Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 41. szám

2011. október 21.

A műtőtömb pályázatot be kellett volna adni

Alig tért vissza szülési szabadságáról, máris a hazai egészségügy átszervezésének kellős közepébe csöppent a szentesi kórház főigazgatója. Várkonyi Katalin is szeretné tudni, mi lesz az intézményben működő szakellátások sorsa. Többek között erről beszélt lapunknak adott interjújában.

– Főigazgatónő pályázik-e a főigazgatói tisztségre?

– Igen.

– Csak hogy az olvasók is tudják: a megyei intézmények államosításának hozadéka, hogy 2012. március 31-én megszűnik az átadott egészségi intézmények főigazgatóinak és gazdasági vezetőinek a megbízatása. Addig ezekre a posztokra pályázatot kell kiírni.

2011. október 21.

Hangverseny az evangélikus templomban

A reformáció napja több protestáns egyházban október 31-én tartott ünnepnap, annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. Magyarországon is megünneplik ezt a napot. Ilyenkor a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart.

Ebből az alkalomból hangversenyre várják az érdeklődőket október 30-án, vasárnap 17 órakor az evangélikus templomban. Közreműködnek: Andor Csilla (ének, cselló), Csontos Péter, Horváthné Dányi Katalin, Nyíri Dánielné (cselló), Nagy János (orgona), Takács Gabriella (fuvola). A műsorban Bach-, Lisznyai Szabó Gábor-, Liszt Ferenc-, Loeillet és Wagner-művek csendülnek fel.

2011. október 21.

Koszorúzás

• A II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc emlékére az önkormányzat, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, és a Szabadidős SK koszorúzási ünnepségre várják az érdeklődőket október 24-én, hétfőn fél 3-kor a II. Rákóczi Ferenc Emléktáblához.

2011. október 21.

Halottak napja

Az önkormányzat, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége és a Szentesi Bajtársi Klub október 28-án, péntekeken 10 órakor halottak napi megemlékezést tart az I. és a II. világháborús emlékműveknél. A Hadzsy János utcai szovjet katonai síremléknél koszorúznak, majd a hősi síroknál gyertyát gyújtanak.

2011. október 21.

Tüntetett a Szolidaritás

Félpályás útlezárással, forgalomlassító békés demonstrációt tartott csütörtökön a Vásárhelyi úton a Szolidaritás Mozgalom. A tucatnyi autós a Munka Törvénykönyve tervezett módosítása, a kollektív érdekképviseleti jogok csorbítása, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak tervezett megvonása, valamint az érdemi háromoldalú érdekegyeztetés leépítése ellen tiltakozott, és szórólapokat is osztottak az arra közlekedőknek.

2011. október 21.

Ünnepség, útlezárás

Az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából ünnepséget rendez az önkormányzat október 23-án, vasárnap. A megemlékezés zászlófelvonással kezdődik a Kossuth téren, majd a református nagytemplom melletti kopjafánál koszorút helyeznek el az áldozatok tiszteletére. Az ünnepség idején, 10–12 óra között a Kiss Bálint utcában teljes útlezárás lesz.

2011. október 21.

Sátor a medencére

A gyógyfürdőben lévő udvari medencére a tervek szerint október 25-én, kedden húzzák fel a sátrat a szakemberek, illetve a tűzoltók is segítenek majd. A külső medencét október 26-tól, szerdától ismét használhatják a fürdőzők.

2011. október 21.

Még lezáratlan Farkas Péter ügye

Több mint 26 hónap telt el azóta, hogy egy 30 éves szentesi fiatalember életét vesztette a felújítás alatt álló Tisza-hídon, mert kerékpárjával belehajtott egy kivilágítatlan és bekerítetlen munkagödörbe, a tanúkat a mai napig nem hallgatta meg a bíróság. Pedig a törvényszéknek készített szakértői vélemény szerint nyilvánvaló, kiket terhel felelősség a tragédiáért.

Farkas Péter ügyében az igazságszolgáltatás bő két esztendeje várat magára. 2009 augusztusának első hétvégéjén, vasárnapra virradóra zuhant bele biciklijével a több mint egy méter mély munkagödörbe a fiatal közgazdász, és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A sajtó a tragédiát követő napokban kiderítette, hogy Péter egyik munkatársával ment át a Körös-torokba, onnan indult haza, mikor a baleset történt. Az éjszaka folyamán előtte ketten, egy férfi és egy nő is beleesett a munkagödörbe, de ők kisebb karcolásokkal megúszták az esést. Mindez úgy történhetett meg, hogy a Tisza-híd felújítását végző Mahíd-2000 Zrt. projektvezetője szerint 2 biztonsági őr is volt a hídon azon az éjjelen. Egyébként a kivitelező cég – amely az eljárás során nem ismerte el felelősségét – jelenleg csődeljárás alatt áll.

2011. október 21.

Tevékeny hatvanöt év közösen

65 évvel ezelőtt, 1946. október 10-én a Szent Anna-templomban kötött házasságot Rónyai László és Bartus Julianna. 2011-ben szűk családi körben, otthonukban ünnepelték meg a jeles évfordulót. Laci bácsi 1920-ban, Jucika néni 1925-ben született Szentesen. Laci bácsi késes és köszörűs kisiparos volt abban az időben. Házasságkötésük után feladva az önállóságot Szegedre költöztek és a Kéziszerszámgyárban helyezkedtek el. Laci bácsi elvégezte a Gépipari Technikumot, majd diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán. Ezzel egyidőben, pedig Jucika néni elvégezte a szegedi óvóképzőt. Közben két lányuk született: Éva 1947-ben, Julianna pedig 1955-ben.

