XLIII. évfolyam 1. szám

2011. január 14.

Felújítások a gyógyfürdőben

A sátor a téli edzéseket is lehetővé teszi a gyerekek számáraJanuár elején a Dr. Bugyi István Kórház munkatársai, a hagyományokhoz híven a tűzoltók segítségével felállították a gyógyfürdő udvari medencéjét fedő új sátrat, melyet hivatalosan január 13-án adott át dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató és Szirbik Imre polgármester.

A sátor megvásárlásához szükséges összeg 50 százalékát - azaz 2 millió forintot - a Csongrád Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Dr. Bugyi István Kórház fedezte, valamint a helyi önkormányzat felajánlott 2 millió forintot, a beszerzési összeg másik felét a sátortető beszerzésére. Az intézmény elvégeztette a sátor felállításához és működtetéséhez szükséges villanymotor felújítását is és a kupolatérben is rekonstrukciót hajtottak végre: új burkolatot kaptak a kismedencék és modern vízköpőket helyzetek el. A Dr. Bugyi István Kórház Gyógyfürdő és Nappali Kórház kupolatéri medencéinek felújítása 800 százezer forintba került, melyre a Csongrád Megyei Önkormányzat pályázatán nyert forrást a kórház, a 20 százalékos önerőt a helyi önkormányzat biztosította.

2011. január 14.

Fogadóórák

Január 20-án, csütörtökön 9-11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14-16 óra között Szűcs Lajos és Karikó-Tóth Tibor alpolgármesterek tartanak fogadónapot a városházán. A város vezetői várják a lakosságot.

* * *
Krausz Jánosné, a 7. számú választókerület egyéni önkormányzati képviselője január 20-án, csütörtökön 17-18 óra között lakossági fogadóórát tart az Apponyi téri óvodában. A képviselő minden érdeklődőt vár.

2011. január 14.

Drágul a gáz az EMFESZ fogyasztóinak

Az elmúlt időszakban Szentesen is többen választották az olcsóbb gázszolgáltatót, azonban a Ma-gyar Energia Hivatal január 13-i hatállyal 90 napra felfüggesztette az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. működési engedélyét annak tartozásai miatt. A hivatal megnevezte azokat a gázszolgáltatókat, amelyek átveszik az EMFESZ ügyfeleit. Szentes és térségében a GDF Suez (Égáz-Dégáz) szolgáltatja a gázt az egyetemes áron. Ez azt jelenti, hogy az EMFESZ volt ügyfeleinek többet kell fizetni, mint korábban. Kérik a fogyasztókat, hogy tegyék lehetővé a gázórák leolvasását a GDF Suez (Égáz-Dégáz) munkatársainak február 4-ig. Az óraállás az EM-FESZ, az új szolgáltató és a fogyasztó közötti elszámoláshoz kell.

A GDF Suez közleményében leírja, hogy a fogyasztóknak azonnali teendője nincs, a továbbiakról tájékoztatást kapnak. Kérdés, vagy kérés esetén munkatársaik az ügyfélszolgálaton rendelkezésre állnak a Klauzál utca 24. szám alatt. Ügyfélfogadás: kedd, csütörtök 8-14, szerda 8-18, péntek 8-12.

Telefon: 40/824-825

Ha az EMFESZ az előírt határidőre - március közepére - rendezi pénzügyeit, akkor megszüntethetik felfüggesztést és a társaság újra elkezdhet ügyfeleket toborozni.

2011. január 14.

Vis maior támogatást igényel az önkormányzat

A belvíz elleni védekezésben

A "teszkótavon" a múlt héten még korcsolyázni is lehetettA problémák tulajdonképpen még tavaly decemberben kezdődtek. A lehullott nagy mennyiségű csapadék által veszélybe került épületek közelében kialakult helyzet miatt 2-án I. fokú, 11-én már II. fokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni Szentesen. A munka dandárja azonban még hátra van.

A védekezési munkákban a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság és a Városellátó Intézmény vesz részt. Védekezéssel kapcsolatos többletkiadások jórészt az áteresz dugulások megszüntetése, a mentettréti és a nagyvölgyi ideiglenes belvízelvezető csatornák létesítése, a helyreállítási munkák, valamint a mobil szivattyúk üzemanyagköltsége és a meg-növekedett számú kivonulások miatt jelentkeznek.

