 fő. A közgyűlés határozatot hozott arról, hogy kezdeményezi Tőkés László református lelkész Béke Nobel-díjra való jelölését. A szentesi szervezet megalakulása óta kb. 40 erdélyi menekültnek nyújtott segítséget.

Összeállította:
Labádi Lajos

2009. szeptember 11.

Szűrővizsgálat a megyeháza előtt

Egészség egy életen át

Az egészség egy életen át egészségvédelmi szűrőprogram célja az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb eszközökkel. Ehhez a prevencióhoz, megelőzéshez és a már kialakult betegségek, korszerű és magas színvonalú kezeléséhez nyújt segítséget az egészség egy életen át szűrőprogram orvos szakmai szervezetek, egészségügyi intézmények, civil szervezetek közreműködésével. Az 5 éves átfogó szűrőprogram segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, a beteg és orvos kapcsolatokban, az egészségvédelem több dimenziós megismerésében.

Az önkormányzat sikeresen pályázott a programban való részvételre, így lehetőség lesz arra, hogy a megyeháza előtt szeptember 20-án, vasárnap 10-18 óra között ingyenes szűrővizsgálaton vehetnek részt a városban és a környékén élők.

A programban szereplő vizsgálatok: vérnyomás- és vércukorszint-mérés, koleszterinszint- és húgysavmérés, véroxigén-vizsgálat, test analízis, súly, cél súly meghatározás, testzsír- és vázizom tömeg, ásványi anyag összetétel, csontritkulás, szív- és érrendszeri vizsgálat, légzésfunkció, szénmonoxid mérés, SDS vizsgálat (pajzsmirigy, allergia, arcüreg és foggóc vizsgálat).

2009. szeptember 11.

Köszönet-Oklevél

Az önkormányzat képviselő-testülete valamint a szociális és egészségügyi bizottság Köszönet-Oklevél alapításáról rendelkezett a szociális területen tevékenykedő személyek munkájának elismerése céljából.

Az oklevél adományozását kezdeményezheti a bizottság bármely tagja, az e területen működő intézmény vezetője, dolgozója valamint karitatív vagy társadalmi szervezet.

A javaslatot szeptember 30-ig kell a szociálpolitikai osztályhoz eljuttatni, amelynek tartalmaznia kell a személy és a szervezet nevét, címét valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését.

A bizottság októberben, a soron következő ülésén dönt arról, hogy mely személy vagy szervezet (egy évben legfeljebb öt) kaphatja meg az oklevelet, amit a "Szociális Munka" napján adnak át.

2009. szeptember 11.

Folytatódik "Az iskola rendőre" program

Ebben a tanévben is folytatódik a tavalyi nagy sikerű "Iskola rendőre" program, amelyet egy esztendővel ezelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság indított útjára, és ami nagymértékben segítette a rendőrség által a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. Hasonlóan az elmúlt esztendőhöz, minden szentesi, és a rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó Szentes környéki (Derekegyház, Szegvár, Nagymágocs, Fábiánsebestyén) település általános iskolája saját rendőrrel "bír". Szentesen a Deák, a Damjanich és a Rigó Alajos iskola rendőre Kovács Károly, a Kiss Bálint, a Szent Erzsébet és a Klauzál iskoláé Erdélyiné Kalmár Tünde, a Koszta iskoláé Faragó Róbert, a Petőfi iskoláé pedig Halmai Zoltán. Az iskola rendőrét akár az intézmények, akár az iskolákon keresztül a szülők és a tanulók is felkereshetik, ha olyan kérdés merülne fel, amely a rendőrség hatáskörébe tartozik.

2009. szeptember 11.

Véradó-kamion!

Szeptember 18-án, pénteken ismét véradásra lesz lehetőség a véradókamionban a Kossuth téren. A kamiont a szökőkút felöli oldalon, a parkolóban találják meg a régi és az új véradók. A véradást a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete és a Dr. Bugyi István Kórház Vérellátó Osztályának munkatársai szervezik.

2009. szeptember 11.

A fához szorította

Kerékpárral indult szórakozni három fiatal a múlt hétvégén az egyik diszkóhoz, ám hazafelé már ketten kénytelenek voltak gyalogolni, mivel ellopták járművüket. A három kerékpárt egy lakattal zárták le, ám az egyik keró tulajdonosa hamarabb indult haza, mint társai és kinyitotta a zárat, de erről nem értesítette cimboráit. A lezáratlanul hagyott bringákat szinte azonnal ellopták. Ez a történet azonban csak egy a sok közül, az elmúlt időszakban ugyanis nagyon sok kerékpárt loptak el városunkban.

Hasonlóan aktívak azok a tolvajok is, akik lezáratlan gépkocsikra vadásznak, és azok utasteréből kézitáskákat, pénztárcákat visznek magukkal. Ezúttal a Dobó utcában, az egyik parkoló autót fosztották ki, okiratok, telefon, táska tűnt el a járműből.

