XL. évfolyam 11. szám

2008. március 21.

Panelprogram

Nagy az érdeklődés a felújítások után

A város önkormányzatának képviselő-testülete pályázatot hirdetett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium "az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása" pályázatához kapcsolódva. A pályázat első fordulója ténylegesen igényfelmérést szolgál, melynek célja a benyújtott igények alapján a konkrét önkormányzati támogatási öszszeg meghatározása.

2008. március 21.

Talajterhelési díj

Bevallási határidő

Március 31-e a 2007. évi talajterhelési díj bevallások benyújtásának határideje. Az érintettek a napokban kapják kézhez a bevallási nyomtatványokat, melyen szerepel a 2007. évben leszámlázott, elfogyasztott vízmennyiség és az igénybe vehető locsolási kedvezmény.

A további - csak igazolás alapján elszámolható - csökkentő tételeket, mentességeket a díjfizetésre kötelezettnek kell a bevallásban feltüntetnie.

A mentesség igénybevételéhez jövedelemigazolás, a díjfizetés alapjának csökkentéséhez az elszállíttatott szennyvíz mennyiségéről szóló számla csatolása szükséges.

A bevallás kitöltéséhez segítséget nyújtanak a polgármesteri hivatal adóirodájában (fsz. 124/A) A fogyasztási adatok és a műszaki paraméterek egyeztetésében a Szentes-Víz Kft.-nél Kocsis Lászlótól kérhető segítség munkanapokon a délelőtti órákban. (Csongrádi út 3., tel.: 311-433)

2008. március 21.

Pályázhatnak

A polgármesteri hivatal művelődési irodája felhívja a figyelmet, hogy a Kertvárosi Óvoda óvodavezetői, a Deák Ferenc Általános Iskola és a Terney Béla Kollégium igazgatói állására április 6-ig lehet pályázni. A részletes feltételek az Oktatási Közlöny 4. számában jelentek meg és Szentes honlapján is megtekinthetők. Bővebb információ az 510-368-as telefonon.

2008. március 21.

Elismerés Léhi Gábornak

Államtitkári elismerést kapott Léhi Gábor a "Tégy tízezer lépést az egészségért" mozgalomban végzett több éves kiemelkedő munkájáért. A Szentesi Szabadidős Sportklub vezetője március 11-én Budapesten, a Magyar Sport Házában vett át az oklevelet Elbert Gábortól, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárától.

2008. március 21.

Gazdasági díj a Hunornak

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minden évben kiosztja a gazdasági díjat. Erre a múlt héten szombaton került sor hivatalos ünnepség keretében. Nagyvállalati kategóriában a megye gazdaságáért folytatott munkájáért Mészáros Zoltán a Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója vette át a díjat a kamara országos elnökétől.

2008. március 21.

Általános iskolai beíratás

Tájékoztatjuk a szülőket, hogy a 2008/2009. tanévre a 2008. május 31-ig 6. életévet és az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérő gyermeküket március 26-27-28-án 7-17 óra között írathatják be a lakóhely szerinti kötelező felvételt biztosító vagy választott általános iskola első évfolyamára.

Felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy az önkormányzati fenntartású általános iskolák először a körzetükben lakó tanulókat kötelesek felvenni. Előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat.

"Fél" osztályok, illetve átlaglétszám alatti osztályok indítására nem lesz lehetőség, ilyen létszámú tanulócsoportok kialakulása esetén a tanulók más önkormányzati fenntartású iskolába történő átirányításával a szülőknek is számolniuk kell.

A szülő kérelmére a gyermek megkezdheti tankötelezettségének teljesítését akkor is, ha 6. életévét 2008. december 31. napjáig tölti be.

A beiratkozásokkal kapcsolatos további, részletes információk az általános iskolákban szerezhetők be.

Dr. Sztantics Csaba
jegyző

2008. március 21.

Nyesik a fákat

A polgármesteri hivatal műszaki osztálya tájékoztatja a lakosságot, hogy a hét elején a DÉMÁSZ Zrt. városunkban megkezdte az elektromos kábelek alatt lévő fák nyesését. A műszaki osztály (226-os iroda) kéri, hogy a munkavégzés során esetlegesen felmerülő problémákat személyesen jelezzék vagy telefonon a 63/510-373-as számon. Megértésüket és türelmüket köszönik.