2011. január 14.

A törpék jótevője, avagy a hipofízisper

Tudjuk, László Ferenc dr. itt született Szentesen. Foltozósuszter apja egyedül nevelte fel anya nélkül maradt öt gyermekét. Az 1952-ben kitűnően érettségizett fiú a szegedi orvosegyetemen népköztársasági ösztöndíjjal tanult ki.

Professzorai már gyakorló orvosként bevonják az endokrinológiai kutatásokba. Alig 40 évesen az orvostudomány doktora lesz, majd egyetemi tanár, aki önálló osztály és kutató laboratórium vezetésére érett.

2011. január 14.

Betiltani vagy engedélyezni?!

125 éve: Kossuth-képek Szentesen

Parlaghy Vilma: Kossuth Lajos (1885)Az alig 21 éves festőnőnek, Parlaghy Vilmának, az az ötlete támadt, hogy Turinban felkeresi az emigrációban élő Kossuth Lajos volt kormányzó-elnököt, és portrét készít az ősz hazafiról. Ezzel már többen próbálkoztak, de Kossuth mindannyiszor elutasító választ adott. Nem tudni milyen meggondolásból, de Vilma kisasszonyt 1885-ben fogadta, s modellt ült neki. Mivel most első ízben engedte lefestetni magát az ekkor már 83 éves Kossuth, az elkészült arcképek szenzációs fogadtatásra számíthattak Magyarországon. Ezt felismerve, a festőnő apja, Parlaghy Gyula, országos vándorkiállítást szervezett a festményeknek.

2011. január 14.

Hálás köszönettel

Olvasóink írják

December 1-jén, szerdán este rosszul lett az édesanyám, Szűcs Budai Márta ny. magyartanárnő, zentai születésű, bácstopolyai lakos. Rögtön hívtuk a mentőket. Nem! Nagybetűvel a MENTŐSZOLGÁLATOT. Először hárman jöttek, majd még csatlakozott hozzájuk egy négytagú csoport is. Emberfeletti odaadással, kitartóan próbálták visszahozni édesanyámat az életbe. Többször, hosszú ideig, sajnos sikertelenül. Nem rajtuk múlott. Több, mint egy óráig küzdöttek. Infúzió, ampullák, gyógyszerek, újraélesztés többször is, üveges tekintet, egyre reménytelenebb, heroikus küzdelem. Nagyon sokára adták föl, már nem volt mit tenni.

Sajnos, csak a két orvos nevét tudjuk, de őket örök életre szívünkbe zártuk: dr. Török Anikó és dr. Csap László Attila és fáradhatatlan csapataik. Még egyszer nagy-nagy tisztelettel köszönjük emberfeletti küzdelmüket az életért, és kívánjuk, hogy még nagyon sokáig, jó egészségben ilyen hozzáállással, kitartással segítsenek sok-sok rászoruló beteg emberen.

Mészáros család
Szentes, Táncsics Mihály u. 26.

2011. január 14.

Az első babák

Nagy Klára Hajnalka az első szentesi babaDr. Baráth Lajos megbízott főigazgató, Szűcs Lajos alpolgármester és Farkas Sándor országgyűlési képviselő is köszöntötte a Dr. Bugyi István Kórházban 2011-ben született első olyan babát, akinek a szülei szentesiek.

Nagyné Csikai Gabriella és Nagy Géza Árpád gyermeke, Nagy Klára Hajnalka 3680 grammos testsúllyal és 50 centiméteres testhosszal született. Az egészséges kislány természetes úton, apás szüléssel érkezett meg. Szülésznőgyógyászuk dr. Rácz Ferenc főorvos volt. Az alpolgármester plüssfigurával és egyéb ajándékokkal, dr. Baráth Lajos babaápolási szerekkel és ruhácskával kedveskedett. Farkas Sándor az édesanyát is köszöntötte, virágcsokrot kapott az anyuka.

