2008. március 21.

Panelprogram

Nagy az érdeklődés a felújítások után

A város önkormányzatának képviselő-testülete pályázatot hirdetett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium "az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása" pályázatához kapcsolódva. A pályázat első fordulója ténylegesen igényfelmérést szolgál, melynek célja a benyújtott igények alapján a konkrét önkormányzati támogatási öszszeg meghatározása.

A támogatás célja az 1992. július 1-je előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épített lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, illetve ezen lakóépületek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek felújítása és korszerűsítése, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése. A pályázat szempontjából iparosított technológiával épült lakóépületnek tekintendő a panel, a közép- és nagyblokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbeton vázas és az egyéb, előre gyártott technológia felhasználásával épített lakóépület.

Pályázatot nyújthatnak be a Szentes közigazgatási határán belül elhelyezkedő társasházak és lakásszövetkezetek saját tulajdonú épületeik energia-megtakarítást eredményező felújítására.

Első lépcsőként a kiírás alapján az első fordulóban a pályázó társasházak és lakásszövetkezet a felújítási pályázati szándékukról a mellékletben szereplő "Önkormányzati támogatást igénylő lapot", a kitöltött melléletekkel együtt adják be az önkormányzatnak, amennyiben vállalják a felújítási költségek minimálisan az önkormányzati pályázatban megjelölt mértékű saját erőből történő finanszírozását.

Az első fordulóban az előírt dokumentumokat  Szentes Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztály Lakáshivatal (Szentes, Kossuth tér 6. földszint 128. számú iroda) kell benyújtani. Az önkormányzati támogatást igény-lő lapokat és mellékleteit ugyanott kérhetik a pályázók, illetve a www.szentes. hu (Pályázatok, hirdetmények) honlapról letölthetők.

A pályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a hivatal 510-379-es valamint az 510-391-es telefonszámán. Az előírt dokumentumok leadásának határideje: március 26. délután 4 óra.

Az önkormányzat elfogadott 2008-as költségvetésében a jelenlegi álláspont szerint 80-100 millió forintot tud erre a célra rendelkezésre bocsátani. Báthory István főelőadó lapunk érdeklődésére elmondta, a kétlépcsős megvalósítást az igénylők nagy száma kényszerítette ki belőlük. Olyannyira, hogy a jelenleg adható, az állami pályázattal kiírt 500 ezer forint maximum összeget máris biztosra vehetjük, hogy nem tudják megadni. Minél több lakás jelentkezik a programra, annál kevesebb lesz az a lehetőség, amivel az önkormányzat segíteni tud. Segítő szándékunk megkérdőjelezhetetlen, de azt, hogy mekkora összeget adhatunk, csak akkor tudjuk megmondani, amikor már látjuk, mennyi komoly igénylés érkezett be - jelentette ki.

A 2005 és a 2006-os évben 200-200 lakás kapott 80-80 millió forintos támogatást. Ezzel szemben az idei 100 millió forintos tervezett támogatás mellett 585 lakás jelezte a részvételi szándékot. A beérkezett igények összesítése, feldolgozása után a képviselő-testület várhatóan áprilisi ülésén dönt majd a dologról.

A főelőadó változásokról is beszámolt lapunknak. Mint mondta, eddig az önkormányzat együtt pályázott a lakóközösségekkel. A hivatalhoz benyújtott pályázati anyagokat átnézték, leellenőrizték, s a dokumentumaikkal kiegészítve pályázatként továbbküldték a minisztériumba. Idén alapjaiban megváltozott a pályázat menete: az önkormányzat teljes egészében kivonul a pályáztatásból, és csak támogatói minőségben van jelen. Ez azt is jelenti, hogy a pénzügyi lebonyolítás, a kivitelezésnél a beruházó megkeresése, a beruházás felügyelése is a társasházi képviselő nyakába szakad. Az ő feladatuk immár a szerződések megfogalmaztatása, a közbeszereztetés elvégeztetése, a kivitelezés ellenőrzése.

A legvégén az állam fogja a saját szakembereit ideküldeni, a műszaki ellenőrzést elvégezni. A pályázatban ötéves monitori tevékenységet írnak elő, ami azt jelenti, hogy öt évig figyelemmel kell kísérni az energiafelhasználást, a megtakarítást. Tehát nagyon lényeges a műszaki kivitelezés minősége.

Arra a kérdésre, hogy a pályázók milyen támogatásban részesülhetnek, Báthory István a következő választ adta:

- Előfordulhat az, hogy nemcsak vissza nem térítendő támogatásban nyújtunk ilyen segítséget, megtörténhet, hogy kamatmentes kölcsön formájában, vagy az állami támogatáshoz hasonló vissza nem térítendő és kamatmentes kombinációjával. A végső döntés, hogy melyik háznak mennyi lesz a támogatása az még a nyári szünet előtt, a júniusi testületi ülésen el fog dőlni. És másnap már akár indulhat is a pályázat az állam felé. Megjegyzem, Szegeden július 30-ára kérik be az önkormányzat felé a pályázatokat, tehát mi előrébb tartunk.

Lovas József