1962-ben Laci bácsi a mai Legrand jogelőd vállalatánál, a Kontakta Alkatrészgyárban alapító tagként műszaki osztályvezető lett, így visszaköltöztek Szentesre. Jucika néni a Baromfi Országos Vállalatnál, a Hungerit elődjénél helyezkedett el adminisztrátorként. Később, amikor üresedés lett a vállalati óvodában, áthelyezték. Nyugdíjba vonulásáig és még utána 10 évig óvónőként tevékenykedett. Végül a Klauzál óvodából ment nyugdíjba. Laci bácsi sem szakadt el nyugdíjazása után azonnal a munkahelyétől. Ő is visszajárt még szintén 10 évig dolgozni.

A pár a mai napig tevékeny életet él. Laci bácsi a műhelyében talál mindig elfoglaltságot, Jucika néni pedig szeretett kertjének virágait, növényeit gondozza. Téli estéken pedig óvodásoknak készít ünnepi ajándékokat, valamint kesztyűket köt a család apraja-nagyjának, miközben Laci bácsi elhivatott olvasóként folyamato-san gyarapítja műveltségét. Emellett verseket ír és festeget is néha. 85 évesen tanulta meg a számítógép használatát, azóta annak segítségével születnek meg versei és ott íródik a családi legendárium, továbbá a családtagok fotóit is azon nézegetik Jucika nénivel. Aktív éveik alatt kettesben bejárták Kelet és Nyugat-Európát. Még most is sokszor előkerülnek az utazásaikkal kapcsolatos régi diáik és mozgóképes felvételeik. Utazni ma már nem szoktak, örömmel hallgatják azonban két lányuk, négy unokájuk és két dédunokájuk élményeit a családi öszszejöveteleken.

2011. október 21.

A kormány vád alá helyezésének követelése

80 éve történt: Szociáldemokraták indítványa a megyegyűlésen

A Bethlen-kormány tagjaiTalán akadnak az olvasók között olyanok, akik emlékeznek még, hogy néhány éve írtunk e lap hasábjain az 1931. évi országgyűlési választásokról, amely botrányos körülmények között zajlott le. Ekkor történt, hogy az ajánlási ívek meghamisítása révén az ellenzéki jelölteket elütötték a választáson való indulástól, s egyedül a kormánypárti jelölt maradt a porondon. A nyilvánvaló választási csalás ellenére tudomásul kellett venni, hogy az ajánlási ívek eredménye alapján dr. Lázár Andor honvédelmi államtitkár lett Szentes város "egyhangúan megválasztott" képviselője.

2011. október 21.

Uzsorakamatom története

Olvasónk írja

Mint a legtöbb embertársam, én is vettem fel deviza alapú, változó kamatozású kölcsönt az egyik banknál.

A 300 ezer forintos kölcsön árfolyama 2009 májusában 181,92 forint volt, a hitelkamat pedig 1,33 százalék.

Törlesztőrészletemet pontosan, becsülettel mindig időben teljesítettem. A megküldött számlalevél tájékoztatott az elszámolásról, és a még hátralévő esedékes tartozásomról. Az utóbbi időben felmerült bennem az uzsora szó értelmezése. Megboldogult nagymamámtól hallottam, hogy kölcsönadta a nyugdíját a szomszédnak, mert tüzelőre kellett, és majd átmehet hozzá melegedni, amíg azt a pár száz forintot le nem törleszti. Ez az 1950-es években történt. A mama mindig jószívű volt, de nem uzsorás.

Több válaszlehetőség is felmerült bennem, de csak egy foglalkoztat: a bankok kamatpolitikája és hitelezési gyakorlata. Amikor a svájci frank alapú hitelemet felvettem, vásárolt a bank 300 ezer forint értékben devizát 181,92 forintos árfolyamon. A bank kifizette forintban az autókereskedőnek a 300 ezret. Az árfolyam emelkedése tehát nem befolyásolhatja az én törlesztésemet, hiszen forintot fizetett ki, és törlesz-tőrészletként nem vásárolt újra, havonta 181,92 svájci frankot megemelkedett árfolyamon.

Véleményem szerint, és a józan paraszti ész is azt mondatja velem, hogy az emberek kifosztásának szándékáról lenne szó. A hitelkamat előbb 7, majd 9 százalékra emelkedett. Kérdezem: ki az uzsorás? Vagy mit jelent ez a szó. A kormány eszközei kevésnek bizonyulnak a világ pénzhatalmának korlátozására. Tudom, hogy ez az olvasót nem érdekli, és azt is tudom, hogy a bankok érdekeit is sértheti. A törlesztésemet meg fizessem pon-tosan még jó pár hónapig, mert ezt vállaltam, nem számolva azzal, hogy ilyen mértékű lesz a kamat. Az idő jó orvos! – szoktuk mondani, és ez meg fog oldódni.

Bagi Imre
elégedetlen ügyfél

2011. október 21.

Gondolatok

Újítsuk fel szívünkben nemzeti büszkeségünket 1956 őszének az emlékét, amikor egy világhatalmat fegyverrel a kézben kényszerített a pesti utcák népe, hogy kivonva hazánkból a megszálló seregét, legalább két héten át szabadnak és függetlennek érezhesse magát minden magyar.

