2011. október 21.

Kis kukta

Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók kb. 1,5 literhez: 50-60 dkg szilva, 2 dl tejföl, 3-4 evőkanál cukor csipet só, 1 csapott evőkanál liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 3-4 db szegfűszeg, vagy kevés őrölt, kevés citromlé és 1-2 darabka citromhéj, kb. 1 teáskanál fahéj ízlés szerint.

Elkészítése: A szilvát kimagozzuk, nagyságától függően kisebb darabokra vágjuk, majd feltesszük annyi vízbe, hogy bőven ellepje, csipet sóval, szegfűszeggel, citromhéjjal. Ameddig felforr, a tejfölben kikeverjük a cukrokat és a lisztet a fahéjjal, merőkanálnyi forró lével, majd hozzáöntjük a leveshez, rövid idő alatt összefőzzük.

Lehűtjük, kevés citromlével vagy kevés rummal ízesítjük (akár mindkettővel). Hidegen kínáljuk!

Színes szőlőbefőtt

Hozzávalók: fehér és piros szőlő, szegfűszeg, cukor, víz, pálinka vagy rum.

Elkészítése: A kétféle szőlőt alaposan megmossuk, és ollóval leszemezzük úgy, hogy minden szemen maradjon egy kis szár, így hibátlan marad minden szőlőszem, és tartósabb lesz a befőtt. A puha, sérült szemeket tegyük félre. A megmosott üvegeket és kupakokat öblítsük át egy kupica rummal vagy alkohollal (vagy főzzük ki, hogy steril legyen). Minden üveget töltsünk meg vegyesen szőlőszemekkel, de rétegezhetjük is a fehér és piros szemeket. Tegyünk a szőlőszemekre néhány szem egész szegfűszeget és 1 kanál cukrot, majd öntsük fel az üvegeket forró vízzel. Zárjuk le a fedelet, és helyezzük a befőtteket egy meleg vízzel félig megtöltött széles lábasba, majd takarék lángon forrástól számított 4-5 percig dunsztoljuk. Ne tovább, mert megrepednek a szőlőszemek! Az üvegeket hagyjuk a forró vízben kihűlni, és másnap tegyük a végleges helyükre.