2009. szeptember 11.

Extrém-pálya fiataloknak

Bővülő temetői szolgáltatások, szóróparcella épül

Új, modern feltételek között edzhetnek decembertől a gördeszkások, görkorisok, BMX-esek. Mint elmondták, több tízezer forintos acélszerkezeteiket folyamatosan lopják. Ezen a héten 15 ezer forintos csúszópadjuk tűnt elA Pusztai László Sporttelepen 14 millió forintos beruházás keretében komplex BMX-görkori pálya, 12 millió forintos fejlesztés eredményeként a Kálvária temetőben új típusú szóróparcella épül. Ezen kívül járda és útszakaszok újulnak meg a városban pályázati forrásból - jelentette be Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

A fiatalok részéről már évek óta nagy igény mutatkozik arra, hogy BMX és görkorcsolya pálya épüljön a városban, mely most december közepére elkészülhet az egykori sportszálló melletti kézilabda pályán, ahol az extrém sportok bázisát hozza létre az önkormányzat. A felhasználható összegből ferdefalakat, negyed íves elemeket, ugróbokszot, piramist, gyorsítót telepítenek, illetve mindezek állagmegóvása érdekében térfigyelő kamerarendszer telepítését tervezik, és új kerítést húznak fel a területen. A beruházás részeként öltözködésre és tisztálkodásra alkalmas helyet is kialakítanak az épületben. A tervezett BMX-görkori pályával azonban nemcsak a helybeli fiatalokat szeretnék megszólítani, a pályázók szeretnék, ha az ország számos pontjáról érkeznének ide extrém sportokat kedvelő fiatalok, akik számára később nemzeti versenyeket is szerveznének.

Bővül a temetői szolgáltatások köre. A Kálvária temetőben egy sikeres pályázatnak köszönhetően új típusú szóróparcellás kegyeleti szolgáltatás biztosítására nyílik lehetőség. A város ezzel régi lakossági igényt elégít ki, amellett, hogy mint elhangzott, az önkormányzat gondot fordít a temetők rendezettségére annak ellenére, hogy egy sincs a város tulajdonában. A szóróparcella és a dísz-szórókút révén a hagyományos vagy urnás temetés költségeit vállalni nem tudók is méltó körülmények között búcsúztathatják el halottaikat, ünnepélyes gyászszertartás keretében. Ezen kívül használhatják majd például Halottak napi megemlékezéseken is a dísz-szórókutat, amelynél lehetőségük lesz a hozzátartozóknak szerettükről megemlékezni is. A berendezést a városellátó intézmény üzemelteti a jövőben, várhatóan novembertől.

A Kossuth Lajos utca déli oldalán is felújítják a járdát, 1500 négyzetméteren 24 millió forintból. A munkálatokat a Horváth Mihály és József Attila utca közötti szakaszon végzik el.

Folytatódnak a járda- és útfelújítások is a közeljövőben. Egy TEKI pályázatnak köszönhetően 30 millió forintos beruházás valósul meg a Kossuth Lajos utca Északi oldalán, 3000 négyzetméteres járdaszakaszon.

TEUT pályázat keretében megújul a Farkas Mihály utca útburkolata is, a beruházás teljes költsége meghaladja a 12 millió forintot, melyből a saját erő 6,2 millió forintot. Az útfelújítással párhuzamosan az útpálya mindkét oldalán erősített útpadka készül szintben csatlakozva a megváltozott magasságú sülylyesztett szegéllyel megtámasztott burkolatszélekhez. A Nagyhegyi városrészben is lesz változás, a Kikelet utca útburkolatát újítják fel a 4. számú háztól az első kereszteződésig, 8,1 millió forintból. Itt a saját erő 4 millió forint. Az érintett terület 850 négyzetméter. A Kikelet utcában erősített útpadka is készül szintben csatlakozva a felújított útburkolathoz.

A Kossuth utcai járdák felújításával várhatóan jövő novemberig készülnek el, mert a főutca későbbi átépítése miatt több pályázatot is össze kell hangolni, és szakaszos lesz a kivitelezés.

Cseh-Lakos