2011. október 21.

Fogyóban az iparosság

Egyre kevesebben vagyunk. A tartalékainkat éljük föl. Új iparos nem jelentkezik a testületbe, a 90 főt számláló tagság elöregszik, ma már ötven év alatti mesterember nincs a soraikban. Ilyen és hasonló mondatok hangzottak el a Szentes és Vidéke Ipartestület elnökének beszámolójában. Várdai Béla szavait azon elgondolások követték a napokban megtartott közgyűlésen, miszerint, ha bevezetik a kötelező kamarai tagságot, akkor még kevesebb iparossal számolhatunk, mivel legalább a fele visszaadja az ipart. Szűcs György országos elnök próbálta ugyan az emberekben a lelket tartani, mondván, majd egyszer jó lesz. Össze kéne tartani, hiszen az iparosok régen is összetartottak. Mire a válasz: ezt hallják évek óta, és nem történik semmi. Ha csak az nem új dolog, hogy az IPOSZ részt vehet az új Érdekegyeztető Tanács munkájában, nem lettek kigolyózva, mint eddig.

Várdai Béla sajnálattal közölte, hogy a könyvelésért kapott tagi hozzájárulások nem fedezik a működési költségeket, sok a kintlévőségük, emiatt a pénztartalékaik egy része a működési költségek kiadásaira lett fordítva. 2006. évtől van lehetőség az ügyfélkapus adatszolgáltatásra. Ennek nagy előnye, hogy azonnal beérkeznek a bevallások az adóhivatalhoz. Az Ipartestület részéről nagy hátránya az, hogy a vállalkozónak nem kell aláírnia az elektronikus adatszolgáltatást, természetesnek veszik azt, így az érte felszámított tagdíj hozzájárulást nem fizetik be az Ipartestület részére, mely a működés alapja lenne.

– Türelmesek vagyunk, hiszen tudjuk, hogy a vállalkozások is nehéz helyzetben vannak, ezért a januári és júliusi szakképzési hozzájárulások bevallását, illetve a májusi iparűzési adó bevallásokat térítésmentesen készítettük el. Anyagi helyzetünk javítása érdekében felkérem iparos társaimat, ha van elmaradásuk, mielőbb rendezzék azt – hívta fel a figyelmet az elnök.

A továbbiakban szólt arról, hogy még ebben az évben megszervezik a kötelező munka- és tűzvédelmi előadást. Az időpontról írásban értesítik tagjaikat. Az inter-neten saját honlapot indítanak, hogy minél több ember elérhesse őket.

Jubiláló iparosok vehettek át kitüntetést: 25 éves kisipari munkásságáért ezüst gyűrűt és oklevelet vehetett át Csernus Lukács Sándor víz-, gáz- és központifűtés szerelő, Eichardt Ferenc teherfuvarozó valamint Lantos Balázs órásmester. Az Ipartestület irodai alkalmazottja, Török Gabriella 25 éve intézi ügyeiket, ez alkalomból egy nagy csokor virággal kedveskedtek a hölgynek.

(lovas)