2011. október 21.

Nem rakhatják ki a megtelt táblát

A napokban szinte megtelt a Hajléktalan Segítő Központ: a szálló és az éjjeli menedék 50 férőhelyéből csupán öt volt üres szerdán. A nappali melegedő és a népkonyha is százszázalékos kihasználtsággal üzemel – tudtuk meg az intézmény élére október elején kinevezett Tedás Zoltántól.

– Jönnek a hideg éjszakák, és ahhoz, hogy utcai szociális munkást alkalmazzunk, nem érhető el pályázati forrás. Pedig mindenképp el kell jutni azokhoz az emberekhez, akik életvitelszerűen közterületen vagy külterületen fedél nélkül élnek. Az önkormányzattól is szeretnénk támogatást kérni erre a célra, illetve minden felajánlásra nyitottak vagyunk. Együttműködünk a rendőrséggel, az egészségüggyel, az egyházakkal és civil szervezetekkel, nehogy egy hajléktalan is támasz nélkül maradjon. Matracokat szereztünk be, hogy ha megtelnének az ágyak, és szükség lesz rá, esténként szállásnak rendezzük be a nappali melegedőt. Hamarosan itt a tél, nem rakhatjuk ki a megtelt táblát – mondta lapunknak az új vezető.

Tedás Zoltán (képünkön) az elmúlt hetek tapasztalatai alapján néhány célt tűzött ki maga elé. Szerinte a szállón lakók és dolgozók komfortérzetét egyaránt javítani kell. A fűtőrendszer kazánján két éve nem végeztek karbantartást, ezt most megtették, így csak most indulhatott el a fűtés. A melegvíz-ellátás nem megoldott, mert a régi berendezés javíthatatlanná vált, cserélni kellene. A menedék is viseltes állapotban van, azt tavasszal csinosítanák ki. Van két faház, ami foglalkoztatóként szolgálna, ha lenne benne berendezés, és meg lenne oldva a hőszigetelés és a fűtés. Az igazgató lakógyűlést szervez, hogy az érintettek is elmondják észrevételeiket és javaslataikat a szálló működésével kapcsolatban.

– Tévhit, hogy akik hajléktalan szállóra kényszerülnek, megbélyegzett emberek. Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy itt köt ki. Éppen ezért kevés a sajnálat, segítséget kell nyújtani számukra, hogy életük visszakerülhessen a normális kerékvágásba. A képzetleneknek szakmát kell tanulniuk, hogy aztán később munkát találhassanak maguknak. Ehhez is szeretnénk minden segítséget megadni – tette hozzá Tedás Zoltán.

Kép és szöveg:
B.D.

 

Büntetnék a hajléktalanokat

Az Országgyűlésben is téma volt a héten a fedél nélküliek ügye: a szabálysértési törvény módosítását kezdeményezték kormánypárti politikusok. Azt szeretnék elérni, minősüljön szabálysértésnek a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése". Azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak, elzárással vagy akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtanák. A beterjesztők szerint a cél nem a büntetés, hanem hogy jogi úton léphessenek fel azokkal szemben, akik eddig nem éltek a lehetőséggel, és a segítségnyújtás ellenére is az utcán maradtak.