Csaknem kétszáz méternyi rézkábelt loptak el ismeretlen tettesek még augusztus végén az egyik Szentes közeli telephely raktárépületéből több százezer forint értékben. A rendőrség néhány nappal ezelőtt elfogta az elkövetőket, és a kábelek is előkerültek, de már lecsupaszított állapotban. A két tolvaj ellen lopás miatt indult büntetőeljárás.

Szintén lopás miatt nyomoznak a városi rendőrkapitányság munkatársai abban az ügyben, amikor is arany ékszerek és telefon tűnt el 290 ezer forint értékben az egyik Jókai utcai házból. Az elkövetők személyét sikerült beazonosítani, és az ékszerek is előkerültek az egyik zálogházból.

Baleset történt az Ipartelepi úti szervizúton. Szeptember 4-én, háromnegyed 7 körül a városellátó intézmény tulajdonában lévő szemétszállító autó munkavégzés során, tolatás közben a gépjármű hátsó peronján tartózkodó személyt a jármű és az annak háta mögött lévő fa közé szorította. A munkát végző férfi súlyos sérülésekkel került kórházba. A jármű vezetője ellen a rendőrség közúti baleset okozása miatt indított eljárást.

H. V.

2009. szeptember 11.

Megújulhat a liget

A revitalizációs terv készítésében jelentős munkát végzett Kádár Judit és Sárréti Dániel, akik táj- és kertépítész mérnökként dolgoztak a projekten. Mint ahogyan azt Sárréti Dánieltől megtudtuk: 2004-ben keresték meg őket először, az első terv akkor született meg a kert-rehabilitációs munkára. Ennek egyfajta továbbfejlesztett munkarésze a jelenlegi anyag, amelyre már felvezették az azóta kivágott fákat is, és amelyben benne van az új sétány-nyomvonalterv, a futópálya és a véglegesített faleváltási terv is.

A történeti kutatás részeként a legelső fellelhető dokumentumoktól kutatták a Széchenyi liget történetét, életét. Megpróbálták modellezni állapotát a különféle korokban, s így vissza tudtak nyúlni az eredeti koncepcióhoz és célokhoz. Aztán az elképzeléseket a mai kornak megfelelő elvárásokhoz igazították, és kiválasztották a megfelelő anyagokat a megvalósításhoz.

- A liget teljes belső sétányrendszere gyöngykavics burkolatú volt eredetileg, és a belső szövetnek továbbra is az marad, de markáns változás, hogy az elmosódó szegélyeket felváltja egy kiemelt betonból készült szegély. Ez határozott elválasztást jelent majd a gyepfelület és a burkolat, járófelület között. A külső, keretező sétányok átváltoznak futópályává, ami jelenleg is a futó, kocogó tömegsportot kedvelők használnak. A futópálya öntött gumiőrleményből készül majd, mely sportolásra igazán alkalmas megoldás. Nem balesetveszélyes, időjárástól függetlenül bármikor használható és természetbarátnak is nevezhető, mert használt gumiabroncsok ledarálásával készül az őrlemény. Nem illeszkedik rosszabbul a környezethez sem, mint például a beton. Ahol a futópálya halad, a gyöngykavics sétány nem jelenik meg. Azokon a sétányrészeken pedig, ahol az intenzív gyalogosforgalom bonyolódik le, ott a betonlapos burkolatot klinkertégla váltja fel, amely sokkal jobban illeszkedik a környezethez - mondta el a tervező, aki arról is beszámolt, hogy a Széchenyi liget körüli kerítés is megújul, az elavultnak tekinthető drótkerítést felváltja egy zöld színű ponthegesztett acélhálóból készült kerítés.

Cseh-Lakos

2009. szeptember 11.

A fiatalokat segíti a Rotary-klub

Anyagilag és csereutakkal

Kovácsné Gila Erzsébet ifjúsági felelős

Az emberbaráti célokkal működő Rotary-klubok - annak idején Amerikában volt a kiinduló pontjuk - ma már behálózzák az egész világot. Így Magyarországon, ezen belül Csongrád megyében is találkozni velük. Egy "ikerklub" - a két város közelsége folytán - Szentes-Csongrád néven teljesíti vállalt feladatait. Szívesen beszél erről Szentesen, Beleon Zsoltné a klub soros elnöke és Kovácsné Gila Erzsébet ifjúsági felelős.

- Az ifjúságé a jövő, ezért támogatjuk pályázatok révén elsősorban a tehetséges, de hátrányos helyzetű fiatalokat, akikhez kiemelkedő eredmények fűződnek az iskolai tanulmányokban, a zenében, a művészeti ágakban, a sportban és így tovább. Anyagi segítségről van szó, de más kultúrák és nyelvek megismerését segítik a pályázati pár hetes külföldi cserelátogatások, amikor kölcsönös formában gondoskodnak a résztvevő diákokról a családok. Pályakezdők, egyetemisták számára hoszszabb idejű külföldi tanulmányutakra is sor került például Franciaországba, Németországba és a messzi Equadorba, az ottani Rotary-klubok közreműködésével.