2008. március 21.

Alakulat-látogatás

Továbbra is várják a jelentkezőket

A hét elején látogatást tettek a képviselő-testület tagjai a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál a város és a honvédség kapcsolatának 75. évfordulója alkalmából. A képviselők ismerkedtek a laktanya létesítményeivel, a katonákkal, az objektumokkal és az eszközökkel.

- A honvédség működése több szempontból sem lehet mellékes a képviselő-testület számára, például katasztrófavédelmi szempontból, s a haza védelme szempontjából sem. Több mint 10 éve vagyok az alakulatnál, de nem emlékszem rá, hogy a testület tagjai együtt jöttek volna el a laktanyába, ezért is fontos ez a találkozó - beszélt a látogatásról Nyers József mérnök ezredes.

2008. március 21.

Ébredj, Uram, ébreszteni!

"Ébredj fel, Uram! És nyújts segítséget!"

A hagyományos nagyszombati szertartások egyik szép mozzanata ez: az Úr ébresztgetése. Az évtizedek során különféle változtatásokon esett át ez a lélekemelő szertartás, de a hívő keresztény érzi, hogy aktualitása töretlen. Mert az élet olyan, mintha Jézus Úr örökre elaludt volna.

2008. március 21.

Akik az utcát választják

Helyben és az egyházmegyétől is kapnak segítséget

Szállás helyett egy közterületi "hajlék".
Takarásban a lakója.

Múlt heti számunkban beszámoltunk arról, hogy jelen pillanatban közel ötvenen veszik igénybe a város határában lévő hajléktalan segítő központ ellátási formáit. Vannak, akik a nappali melegedőt választják, a népkonyhán étkeznek, az éjjeli menedékhelyen alszanak vagy az átmeneti szállón húzzák meg magukat. Azt is leírtuk, hogy több pályázaton nyert a központ, mely nagy segítséget jelentett a fejlesztésekhez és az ellátások fenntartásához.

2008. március 21.

Tavaszi takarítás

Közös tavaszi nagytakarításra hívja a lakosságot március 28-29-én a város önkormányzata. Amit kérnek: mindenki a saját háza előtt, a közútig szedje össze a szemetet, a fákat, a bokrokat nyesse meg, a hiányzó növényzetet pótolja. Kérik, hogy a lakótelepeken közösen tegyék rendbe a házak közét, a játszótereket és a közösségi helyeket - ez áll a Szűcs Lajos alpolgármester által aláírt szórólapokon, amelyen kimondatott: szeretnék, ha a nagytakarítással tisztább lenne a város.

2008. március 21.

Szentes megyeszékhely lett

Évfordulók - 2008.

140 éve, 1868. márc. 17-én született ifj. dr. Pollák Sándor (1868-1931) szentesi kórházi vezetőorvos.

80 éve, 1928. március 18-án megtörtént a MÁV motorgarázs műszaki átadása. Az 50x40 méteres, 2000 m2 alapterületű, monolit vasbeton szerkezetű, 42 pillérre épült létesítmény építési munkálatait Vass Jenő budapesti főmérnök irányította.

25 éve, 1983. március 18-án az alsó református temetőben felavatták Árvai Bálint (1875-1919) cipész, a korai szentesi munkásmozgalom kiemelkedő alakja, a román megszállók által 1919-ben kivégzett mártír díszsírját.

120 éve, 1888. márc. 19-én 63 éves korában elhunyt Mikecz Ferenc (1826-1888) ügyvéd, volt Csongrád vármegyei táblabíró, városi tanácsnok, Szentes járási főszolgabíró, a Bökény-Mind-szenti Tiszaszabályozó Társulat pénztárnoka és jegyzője.

160 éve, 1848. március 21-én népgyűlést tartottak Szentesen, amelyen Boros Sámuel főbíró beszámolt a március 15-diki pesti eseményekről, és ismertette a magyar nemzet kívánságait tartalmazó 12 pontot. A szentesiek lelkes éljenzéssel fogadták a pontokat.

130 éve, 1878. márc. 21-én Tisza Kálmán miniszterelnök-belügyminiszter jóváhagyta Csongrád vármegye székhelyének Szegvárról Szentesre leendő áttételéről szóló megyegyűlési határozatot, egyben tudatta, hogy a Szentesen építendő új székházra 5 ezer forintot az állampénztárból segélyként kiutalványoz.

