2011. október 21.

Az állam ajtót mutat az igazgatóknak

A címeres táblát le lehet venni, újra aktuális a fenti felirat. (A szerző felvétele)A megyei közgyűlés többsége múlt pénteken megszavazta azt a megállapodást, hogy a megyei vagyon állami kézbe kerüljön. A szentesi középiskolák tulajdonjoga a városnál maradhat, de állami fenntartás alá kerülnek, az intézményvezetők megbízatását pedig március végén megszűntetik.

Ahogy azt borítékolni lehetett, a Csongrád megyei önkormányzat áldását adta a megyei vagyon államosítására, és arra is, hogy a fenntartása alatt működő közintézményeket állami szervek üzemeltessék 2012-től. A pénteki közgyűlésen a polgári frakció támogatta a Magyar Anna közgyűlési elnök és Orbán Viktor miniszterelnök által korábban már aláírt megállapodását, a szocialista és a jobbikos képviselők viszont tiltakozásuknak adtak hangot az egyezség szentesítésének körülményeivel kapcsolatban. Szirbik Imre például elmondta, már október 3-án aláírták a megállapodást a felek, de a megyei adminisztráció titkolózott, és még az ülés előtti napon sem lehetett hozzáférni az anyaghoz. A szentesi polgármester emlékeztetett arra is, hogy mivel városi tulajdonú közintézményeket is érint az államosítás, részt szeretett volna venni az egyeztetéseken, de írásos megkeresésére Magyar Anna elnök asszony nem válaszolt. B. Nagy László kormánymegbízott pedig azt mondta neki, beszéljenek a megállapodás elfogadása után. Szirbik végül úgy fogalmazott, hogy ez az eljárás diktatúrákra emlékeztet.

Amint azt múlt héten megírtuk, a szerződés úgy fogalmaz: a vagyon átszállása nem érinti a megyei önkormányzati intézmények által kezelt, azonban nem a megye tulajdonában lévő vagyonelemek tulajdonjogát. Vagyis négy középiskolánk és a kórház jó része városi tulajdonban maradhat. Üröm az örömben, hogy ez jelentős terhet is ró Szentesre, hiszen két középiskolánknál elodázhatatlanná váltak a fejlesztések. A megyei önkormányzat által nyáron készített összesítés szerint a közgé épülete erősen javításra szorul: szükség lenne a fűtésrendszer korszerűsítésére, továbbá a nyílászárók cseréjére, régen került sor teljes festésre, illetve a parketták csiszolása is nagyon fontos lenne. A gimnázium esetében szigorúbban fogalmaz az anyag: az épület állapota siralmas. Égető szükség lenne a tető rendbehozatalára, mivel helyenként már élet- és balesetveszélyes.

Noha az új köznevelési törvény csak a következő tanévet befolyásolja majd, az államosítás miatt a jövő év elején személyi változások lehetnek a középiskolák vezetésében. A kormányzat múlt héten terjesztette be, és az Országgyűlésben már vita alatt áll az a törvénytervezetet, amely a megyei intézmények államosítását szabályozza. Eszerint a nem egészségügyi intézmények vezetői és gazdasági vezetői megbízatása 2012. március 31-én megszűnik, az érintettek pedig nem jogosultak végkielégítésre. Hogy ki követi őket az igazgatói székben, arról a kormányhivatalok döntenek majd. Szentesen a gimnázium, a Zsoldos- és a Boros-szakközépiskola vezetőjének is csak évek múlva járna le a mandátuma, ezért kíváncsiak voltunk a véleményükre. A Zsoldost és a Pollákot irányító Pintér Etelka lapunktól értesült arról, hogy már csak öt hónapig maradhat a két iskola élén, ezért egyelőre nem is kívánt kommentárt fűzni a legfrissebb fejleményekhez. A gimnáziumot igazgató H. Szabó Réka is tőlünk hallott először a személycseréről, de leszögezte, szeretné folytatni a megkezdett munkáját. Molnárné Tóth Györgyi, a Boros-szakközépiskola igazgatója, akit nyáron neveztek ki öt évre, azt mondta lapunknak, ha elfogadják a törvényjavaslatot, szívesen elmondja a véleményét.

Bíró Dániel