2009. szeptember 11.

Budapesti magasröptű keringők (pörklik)

Sok embernek talán nem sokat jelentenek a címben szereplő szavak, talán nem is tudják, miről van szó. Pedig egyszerű a helyzet: olyan galambokról, amelyek képesek szinte a kisrepülők magasságában (2-3 ezer méteren) több órát repülni, és van úgy, hogy szabad szemmel nem is lehet látni őket. Sport ez is, elsősorban a galamboknak.

Gulyás Ferenc Szentesen a leggazdagabb "eredménygyűjteménnyel" rendelkezik, és ez a hobbi kitölti minden szabadidejét. Sőt a zsebpénze sem mindig elég, ha komolyan gondolja ezeknek a galamboknak a tenyésztését. Természetesen nem egyedül, hanem komoly nemzetközi szervezet, az Európai Unió Röpgalamb Szövetség égisze alatt több mint 10 hazai egyesületben, több mint 300 versenyző és tenyésztő hódol ennek a szenvedélyének, és szerveződnek a versenyek. Magyar és angol módszer szerint bonyolítják a versenyeket.

2009. szeptember 11.

Elismerés a Klauzálnak

Elismerő oklevelet adományozott az oktatási és kulturális miniszter a Klauzál Gábor Általános Iskolának. Az elismerésre az önkormányzat terjesztette fel az intézményt, mely 25 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, 1984. szeptember 3-án indult el az általános iskolában a tanítás. A jubileum alkalmából - tekintettel arra a kiváló munkára, amit az iskola végez mind a pályázatok írása, mint pedig a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása terén - terjesztették fel a kitüntetésre az oktatási intézményt. Az iskola 2008-ban többek között sikerrel pályázott a HEFOP programkeretében. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Világ-nyelv programjában nyertes pályázatukkal idegennyelvi Forrás Tanulóközpont nyílt 2003-ban könyvtárukban. Angol, német, francia tankönyvek, audio-vizuális anyagok, szótárak és multimédiás számítógép áll a város tanulói és pedagógusai rendelkezésére. A Comenius program keretében spanyol, olasz- és litván iskolákkal tartanak fenn kapcsolatot, céljuk egymás népi gyermekjátékainak megismerése.

A Klauzál Gábor Általános Iskola az elismerő oklevelet a tanévnyitó ünnepségen vehette át Szirbik Imre polgármestertől, országgyűlési képviselőtől. A polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetője, Mihály Béláné lapunk érdeklődésére elmondta: Az intézményeket jubileum alkalmából lehet kitüntetésre felterjeszteni a miniszterhez, az elismerés elnyeréséhez azonban színvonalas szakmai munkára is szükség van. A városban elismerő oklevelet a Klauzál Gábor Általános Iskolán kívül kapott már a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 50 éves, valamint a Koszta József Általános Iskola 25 éves jubileuma alkalmából.

2009. szeptember 11.

Apátia és pesszimizmus

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, megtartotta tisztújító közgyűlését a Szentes és Vidéke Ipartestület. Az eseményen jelen volt Szűcs György (képünkön), az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke. Alábbiakban elhangzott tájékoztatójából közlünk részleteket.

- Annak az embernek, akinek nincs terve a jövő évre, annak el kell viselnie a jelenét, márpedig ez a jelen olyan szomorú, hogyha elődeink is ezt tették volna, akkor ma nem beszélhetnénk Magyarországon a 125 éves ipartestületekről. Apátia, pesszimizmus jellemzi az országot - jelentette ki az elnök a szentesi közgyűlésen. Szólt az Ipartestületek országos szervezetéről, az Érdekegyeztető

Tanácsról, annak munkájáról. Mint mondta, húsz éve próbálják nevét, súlyát törvénnyel korlátozni. De mivel nem törvénnyel alakult meg, hanem a társadalomból jött szerveződéssel, a mai napig nincs az Érdekegyeztető Tanácsról szóló törvény.

- Az Iposz feladata az, hogy megadja azt a jogi segítséget, megbecsülést a kormányzattal és a különböző szervezetek képviselőivel szemben, amelyet sajnos a törvényhozás és a kormány nem mindig vesz figyelembe. Mérhetetlen terhet rak a nyakunkba. Magyarországon szinte már minden átalakult, csak az államigazgatás intézési módjában maradt meg az 1990 előtti mechanizmus. Ez pedig nem mehet tovább. Az iparos szakma mérhetetlen terhet visel. Pedig a munkavállalók 67 százalékát mi foglalkoztatjuk, s a mi termelési értékeink mutatói is jobbak a multinacionális cégeknél, csak ott az eszközök aránya nagyobb, ami nekünk nincs.