130 éve, 1878 márciusában megalakult a Budapesten tanuló Szentesi Egyetemisták Társasköre. (1883-tól Csongrád Megyei Kör, 1898-tól Szentesi Kör név alatt működik.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. március 21.

Az együttműködés visz előre

Több százan ünnepeltek együtt március 15-én

Több százan gyűltek öszsze a város főterén március 15-én, hogy együtt emlékezzenek meg az 1848/1849-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünnepi zászlófelvonás után - melyen közreműködött Szentes Város Fúvószenekara - Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő és dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, dékánhelyettes mondott beszédet, megemlékezve a 160. évfordulóról.

2008. március 21.

Fogadóóra

Móra József, az 1. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart március 26-án, szerdán 18 órakor a Klauzál iskola fsz. 1-es termében.

2008. március 21.

Változik az időpont

A Dr. Bugyi István Kórház Szentes Vérellátó Osztálya és a Magyar Vöröskereszt Szentesi és Csongrádi Területi Szervezete értesíti a lakosságot, hogy az intézeti véradások ideje 2008. április 1-jétől az alábbiak szerint változik: kedden 8-12 óráig, szerdán 8-12 óráig, csütörtökön 14 és 17 óra között fogadják a véradókat. Az említett időpontokban várnak minden segíteni szándékozó, egészséges embert a szentesi véradóállomáson!

2008. március 21.

A tisztaságról

A Rádió Szentes (106,1 MHz) műsora a Rádiós fogadóóra március 26-án, szerdán 10 órakor lesz hallható. A műsor vendége: Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző, aki a köztisztasági napról tájékoztatja a hallgatókat.

2008. március 21.

Kivették a régi fákat

Több olvasónk is jelezte, hogy a Kiss Bálint utca idősek otthona felöli szakaszán lévő fákat kivágták, szerintük indokolatlanul. Felháborodtak azon, hogy mindezt akkor teszik, mikor rügyeznek a fák, illetve mikor már a díszburkolatot is lerakták a területen.

Ezzel kapcsolatban felkerestük Baloghné Berezvai Csilla főkertészt, aki elmondta, hogy a Szentesi Református Idősek Otthona befejezése után a Kossuth téri utcafronton lévő fákat megvizsgálták és megállapították, hogy azok egészségi állapota az időjárási viszonyok és az építkezés által okozott károk együttes hatásaként vészesen megromlott.

2008. március 21.

Kokárda és toborzótánc

Rendhagyó módon emlékezett meg a Kiss Bálint Református Általános Iskola a 48-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójáról. A Koszta József Múzeum adott helyet az iskolai ünnepségnek. Március 13-án az alsósok, 14-én a felsősök vettek részt a múzeumi interaktív foglalkozásokon.

A gyerekek láttak toborzótáncot, felpróbálhattak egy huszárjelmezt, sőt a legügyesebbeket huszárrá is avatták. Kézbe vehették a szabadságharcban használt fegyvereket, különleges Kossuth-relikviákat nézhettek meg. A felsősök egy totót is kitöltöttek a helyszínen látottakról, hallottakról. Előzetesen minden osztály egy forradalomhoz kapcsolódó tablót, zászlót vagy kokárdát készített, melyekből kiállítást is rendeztek. Ezt az érdeklődők is megtekinthették a városi ünnepséget követően a "Pilvax kávéházban".

2008. március 21.

Civil pályázat

Az NCA Dél-Alföldi Regionális Kollégiuma pályázatot hirdet civil szervezetek működésének támogatására.

A pályázat a civil társadalom erősítését, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítését szolgálja. A pályázat célja a civil szervezetek működéséhez való hozzájárulás, mind eszköz és infrastruktúra, mind humánerőforrás tekintetében, melyek elősegítik a szervezet fejlődését, működését.

Az arra érdemes pályázatok között összesen 505 millió forintot, továbbá a pályázat értékeléséig még befolyó bevételnek a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló 2003. évi L. törvény 11. § foglalt összegét oszthatja szét. Azon szervezetek, amelyek 1,2 millió forintos vagy azt meghaladó támogatási összegre pályáznak, kizárólag elektronikus úton nyújthatják be pályázataikat!

