2008. március 21.

Az együttműködés visz előre

Több százan ünnepeltek együtt március 15-én

Több százan gyűltek öszsze a város főterén március 15-én, hogy együtt emlékezzenek meg az 1848/1849-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünnepi zászlófelvonás után - melyen közreműködött Szentes Város Fúvószenekara - Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő és dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, dékánhelyettes mondott beszédet, megemlékezve a 160. évfordulóról.

Szirbik Imre köszöntőjében emlékeztette a jelen lévőket arra, hogy 160 évvel ezelőtt nem volt olyan csodálatos idő, mint idén március 15-én, mégis a magyar nép legfényesebb napja virradt fel aznap. Akkor a nemzet különböző részei egymásnak kezet tudtak nyújtani, össze tudtak fogni. - Talán ez az az érzés, amely 160 éven át a történelem dicsőséges vagy sötét napjaiban is mindig a magyar nemzet legszebb ünnepévé avatta ezt a napot - mondta a polgármester, majd azt kívánta, hogy most is legyenek kinyújtott kezek, összefogásra kész szívek és együtt gondolkodó agyak, hogy a népnek necsak múltja, hanem jelene és jövője legyen.

Dr. Gyuricza Csaba docens ünnepi beszédében elmondta, hogy a 160 évvel ezelőtti szabadságharc példát adott arra, hogy mit jelent a közös akarat egysége, a zászló, a jelképek, a nyelv és a tudomány ereje. Majd felidézte, hogy Szentesen közfelkiáltással választották Kossuth Lajost országgyűlési képviselővé, aki ugyanitt gyújtó hangú beszédet mondott toborzókörútja során. - Mi magyarok szeretjük március 15-ét, szeretjük azért, mert példaképeket, vonzó normákat ad. Szeretjük azért, mert nemzeti színeket teremtett, és mert egyet jelent a szabadsággal. Amíg lesz magyar, lesz március 15., és amíg lesz március 15., addig lesz magyar szabadság. Ami számunkra, fiatalok számára természetes, hiszen életünk javarészét ebben éltük le, de tudjuk jól, hogy nem mindig volt ez így. Ezért ez a mai nap erre is kell, hogy figyelmeztessen bennünket. A magyar nemzet egyik legfontosabb sajátossága, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni március 15. kapcsán is az összefogás képességéről, pedig tudjuk, bár messze nem mindenki cselekszi, hogy közösséget, hazát, nem-zetet teremteni csak összefogással lehet, nem széthúzással. Csak az együttműködés visz előre, az állandó konfrontáció felapróz és végső soron pusztulásra ítél. Nem hihetjük, hogy 1848/1849-ben a nemzet nagyjai minden pillanatban és minden kérdésben egyetértettek, sorsfordító, nemzetegységesítő kérdésekben azonban össze tudtak fogni, a mindennapi problémákon felülemelkedni - mondta a Szent István Egyetem dékánhe-lyettese. Majd az ünnepség folytatásaként a jelen lévők palotást tekinthettek meg a Pesti Magyar Operettszínpad tánckarának előadásában, míg Dávid Roland énekes és Kőrösi Csaba színművész zenés irodalmi összeállítást adott elő. A Kossuth téri megemlékezés végén, az önkormányzat, a pártok képviselői, a civil szervezetek és a lakosok koszorúkat és virágokat helyeztek el Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobránál.

Cseh-Lakos