- Alkotmánybíróságon voltunk a nyugdíjasok ügyében. Ha megemelik a nyugdíjkorhatárt, ami januártól kezdődik, ha sok fiatalnak nem lesz munkája, akkor tessék hagyni könnyített módon a nyugdíjasoknak az önmagukról való gondoskodást. Állandó konfliktus-megoldási tárgyalásokban vagyunk. Munkahelymegtartó-képesség és a szakmai képzés, ez az, amit tovább tudunk vinni. Tartsanak ki az Iposz mellett, összefogva, egységben több az erő. Remélem, egyszer majd mások is meg fogják érteni, hogy szükség van ránk - fogalmazott az országos elnök.

(lovas)

2009. szeptember 11.

Moziünnep

Hatodik alkalommal rendezik meg szeptember 17. és 20. között a Moziünnepet. A helyi Őze Lajos Filmszínház vásznán a Mamma Mia! című angol-amerikai zenés vígjátékot és a Képlet című ausztrál filmet nézhetik meg a mozi szerelmesei. Az előadásokra a mozijegy ára egységesen 350 forint lesz.

2009. szeptember 11.

Könyv a formagyakorlatokról

Mint már megírtuk augusztus 28-án a konferencia központban tartották meg az első Kyokushin Karate Világbajnokság szervezésének újabb mérföldkövét jelentő sajtótájékoztatót és sorsolást.

Az októberi vb nem csak Szentes, hanem Budapest és Magyarország életében is nagy jelentőséggel bír. Ha jól sikerül, ha eléri a célját, akkor biztos lesz folytatása. Talán, mint egy olimpia, vagy éppen labdarúgó világbajnokság rendezési jogáért más országok, más városok is versenyezni fognak, hiszen ekkora küzdősport-versenyt eddig Japánon kívül még nem rendeztek. Azt azonban csak mi mondhatjuk el, hogy az ötlet Szentesről származik, és az első világbajnokságot mi, magyarok rendeztük.

Tölgyesi Lívia (képünkön), a formagyakorlatokról az ún. kata-ról, ezek tanulásának a megkönnyítéséről szándékozik könyvet írni és kiadni, a világbajnokság tiszteletére. Ebben a múlt és a jelen nagynevű mesterei is segítenek, és ezzel is emléket szeretnének állítani Oyaman-ak, az alapítónak. A budó útját kívánja követni a bushidon keresztül, ami a több évszázados, évezredes tradíciókból, a szamuráj kódexből indul ki. Ez jóval több, mint egy mai értelemben vett sportszerű, sportolói magatartás. Ennek az alapja, a becsület, a kölcsönös tisztelet, a hűség. Az ellenfél nem ellenség! Sajnos ezek az értékek a mai világban kezdik a tartalmukat elveszíteni.

2009. szeptember 11.

Nemzetközi tábort terveznek

Magyar cserkészek Németországban

A szentesi és a német cserkészek a testvértelepülés főterén, középen a város polgármestere Klaus Schumacher, a háttérben Sankt Augustin szobraNemrég Németországban járt az 595-ös számú szentesi Bethlen Gábor Cserkészcsapat, akinek már évekre viszszanyúló testvérkapcsolati együttműködése van a katolikus Német Szent György Cserkészszövetség Sankt Augustin Menden-i csapatával. A látogatás egyben a testvérvárosi kapcsolatok ápolását is jelentette. A financiális hátteret pályázati forrás, illetve a Felsőpárti Református Egyházközség és a szentesi önkormányzat támogatása biztosította.

2009. szeptember 11.

Irodalmi est a gimnáziumban

A következő napok egyik - ha nem a legfontosabb - eseménye az, hogy a Horváth Mihály Gimnázium 150 éves évfordulóját ünnepli.

Ez, persze, számtalan ünnepi és komoly, ünnepi és vidám rendezvényre ad okot, valamint kötelezi erre az intézményt, a várost, meg a régi diákokat is.

Időrendben az elsők között szerepel majd egy este, aminek szereplői mind, kivétel nélkül kötődnek a régi iskolához, az "alma materhez", egykori, netán mostani munkahelyükhöz. Ezért, mint a társulatnak régi programja ez, klasszikus irodalmi műveket fognak felolvasni. Az írások mindegyike iskolához, tanulóhoz, tanár-diák viszonyhoz kötődik. A szándék szerint humorosan, mert a tanulás bizonyos helyzetei adnak erre okot. Másfél évszázadnál nagyobb időt figyelembe véve is.

A szereplők a megszokottak. Dózsa Erzsébet, Holman Endre, Papp László, Keserű Imre, Rácz Attila, Fesztbaum Béla. A szerzők időnként változnak. Most Gárdonyi Géza, Mándy Iván, Karinthy Frigyes, Anton Pavlovics Csehov, Kosztolányi Dezső és Cserna Szabó András írásai kerülnek terítékre. Az összeállítási munkát Poszler György végezte.

Időpont: október 15., este 19 óra. Helyszín: a Horváth Mihály Gimnázium díszterme.

Mindenkit, mint mindig szeretettel várnak.

2009. szeptember 11.