Gondoljunk tisztelettel azokra a honfitársainkra, akik Szentesen 23-án magas kitüntetést vesznek át, mint díszpolgárok és "Pro Urbe" díjazottak, mert nagyon sokat tettek városunkért. Isten éltesse, és tegye továbbra is sok jó szolgálatra késszé és képessé mindnyájukat. Gratulálunk.

Ideje lenne feltámasztani a haldokló magyar vidéket, az elnéptelenedő, leépülő falvakat, ahol egyre több az elhagyottan árválkodó kertes családi ház, mert a benne lakók elhagyták, városokban telepedtek le, csakhogy munkát találhassanak.

Óriási hiba volt a privatizáció jegyében felszámolni a viruló kisgazdaságokat, amelyekben a téeszbe nyomorított gazdák megtalálták az egyéni boldogulás kiútját a háztáji gazdaságokban. Sajnos a vízzel együtt a babákat is kiöntötte az új hatalom.

Sajnálom azokat a honfitársaimat, akik önhibájukon kívül lettek hajléktalanná. Annál nagyobb tisztelettel tekintek azokra, akik minden tehetségüket és erejüket beleadják, csakhogy talpra állhassanak. Tisztességgel dolgoznak, albérletben normális körülmények között ápolják magukat. Ugyanakkor csak sajnálni tudom azokat, akik lélekben feladják a tisztes, dolgos életet csak az alkoholizálásban látják az élet értelmét és azért koldulni sem szégyellnek.

Végül egy kis derű. Tetszetős női kép a megyei lapban: szép, szabályos leányarc, alatta név, a név alatt ennyi: eladó. Első gondolatom az, hogy bizonyosan lesz rá vevő, hamar elkel. De utána rögtön jön a második gondolat: hátha bolti eladó a kis hölgy? Egészen bizonyos, de miért hallgatják el?

Dr. Imre Ernő

2011. október 21.

Nem mindig a puskaropogás…

Rendészeti-katonai szakközépiskolai képzés a Zsoldosban

Kun József, Pintér Etelka, Vízhányó Ferenc és Nyers József a sajtótájékoztatónMár történelme van a rendészeti-katonai szakközépiskolai képzésnek a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakközépiskolában. A 2009-ben indult oktatás hároméves tapasztalata az, hogy a jelentkezők tartalmas, sokoldalú képzésben részesülnek. Mindezek nemcsak a rendőri, katonai pályára, hanem a mindennapi életre is értendőek, mivel a diákoknak az általános szakközépiskolai képzésen túl speciális tantárgyaik is vannak. Az önvédelem oktatáson fegyelmet, kitartást tanulnak. Az órákat katonai, rendőri berkekből érkező oktatók tartják, a fiatalok a pálya követelményeinek megfelelően készülnek fel a fizikai próbatételre.

2011. október 21.

Nem rakhatják ki a megtelt táblát

A napokban szinte megtelt a Hajléktalan Segítő Központ: a szálló és az éjjeli menedék 50 férőhelyéből csupán öt volt üres szerdán. A nappali melegedő és a népkonyha is százszázalékos kihasználtsággal üzemel – tudtuk meg az intézmény élére október elején kinevezett Tedás Zoltántól.

– Jönnek a hideg éjszakák, és ahhoz, hogy utcai szociális munkást alkalmazzunk, nem érhető el pályázati forrás. Pedig mindenképp el kell jutni azokhoz az emberekhez, akik életvitelszerűen közterületen vagy külterületen fedél nélkül élnek. Az önkormányzattól is szeretnénk támogatást kérni erre a célra, illetve minden felajánlásra nyitottak vagyunk. Együttműködünk a rendőrséggel, az egészségüggyel, az egyházakkal és civil szervezetekkel, nehogy egy hajléktalan is támasz nélkül maradjon. Matracokat szereztünk be, hogy ha megtelnének az ágyak, és szükség lesz rá, esténként szállásnak rendezzük be a nappali melegedőt. Hamarosan itt a tél, nem rakhatjuk ki a megtelt táblát – mondta lapunknak az új vezető.

2011. október 21.

Az állam ajtót mutat az igazgatóknak

A címeres táblát le lehet venni, újra aktuális a fenti felirat. (A szerző felvétele)A megyei közgyűlés többsége múlt pénteken megszavazta azt a megállapodást, hogy a megyei vagyon állami kézbe kerüljön. A szentesi középiskolák tulajdonjoga a városnál maradhat, de állami fenntartás alá kerülnek, az intézményvezetők megbízatását pedig március végén megszűntetik.

Ahogy azt borítékolni lehetett, a Csongrád megyei önkormányzat áldását adta a megyei vagyon államosítására, és arra is, hogy a fenntartása alatt működő közintézményeket állami szervek üzemeltessék 2012-től. A pénteki közgyűlésen a polgári frakció támogatta a Magyar Anna közgyűlési elnök és Orbán Viktor miniszterelnök által korábban már aláírt megállapodását, a szocialista és a jobbikos képviselők viszont tiltakozásuknak adtak hangot az egyezség szentesítésének körülményeivel kapcsolatban. Szirbik Imre például elmondta, már október 3-án aláírták a megállapodást a felek, de a megyei adminisztráció titkolózott, és még az ülés előtti napon sem lehetett hozzáférni az anyaghoz. A szentesi polgármester emlékeztetett arra is, hogy mivel városi tulajdonú közintézményeket is érint az államosítás, részt szeretett volna venni az egyeztetéseken, de írásos megkeresésére Magyar Anna elnök asszony nem válaszolt. B. Nagy László kormánymegbízott pedig azt mondta neki, beszéljenek a megállapodás elfogadása után. Szirbik végül úgy fogalmazott, hogy ez az eljárás diktatúrákra emlékeztet.

