2009. szeptember 11.

Nemzetközi tábort terveznek

Magyar cserkészek Németországban

A szentesi és a német cserkészek a testvértelepülés főterén, középen a város polgármestere Klaus Schumacher, a háttérben Sankt Augustin szobraNemrég Németországban járt az 595-ös számú szentesi Bethlen Gábor Cserkészcsapat, akinek már évekre viszszanyúló testvérkapcsolati együttműködése van a katolikus Német Szent György Cserkészszövetség Sankt Augustin Menden-i csapatával. A látogatás egyben a testvérvárosi kapcsolatok ápolását is jelentette. A financiális hátteret pályázati forrás, illetve a Felsőpárti Református Egyházközség és a szentesi önkormányzat támogatása biztosította.

- Tavaly a német cserkészek voltak Magyarországon, most pedig ők hívtak meg bennünket egy cseretáborozásra. 17 fővel képviseltette magát csapatunk július 23. és augusztus 4. között a Rajna partján, a Sankt Augustintól 80-90 kilométerre fekvő Bregsbaktálban - beszélt az útról a szentesi cserkészcsapat őrsvezetője, Kruzslicz Tamás, aki Gilicze Andrásné cserkészparancsnok, valamint őrsvezető társa, Dancsó Zoltán segítségével koordinálta a szentesi cserkészek kirándulását, míg a német cserkészeket parancsnokuk, Tobias Hausmann vezette.

A kirándulás a tagok beszámolója szerint nagyon jól sikerült, nem hiányoztak az eltöltött egy hétből a klasszikus cserkészprogramok, a közösen vállalt értékek, azaz a természet iránti szeretet, az ismeretek átadása, a játszva tanulás, és a keresztény értékrend sem. Tavaly a német gyerekek a magyar cserkészélettel ismerkedtek, most visszájára fordult a dolog, a szentesiek pillanthattak bele az ottani csapat szokásaiba, mely nagy különbségeket mutatott. - Esténként voltak tábortüzek, mint ahogyan az nálunk is szokás, viszont nem csinálnak például olyan szigorú zászlószertartást és sorakozókat, mint mi. A német cserkészkultúrából hiányoznak a magyarban katonásként emlegetett elemek, nincsenek csatakiáltások, őrsi indulók sem. Viszont sor került klasszikus erdei programokra, túráztunk iránytű és térkép segítségével, őrsökre bontva, amelyekben fele-fele arányban voltak németek és magyarok. Ez az ötlet hasznos volt a kapcsolatépítésben is, hiszen együtt kellett megoldaniuk a feladatokat, s ez személyes barátságokhoz, illetve azok szorosabbra fűződéséhez vezetett - hangsúlyozta Kruzslicz Tamás, aki azt is elmondta, hogy kulturális programokban is részt vettek. Voltak Kölnben és Bonnban, de fogadta őket a Sankt Augustin-i polgármester is. Az sem jelentett problémát, hogy egy katolikus és egy református csapat töltött együtt egy hetet, mind a két vasárnap szerepelt a programban ökumenikus istentisztelet. A táborban lévő kis kápolnában Gilicze Andrásné református lelkipásztor végezte a szolgálatot. Vezette a liturgiát félig németül, félig pedig magyarul, ökumenikus énekekkel.

A jövőre nézve is vannak elképzelések, a személyes barátságok szorosabbra fűzése mellett azon gondolkodnak, hogy a két cserkészcsapat kapcsolatát is elmélyítsék. Beszéltek arról is, hogy más testvérvárosok cserkészcsapataival is felveszik a kapcsolatot, és később egy nemzetközi tábort szerveznek a több országból érkezett gyerekekkel. Erre minden esély megvan, hiszen a német csapatnak is van testvérkapcsolata Angliában, és a szentesiek is felvennék az újszentesiekkel a kapcsolatot a nemzetközi tábor megszervezése érdekében.

Cseh-Lakos