Mire készíti fel diákjait a zeneiskola?

Közművelődési feladatához is igazodva - például koncertek rendezése - most már a szentesi zeneoktatási intézmény a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont elnevezést viseli. Az utóbbihoz tartozik, hogy az elkövetkező időszakban a szentesi közönség előtt fellép Szokolay Balázs zongoraművész, Szecsődi Ferenc hegedűművész és olyan világzenei trió, amelynek jeles tagjai: Vukán György, Berkes Balázs, Kőszegi Imre.

- Ezen kívül lesz a tanárok, valamint a növendékek hangversenye, megyei kortárs-zenei találkozó, és a hagyományok szerint zeneiskolánk volt diákjai is bemutatkoznak, akik most felsőfokú zenei tanulmányokat folytatnak - sorolja Mihály Béla, a szentesi intézmény igazgatója, őt messzi vidéken a városi fúvószenekar karnagyaként is sokat ismerik.

2009. szeptember 11.

Háry János a színpadon

Évadnyitó előadás

Kodály Zoltán Háry János című daljátékát mutatták be a tanév második napján szovátai gyerekek a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda tornatermében. Az ötvenfős erdélyi gyermekcsoport munkáját évek óta az Erdélyi Tündérkert Alapítvány segíti.

A csoport vezetői Czakó Gabriella tanárnő és Nagy M. Vera, az iskola-nővérek rendjének szerzetesei, zenepedagógusok. Évekkel ezelőtt a dévai Csaba testvér hívására mentek Erdélybe, és az Erdélyi Tündérkert Alapítvány munkatársai lettek. Szovátán telepedtek le, körbejárták a környékbeli iskolákat, plébániákat, hogy felajánlják ingyenes segítségüket elsősorban a hátrányos helyzetű magyar gyerekek anyanyelvű oktatásában, művészeti nevelésében. 2004 szeptemberében kezdték meg szolgálatukat, s azóta a világtól elzárt sóvidéki, Nyárád-menti apró székely falvak iskoláiban újból folyik magas színvonalú, anyanyelvű énekzene-oktatás. Öt településen 480 gyermekkel foglalkoznak, gyermekkórusokat működtetnek, tehetséges falusi gyermekek számára hétvégi iskolát szerveznek, zeneóvodai csoportot, kántorképző tanfolyamot indítanak, kamaramuzsikálást szerveznek, liturgikus szolgálatot végeznek. Ezekben a kicsiny falvakban tehát alig van olyan diák, aki ne kapcsolódna valamilyen módon a zenéhez.

A helyi katolikus iskola már másodszor fogadhatta a szovátai gyerekeket, aki két évvel ezelőtt egy Szent Kingáról szóló énekes-táncos misztériumjátékot mutattak be, most pedig Kodály daljátékát. Ilyen feldolgozásban még nem vitték színpadra az anyagot: A 10-16 éves fiúk és lányok csengő hangon énekelték a műben szereplő népdalokat, fürge lábbal járták a táncot, s a legügyesebb furulyásokból álló kis kamaraegyüttes játszotta a zenei kíséretet. A meseországot idéző gyönyörű díszlet Vera nővér tervei alapján készült.

2009. szeptember 11.

Könyvbemutató

Böszörményi Zoltán Az éj puha teste című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket szeptember 17-én, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárba. Böszörményi középiskoláit Kolozsváron és Aradon végezte. Torontóban, a York egyetemen filozófiából diplomázott, majd sikeres üzleti karriert kezdett. A Luxten Lighting Co. R.T. alapítója (1993) és 2003-ig főrészvényese. Jelenleg a Nyugati Jelen napilap és az Irodalmi Jelen folyóirat főszerkesztője. Tulajdonosa az Irodalmi Jelen Könyvek könyvkiadónak. Nyolc éve Monacóban él.

2009. szeptember 11.

Egészségfelmérés városunkban is

Előzetesen levelet küldenek

Ez év őszén Magyarországon is sor kerül az európai lakossági egészségfelmérés első fordulójára. A felmérést a Központi Statisztikai Hivatal végzi az Európai Parlament és Tanács rendelete alapján, mely előírja a lakossági kikérdezésen alapuló felmérés ötévenkénti végrehajtását.

A lakossági egészségfelmérés szeptember 15-október 30. közötti időszakban 449 településen, 7000 fő megkérdezésével zajlik. A vizsgálat a 15 éves és idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki. Az adatszolgáltatásra kiválasztott személyeket névre szóló levélben kéri fel a KSH elnöke a felmérésben való részvételre. A kérdezők a KSH által kiállított igazolvány felmutatásával azonosítják magukat, valamint címlistával is rendelkeznek. Az adatgyűjtésben való részvétel önkéntes. A kérdőív kitöltése után minden válaszoló kisebb ajándékot kap, és nyereménysorsoláson is részt vehet.

