2009. szeptember 11.

Mire készíti fel diákjait a zeneiskola?

Közművelődési feladatához is igazodva - például koncertek rendezése - most már a szentesi zeneoktatási intézmény a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont elnevezést viseli. Az utóbbihoz tartozik, hogy az elkövetkező időszakban a szentesi közönség előtt fellép Szokolay Balázs zongoraművész, Szecsődi Ferenc hegedűművész és olyan világzenei trió, amelynek jeles tagjai: Vukán György, Berkes Balázs, Kőszegi Imre.

- Ezen kívül lesz a tanárok, valamint a növendékek hangversenye, megyei kortárs-zenei találkozó, és a hagyományok szerint zeneiskolánk volt diákjai is bemutatkoznak, akik most felsőfokú zenei tanulmányokat folytatnak - sorolja Mihály Béla, a szentesi intézmény igazgatója, őt messzi vidéken a városi fúvószenekar karnagyaként is sokat ismerik.

Rátérve az iskola közvetlen életére és működésére: az új tanévben is meghaladja a négyszázat a diákok száma, főleg szentesi fiatalokról van szó, de a környékbeli településekről is bejárnak zenei oktatásra. Úgymond népszerű hangszer többek között a gitár, de természetesen sokan kedvelik a fúvós, vonós, billentyűs hangszereket, sőt a népzenei citerajátékot is el lehet sajátítani. Az iskola, pontosabban a zenetanárok, fiatalok munkáját, teljesítményét minősíti, hogy országos versenyeken a döntőkben is szerepelnek a diákok. Szívesen fogadják a szentesi zenészeket, együtteseket a németországi, szerbiai partnervárosokban is. Legközelebb novemberben indul 35-40 fős küldöttség Sankt Augustinba.

- Az eszközök és körülmények tekintetében lehet számítani valamilyen kisebb-nagyobb fejlődésre?

- Közvetve pályázataink eredménye is igazolja, hogy jó úton jár iskolánk. Így anyagi lehetőségünk van hangszerállományunk pótlására, frissítésére, az iskolai bútorzat kiegészítésére és a koncertek, versenyek rendezésével kapcsolatban hang- és fénytechnikai eszközöket tudunk vásárolni.

A zeneiskola igazgatója még megemlítette a hangszerekről, hogy azok valamivel olcsóbbak lettek a nemzetközi kereskedelmi kínálat hazai térnyerésével. Így a szülők, akik gyermekük zenei képességeit és tartós érdeklődését látják és módjuk van rá,

beszerezhetnek kiválasztott hangszereket, például a több otthoni gyakorlásra.

- bert