2011. október 21.

Két koncert Amerikában

Amerikában ritkán koncerteznek magyar muzsikusok. Szentesi művésszel még ritkábban fordul elő ilyesmi. A nagyszerű dobosnak, illetve ütőhangszeresnek, Kertész Ákosnak (képünkön) ez sikerült! Nem akárhogyan, és nem minden előzmény nélkül. Utóbbiról részben már hírt adtunk korábban.

– Készült egy lemezfelvétel világsztárokkal, amin te is játszol. Mik az újabb fejlemények? – kérdeztük Kertész Ákost.

– Sok minden történt! A CD elkészült. Kiadója és terjesztője – Európában és az USA-ban egyaránt – az Enja Records lesz novembertől! Nem kis kiadó, ahol a minőség mindenkor garancia – arra is, hogy minden, általuk támogatott művész porondon legyen. Nagy öröm, hogy az anyag jó kiadóhoz került, hiszen sok esetben a terjesztés a legfőbb probléma, és nem magával a zeneanyaggal van gond. Ha nem megfelelő kezekbe kerül, elsikkad.

– A formáció neve Csaba Toth Bagi’s Balkan Union, a lemez címe: Aved Ivenda, ami azt jelenti: közeleg a tél. Csabi igyekezett a saját gyökereit feltárni, ami szerb és macedón. Ugyanakkor teret engedett a kiváló zenészeknek, hogy mindenki a saját képére tudja formálni az anyagot, és talán épp ettől lett ennyire érdekes – magyarázza a zenész.

– Közreműködnek: Tóth Bagi Csaba, mint zeneszerző és gitáros, Vasil Hadzimanov szerb billentyűs, Máthé László "Zebi", hazánk egyik legelismertebb fiatal basszusgitárosa. A dobok mögött nem kisebb egyéniségek ülnek, mint Dave Weckl, Ernie Adams, Gumbi Ortiz (Al DiMeola ütőhangszerese), ifjabb Kaszás Péter és jómagam. A lemezen játszik még maga Al DiMeola, Butch Thomas és Fausto Beccalossi (harmonika). Komoly anyag, igazi szupergrupp előadásában!

– A dolog másik része, hogy Csaba engem kért fel az élőzenekaros turnékra – mondja Ákos. – Az egyes országokban a későbbiek során derül ki az egyes sztárvendégek meghívásának anyagi háttere. Szeptemberben felejthetetlen egy hetet töltöttünk Amerikában! Két koncertünk volt. Az első Eastonban, a Pearly Bakers Klubban, New Yorktól másfél órányi autóútra. Telt ház előtt tartottunk baráti hangulatú lemezbemutatót. Ez volt tulajdonképpen a bejátszó koncert, hiszen másnap New Yorkban a Drom nevű helyre, a város legnépszerűbb és legpatinásabb klubjába mentünk. Eleve nagy dolog, hogy sikerült oda eljutnunk! Ez volt a legfőbb cél, ami miatt kimentünk. Itt is telt házunk volt, és nem kisebb világsztár látogatott el hozzánk, mint Al DiMeola. Végighallgatott bennünket, nagyon tetszettünk neki. Számomra pedig kifejezett büszkeség, hogy nagyon megölelgetett, mert tetszett neki a játékom. Úgy érzem, az egész eddigi pályafutásom abban a percben teljesedett ki! Ezért volt érdemes a sok éves gyakorlás, küszködés, tenni akarás, hogy egy világsztár ilyen szintű elismerését kivívjam! Még nagyobb öröm számomra, hogy DiMeola producere biztosított arról, hogy lesz folytatása a velem való együttműködésnek, más projektekben is!

– November 3-án, a Budapesti Kongreszszusi Központban Al DiMeola World Sinfonia lemezbemutatója előtt fogunk játszani a Balkan Unionnal. 9-én Szófiába utazunk, jazzfesztiválra. December 17-én Szabadkán tartunk lemezbemutatót, ahol DiMeola aktív közreműködőként csatlakozik hozzánk. A "hivatalos" magyar lemezbemutató december 18-án lesz a Szegedi Nemzeti Színházban, szintén DiMeolával a színpadon.

Olasz Sándor