Az interjú típusú felmérések segítségével a szakemberek képet kaphatnak a lakosság egészségi állapotáról, az életvitel jellemzőiről, az önellátással kapcsolatos korlátozottságról, valamint a testmozgásról, táplálkozásról, egészségkárosító szokásokról és az egészségügyi ellátórendszer igénybevételéről, illetve egyéb, az egészséget befolyásoló tényezőkről.

A felmérés személyes interjúkkal, hagyományos, papíralapú kérdőíves módszerrel történik. Az alapkérdőív mellett az adatszolgáltatók az érzékeny témákban (egészségügyi kiadások, egészségkárosító szokások) önkitöltős formában válaszolhatnak. A KSH összeírói Csongrád megye 14 településen keresik fel a kiválasztott személyeket, köztük a szentesieket is.

2009. szeptember 11.

Tandemugrásra is volt lehetőség

Családi repülőnap

A közelmúltban a repülést népszerűsítő programokkal a családok számára szerveztek programot a Szentesi Repülőklub tagjai.
Tar János elmondta, hogy a gyönyörű időben számos gyermekprogram mellett az érdeklődők megismerkedhettek a motoros- és vitorlázó repülőkkel, sőt az ejtőernyősökkel ún. tandem ugrást is ki lehetett próbálni. A tandem ugrás lényege, hogy egy tapasztalt ugró "ölében" ülve egyszerre, egy ejtőernyővel ugranak ki, kb. 3000 méter magasságban, és a tapasztalt ugró irányítja az ejtőernyő mozgását. Az ugrás biztonságos, hiszen van egy póternyő is rendkívüli esetekre. A szentesi repülőtér illetve a klubtagok nem rendelkeznek olyan motoros géppel, amelyikről az ejtőernyős ugrást végre lehet hajtani, így testvér klubok segítségével mutatták be ezt a sportot.

Lehetőség van arra, hogy az érdeklődők - januárban induló - tanfolyamon szerezzenek jogosítványt repülőgép vezetésből. A tanfolyam kb. 1 évig tart, és 80 felszállást foglal magában az elméleti felkészülés után. A "jogosítványszerzés" költsége közelít a gépjárművezetői jogosítványéhoz.

Háry László irányította a fel- és leszállást, az ugrásokat, a vitorlás és motoros gépek mozgását, a balesetek, rendkívüli események megelőzését, a szabályok betartását. A szabályok egy kívülállónak talán túl szigorúak, de itt nem lehet tévedni, annak mindig tragédia a vége.

A vitorlásgépek felszállását csörlővel segítik, amire egy több kilométer, rendkívül erős drót van felszerelve. A gépeket kb. 300 méter magasságba húzzák fel. Ott már a pilóta ügyességén, szerencséjén múlik, hogy talál-e felszálló légáramlatot, majd azt kihasználva, akár jóval magasabbra is fel tud emelkedni. A csöndben élvezni azt az egyedülálló élményt, amit a csönd, a magasság, a látvány nyújt. A repülőtér alkalmas arra, hogy motoros gépek vagy sárkányrepülők is felszálljanak, amit nemcsak a klubtagok használhatnak. Rendszeres sétarepülésre is van lehetőség - térítés ellenében - vitorlázórepülővel vagy segédmotoros vitorlázóval. Továbbra is várják az érdeklődőket egész évben.

Garai Sz. Imre

2009. szeptember 11.

Győr ETO Takarék-Legrand-Metalcom Szentes 7-2

Némethy LászlóA kilenc válogatottal felálló hazaiak, az első félidőben kissé görcsös játékkal mutatkoztak be a szép számú hazai közönség előtt Győrben. Bár az első gólt még ők szerezték, azonban Podonyi egyenlített, majd Erhard erőszakosságának köszönhetően Gyurcsányi öngóljával a Szentes megszerezte vezetést. A szentesiek kontrái veszélyesek voltak, és a "sündisznó" védekezéssel Madarászék nem tudtak mit kezdeni. Már majdnem meglepetést szimatoltak a nézők, de aztán kezdett érvényesülni a papírforma. Taktikát váltott a Győr és az egész pályás letámadás ellen a Szentes nem tudott mit "húzni" a taktikai repertoárból. Már az utolsó emberek is elveszítették a labdát, az előre ívelésekkel meg nem tudtak mit kezdeni a csatárok.

A második félidőre eltűnt a görcsösség a Rába-partiak játékából, magabiztosak lettek, és a jobb kondíciójuknak köszönhetően egyre-másra dolgozták ki a helyzeteket. Béry - bár nagyon jól védett - több alkalommal is tisztázott sakk-matt helyzetben. Mégis nagyarányú vereség lett a vége.

Kozma MihályKozma Mihály a győriek szakmai igazgatója elismeréssel szólt a Szentesről. Tisztában voltak vele, hogy nehéz mérkőzés lesz, és igaza is lett, körülbelül fél óráig a szentesiek taktikája volt eredményes, bár ehhez kellett a játékosainak az egyéni hibája is. De aztán kijött a rutin és a két csapat taktikai, gyorsasági és fizikai felkészültsége közötti különbség.