Beadási határidő: 2008. április 23., szerda 24 óra.

További információk a www.nca.hu honlapon tekinthetők meg.

2008. március 21.

Száműzöttek a Hortobágyról

Ötvenöt év a zsarnokság árnyékában

A Művészetek Háza közönsége, március közepén megjárta a poklok poklát! Persze nem kell ezt szó szerint érteni, de még csak véletlenül sem szabad tréfának venni a kijelentést.

Egy könyvbemutató kapcsán, amelynek címe: Száműzöttek a Hortobágyon, öt vendéget fogadott Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónő és csapata. Öten mondták el a hallgatóságnak, milyen borzalmakat éltek át 1952-53-ban, amikor egy éjszakán tízezer ártatlan embert hurcoltak el a hortobágyi munkatáborba. Volt, aki az akkori rendszer ellenségének kiáltottak ki, volt akinek a lakása kellett egy befolyásos embernek!

2008. március 21.

Filmklub

A Hátsó ablak című színes, amerikai filmet vetítik március 25-én, kedden 18 órától a városi könyvtárban működő filmklubban. Jeffries, a fotóriporter egy sérülés miatt hetekig tolószékbe kényszerül. Látszólag jól kitolt vele a sors: akinek lételeme a folyamatos mozgás és utazás, most még az otthonát se tudja elhagyni. Ugyanakkor a találékonysága most sem hagyja őt cserben.

2008. március 21.

A Sarlós isten feltárója

Emléktáblát állítottak Csalogh Józsefnek

Múzeum a múzeumban - hirdette egy kiállítás meghívója, ami a Koszta József Múzeum ligeti épületébe invitált, ott is a 110 éves történetüket feldolgozó bemutatóra. Pedig nemcsak az épületben zajlottak az események, hanem a múzeumon kívül is. Szép emléktáblával örökítették meg az intézmény legendás vezetőjének, Csalogh Józsefnek máig ható munkásságát.

A múzeum falán elhelyezett emléktáblánál a mindenki által tisztelt professzor, dr. Trogmayer Ottó mondott avató beszédet. Ahogy a visszaemlékezésében fogalmazta: régészinas korában már ott lehetett a máig sokat emlegetett Csalogh József közelében. Sokat tanult - mondta a neves kutató - a kitűnő régészek, fél évszázad alatt felhalmozott tudásából.

2008. március 21.

Háztartásunk múltja, jelene és jövője

Az első helyezett csapat tagjai:
Mátéfi Alexandra, Simonovics Erika, Tóth Nikolett és a felkészítő tanárok.

A Koszta József Általános Iskolában március 13-án rendezték meg az "Életvitel és gyakorlati ismeretek" megyei technika versenyt. A verseny célja: a tanulók életvitelével kapcsolatos, a mindennapokban is hasznos ismeret- és tevékenységi körök megalapozása és bővítése. Szélesíteni tájékozottságukat az egészség-, környezet-, háztartás-, munka-, gazdálkodás- és fogyasztókultúra területén. A felkészülés során egy adott témakör alapos feldolgozása lehetőséget nyújtott mélyebb és szerteágazó ismeretszerzésre, valamint az önálló kutatómunkára.

2008. március 21.

Tolvajok a Tescoban

Besurranó tolvaj járt egy nagymágocsi lakásban, március 10-én, este 6 óra után. Az ismeretlen tettes a konyhaszekrényből emelt el 100 ezer forintot, ellene lopás miatt indult büntetőeljárás.

Három esetben is tolvajokat fogtak a helyi Tescoban a rendőrök a biztonsági őrök segítségével. Előbb március 13-án, a délutáni órákban, amikor is egy anyát és lányát kapcsolták le, amint éppen ruhát, használati cikkeket, és édességet kíséreltek meg kivinni az áruházból. Az anya ellen lopás és kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás, a gyermek - életkora miatt - még nem büntethető. Másnap két esetben is dolga akadt a biztonsági személyzetnek. Előbb a déli órákban, amikor egy szentesi nő az áruvédelmi eszköz eltávolítását követően mintegy 50 ezer forint értékben szeretett volna fizetés nélkül hazavinni ruhát, élelmiszert, kávét és italt, majd később, este 9 óra körül, amikor két másik személyt fogtak el. Ők két darab MP4-es lejátszót próbáltak ellopni, úgy, hogy a biztonsági dobozt feltörték - az áruházban szerzett fogó segítségével. A műszaki cikkek mellett kozmetikai szereket is találtak náluk a biztonsági őrök.

