2008. március 21.

Tavaszi takarítás

Közös tavaszi nagytakarításra hívja a lakosságot március 28-29-én a város önkormányzata. Amit kérnek: mindenki a saját háza előtt, a közútig szedje össze a szemetet, a fákat, a bokrokat nyesse meg, a hiányzó növényzetet pótolja. Kérik, hogy a lakótelepeken közösen tegyék rendbe a házak közét, a játszótereket és a közösségi helyeket - ez áll a Szűcs Lajos alpolgármester által aláírt szórólapokon, amelyen kimondatott: szeretnék, ha a nagytakarítással tisztább lenne a város.

A tavaszi nagytakarításra várják a gyerekeket, kamaszokat és fiatalokat, a fiatalos idősebbeket, szülőket és nagyszülőket. Továbbá: az iskolákat, sportköröket, a civil szervezeteket, intézményeket, vállalkozásokat, gazdasági társaságokat.

Az összegyűjtött hulladékot, falevelet és avart bezsákolva, a gallyakat kévébe kötegelve a városellátó intézmény járműve - a rendszeres heti szemétszállítástól függetlenül - elszállítja. Amennyiben a közterületről összegyűjtött szemét (nem zöldhulladék) mennyisége több mint ami a kukában elfér, úgy azt március 17-től bejelenthetik az intézmény 63/ 311-594-es telefonszámán. Az összegyűjtött szemetet március 25. és 31. között szállítják el.

A csoportosan dolgozók számára a szervezők szemeteszsákot, illetve a gyermekeknek - igény esetén - műanyag kesztyűt is biztosítanak. Valamennyi technikai ügyben a városellátó intézmény munkatársa, Kiss Ferenc áll a lakosság rendelkezésére (telefon: 63/313-343).

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy ez az akció nem lomtalanítás! A háztartásban feleslegessé vált holmikat máskor gyűjtik össze.

* * *

A közterület-felügyelők érdeklődésünkre elmondták, sajnos nem akar csökkenni az illegális szemételhelyezés a városban. Pedig háztartásonként évente 5 mázsa szeméthulladék díjmentesen kiszállítható a berki hulladéklerakóba. A zöldhulladék is térítésmentesen elhelyezhető, amit - elkülönítve a többi szeméttől - komposztálásra használnak fel. Ez is ingyen kivihető, vagy kévébe kötve, zsákba utcára kirakva - előzetes telefonegyeztetés után - a városellátó intézmény dolgozói elviszik. Azért is érdemes minél hamarabb intézkedni, mert a tapasztalat az, hogy az ilyen lerakott dolgok mellé gyakran más jellegű szemét is kerülhet. Így aztán gyorsan kialakulhat egy szemét-lerakóhely.

- Jelenleg is felderítés alatt van egy illegális szemételhelyezés, a város melletti kistőkei határrészen nagy mennyiségű háztartatási szemetet és veszélyes hulladéknak minősíthető anyagokat raktak le. Találtunk itt festékesdobozokat, építési törmelékeket és flakonokat is. A lerakott iratokból, füzetekből, tankönyvekből pedig egyértelműen kiderült, hogy egy szentesi, Szeder Imre utcai házból kerültek oda a hulladékok. Ez ügyben szabálysértési eljárás folyik, az ügy szereplőjét szeretnénk meghallgatni és tisztázni az ügy körülményeit - mondták el lapunknak a közterület-felügyelet munkatársai.

(lovas)