2011. október 21.

Még lezáratlan Farkas Péter ügye

Több mint 26 hónap telt el azóta, hogy egy 30 éves szentesi fiatalember életét vesztette a felújítás alatt álló Tisza-hídon, mert kerékpárjával belehajtott egy kivilágítatlan és bekerítetlen munkagödörbe, a tanúkat a mai napig nem hallgatta meg a bíróság. Pedig a törvényszéknek készített szakértői vélemény szerint nyilvánvaló, kiket terhel felelősség a tragédiáért.

Farkas Péter ügyében az igazságszolgáltatás bő két esztendeje várat magára. 2009 augusztusának első hétvégéjén, vasárnapra virradóra zuhant bele biciklijével a több mint egy méter mély munkagödörbe a fiatal közgazdász, és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A sajtó a tragédiát követő napokban kiderítette, hogy Péter egyik munkatársával ment át a Körös-torokba, onnan indult haza, mikor a baleset történt. Az éjszaka folyamán előtte ketten, egy férfi és egy nő is beleesett a munkagödörbe, de ők kisebb karcolásokkal megúszták az esést. Mindez úgy történhetett meg, hogy a Tisza-híd felújítását végző Mahíd-2000 Zrt. projektvezetője szerint 2 biztonsági őr is volt a hídon azon az éjjelen. Egyébként a kivitelező cég – amely az eljárás során nem ismerte el felelősségét – jelenleg csődeljárás alatt áll.

A rendőrség tavaly nyáron annyit közölt a nyilvánossággal, hogy fokozott ügyészi felügyelet mellett a megyei főkapitányság folytat nyomozást halált okozó, közlekedés biztonsága elleni, gondatlanságból elkövetett vétség gyanúja alapján, és két személyt hallgattak ki gyanúsítottként.

Lapunk információi szerint H.K. építésvezető és V.R. művezető ellen folyik büntetőeljárás, ami megakadt az utóbbi fél évben. A tanúk meghallgatását idén márciusra tűzte ki az ügyet tárgyaló Szeged Városi Bíróság, de végül elhalasztották a tárgyalást. Tavasszal valamilyen oknál fogva az ügy vizsgálata átkerült Szentesre, de az itteni bíróság a mai napig sem tűzte ki a tanúmeghallgatás időpontját.

– Lenne itt feladata az igazságszolgáltatásnak – reagált szűkszavúan megkeresésünkre Péter édesanyja. A család közeli hozzátartozója, Cseuz László nyugalmazott testnevelő tanár már élesebben fogalmazott: szerinte a nyomozószervek ez ügyben tanúsított hozzáállása is kívánnivalót hagyott maga után. Példaként lapunknak elmesélte, hogy amikor egy szegedi rendőr tavaly kikérdezte, olyan megjegyzést is tett neki, hogy nem érti, minek kell egy alkoholista biciklissel ennyit foglalkozni.

– Függetlenül attól, hogy Péter mennyi alkoholt ivott, a munkagödröt akkor is jól láthatóan körbe kellett volna keríteni a Tisza-hídon – szögezte le a pedagógus.

Lapunk információi szerint két szakértői vélemény biztosan készült a balesetről. Az elsőben az elhunyt felelősségét firtatták, viszont a második, a szegedi bíróság megbízásából készült anyag megállapításai ennek ellent mondanak, és nyilvánvalóvá teszik, hogy kiket terhelhet felelősség. Az utóbbi igazságügyi szakértő szerint összefüggő útelzáró korlátot kellett volna építeni a hídra, a veszélyre figyelmeztető tábla nem látszódott, sőt a kivitelező saját technológiai előírásait sem tartotta be, ezért foglalkozási szabálysértést követett el az építésvezető és társa. A fiatalember vérében az alkoholszint azon az éjszakán 1.45 ezrelék volt.

Bíró Dániel

 

Márciusban tárgyalják

A büntetőeljárásról szóló törvény tavaly márciusi módosítása miatt került át Szegedről a szentesi bíróságra az ügy – tudtuk meg Cseh Attilától, a megyei bíróság szóvivőjétől. A tárgyalásokat 2012. március 19., 20., 26., 27., és 28. napjára tűzték ki Szentesen. A bíróság a tárgyalásokon várhatóan több mint 20 tanút fog meghallgatni, továbbá szakértő meghallgatására is sor kerülhet. Első fokú ítélet meghozatala e tárgyalások eredményétől függően várható. A büntetés 5 évig terjedő szabadságvesztés lehet.