Verekedés volt egy szentesi sörözőben március 15-én, a hajnali órákban. Két férfi keveredett szóváltásba, amelynek az lett a vége, hogy az egyik lefejelte a másikat, amit nem hagyott anynyiban a sértett barátja, és ököllel kétszer úgy fejen ütötte a támadót, hogy az nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A két verekedő ellen garázdaság miatt folyik vizsgálat.

H.V.

2008. március 21.

Kicsikről nagyoknak

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját március 28-án, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Csonka Istvánné gyógypedagógus tart előadást Kicsikről nagyoknak címmel.

2008. március 21.

Hol a határ

Dr. Reisinger János irodalomtörténész tart előadást Hol a határ. a hit és a vakbuzgóság között? címmel. Az érdeklődőket március 27-én, csütörtökön 18 órára várják a városi könyvtárba.

2008. március 21.

Pótfűtés

- Mit mondott Petőfi, amikor a Nemzeti dal papírját bedobta a tűzbe?
- Forr a dalom.

2008. március 21.

Kis kukta

  • Kolbászos lencseleves
  • Csúsztatott palacsinta
2008. március 21.

Úszótalálkozó

Cseh Mónika szentesi. Most Finnországban él és dolgozik. Az egykori úszócsapat tagjaként találkozót szervez a ligeti uszodában, április 19-én, szombaton 11 órakor. Az alábbi néhány sort e-mailben jutatta el szerkesztőségünkbe.

Az 1970-es évek közepén Cseuz László edző vezetésével körülbelül 43 ifjú (9-11 éves) úszó edzett naponta a szentesi uszodában.Nagyon összeforrt társaság voltunk. Mindennap együtt, edzésen, hétvégeken, versenyeken, nyári szünetben sülve-főve a strandon. Sok-sok évig tartott ez. Cseuz László összetartott bennünket, edzőként és nevelő pedagógusként is nagyon jó volt. A szülők is szerették és tisztelték. Sokan kihullottak a csapatból, de néhányan országos bajnoki szintre jutottak. Mikor az úszógárda feloszlott, több fiú (többek között Sprok Tibor) és lány (Huff Zsuzsa, Vincze Edit, Pengő Erzsi, Kádár Judit eljutottak a női vízilabda világbajnoki szintjére). Sokan ma is edzősködnek a régi csapatból. Vincze Edit, Oltyán Gyula Szentesen, Schrantz Rita Szegeden. Mindenkiben megmaradt a sport és a víz szeretete. Kép a múltból, amikor 10 évesek voltunk, 1975 telén készült. Ebből a csapatból talán három kivétellel mindenki jönni fog a találkozóra. A csapat nagy része Magyarországon él, többen a városban. Külföldre szakadt Abonyi János és dr. Czap Anna (Svédország), Papp Katalin (Németország), s jómagam Finnországban élek. Mindenki nagyon várja az áprilisi összejövetelt, hiszen 20 év is eltelt azóta, hogy sokan nem találkoztunk.

2008. március 21.

Felkészülési rögbitorna

A tavaszi szezonra történő alapozás részeként felkészülési mérkozésen fogadta az NB I-es Szentesi 91-esek az NB II-es bajnokságban szereplő Gyöngyös és a Békéscsaba csapatát. A felnőtt és utánpótlás mérkozések 11:30-tól 15-óráig zajlottak. Az edzőmérkőzések mindhárom csapat tavaszi idényére való felkészülését szolgálták.

Köszönhetően az egész napos szombati esőnek, a rendkívül rossz talajú pályán az első mérkőzés a Szentes - Gyöngyös találkozó volt, melyen már a mérkőzés elején látszódott, hogy nincs egy súlycsoportban a két gárda. A nagyon sok fiatalt felvonultató vendégcsapat nem tudott érvényesülni, de a szezon eleji formát mutató hazai csapat sem teljesen tudta, azt a játékot játszani, amit szeretett volna. Sok-sok technikai hiba - köszönet a csúszós labdának és pályának - és sajnos taktikai hiba is, amely tarkította a Szentes játékát, és amelyet korrigálni kell. A 2x15 perces meccs végeredménye 34-0 lett a hazaiaknak.