2011. október 21.

Emlékezik a vezérőrnagy

Szép, de nem hagyományos katonai pálya volt

Hidegvacsorát hoztak-e magukkal? A kérdést Kovács István (képünkön) nyugállományú vezérőrnagy tette fel szépszámú hallgatóságának a helyőrségi klubban. A Találkozás volt parancsnokainkkal című közművelődési sorozat októberi ötödik, befejező eseményén a soros előadó kijelentette: hatvan-egynéhány év alatt sok minden történik az emberrel, de megpróbálja rövidre fogni az egészet.

Na, ez az a pont, amitől az újságíró frászt kap. Egy egész óra anyagát a szerkesztőnek is tetsző karakterszámban összefoglalni szinte lehetetlen. Különösen, ha Kovács Istvánról van szó. Aki ismeri őt, tudja, milyen megfontoltan, ízesen beszél, jó hallgatni, ahogyan megválogatja a szavakat, szép magyar beszédével elbűvöli hallgatóságát. Két választásom volt, vagy összetömörítem száraz életrajzként az egészet, vagy hagyom eredetiben, ahogyan elhangzott. Engedelmükkel, ez utóbbit választottam. Meséljen a vezérőrnagy.

2011. október 21.

Fogyóban az iparosság

Egyre kevesebben vagyunk. A tartalékainkat éljük föl. Új iparos nem jelentkezik a testületbe, a 90 főt számláló tagság elöregszik, ma már ötven év alatti mesterember nincs a soraikban. Ilyen és hasonló mondatok hangzottak el a Szentes és Vidéke Ipartestület elnökének beszámolójában. Várdai Béla szavait azon elgondolások követték a napokban megtartott közgyűlésen, miszerint, ha bevezetik a kötelező kamarai tagságot, akkor még kevesebb iparossal számolhatunk, mivel legalább a fele visszaadja az ipart. Szűcs György országos elnök próbálta ugyan az emberekben a lelket tartani, mondván, majd egyszer jó lesz. Össze kéne tartani, hiszen az iparosok régen is összetartottak. Mire a válasz: ezt hallják évek óta, és nem történik semmi. Ha csak az nem új dolog, hogy az IPOSZ részt vehet az új Érdekegyeztető Tanács munkájában, nem lettek kigolyózva, mint eddig.

2011. október 21.

Két koncert Amerikában

Amerikában ritkán koncerteznek magyar muzsikusok. Szentesi művésszel még ritkábban fordul elő ilyesmi. A nagyszerű dobosnak, illetve ütőhangszeresnek, Kertész Ákosnak (képünkön) ez sikerült! Nem akárhogyan, és nem minden előzmény nélkül. Utóbbiról részben már hírt adtunk korábban.

– Készült egy lemezfelvétel világsztárokkal, amin te is játszol. Mik az újabb fejlemények? – kérdeztük Kertész Ákost.

– Sok minden történt! A CD elkészült. Kiadója és terjesztője – Európában és az USA-ban egyaránt – az Enja Records lesz novembertől! Nem kis kiadó, ahol a minőség mindenkor garancia – arra is, hogy minden, általuk támogatott művész porondon legyen. Nagy öröm, hogy az anyag jó kiadóhoz került, hiszen sok esetben a terjesztés a legfőbb probléma, és nem magával a zeneanyaggal van gond. Ha nem megfelelő kezekbe kerül, elsikkad.

2011. október 21.

Több százan várták "Csontváryt"

Komoly érdeklődés mellett nyílt meg a Koszta József Múzeumban a Csontváry visszatér Szegedre és Szentesre című kiállítás itteni része.

"Rendeltetésből élni" – találkozhatott a felirattal a több mint kétszáz érdeklődő a múzeum folyosóján a múlt heti megnyitón, utalva arra az "égi hangra", ami az akkor még patikus Csontváryt elindította a művészi pályán. Mint már hírül adtuk, a festő összesen 40 művét lehet megtekinteni egy időben Szeged és Szentes múzeumaiban. A Móra Ferenc Múzeumban a főművei láthatók, hozzánk a korai alkotásai érkeztek.

Dr. Béres Mária, a szentesi múzeum vezetője a városunkban nagy jelentőséggel bíró kiállítást azért is ajánlotta a helybeliek figyelmébe, mert a művész 1883-ban egy ideig az itteni, a "Megváltóhoz" patikában dolgozott, unokatestvére, Kosztka Jenő mellett. Ehhez kapcsolódva egy patikatörténeti tárlatot is összeállítottak, betekintést adva a korabeli gyógyszertárak életébe.

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész mutatta be a városunkban kiállított 17 alkotást, köztük a 8 olajfestményt, zömmel madártanulmányokat, illetve 9 grafikát. Ez utóbbiakat, az úgynevezett koponyarajzokat Csont-váry a müncheni mintarajziskolában, Hollósy Simon irányítása alatt készítette.

A művészettörténész későbbi diavetítéses előadását is szép számú érdeklődő kísérte figyelemmel: hogyan lett a csak 41 évesen festeni kezdő, mániákus küldetéstudattal megáldott férfiből az egyik legnagyobb képzőművészünk.