Némethy László, Legrand-Metalcom edzője büszke volt arra, hogy csapata felnőtt a feladathoz, bár vereséget szenvedtek. Sok-sok egyéni hibával, de töretlen lelkesedéssel és akarattal próbálták megállítani azokat a rohamokat, amelyeket a jóval nagyobb lehetőségekkel bíró, sokszoros válogatottak vezettek. Az első félidőben sikerült is véghez vinni a szoros védekezést és a kontratámadásokat, de a második félidőre kidomborodott a két csapat közötti különbség.

2009. szeptember 11.

Dzsúdó

Nyolcadjára rendezték meg a Tenkes Kupa Nemzetközi Judoversenyt (válogató a serdülő, ifi és junior korcsoportnak). A lebonyolított megmérettetésen a Pollák DSE cselgáncsozói is részt vettek.

Eredmények, ifjúsági: 1. Kalydy Patrícia (-70 kg), 1. Gila Nóra (+70 kg), 7. Valkai Béla (-73 kg). Junior: 1. Kalydy Patrícia (-70 kg), 1. Gila Nóra (-78 kg), 3. Mészáros Csaba (-90 kg).

Az egyesület köszöni a támogatásokat, valamint a nagytőkei polgármesteri hivatal express segítségét.

2009. szeptember 11.

Gördülő generációk

A St. Jupát SE. nyílt napot rendez szeptember 13-án, vasárnap. A program keretében délelőtt megszervezik a Gördülő generációk kerékpártúrát, a csapat - melynek tagjai lehetnek mindazok, akik már, illetve akik még tudnak biciklizni - a Dózsa-ház mellől 10 órakor indul. Délután lehetőség nyílik szakszerű biztosítással falmászásra, illetve kormányosok segítségével és mentőmellénnyel túrakenuzásra. A nyílt nappal kapcsolatban bővebb információk találhatók a www.programok.jupat.hu internetes oldalon, illetve telefonon is lehet érdeklődni, a 20/321-1693-as számon.

2009. szeptember 11.

Csongrádi győzelem a derbin

Két szomszédvár labdarúgó csapata nézett farkasszemet szombaton délután a Pusztai László Sporttelepen, a megyei első osztályú bajnokságban ugyanis Szentes-Csongrád mérkőzést rendeztek. A tavaszi 1-1-es döntetlennel végződött csongrádi összecsapáson bravúrnak számított a Kinizsi pontszerzése, és ezúttal is komoly fegyvertény lett volna pontot rabolni a Keller Mihály edzette együttestől.

Az első játékrész elején szinte csak a védekezésre futotta a Szentes erejéből, majd amikor húsz perc elteltével feljebb tolta hátsó alakzatát a Kinizsi, ezzel azonnal kiegyenlítettebb lett a játék. Már-már úgy tűnt, nem látnak gólt ebben a félidőben a szurkolók, ám a 45. percben egy pontrúgást követően a vendégek megszerezték a vezetést. A szünetet követően Stráma fejese csak centiméterekkel kerülte el a csongrádiak kapuját, majd néhány perccel később egy éles szögből leadott lövés után - Gömöri kezét is érintve - ismét a szentesi kapuban táncolt a labda. Kétgólos előnye tudatában semmit nem kockáztatva, kizárólag az ellenakciókra építve futballozott a Csongrád, és bár a mieink mentek előre, nem sikerült feltörni a néhány hónapja még szentesi színekben játszó, Polyák és Boldizsár által irányított védelmüket (az ugyancsak ex-Ki-nizsi-játékos, Lekrinszki Ari-el csereként jutott szóhoz.).

A kegyelemdöfést a 90. perben kapta meg Bozóki Zoltán csapata, a harmadik vendéggól végleg megpecsételte együttese sorsát. Bozóki szerint jobb, mozgékonyabb együttestől kapott ki 3-0-ra a Szentes, de hozzátette azt is, hogy ismét védelmi hibákkal segítették ellenfelüket gólokhoz. Vasárnap szegedi túra vár a Kinizsire, ezúttal a Szegedi Vasutas otthonából kellene pontot rabolni ahhoz, hogy ne szakadjanak le túlságosan riválisaiktól a mieink.

- Hering -

2009. szeptember 11.

Még egy hétig súlyzóznak.

Öt hete készül a 2009/ 2010-es bajnoki idényre az új edző, Zantleitner Krisztina (képünkön) irányításával a Hungerit-MetalCom-Szentes női vízilabda együttese. A korábbi klasszis játékos pályafutásának számos kimagasló sikere után ezúttal edzőként szeretne nagyot alkotni, és mint lapunknak elmondta, ehhez minden feltétel adott városunkban.