2008. március 21.

Gördülő generációk

A St. Jupát SE Gördülő generációk, együtt a cél felé elnevezéssel kerékpáros kirándulásokat szervez korhatár nélkül. A rendezvénysorozat három tavaszi és három őszi állomásból áll majd, minden alkalommal szombati napokon. Valkai Zsolt, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, a rendezvénnyel az a céljuk, hogy a kirándulásokon a különböző korosztályokhoz tartozó emberek bele tudjanak kóstolni a kerékpáros életbe. Mint kifejtette: rendkívül mértéktartó adagokról lesz szó, esetünkben nem az a cél, hogy a kerékpárosok sok-sok kilométert tekerjenek le egy-egy alkalommal. Az egyesület csupán csak kedvet akar csinálni a biciklizéshez, a távon bárki elindulhat abszolút előképzettség nélkül, még speciális jármű sem kell hozzá.

Az első alkalom március 29-én, szombaton délelőtt 10 órakor lesz, a csapat a Dózsa-ház (Csongrádi út 2.) elől indul majd. Információ: 20/321-1693. www.jupat.hu/programok.

2008. március 21.

Dzsúdó

A Pollák DSE cselgáncsosai Cegléden léptek tatamira a serdülő diákolimpia országos döntőjében. A 94-95-96-os születésűek közül +63 kg-ban 1. Kalydy Patrícia Fatima, 3. Gila Nóra.

Az UTE edzőcsarnokában ugyancsak dzsúdóversenyt rendeztek a diák "B" korcsoportban. A Magyar Köztársaság Kupán -36 kg-ban 7. Varga Mercédesz (1997).

A Pollák DSE edzéseit a Pollák szakközépiskola tornatermében tartják hétfőn, szerdán, pénteken 18-19.30 valamint kedden és csütörtökön 17.30-18.30 óráig. Részletek a www.szentesjudo.hu oldalon.

2008. március 21.

Sakk diákolimpia

Lantos Alexandra

Március 8-án Szegeden rendezték meg a Sakk Diákolimpia Csongrád megyei egyéni bajnokságot. Szentes és környéke gyermek sakkozói közül 18-an neveztek be. A következő jó eredmények születtek:

Fiúk, II. korcsop.: 3. helyezést ért el Baranyi Barnabás (Koszta isk.).

Lányok, I. korcsop.: 2. Lantos Alexandra (Koszta isk.)

II. korcsop.: 2. Csókási Dzsenifer (Fábiánsebestyén Ált. Isk.), 3. Turák Lejla (Petőfi isk.). III. korcsop.: 1. Szalaji Renáta (Petőfi isk.)

Szalaji Renáta ezzel a győzelemmel negyedik alkalommal jutott be az országos döntőbe. A tavalyi sikeres 3. helyezés után az idén is szeretne jó eredménnyel bizonyítani.

Kőhalminé Forrai Julianna

2008. március 21.

Helyesbítés

Múlt heti számunkban írás jelent meg a birkózó szakosztály újraalakulásáról. A cikkben sajnálatos módon névelírás történt és egy vezetőségi tag neve is lemaradt. Mazula Erik edzőként dolgozik a szakosztálynál. Dr. Molnár Gyula főorvos a vezetőség tagja, de egyben a szakosztály orvosa is. Az érintettek elnézését kérjük.

2008. március 21.

Sakkoztak

Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya március 16-án a Békési TE gárdájával játszott, eredmény 5,5-6,5. Győztesek: Fábián Nagy Sándor, Hajdú István, Mészáros Imre. Döntetlenek: Gera Ferenc, Balatoni György, Bóka Zoltán, Nagy József, Czibulya Ferenc.

A tabellán a Szentesi Spartacus SK 43,5 ponttal a 8. helyen áll.

2008. március 21.

Újra második a Legrand-MetalCom

A sereghajtó ellen kizárólag a győzelem lehetett elfogadható a Legrand-Me-talCom-Szentes futsal csapata számára a hétfő esti bajnoki mérkőzésen. Az elmúlt heti váratlan, győri vereséget követően egy más összetételű, és más mentalitású gárdát ígért a szurkolóknak a Fortuna ellen Némethy László vezetőedző. Ábel Péter ezúttal kimaradt a keretből, Bíró Mihály helyett pedig Szabó Péter védett, nem is akárhogyan, sőt még gólt (!) is sikerült szereznie.