2011. október 21.

Időséta

Fenyvesi István egyetemi docens: Időséta (Szentes, Szeged, Szlávok) című önéletrajzi jellegű művét a szerző és a kiadó ismerteti október 24-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárban. A könyvbemutatón közreműködnek Bucsány György, Magyar Jánosné és Mészáros Júlia ny. középiskolai tanárok.

2011. október 21.

Pódium-bérlet: Palika

A Szentesi Művelődési Központ október 28-án, pénteken 18 órától kétórás, élőzenés salsa estet rendez az ifjúsági házban.

A 17. Alföldi Fotószalon nyílik október 23-án, vasárnap 15 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban. A fotókiállítást megnyitja Szirbik Imre polgármester. A képek megtekinthetők november 20-ig, az intézmény nyitva tartási ideje alatt.

A Szentesi Művelődési Központ 2011/2012. évi bérletes pódium előadásainak első programja október 24-én, hétfőn 19 órakor a Palika című előadás lesz a megyeházán. Felcsendülnek Szécsi Pál nagy slágerei Gergely Róbert előadásában. Jegyek az előadás előtt a helyszínen kaphatók.

2011. október 21.

Keresik a megfelelő párt

László-Mikes: együtt nem megy

Valószínűleg mindent kihoztak, amit ebből a párosból ki lehetett hozni, többek között ez vezetett oda, hogy szétvált a több sporttörténelmi sikert is felmutató László Csaba-Mikes Anna táncospár. A Szilver TSE most új partnert kénytelen keresni az összesen 30 magyar bajnoki címmel büszkélkedő László Csabának.

Már a táncosok utolsó szereplésénél, a Kínában rendezett kűr világbajnokságon is benne volt a levegőben a szakítás lehetősége, de az azóta eltelt pár hétben jutottak oda, hogy tényleg vége a közös pályafutásnak. Pedig 2008 elején minden olyan szépen indult: az akkor már idehaza klasszisnak számító Csaba a Szögi Szilviával elért sikerek – és a hölgy önként való kiválása – után egy 16 éves budapesti lánnyal folytatta. Mikes Anna remek választásnak bizonyult, idehaza "kibérelték" a bajnoki dobogó felső fokát, és jöttek a jelentős külföldi sikerek, elsősorban tíztáncban. Ők szereztek először érmet tisztán magyar párosként világkupán, majd kétszer Európa-bajnoki dobogó harmadik fokára is felállhattak, a 2010-es világbajnokságról pedig szintén bronzéremmel térhettek haza. A tíztánc-világ-ranglista éllovasaiként került pont közös történetük végére.

Nagy veszteségként éli meg a szakítást az egyesület vezetője, Szatmári-Nagy Szilvia. Azonban az eddigi feltételeknél többet nem tudtak felajánlani a kettős hölgytagjának, aki már nincs is a látókörükben, fogalmazott a vezető. Anna a megyei lapnak azt nyilatkozta, úgy érzi, Csabával más céljaik vannak, kihozták a maximumot ebből a párosból. A versenyzést azonban folytatni szeretné.

Mint ahogyan Csaba is. Azonban számára megtalálni az alkalmas partnert most sürgető feladat az egyesület életében. Még nem esett választásuk senkire, többesélyes a dolog. Ami miatt a kiválasztás fejtörést okoz: nem mindegy, hogy Csaba standardben vagy tíztáncban folytatja. Előbbinél akár az egyesületből is kikerülhet az új partner, tekintve, hogy a hazai standard ranglistán öt szilveres páros alkotja az élvonalat. A másik műfajban viszont az egyesületen kívül kellene megfelelő, a latinban is kiváló partner után nézni. Nem kizárt, hogy külföldi lánnyal folytatja Csaba.

Azon vannak, hogy mihamarabb, már egy hónapon belül elkezdődhessen a megfelelő partnerrel a gyakorlás, mondja Szatmári-Nagy Szilvia. Csaba mindenesetre a februári magyar bajnokságon már ott akar lenni.

2011. október 21.

Szórakozva váltak Pollákossá

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola kilencedik osztályos tanulói napok óta megkülönböztetett figyelemmel – sárga mellényben – járkáltak az iskola épületében. A végzősök gondoskodtak róla, hogy a "kicsik" minél hamarabb "beszokjanak" az intézmény rendszerébe. Ennek a folyamatnak volt következménye a péntek esti gólyaavató, ahol a végzősök által kitalált feladatok megoldásával kellett a fiataloknak bizonyítani, hogy az idei "gólyák" is képesek tovább vinni azt a stafétát, amelyet a "nagyok" készülnek átadni nekik.

A próbák között voltak olyanok, amelyet a helyszínen kellett végrehajtani, de volt olyan is, hogy a városban kellett különböző dolgokat meg-, vagy beszerezni, és ezért a járókelőknek énekelni, vagy éppen szavalni.

Kovács Attila, tagintéz-ményvezető úgy ítélte meg, hogy a buli, a vetélkedő mindenképpen elérte a célját, hiszen a játék általában kihozza az emberekből az alaptermészetüket, és az addig esetleg zárkózott fiatal is aktívvá tehető, ha egy olyan közösségbe kerül, ahol jól érzi magát. Egy ilyen gólyaavatónak pedig pont ez a célja. A végzősök heteken keresztül szervezik a programokat, a verseny, vagy a vetélkedő részleteit, írják a forgatókönyvet, melyhez természetesen a nevelők is hozzájárulnak. A gólyák pedig eleinte kicsit megszeppenve, majd egyre nagyobb izgalommal és aktivitással teljesítik a feladatokat, és válnak a buli végére "teljes jogú" pollákossá.

