2009. szeptember 11.

Vízen, úton, tornateremben ünnepelnek

Jubilál a Horváth Mihály Gimnázium

Sportrendezvényekkel is, köztük 150 kilométeres futással, úszással, tekergéssel, valamint 150 perces floorball és kosárlabda mérkőzésekkel ünnepelhetik a Horváth Mihály Gimnázium fennállásának 150. évfordulóját a tanárok, tanulók és az intézmény egykori diákjai. Az sportprogramokra még mindig lehet jelentkezni a középiskola testnevelő tanárainál. Aki a tekergésbe szeretne bekapcsolódni, az Tóth Tibornál adhatja le nevezését, illetve a szervezéshez támogatást még mindig szívesen fogadnak a rendezők.

Szeptember 22-én, kedden 150 kilométeres futóváltóval indul a Horváth Mihály Gimnáziumban a jubileumi sport rendezvénysorozat. A résztvevőktől függ, hogy hány fős csoportokba osztják majd a jelentkezőket, akik összesen 150 kilométert tesznek meg kocogva. A váltóverseny délután 3 órakor kezdődik, a távok megtétele közben mindenkinek lesz ideje pihenésre is. A Kossuth térről indul a csapat, a Horváth Mihály szobor előtt váltanak majd a futók, akik a Kiss Bálint utcán haladnak végig, és a zeneiskola érintésével a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola előtt kanyarodnak rá az Ady Endre utcára, ahonnan a Horváth Mihály szoborhoz térnek vissza. A futóváltóra a gimnázium jelenlegi és egykori diákjai is jelentkezhetnek, de tanári csapatot is szívesen látnának a szervezők. A nevezéseket a verseny előtti napig fogadják el a szervezők.

Szeptember 23-án, szerdán két váltóversenyre is sor kerül, ez a nap egyébként tanításmentes nap is lesz egyben. Reggel 8 órakor indul a 150 kilométeres úszóváltó a Széchenyi ligeti sportuszodában, melyre minden osztályból 10 diák jelentkezését várják. A 33 méteres medencében, 8 pályán zajlik az erőpróba. A versenyzőket 1000 méter megtétele után váltják le társaik.

12 órakor kezdődik a 150 kilométeres tekergés. A csapatok a Szent Miklós tér sarkán létrehozott bázisról kezdik a köröket, rendőri felvezetéssel. Itt sem gyorsasági versenyre kell számítani, hanem túratempóban fejenként 20-22 kilométert teljesítenek a vállalkozók.

A sportprogramok végül beköltöznek a tornaterembe, illetve a sportcsarnokba. A gimnázium tornatermében ugyanis 150 perces floorball mérkőzést rendeznek szeptember 24-én, csütörtökön 15 órától. Két csapatban, folyamatos cserével biztosítják a résztvevők az állandó játékot. A floorball-t egyszerűen jég nélküli hokira fordíthatnánk. Mint ahogyan az egyik szervezőtől, Torday Árpádtól megtudtuk: a talajlabdát két kapura játsszák, melyek mérete megegyezik a jégkorong kapukéval. Az ütők is hasonlítanak a téli sportág eszközeihez, de a floorball-t korong helyett speciális könnyű labdával játsszák. Az iskolában a nagy sikerű sportágnak külön szabályai is kialakultak a gimnáziumban, hiszen a pálya mérete sem teszi lehetővé a versenyszabályok használatát. Maximum hat-hat fővel játsszák ezt a sportot, de inkább a 3+1 fős csapatok felállítását favorizálják a helyhiány miatt. Palánkot használnak, így van mandiner. Külön szabály, hogy ütővel láb közé nem lehet benyúlni, csak testtel lehet fedezni a labdát és derékmagasságnál nem lehet fentebb emelni az ütőt, az arc védelme érdekében.

Az ünnepi sportrendezvények sorát 150 perces kosárlabda torna zárja a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. - A futóórás mérkőzésekkel a valaha itt tanuló és kosarazó diákokat és jelenlegi tanulóinkat céloztuk meg, de a rendezvényen köszöntjük a sportág egykori gimnáziumi edzőit, megemlékezünk az elhunyt Antonjuk Alexandrról is, aki éveken át edzette az intézmény játékosait - mondta el Kovács Lászlóné. A 150 perces kosárlabdára szeptember 18-ig lehet jelentkezni a tanárnőnél. A csapatok az iskola régi címerének színéhez hűen piros és kék mezben lépnek majd pályára szeptember 26-án, szombaton 15 órakor, és meleg váltásban cserélődnek a játékosok.

Cseh-Lakos