A kórházban született első gyermeket, az ország elsőként született vidéki gyermekét szintén köszöntötte a főigazgató és az országgyűlési képviselő, valamint Magyar Anna. A Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke a csanyteleki Fejes Brendon Jánosnak 50 ezer forintos értékben babaápolási termékeket, pelenkát, tisztítószereket, bébiételeket, Farkas Sándor ajándékutalványt, dr. Baráth Lajos ajándékcsomagot vitt.

2011. január 14.

Lezajlott a kisebbségi választás

Fehér MónikaMagas részvételi arány mellett békésen zajlott a vasárnapi területi és országos kisebbségi szavazás az or-szág közel 1600 településén. Csongrád megye 60 települése közül 21 helyen, köztük Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Mindszenten, Szegváron és Szentesen is voksolhattak az őszi önkormányzati választáson képviselővé lett kisebbségiek, akik most elektorok. Szentesen a görög és a cigány kisebbségi önkormányzat mind a 4-4 elektora szavazott, a jegyzői iroda a szabályoknak megfelelően lezárt borítékban továbbküldte a voksokat. A vasárnap este összesített adatok szerint a részvétel országosan mintegy 98 százalékos volt, rendkívüli eseményről nem kaptak jelentést. A választások eredményének szentesi vonatkozása, hogy a cigányság területi önkormányzatának tagja között Szentesről Fehér Mónika, aki az MCF színeiben indult. A cigányság új, Csongrád megyei önkormányzatába öten az MCF-ből, ketten a Lungo Dromból kerültek be.

2011. január 14.

Interneten az ülések anyaga

Tájékoztatjuk önöket, hogy Szentes Város Önkormányzata képviselőinek munkáját a 2011. januári testületi üléstől kezdődően korszerű hordozható számítógépek segítik. A testületi ülések anyagait a képviselők elektronikus adathordozón, egyelőre az évek óta megszokott módon és formátumban, CD-n kapják meg.

A környezetkímélés érdekében minimalizálni kívánjuk a papír-alapú előterjesztések készítését, ezért a továbbiakban a testületi anyagok a www.szentesinfo.hu/testulet honlapon érhetők el.

Dr. Sztantics Csaba
jegyző

2011. január 14.

Több száz feladathoz szálltak le

Kétéves a légimentő-bázis

Szinte minden napra jut egy bevetés a bázisonKét évvel ezelőtt, 2009. január 5-én adták át hivatalosan a szentesi légimentő bázist, az egység Szolnokról azonban már 2008. december 27-én 15 óra 35 perckor átköltözött. Ekkor szállt le a Vásárhelyi út mellett a helikopter és 28-án reggel már onnan adta az ügyeletet a személyzet. Ettől az időponttól kezdve megoldottá vált a dél-alföldi régió légimentéses ellátása, s a korábbi 60 százalékról 85 százalékra nőtt az ország lefedettsége ebből a szempontból.

A mentőhelikopteres ellátásra az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagy szükség van. Az első évvel megegyezően 2010-ben is Békés megye használta ki leginkább a segítséget, de Csongrád megye is felismerte a lehetőséget, illetve Bács-Kiskunban és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén is sok a feladat. Utóbbi megye egyes részei még mindig fehér foltot jelentenek, hiszen a budapesti, a miskolci és a szentesi bázistól egyaránt messze vannak. Tőlünk a helikopter bizonyos Jász-Nagykun-Szolnok megyei településekre a 80-100 kilométeres távolság miatt csupán 25-28 perc alatt ér ki.

2011. január 14.

Túlélni a károkat

Az újesztendőben időszerű mezőgazdasági kérdésekkel fordultunk Csikai Miklóshoz (képünkön), a szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatójához, a Magyar Agrárkamara tiszteletbeli elnökéhez. Íme, kíváncsiságunk első megfogalmazott része:

- Parlamenti döntés nyomán az újév első felében kinevezett miniszteri biztos felügyeli majd az eddig ön-álló Magyar Agrárkamara mélyreható szervezeti és működési átalakítását. Más országos mezőgazdasági szervezet esetében nem hallottunk ilyen jellegű változásról, ezért indokolt, miként érintik a friss fejlemények a kamarát?

2011. január 14.