2008. március 21.

Kocsist menesztették, újra dr. Tóth a vezetőedző

A Honvéd-Dominotól elszenvedett hazai vereséget követően a Szentesi Vízi-sport Klub vezetősége menesztette Kocsis Istvánt, a Hungerit-MetalCom-Szentes női vízilabda csapatának vezetőedzőjét. A posztot - a szezon végéig - dr. Tóth Gyula veszi át, Kocsis István pedig az ifjúsági és serdülő csapat edzéseit irányítja majd. Pellei Csabától, a klub szakági vezetőjétől megtudtuk, hogy a gárda elé az idény előtt a vezetőség és a szponzorok is az első három hely valamelyikének megszerzését tűzték ki célul. E cél elérése érdekében kellett megtenniük ezt a lépést, mellyel szeretnék felrázni, új impulzusokkal megtölteni a kissé gödörbe került csapatot, amely véleményük szerint alkalmas az eltervezettek megvalósítására.

2008. március 21.

Harminc mázsát telepítettek

A szentesi horgászegyesület a napokban telepített pontyokat a Gerecz-tóba és a Kurcába, így mindkét helyen március 23-án napkeltéig horgászási tilalom van érvényben. Összesen 30 mázsa hal került a vizekbe. E hét végén a tilalom lejárta előtti napon pontyfogó versenyt rendeznek, majd másnaptól minden horgász bevetheti csaliját a jószerencse érdekében. Legközelebb április 5-én szabad majd pecázni a Gerecz-tavon, akkor is csak napkeltétől napnyugtáig.

Kép és szöveg: Vidovics

2008. március 21.

Újjászületés

A Krúdy Gyula Baráti Kör az Újjászületésről tart zenés-irodalmi felolvasó estet március 26-án, szerdán 18 órakor. Az érdeklődőket a Megyeháza Konferencia Központ dísztermébe várják.

2008. március 21.

Négy évszak

A városi könyvtárban nyílik Kispálné Fejes Erzsébet Négy évszak című kiállítása március 29-én, szombaton 15 órakor. Megnyitóbeszédet mond Lászlóné Varga Zsuzsanna, a Bartha János Szakképző Iskola igazgatója, közreműködnek Sziklay Sándor (vers), Ollai János (zongora), Fekete Zoltán (tanár) és Kováts Kitti (ének). Kispálné munkáit április 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők az intézmény nyitva tartás idejében.

2008. március 21.

Rangadót nyert a Kinizsi

Nagyszerű győzelmet aratott a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata a megyei másodosztályú bajnokság hétvégi rangadóján Szegváron. A két azonos pontszámmal a tabella élén álló két gárda összecsapását jól kezdte a Kinizsi, később azonban kiegyenlítődött a játék. A hazaiak előtt is adódott két komolyabb lehetőség, a félidő előtt azonban a Szentes rontott ziccert. Szünet után Tóth György góljával megszerezte a vezetést a Kinizsi, aztán amikor néhány perc múlva Érseket buktatták a hazai büntetőterületen belül, és a játékvezető tizenegyest ítélt, elszabadultak az indulatok.

2008. március 21.

Családi események

Született: Berezvai Gábornak és Kotvics-Varga Magdolnának Zsuzsanna, Ornyik Imrének és Dénes Mártának Martin, Bari Tamásnak és Janzsó Krisztinának Tamás Róbert, Hirth Attila Vajknak és Krajczár Annamáriának Botond, Kovács Attilának és Kun Katalin Editnek Ádám Ali, Polónyi Tamás Krisztiánnak és Melis Juliannának Patrik, Bozó Tamásnak és Simon Editnek Boglárka, Fekete Attila Tibornak és Berta Beatrixnek Bálint, Rákosa Gábor Gergelynek és Galli Zsuzsának Márton Márk nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Farsang László, Tajnai Imre, Andrucsák József, Szabó Lajosné Kovács Erzsébet, Nemes-Nagy Istvánné Tóth Erzsébet, Papdi József, Tarjányi János.