Garai Sz. Imre

2011. október 21.

Ha már egyszer megígértük…

Betartották ígéretüket a férfi pólósok: a BVSC ellen hazai környezetben győztekA Kaposvár elleni győzelem után fogadkoztak a fiúk, hogy a BVSC-t meg fogják verni. Az ígéret úgy szép, ha betartja az ember – szól a mondás. A mérkőzés jól indult, hiszen 3-1 re elhúzott a hazai csapat. A közönség szépen hátradőlt, és várta a további gólokat. Azok jöttek is, csak éppen a BVSC szerezte, és át is vették a vezetést 4-3 arányban.

Először Weszelovszky talált magára, és a kiváló védekezése mellett többször is gólpaszt adott, de maga sem fukarkodott a gólszerzéssel. A csapat kezdett összerázódni, majd Lázár is beindította a futószalagot és öt gólig meg sem állt. Igazi örömpólót láthatott a közönség. A lefordulásokról híres vendégek nem találták meg az ellenszerét a szentesi rohamoknak, és a végén nem maradt más hátra, mint a sportszerű gratuláció.

Lukács Dénes, a Kurca-partiak trénere elégedett volt csapatával, hiszen sikerült több olyan dolgot megvalósítani, amit az edzéseken gyakoroltak. Pontosak, és ebből adódóan eredményesek voltak a lövések, jó volt a védekezés is, azonban az emberhátrányt tovább kell csiszolni. Bodrogi Bau-Cs C&K–BVSC-Zugló 17-9, szentesi gólszerzők: Lázár 5, Weszelovszky 4, Nagy M., Tóth P., Szőke 2-2, Szabó Z., Csa-csovszky 1-1.

A BVSC elleni harcot követően a csapat Pécsre utazott, és szerették volna tovább folytatni a menetelést, ahol azonban a harmadik negyedre „kipukkadt” a csapat. A pécsiek 5 gólos győzelemmel megtartották a bajnoki pontokat. PVSK-Bodrogi Bau-Cs C&K 12-7, a Szentes gólszerzői: Weszelovszky (4), Nagy M. (2), Szőke (1).

Lukács Dénes: – Készültünk erre a mérkőzésre, de sajnos nem jártunk a legjobban, amikor két egymás utáni napon játszottunk azokkal az ellenfelekkel, akikkel szemben reálisan több pontot tudunk volna szerezni. A harmadik negyedig 6-6 volt az állás, de többször hibáztunk, amit a Pécs könyörtelenül kihasznált, így megérdemelten nyerték meg az alsóházi rangadót.

G. Sz. I.

2011. október 21.

A rangadók napja

– Győznünk kell, mert sok pontot vesztettünk az elmúlt fordulókban, és ha ez így folytatódik, leszakadunk az élmezőnytől – nyilatkozta egy héttel ezelőtt lapunknak Bozóki Zoltán, a Szentesi Kinizsi labdarúgócsapatának vezetőedzője a Zsombó elleni mérkőzést megelőzően. Vasárnap a csapat jól játszott, három gólt rúgott, és idegenben begyűjtötte a három pontot.

A mieink szenzációsan kezdték az összecsapást, hiszen már a tizedik percben kétgólos előnyre tettek szert Gránicz és Nagy István révén, ami kiütésszerűen hatott a hazaiakra. Fordulás után gyors találattal szépített a Zsombó, ám Hidas fejes góljával ismét megnyugtatóvá vált az előny.

– A győzelmet követően sem dőlhetünk hátra, hiszen október 22-én, szombaton rangadó vár a csapatra, az éllovas Székkutas gárdáját fogadjuk fél 3-kor. Ha meg tudnánk ismételni a mostani, első félidőben nyújtott teljesítményünket, szép eredményt érhetnénk el – mondta Bozóki.

Különösen érdekessé teszi ezt a napot, hogy a hétvégén a Zsombó ellen 2-1-re nyerő, és ezzel a bajnoki tabella második helyére felzárkózó Kinizsi ifjúsági csapata – ugyancsak Bozókival a kispadon – a szintén első helyezett Székku-tassal találkozik.

H.V.

2011. október 21.

A Pollák DSE hírei

Csak az Európa-bajnok volt jobb náluk, Gila Nóra második, Kalydy Patrícia pedig a harmadik helyen végzettCegléden rendezték október 8-án az U23-as országos egyéni judo bajnokságot (1988-1996-os születésűek). Joó Abigél világbajnoki bronz-érmes, Európa-bajnok mögött Gila Nóra (‘94) 2., Kalydy Patrícia (‘94) 3. lett az U23-asok –78 kg-sok országos egyéni judo bajnokságon, amelyen bolgár, román válogatottak is részt vettek.

Győrszentivánon a diák A versenyen a 99-ben születettek között +66 kg, 7. lett Székely Milán és egyben tagja a 3. helyezést szerzett csapatnak a régiók csapatbajnokságán.

Tatabányán a junior rangsor versenyen, a Faragó Benjámin-emlékversenyen az alábbi helyezéseket szerezték meg a szentesiek: –73 kg 1. Őri József; –81 kg 3. Valkai Béla; –70 kg 1. Kalydy Patrícia; –78 kg 1. Gila Nóra.