Egy hely a fiataloknak

Közösségi tér a Dózsa-házban

240 m2 belső teret alakítottak kiVolt történelmi időszak, amikor Horthy-házként ismerték a két világháború közötti időben. A ma is Dózsa-házként említett épület igazából mindig az ifjúságé volt. A fiatalok edzését, nevelését szolgálta, aztán a sportét. Később az élet úgy hozta, hogy a városban igény jelentkezett új funkciókra.

Miként Szirbik Imre polgármester avatóbeszédében elmondta: igény arra, hogy azokat a fiatalokat, akik valamilyen ok miatt a társadalom perifériájára szorultak, összefogják, megóvják azoktól a devianciáktól, amelyek veszélyeztetik őket. Ez hozta létre a közösségi tér gondolatát, a Kábítószerellenes Egyeztető Fórumot, majd a Pepita Macska Mozgalmat. Miről szól mindez? Arról, hogy a fiataloknak helyet adjanak a kocsmák, a haveri társaságok, a sodródás helyett, hogy kapaszkodókat találjanak, kiutat a veszélyeztetett helyzetükből.

2011. január 14.

Több középületen dolgozik a cég

A Dózsa-ház Közösségi Tér kivitelezését a szolnoki Uni-bau-Épszer Kft. nyerte el közbeszerzési pályázaton. A vállalkozás már Szentesen is rendelkezik bejelentett székhelylyel, ami azt is jelenti, hogy a városnak helyi adót fizet - nyilatkozta Mazug Imre ügyvezető.

Ez a cég végzi a zeneiskola és a Petőfi iskola homlokzatának felújítását és nyílászáró-cseréjét is. Mazug Imre elmondta, hogy a zeneiskola felújításának munkálataival decemberben elkészültek, megtörtént a műszaki átadás is. A Petőfi Sándor Általános Iskola homlokzatának csupán a festését tervezték, azonban olyan rossz minőségű volt az eredeti vakolat, hogy új, lélegző vakolatot kellett felvinni a falakra. A nyílászárók cseréje itt is elkészült és a festés után, várhatóan tavasszal fejeződik be a teljes felújítás.

2011. január 14.

Automata gépsor

A Hungeritnél

A piaci versenyképesség és több más fontos szempont azt diktálja, hogy nehéz gazdasági körülmények esetében is kell figyelmet fordítani a technológiai fejlesztésre. Ez különösen vonatkozik a szentesi Hungerit Zrt.-re, ahol a baromfiipari termékek jelentős hányadát exportálják. Még az elmúlt év decemberében kezdődött a korszerűsítés és februárban már üzemel a nagy hozzáértést, valamint pontosságot igénylő új automata gépsor, az úgynevezett "sovány kacsák" feldolgozására. Eddig kézi erővel történt ez a művelet, és ezt váltja ki majd nemsokára a modern technológia. Ennek a teljesítménye műszakonként 36 százalékkal lesz nagyobb a korábbi feldolgozási formához képest. Tehát a minőségi paramétereken belül növekszik a termékelőállítás mennyiségi hatékonysága is. Ez biztosíték arra, hogy szakaszosan megtérül a nem kis beruházás költsége.

2011. január 14.

Új elnök a horgászegyesület élén

Telt ház volt a tisztújító közgyűlésen. Középen az új elnökA Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület vasárnap tartotta tisztújító közgyűlését. Ezen a vezetőség beszámolt az elmúlt egy év, valamint az elnök az elmúlt öt év tevékenységéről. Ezt követően került sor a tisztségviselők megválasztására. Meglepetésre az eddigi elnök, Füsti M. Lajos helyett a jelenlévő tagság Kalamusz Endrét választotta meg új vezetőnek.

A titkár továbbra is Mucsi Lajos. Alelnök: Kiss Csaba István, elnök: Kalamusz Endre titkár: Mucsi Lajos, a fegyelmi bizottság elnöke: dr. Kis-Tóth Tihamér, helyettese: dr. Harkai István, a bizottság tagjai: Ballos László, Király József, Balla István, Ocskó Tibor, Gulyás Károly. Gazdasági felelős Ba-ranyi László, ifjúsági felelős: Halász Szabó Imre. A felügyelő bizottság elnöke Vas Pál, a bizottság tagjai: Gulyás János, Zelei József, Újszászi Richárd, Marsi Tibor.

