2008. március 21.

Kis kukta

Kolbászos lencseleves

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 25 dkg füstölt kolbász, 4 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál finomliszt, 2 teáskanál citromlé vagy gyenge ecet, csipetnyi cukor, kevés só.

Elkészítése: A kiválogatott lencsét 2 és fél liter vízben puhára főzzük. Egy másik edényben felforrósítjuk az olajat, majd az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. A pirospaprikát rászórjuk, majd 5 másodpercnyi pirítás után fél dl vizet ráöntünk és lehúzzuk a tűzről. Beletesszük a zúzott fokhagymát. Sóval ízesítjük. A megfőtt lencsét ráöntjük a hagymás olajra, majd beletesszük a karikára vágott kolbászokat. A kolbászról le kell húzni a bőrt, mielőtt felkarikázzuk. Felforraljuk. 10 percig erős lángon főzzük. Közben a lisztet simára keverjük a tejföllel, a citromlével, 10 evőkanál vízzel, majd a forrásban lévő levesbe beleöntjük. Cukorral ízesítjük. A megmaradt tejfölt, ha valaki úgy szereti, bele teheti még a levesbe.

Csúsztatott palacsinta

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg margarin.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjékből habot verünk, hozzáadunk 5 dkg cukrot és fényesre verjük. Habüstben a tojássárgákat, vaníliás cukrot, a maradék cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt elkeverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojáshabot. A főzőmargarint felolvasztjuk, a csokoládét lereszeljük. A palacsintának az egyik oldalát megsütjük. A margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és a palacsintát rácsúsztatjuk. Megszórjuk reszelt csokoládéval, s ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta tart. 120-130 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.