2011. október 21.

Új sakkegyesület

Szeptember 12-én a helyi sakkozók a Spartacus SK-ból kilépve új egyesületet alapítottak Szentesi Sakk Sport Egyesület néven. Elnöke Kozák János, alelnök és egyben csapatvezető Kőhalminé Forrai Julianna.

Az egyesület a Csongrád megyei I. osztályú bajnokságban két csapattal indult. A II. csapat többnyire ifikből áll, náluk elsősorban az utánpótlás szerepeltetése, fejlődése a cél.

Október 16-án már le is játszották az első bajnoki fordulót. Az irányított sorsolás szerint a két szentesi csapat játszott egymással. Az eredmény 7,5-0,5 a Szentes I. javára. Győztek: Sakic L., Sakic S., dr. Makay A., Balatoni Gy., Pekár E., Kozák J., Mélykúti F.; döntetlen: Patkó L. – Barta M.

2011. október 21.

Kosarasok a Vajdaságban

A Szentesi Kosárlabda Klub számára a múlt hét végén elkezdődött a Vajdasági bajnokság, ahol egyelőre az első és egyetlen külföldi csapatként szerepelnek. Az első fordulóban szabadok voltak, míg a második fordulóban a zom-bori „So kos”-al játszottak. Izgalmas mérkőzést vártak a szentesi kosarasok, ahol harcolni kellett volna a 10-15 pontos vereségért, viszont a pályán teljesen más volt a kép. A szentesi fiúk végül jól megoldották az ellenfél zona-press védekezését, s így 85-50 arányban hazahozták az első győzelmet. A bajnokságban minden hétvégén van egy mérkőzésük.

A résztvevők: Gergely Dávid, Lantos Levente, Szanyi Ádám, Halász Ákos, Litovszki Roland, Hajós Ferenc, Kajla Viktor, Forgó Dániel, Király Róbert, Sarusi-Kis Benedek. Edző: Aleksandar Preskar.

2011. október 21.

Biztató kezdés a kéziseknél

Vidovics Ferenc az első mérkőzés egyik pillanatát örökítette meg, amikor az örök riválissal, a Bordánnyal csapott össze a hazai csapatSikerrel vette a második akadályt is a szentesi Szabadidős Sportklub női kézilabdacsapata, hiszen szombaton a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban komoly csatában magabiztosan 22-16-ra győzték le a Hódmezővásárhely NB I-es csapatának közvetlen utánpótlását. Az első mérkőzésen az örök riválist, a Bordányt verték 24-17-re.

Léhi Gábor, a klub elnöke elmondta, hogy a csapat kezd összekovácsolódni, hiszen sokan először játszanak együtt. Szerencséjük volt, hogy éppen most adódott lehetőség az együttes kialakítására, hiszen Mindszenten megszűnt az edzési lehetőségek, így az ottani csapat 6 tagja átigazolt Szentesre. Képzett és jól felkészített játékosokról van szó, akik a szentesi lányokkal együtt ütőképes gárdaként szerepelhetnek a 6 csapatos Csongrád megyei bajnokságban. A mindszentiek nélkül szó sem lehetett volna arról, hogy elinduljanak a bajnokságban. Ősszel két körmérkőzéses fordulót játszanak, melyet tavasszal még kettő követ.

A szentesi mellett hódmezővásárhelyi, két szegedi, bordányi és sándorfalvi csapatok alkotják a mezőnyt. A következő mérkőzés október 24-én, hétfőn háromnegyed 4-kor lesz a Sándorfalva ellen a sportcsarnokban.

Garai Sz. Imre

2011. október 21.

Pótfűtés

Az agresszív kismalac otthon takarít. Egyszer csak elromlik a porszívója. Gondolkodik, hogy mit csináljon, és eszébe jut, hogy a medvének is van porszívója. El is indul a medvéhez, hogy kölcsönkérje tőle. Ahogy megy az erdőben, azon gondolkodik, hogy mi van, ha a medve nem adja oda a porszívóját... Na mindegy, ballag tovább, de megint eszébe jut, hogy a medve tuti, hogy nem adja oda a porszívóját. Közben odaér medve házához, bedobja az ablakot egy kővel, és bekiabál rajta, hogy "Tudod mit medve? Kend a hajadra a porszívódat!".

2011. október 21.

Kis kukta

  • Fahéjas szilvaleves
  • Színes szőlőbefőtt
2011. október 21.

Átadták a repülőtéri hangárt

A régóta várt létesítményben 10-12 vitorlásgépet tárolhatnak. (A szerző felvétele.)Október 15-én a szentesi repülőtér új létesítménnyel gazdagodott: elkészült a több éve várt hangár. Tar János, a Szentesi Repülő Klub titkára nagy örömmel újságolta, hogy közel 10 éves álmuk valósult meg. Ehhez a klub tagjai kemény fizikai munkával is tevékenyen hozzájárultak, melynek értéke több mint 10 millió forint. Természetesen az önkormányzat és a szponzorok nélkül ez az építmény sem jöhetett létre, amit ezúton is köszönnek. A hangár alapterülete 416 négyzetméter, ami lehetővé teszi 10-12 vitorlásgép tárolását. Ezzel nemcsak az időjárás ellen védik a gépeket, hanem az esetleges rongálóktól vagy egyéb rossz szándékkal érkezőktől is, arról nem beszélve, hogy a gépeket sem kell minden alkalommal szét- és összeszerelni.

