2008. március 21.

Kivették a régi fákat

Több olvasónk is jelezte, hogy a Kiss Bálint utca idősek otthona felöli szakaszán lévő fákat kivágták, szerintük indokolatlanul. Felháborodtak azon, hogy mindezt akkor teszik, mikor rügyeznek a fák, illetve mikor már a díszburkolatot is lerakták a területen.

Ezzel kapcsolatban felkerestük Baloghné Berezvai Csilla főkertészt, aki elmondta, hogy a Szentesi Református Idősek Otthona befejezése után a Kossuth téri utcafronton lévő fákat megvizsgálták és megállapították, hogy azok egészségi állapota az időjárási viszonyok és az építkezés által okozott károk együttes hatásaként vészesen megromlott. Több egyedet kivágásra ítéltek, mert az egyik fa törzsén például át lehetett látni. Ezen kívül volt olyan példány is, melynek letörtek az ágai az építkezés alatt, illetve kérge is megsérült. Így két fának a kivétele mindenképp szükségessé vált, de a többit sem lehetett meghagyni, mivel városközpontról van szó, ezért az esztétikumot is szem előtt kell tartani. Ezért március 17-én kiemelték az elkorhadt egyedeket, s még ugyanezen a héten életerős egyforma facsemetékkel pótolták azokat.

- A fajtaválasztás során figyelembe vettük, hogy szűk tér állt rendelkezésünkre. Ezért jó tűrőképességű, viszonylag gyors növekedésű, oszlopos fajtákat választottunk ki. Az ilyen fafajták közé tartozik például az oszlopos éger, a kínai nyár és az akác, valamint az oszlopos szil. Mi utóbbi mellett döntöttük egyrészt azért, mert a városban több helyen van ilyen fajta elültetve, s pozitívak a tapasztalataink. Másrészt ennek a fajtának alacsony a csapadékigénye, inkább lefelé terjeszkednek a gyökerei és nem terebélyes a lombja. Gyökérzetének és lombjának terjedelme közel azonos méretű - mondta el a facserékről Baloghné Berez-vai Csilla főkertész.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos Ilona