2009. szeptember 11.

Egy nap autómentesen

Az állampolgárok részvételére számítanak

Két nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva hirdetnek aktív részvételi lehetőséget szeptember 22-én, kedden. Az Európai Mobilitási Hét jegyében megrendezik az Autómentes Napot, melynek idejére lezárják a Kossuth utca egy szakaszát, és az érintett terület kihasználása kapcsán szerveznek ott kerékpáros gyorsulási versenyt. Az Állampolgári Részvétel Hete alkalmából (szeptember 21-27.) szintén ezen a napon civil szervezetek vonják be tevékenységeikbe a vállalkozó kedvű lakosokat.

Mind a két program kezdeményezésnek tekinthető és nem rendezvénynek, hiszen nem az a szervezők célja, hogy kulturális- és sportprogramokat tekintsenek meg az érdeklődők, hanem hogy aktívan bekapcsolódjanak a tevékenységekbe. A szervezésben idén az önkormányzat mellett a Civil Ifjúsági Kerekasztalhoz kapcsolódó egyesületek és a vállalkozó szféra is részt vesz.

- Nagy örömünkre nemcsak a civil szféra és az önkormányzat hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre és a környezettudatos magatartásra most, hanem a szeptember 22-i programok egyikét a Legrand Zrt. is szervezi és támogatja - mondta el Virág Olga, a polgármesteri hivatal civil referense.

A lebonyolításban segítséget nyújtó St. Jupát SE. vezetője, Valkai Zsolt szerint a 6 kilométeres túra kényelmes tempóban lesz teljesíthető, 30-40 perc alatt. Mint említette a kerekezők fél 2-kor indulnak a vállalat sportpályájáról az Ipartelepi út, Attila út, Kossuth Lajos, Ady Endre, Sima Ferenc, Batthyány, Rákóczi utcák érintésével a Luther téri cél irányába. A csapatot az egyesület tagjai vezetik fel, akik végig rádió segítségével biztosítják a közlekedést. A sort egy kisteherautó zárja a technikai problémák kiküszöbölése miatt. Az eredményhirdetésen a Legrand Zrt. jóvoltából sporteszközökre fordítható pénzjutalmat adnak át azoknak az iskoláknak, melyek diákjai és tanárai összlétszámukhoz viszonyítva legtöbben bekapcsolódnak a biciklizésbe.

A tekergés után szintén kerékpárral gyorsulási versenyt is bonyolítanak a Kossuth utca lezárt szakaszán. A 14 órakor kezdődő regisztráció után 15 órakor állnak rajthoz a versenyzők, akiknek előbb páros indítású selejtezőkben, majd a rendőrség bevonásával egyéni lézeres időmérő futamokban kell bizonyítaniuk. Eközben a falmászásra is lehetőség lesz a Luther téren.

Az állampolgári részvétel hetének keretében 13 órától bemutatkoznak a civil szervezetek. Tevékenységüknek, profiljuknak megfelelően életmód tanácsadással, önkéntes munkával, drogpre-venciós programmal segítenek. Szó lesz az ifjúsági közösségi térről is, illetve kitelepül a Csongrád Megyei Esélyek Háza. Lesz kerekes székes pálya és vakpingpong az esélyegyenlőség jegyében.

Felmérik a fiatalok igényét is, sőt szórakoztató- és sportprogramokkal is várják a lakosokat, akik véleményét kérdőívek és a Jövőműhely, a Világpresszó segítségével szeretnék megtudni a város jövőjéről, a település fejlődéséről. Ebben a rendhagyó formában tervezik, hogy a készülő városfejlesztési stratégia belvárosra vonatkozó terveit is ismertetik szakemberek bevonásával az Állampolgári részvétel hetének keddi programján.

Cseh-Lakos