Zantleitner a Honvéd együttesében vízilabdázott az előző szezonban, már ekkor megkereste dr. Tóth Gyula, hogy lenne-e kedve a Hungeritet erősíteni a következő esztendőben. Ez a lehetőség pályafutása vége felé közeledve igazából nem motiválta, sőt egy Görögországból érkezett felkérés sem. Ám az, hogy a nyár elején, mint edző került szóba a neve nálunk, annál inkább. Ekkor döntött úgy, hogy rábólint a szentesi ajánlatra, és belevág életének egy új szakaszába. A várakozásai beigazolódtak, eddig csupa pozitív benyomás érte az uszodában és a városban egyaránt, és ami a legfontosabb: az edzésekkel is úgy haladnak a játékosokkal, ahogy azt előre tervezték.

2009. szeptember 11.

Hőguta

Meghal a székely bácsi. Felesége keservesen siratja. Komaasszonya megpróbálja vigasztalni:
- Ne sírj Mariska, hát emlékezz, hogy örökké ütött-vert.
- Igen, igen, - feleli Mariska néni - de amióta meghalt, úgy megszerettette magát!

2009. szeptember 11.

Kis kukta

  • Hideg joghurtleves
  • Bánáti rakott hús
  • Rovinji túrós galuska
2009. szeptember 11.

Védőszárnyak alatt

Szeptember 9-én hozták át a vásárhelyi bronzöntőműhelyből dr. Csíky László Táncoló székely szobrát. A Nagy Ferenc utcában helyezték el, a mozival szemben levő kis téren. A munkások szilikongittel rögzítették a 10 centis cementlaphoz. Azt mondták, reggelre megköt. Viszont addig őrizni kell valahogy, nehogy valaki egy ujjal is hozzányúljon, mert könnyen eldőlhet. Embert, aki átvegye a szobrot a városnak, a művész olyat egy ideig nem talált.

- Gyerekkoromban jártam a székely pontozót, nekem ez az egész belülről jött. Sportoló voltam, évtizedeken keresztül dobóatléta, azután edző. Tehát ez a mozgás már készen volt bennem. Belülről építkeztem. A fej, az arc egy székely testvérem arca, de maga az egész test az én anatómiámat, az én testemet mutatja, magam voltam ennek a szobornak a modellje - mesélte.

Tudjuk, régi vágya teljesült ezzel. Azt mondja, természetesnek tartja, hogy ha már egy ilyen kvalitású szobrász él egy városban, azért néhány szobrot hagyjon az utókorra, a keze nyomát. Itt a lényeg az volt, hogy álljon egy Csíky-szobor. A kérdésre, miszerint a mozi előtti helyet, itt, a sétálóutcában ő választotta-e ki?, kitérő választ adott. Azt mondta, arról nem nyilatkozik. Márpedig elég sokan megfordulnak itt - vitatkozott a riporter. Mire a válasz:

- Ez nagyon jó kis hely egy ilyen sétáló méretű szobornak. Gyakorlatilag tíz centis alapja van az egésznek. Ez a székely ember nem akar robosztus lenni, nem akar uralkodni senkin, nem akar eltaposni senkit. Vidáman táncol.

A szobor avatása szeptember 19-én 17 órakor lesz. Szirbik Imre polgármester mond köszöntő szavakat, majd dr. Trogmájer Ottó nyugalmazott múzeumigazgató mond avatóbeszédet.

Közreműködnek a szegvári Dobbantósok.

2009. szeptember 11.

Pályázatok

A városi könyvtár pályamunkákat vár. A Nagyival olvastam pályázatra 14 éven aluliak jelentkezhetnek, max. 1 gépelt oldalon kell könyvajánlót készíteni. Olyan anyagot kell leadni, amit szüleikkel, nagyszüleikkel közösen olvastak és ajánlanak. Az Unokámmal olvastam munkára a 45 éven felüliektől várnak max. 1 gépelt oldalas anyagot, amit gyermekeikkel, unokáikkal közösen olvastak. A Régi kedvencem pályázatra maximum 1 oldal terjedelmű könyvajánlást várnak.

Egy pályázó több kategóriában és több ajánlóval is indulhat. A műveket a felnőtt- és a gyermekkönyvtárba - jeligével ellátva, név és elérhetőség megjelölésével - borítékban kell eljuttatni szeptember 25-ig. Témánként a 3 legélvezetesebb ajánlót jutalmazzák. Eredményhirdetés: október 11-én a városi könyvtárban.

2009. szeptember 11.

Családi események

Született: Gombos Csabának és Dán Nikolett Melindának Lara, Gulyás Jánosnak és Kása Máriának Gellért, Horváth Attilának és Zsombó Tímeának Jázmin Napsugár, Molnár Györgynek és Gémes Erikának Rebeka nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Pataki János Pál és Szabó Veronika. Juhász Milán és Benkő Andrea, Szabó Ottó és Kósa Gabriella.

Elhunyt: Mikecz Károly Ferencné Janó Ilona, Virágos-Kis Mihály, Cseuz László Béláné Kopváry Valéria, Szunyi Mihály, Vérten Sándor János, Nóvé Péter, Horváth Józsefné Kajtár Terézia.