A hangár átadása kisebb ünnepség keretén belül történt, ahol a nemzetiszínű szalagot Szirbik Imre vágta át. A polgármester beszédében kiemelte, hogy minden embernek kortól, nemtől függetlenül vágya az, hogy a levegőbe emelkedjen, hogy a kék égbe fúródjon a gép orra. De önmagában a gép, a technikai berendezések – bár nagyon értékesek – még nem elegendőek, ezeket karban kell tartani, és meg is kell őrizni. Ezt a célt nagyszerűen szolgálja a most átadott hangár. A repülőtér döntően sportcélokat szolgál, de volt már arra példa, hogy Szentes testvérvárosából, a németországi Sankt Augustinból – ott is van egy ilyen repülőtér – az akkori polgármester asszony kisgépe itt szállt le. Ezt vehetjük úgy, hogy helyben már megtörtént az első nemzetközi utas repülés is. A klubtagoknak azt kívánta Szirbik Imre, hogy a motoros- és a vitorlásgépekkel repüljenek minél többet balesetmentesen, és használják sokáig a repülőtér létesítményeit.

Garai Sz. Imre

2011. október 21.

Afrikai növény mérgezte a Kurcát

Környezetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Szentesi Ren-dőrkapitányságon az Alsó- Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Feltételezésük szerint az elkövető augusztus 19-ét megelőzően egy Dél-Afrikában őshonos, az akvarisztikában használt növényt, az ún. kagylótutajt juttatott a Kurca szentesi belterületi szakaszán a vízbe. A növény teljesen elborította a vízfelszínt, megváltoztatta a víz ökoszisztémáját, és az itt őshonos élővilágot veszélyeztette.

Kitörték egy, a Kálvária temetőnél parkoló személygépkocsi hátsó szélvédőjét, majd az utastérből egy női táskát vittek magukkal a tolvajok. Halottak napja közeledtével fokozottan lehet számítani az ilyen jellegű bűncselekményekre a temetők környékén. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy az autók utasterében semmiféle, a bűnözőket „ingerlő” értéktárgyat ne hagyjanak a sírkertek látogatói.

600 ezer forint értékben loptak el festményeket, radiátort, kályhát és használati tárgyakat a Sima Ferenc utcában. A tolvajok felfeszítették az ajtót, így jutottak be az ingatlanba. A nyomozók az elkövetők egyikét már elfogták, társát még keresik.

Rendőrnek adta ki magát, így szeretett volna bejutni egy Alkotmány utcai ingatlanba egy csaló, ám az otthonában tartózkodó hölgy nem engedte be, értesítette a valódi rendőröket, akik elfogták a férfit.

Már a bölcsődéből és az óvodából is lopnak a bűnözők. A bölcsődébe október 12-én, a nappali órákban sétált be egy ismeretlen, aki az egyik ott dolgozó pénztárcáját és bankkártyáját vitte magával. A Bocskai utcai óvodába az elmúlt hétvégén törtek be, ahonnan műszaki cikknek „kelt lába” 130 ezer forint értékben. A szajrét állítólag az egyik óvodás táskájába rejtve vitték ki az épületből…

H.V.

2011. október 21.

Ajándékok

Október 10-én rendezték meg a „Virágszínvonalasabb Szentesért 2011.” környezetszépítő verseny díjátadó ünnepségét. A 8. alkalommal meghirdetett versenyre jelentkezőknek városszépítő szándékát jutalmazta az önkormányzat és a szponzorok, így a kertművelésben használható ajándékokkal térhettek haza a pályázók.

A polgármesteri hivatal köszöni a szponzoroknak, hogy évek óta aktívan részt vesznek a programban.

Fémtechnika Vasipari Kft., Szentesi Díszfaiskola (Sárréti Gyuláné), G-K Házépítő Kft., T-Ép-Kert Kft., Elektroglob Kft., Flexil Kft. és Berek-Zöldség 2010 Kft. (Imre Péterné), Keraform Stúdió (Börönte László), Metafor Kft. (Gazdabolt), Szentesi Víz- és Csatornamű Kft., Traj Lajos erdészmérnök, Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola, Aqua Öntözés Technika Kft. (Csernus-Lukács Gábor), Városszépítő Kft. (Jászberény), Kompan Képviselet (Bp.).

2011. október 21.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklubban a Júliusban című színes, szinkronizált német filmet vetítik október 25-én, kedden 18 órakor.

Daniel fiatal tanár, kicsit félszeg, észre sem veszi, hogy tanítványai fülig szerelmesek belé. Megbízható, messziről látszik rajta, hogy rá lehet bízni a viráglocsolást, ha nyáron vakációra indulunk. Juli az utcán árul bizsukat. Ha Daniel elmegy mellette, Juli vágyakozva néz rá, ám hiába. Daniel egy másik lánnyal ismerkedik meg, Melekkel, aki Törökország felé indul. Daniel utána ered. Útközben felveszi a stoppoló Julit, aki épp Daniel miatti szerelmi csalódásában fordított hátat Hamburgnak. Daniel és Juli így együtt utazzák át Németországot, majd Ausztrián keresztül Budapestre viszi őket a sors, onnan pedig...

2011. október 21.

Családi események

Házasságot kötött: Szűcs Zoltán és dr. Kiss Anna, Pető László és Kis-Kása Krisztina.

Elhunyt: Erdőháti-Nagy Antalné, Erdélyi Jánosné Malkócs Veronika, Miklós Ferenc, Májer István.