2009. szeptember 11.

Lecsóízek tárháza

Csongrád megyei Önkormányzat Egyesített Szociális Intézmény;nek csapataHagyományosan kezdődött a 8. is, a rendezvény első napján, pénteken a Dobbantó Táncegyüttes és az őket kísérő városi fúvószenekar lovas kocsikkal járta be a települést. Úgy is mondhatnánk: megadták a fesztivál hangulatát. Olyannyira, hogy délután már gyerekek sokasága várta a Pom-Pom együttes műsorát. Jó szórakozást nyújtottak a Lajtha László Művészeti Iskola szintetizátorosai, a La Bomba zenekar pedig Hevesi Imre vezetésével igazi latin-amerikai hangulatot teremtett az Apponyi téren.

A szalonnasütés is remekül indult, közel 50 sütőhelyen gyulladt fel a láng a Rákóczi Ferenc utcán. Az időjárás ekkor még kegyeibe fogadta a fesztiválozókat. Aztán jött a Murphy Band, az utcabál csúcspontja, ők talán csak egy félórát játszhattak minek utána ránk szakadt az ég. A zuhogó eső eloltotta a tüzeket, a hirtelen feltámadt szél sátrakat fújt el. A nem várt eseményt Mészáros Gabiék szerelése bánta: eláztak. Mindazonáltal különösebb kár nélkül megúsztuk az éjszakai vihart. Csak reménykedhettünk abban, hogy másnapra jó idő lesz.

És lám, szombaton ragyogó napsütés fogadta a lecsófesztivál vendégeit. Elindulhattak a gyerekprogramok, a Kertvárosi Gyermekalapítvány szervezésében csodálatos órákat tölthettek el a kicsinyek. Nagy sikere volt a St. Jupát SE mászófalas programjának, megtörtént, hogy két sorban várakoztak a gyerekek. A színpadon sztárvendégek adták egymásnak a mikrofont. Igazi fesztiválos hangulatot teremtet a 3+2 zenekar. Nagy taps kísérte a klasszikus előadók, Aradszky László és Mary Zsuzsi dalait. A csápolókat figyelve jó választás volt. Őket követte a Bon Bon megszokott, jó minőségű koncertje. Ekkorra már a három utcában óriási tömeg verődött össze. Volt hastánc, divatbemutató és nagy ovációval fogadott tűzijáték.

Az igazi nagy produkció a lecsófőzés. A 15 órai tűzgyújtást követően sokaknak elakadt a lélegzete, akkora volt a füst. Mondogatták is többen: már Csongrád határában lehetett látni, hogy Szentesen megkezdődött a lecsófőzés. Amelyre 203 csapat nevezett, de ennél több bográcsban rotyogott a nemes étel, hiszen a rendező Hunor Coop Zrt. is főzött tizenvalahány bográccsal. A szervezők 3 tonna paradicsommal és paprikával készültek, hogy ki tudják szolgálni a főzőmesterek igényeit. A fesztiválra az ország minden pontjáról érkeztek, sőt azon túlról is, többek között egy kárpátaljai delegáció ismerkedett a rendezvénnyel, a székelyföldi csapat már lecsót főzött, a délvidéki kertészek Temerinből több asztalt is lefoglaltak. Osztrák, német vendégek külön a lecsófesztiválra időzítették jövetelüket, ők is kóstolgatták az ételkölteményeket. Egy kis kuriózum: Szentes polgármestere találkozott Szentes polgármesterével. Nem elírás, Szirbik Imre a Felvidékről, a korábbi Bodrogszentesről érkezett közel ezer lakosú település polgármesterével beszélgetett. A szlovák falu mára a Szentes nevet vette fel, és természetesen szorosabb kapcsolatot szeretne kialakítani a magyar várossal.

- Azt gondolom, jó hírét viszik a rendezvénynek - jelentette ki Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója. Aki, mint mondta, fantasztikusabbnál fantasztikusabb lecsókat kóstolgatott. Hogy melyik ízlett a leginkább? Azt mondta: talán a harcsás lecsó, vagy a sertéscsülök pékné módra lecsósan elkészített ételkülönlegesség között nehezen tudna választani.

De hát idén is bebizonyosodott, hogy a lecsóreceptek tárháza kimeríthetetlen: aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, tarhonyás, krumplis, tojásos, chilis, lencsés, rizses, padlizsános, tökös, sonkás, vörösboros lecsót is kóstolhattak a fesztivál látogatói. Mindegyik adott egy-egy jó ötletet. Rippel Ferenc artista a feleségével közösen készítette el kedvenc lecsóreceptjét, szabadidejében pedig - mivel mással - paradicsomokkal zsonglőrködött.

Móka, kacagás, vidám, oldott hangulat jellemezte a rendezvényt. Mészáros Zoltán így fogalmazott: a Hunor Coop családja még nagyobb lett, mint az elmúlt esztendőben. És úgy váltunk el, hogy jövőre ugyanitt találkozunk szeptember első hétvégéjén.

A 8. Lecsófesztivál díjazottjai: I. helyezett Farkas Krisztina (Szegvár), II. helyezett Szuperinfó csapata (Szentes), III. helyezett Szabó Anett (Szentes).

Különdíjasok: A tökös-dinnyés asztal díszítésért: Kaledon Team Kft., A legeredetibb díszítés - lecsófa: Szűcs Pál, A díszes kíná-lóasztalért: Marczinek Zsolt (mindhárom Budapest), A legízletesebb lecsót a "Lecsópatikából": Csm-i Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye (Szentes).

A legszexisebb főzők díját a Dél KerTÉSZ női csapata nyerte Szentesről.

Lovas József