2008. március 21.

Alakulat-látogatás

Továbbra is várják a jelentkezőket

A hét elején látogatást tettek a képviselő-testület tagjai a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál a város és a honvédség kapcsolatának 75. évfordulója alkalmából. A képviselők ismerkedtek a laktanya létesítményeivel, a katonákkal, az objektumokkal és az eszközökkel.

- A honvédség működése több szempontból sem lehet mellékes a képviselő-testület számára, például katasztrófavédelmi szempontból, s a haza védelme szempontjából sem. Több mint 10 éve vagyok az alakulatnál, de nem emlékszem rá, hogy a testület tagjai együtt jöttek volna el a laktanyába, ezért is fontos ez a találkozó - beszélt a látogatásról Nyers József mérnök ezredes.

Az alakulat parancsnokának beszámolója után Dongó László önkormányzati képviselő elmondta: A tájékoztatóban elhangoztak olyan problémák is, amelyek megoldásában a képviselő-testület pozitív hozzáállására lesz szükség. A kapott információkból kiderült, hogy nagy létszámhiánnyal küszködik a zászlóalj. Az itt folyó munkát pedig a polgári lakosság körében népszerűsíteni kellene, sokak számára biztos megélhetést tudna biztosítani a honvédség. Azt is megtudtuk, hogy a berekháti iskola tornatermének használatára komoly igény jelentkezne a hadsereg részéről főként a téli időszakban. Baranyi Imre önkormányzati képviselő szerint is komoly gondot jelent a létszámhiány. A városnak azonban érdeke, hogy az alakulat fejlődjön és erősödjön. - Az alakulat átalakulása az elmúlt években folyamatos volt, most érik el azt a létszámot és azt a szervezeti felépítést, ami hosszabb távon véglegesíthető, hiszen most már két olyan egysége is van az alakulatnak, amit a NATO-nak is felajánlottak. A követelmények egy részének már eleget tett a zászlóalj, egy részét pedig az idei év közepére kell teljesíteniük - mondta Baranyi Imre.

Nyers József mérnök ezredes arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a toborzás hatására ebben az évben több mint 120 főnek adtak ki befogadó-nyilatkozatot. Ennek értelmében, ha a jelentkező megfelel a fizikai és egészségügyi felméréseken, és részt vesz a három hónapos alapkiképzésen, akkor szerződéses katonaként elhelyezkedhet a szentesi zászlóaljnál. A múlt héten hat olyan katona érkezett az alakulathoz, akik már túl vannak az alapkiképzésen, és öten jelenleg is a szentendrei bázison vannak. A zászlóaljnál azonban továbbra is várják a jelentkezőket. - Fontos lenne számunkra a tornatermen kívül a gyakorlótér fásítása is, hogy a port és a zajt a fák lombjai felfogják. Ezen kívül pedig kértem, hogy amenynyiben lehetséges és méltónak tartanak bennünket rá, akkor kapjon egy alakulatzászlót a zászlóalj - fejezte be a parancsnok.

Cs. I.