Vezetőségi tagok: Kun József, Rózsa József, Kozák Flórián, Molnár János, Rozgonyi Sándor, Házverő Jácint, Tóth László, Weisz Sándorné, Konc István, Négyesi Ferenc, Sallai Imre, Lengyel István. A megyei szövetségbe delegáltak: Gáspár János, Király József, Berezvai István, Kiss Csaba István. Az alapszabály értelmében a horgászmester és az ellenőri csoport vezetőjével az egyesület elnöke köt munkaszerződést a vezetőség hozzájárulásával.

2011. január 14.

A régi iratok különös illata

A katedra helyett a levéltárat választotta

Labádi Lajos 1977. július 1-jével lépett a Csongrád Megyei Levéltár szolgálatába, azon belül is a szentesi levéltárba. Végigjárta a "szamárlétrát", volt segédlevéltáros, levéltáros, majd főlevéltáros, '95-től pedig igazgatónak nevezték ki. A tanári diploma mellett okleveles levéltári vizsgát tett az ELTE-n. A pályaválasztásról a következőket mondja:

- Magyar-történelem szakos hallgatóként, a második évfolyamtól jártuk az iskolákat, magunk is tartottunk órát. Negyedévesen már egy egész hónapot töltöttem idehaza, az akkori Erzsébet téri iskolában. Úgy éreztem, szakvezetőink nagyon mereven kezelik a tantervet. Attól nem lehetett eltérni. Ezt nem nagyon tudtam elviselni. Inkább előadtam az órán, minthogy a gyerekekkel foglalkoztam volna. Úgy éreztem, nem nekem való a pedagógus pálya.

2011. január 14.

Nemzetközi tárlat

A Csongrádi Művésztelep alkotói mutatkoztak be a Tokácsli Galéria idei első tárlatán, január 6-án. A Szentesi Művelődési Központ kiállítóhelyén egy igazán színes és sokrétű anyag látható: a művészeti stílusok és nemzetiségek nagy találkozása.

Válogatás 35 év művészi lenyomatából ez a kiállítás, melyen a magyar alkotók mellett szerb, román, jugoszláv, fehérorosz, osztrák, montenegrói, török, holland, német, iráni, sőt indonéz képzőművész munkáin keresztül csodálhatjuk a műfajok széles palettáját.

2011. január 14.

A könyvtárban

. január 19-én, 18 órakor a Reneszánsz a végvárak között: Balassi Bálint lírája címmel Poszler György tanár tart előadást.

.január 20-án, 18 órakor Örömtánc címmel Müller Péter író tart előadást.

2011. január 14.

Filmklub: Szédülés

A városi könyvtárban működő filmklubban a Szédülés című amerikai filmdrámát vetítik január 18-án, kedden 18 órától.

Egy tériszonyos detektív nyomozása során beleszeret egy szemrevaló szőkébe. A baj az, hogy a szép hölgy folyton magas tornyokba mászkál, amitől hősünk rosszul lesz. Kiderül, hogy egy csúnya baleset áll a szőke démon különös viselkedésének hátterében. Miközben a nyomozó leleplezi a gonosztevőket, a mélységtől való félelmén is sikerül úrrá lennie.

A közönség akkoriban nem fogadta lelkesen ezt a pszichodrámát, a mű Alfred Hitchcock egyik legfontosabb és legnépszerűbb alkotásává lett.

2011. január 14.

Bemutatkozó fotókiállítás

Az új esztendő első, Galéria Kávéházbeli fotókiállítását nyitotta meg a Szentesi Fotókör ezen a héten. Január 10-től a kiskunfélegyházi grafikus-fotográfus, Búcsú Alinda bemutatkozó kiállítását láthatjuk néhány héten keresztül.

