2009. szeptember 11.

A fiatalokat segíti a Rotary-klub

Anyagilag és csereutakkal

Az emberbaráti célokkal működő Rotary-klubok - annak idején Amerikában volt a kiinduló pontjuk - ma már behálózzák az egész világot. Így Magyarországon, ezen belül Csongrád megyében is találkozni velük. Egy "ikerklub" - a két város közelsége folytán - Szentes-Csongrád néven teljesíti vállalt feladatait. Szívesen beszél erről Szentesen, Beleon Zsoltné a klub soros elnöke és Kovács-né Gila Erzsébet ifjúsági felelős.

- Az ifjúságé a jövő, ezért támogatjuk pályázatok révén elsősorban a tehetséges, de hátrányos helyzetű fiatalokat, akikhez kiemelkedő eredmények fűződnek az iskolai tanulmányokban, a zenében, a művészeti ágakban, a sportban és így tovább. Anyagi segítségről van szó, de más kultúrák és nyelvek megismerését segítik a pályázati pár hetes külföldi cserelátogatások, amikor kölcsönös formában gondoskodnak a résztvevő diákokról a családok. Pályakezdők, egyetemisták számára hoszszabb idejű külföldi tanulmányutakra is sor került például Franciaországba, Németországba és a messzi Equadorba, az ottani Rotary-klubok közreműködésével.

- Nyári táborokról is hallottunk!

- Már hagyománya van annak, hogy három környező ország fiataljai találkoznak nyári tábor keretében a Csongrád megyei Kishomokon. Az idén is így történt.

- Miként teremtik elő a támogatáshoz szükséges pénzeket?

- A Rotary-bálak megrendezésével - az idén novemberben tartjuk -, azután a tagdíjakból, a magánfelajánlásokból, szponzorok adományaiból. Tavaly karácsonykor forralt borral kínáltuk a járókelőket a szentesi sétáló utcában és adományokat is gyűjtöttünk. Így van lehetőség az anyagi ösztönzésre is a rászoruló fiatalok számára. Még az idén pályázati felhívással fordulunk a szentesi és csongrádi diákokhoz és ebből megtudhatják, hogy milyen segítségre, támogatásra számíthatnak.

- Csak személyekhez kapcsolódik a támogatás?

- Nem. Éppen azt tervezzük - szintén pályázatokkal - , hogy nagyobb egyszeri összeggel támogatjuk az arra érdemes valamelyik iskolát. Abból a pénzből kialakíthatják azokat a körülményeket és beszerezhetnek olyan eszközöket, amelyek szükségesek az iskolai diákok életében.

- Ki lehet tagja a Rotary-klubnak?

- Valamelyik klubtag ajánlására van szükség és a klub egésze dönt. A belépőket etikai mércével fogadjuk, továbbá elvárjuk, hogy az illető részt vegyen a rendszeres összejöveteleinken.

Végezetül elmondta a soros elnök és az ifjúsági felelős, hogy mindenki körültekintően tájékozódhat a munkájukról a Rotary-klub inter-netes honlapján.

- bert