2009. szeptember 11.

Aláírások a zöldségpiacért

A Rákóczi utcai zöldségpiacot az integrált városfejlesztési stratégiában szereplő tervek szerint pár éven belül ki kellene költöztetni a Szarvasi úti nagybani piacra. A közkedvelt elárusítóhely kitelepítése ellen egyre többen tiltakoznak, a Nyugdíjasok Szentesi Szövetsége Egyesülete a csütörtöki piacnapon aláírásgyűjtésbe kezdett.

Maradjon a jól működő zöldségpiac a jelenlegi helyén - ezzel a céllal állt ki a sajtó nyilvánossága elé Gondiné Ollai Katalin, az egyesület elnöke, Csepregi Piroska egyesületi tag és Gazsi Sándor pártoló tag a piaci forgatagban. Az egyesület vezetője azzal példálózott: mindenhol találunk központi helyen lévő piacokat, melyeket mégsem költöztet ki a városvezetés. A civil összefogás a vásárlók, a kofák és a kereskedők mellé áll, és szeretne a döntéshozóktól, a képviselő-testülettől és a pártoktól határozott állásfoglalást, mely évtizedekre szólna.

Gondiné úgy gondolja, az sem vezetne megoldásra, ha a heti kettő helyett több piacnap lenne, mert ezek már bejáratott időpontok. Egy vásárcsarnok építését tíz év távlatában sem látja gazdaságosnak, szerinte a város nem tudna fenntartani egy ilyen létesítményt.

Az ívekkel elindulva nem kellett különösebben győzködniük a piacra járókat, hogy aláírjanak.

- Idejárok ezer éve, itt mindig találok friss zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, befőzni való, indokolta, hogy miért támogatja a kezdeményezést Dongó Lász-lóné, az egyik első aláíró. Ha kitelepülne a piac, kényszerűségből kimenne, de nem tudja, mi lesz azokkal, akik gyalog járnak, hiszen nekik már ez is a város széle. Már eddig is sokat költött a város erre az árusítóhelyre, nem kellene ebek harmincadjára jutnia, összegezte véleményét a vásárló.

A piac több mint 10 évvel ezelőtti megnyitása óta van itt standja Kotymán Sándoréknak. A helybeli kereskedő azt magyarázza, sok idős és kisgyerekes anyuka is idejár, sőt kerekes székesekkel is találkozik, akiknek problémát jelentene a kijutás a tervezett piacra. Vevőket veszítenének a helyváltoztatással, állapítja meg, a járműforgalom mérséklésére pedig az a javaslata, hogy parkolót kellene építeni, vagy egy kis utcát megnyitni a környéken az autóknak. Szendi Horváth Sándor a piac területén lévő füstöltáru üzlete miatt aggódik. Szerinte a nagybani is ráfizetéses, a városszélen az lenne a zöldségpiac is, de a kiköltöztetést a lakosság sínylené meg leginkább.

D. J.