A szecessziós Szabadkáról származik, tizenéves kora óta él Magyarországon. A felsőfokú tanulmányait a budapesti Dekoratőr Iskolában és a szegedi tanárképző főiskola rajz-média szakán végezte. Jelenleg tervezőgrafikusként dolgozik Kecskeméten. Alig több, mint egy éve foglalkozik komolyabban fényképezéssel és úgy véli, azóta a látásmódja sokat fejlődött. Nagyon kedveli a fényeket, az árnyakat, a tükröződéseket, az érdekes vonaljátékokat és az alakzatokat. Amint azt a kiállítás megnyitóján a megjelenteknek elmondta, nem tudna éles határvonalat húzni a festészet és a fotográfia között. A most bemutatott képeiről sem könnyű első látásra eldönteni, grafika-e, vagy fénykép. Hisz abban, hogy a fényképezés nem ölte meg a festészetet, mint hajdanán gondolták, hanem éppen ellenkezőleg; támogatja, átértékeli, új utakra vezeti azt. Ez a két kategória szorosan összefonódik, hiszen rajta kívül még sokat készítenek festményszerű fotót, vagy fotórealisztikus festményt.

Alinda szívesen tanul, de mindezt derűvel és szorgalommal teszi. Számára nagyon jó érzés olyasmit és olyan módon meglátni a közvetlen környezetében, amit mások nem vesznek észre. Bízik abban, hogy az alkotásaival mindenkinek örömet okoz és a kiállítást végignézve hazavisznek magukkal egy kis emlék-morzsát valamelyik alkotásából.

A kiállítás február 7-ig látható a kávéház nyitvatartási idejében.

Králik Emese

2011. január 14.

Új kiadvány és 3D-s animáció

Könyvbemutatóval és egymás után nyíló két kiállítással készül a Magyar Kultúra Napjára a Koszta József Múzeum. Január 21-én, pénteken 16 órakor Mód László most megjelent könyvét mutatják be, mellyel a szentesi feketekerámia mesterének, a tavaly elhunyt Bese Lászlónak állít emléket a néprajzkutató-muzeológus, bemutatva munkásságát.

Bese László életútjába a Szentesi Múzeum Füzetei-sorozatban ötödikként megjelenő kiadványa mellett egy kamarakiállításon is bepillanthatunk. A Vecseri Ferenc fotóiból összeállított tárlaton munka közben is látható a fazekasmester, de civil életének egy-egy jellemző pillanatát is megörökítette a fényképész.

Ezt követően, fél ötkor az animáció legmodernebb technikája mutatkozik be, hiszen a 3 dimenziós rajzfilmkészítés hazai atyja, a Szegeden élő Tóth Pál avatja be a látogatókat művészetébe. A Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező pályája a hetvenes évek elején indult a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban, ahol többek között olyan sikeres alkotások munkálataiban vett részt, mint a Mézga család, János vitéz, a Gusztáv, és a Magyar népmesék-sorozat. Tóth Pál a 13 részes Leo és Fred című rajzfilmsorozat író-rendezőjeként tette le névjegyét, majd Belgiumban élt és dolgozott. 1995-ben telepedett le Szegeden, a következő évben megalapította saját cégét, a Paja Filmet. Ekkortól készülnek 3D-technikával alkotott rajzfilmjei, melyekben nem öncélú bravúrként alkalmazza a korszerű technikát, hanem kifejező keretként a gondolat közvetítéséhez.

A múzeumi tárlaton megismerheti az érdeklődő a rendező filmjeit, s a háromdimenziós animáció munkafázisait.

D. J.

2011. január 14.

Hangoskönyv klub

Meghívjuk Önt és családját a városi könyvtár Téli Han-goskönyv Klubjába, ahol lehetőség nyílik könyvekkel ismerkedni olyanoknak is, akik már valamilyen ok miatt nem szívesen olvasnak. A Téli Hangoskönyv Klub január 18-tól keddenként látogatható fél 4-fél 5-ig. Elsőként Vlagyimir Megre: Anasztázia című művét mutatják be, majd további mintegy 11 alkalmon keresztül. Minden kedden összefoglalják, az előző fejezetek tartalmát, ezért akár 1-1 alkalom is tartalmas élményt nyújthat. Minden könyvbarátot várnak.

Hankóné Králik Orsolya

2011. január 14.

Farsangi bál

A Szabadidős Sportklub Közhasznú Egyesület farsangi baráti estet rendez február 5-én, szombaton 18 órakor a tiszti klubban (Ady Endre u. 2.). A tervezett program: vacsora, zenés műsor, táncbemutató, élőzene, tánc, büfé, tombolasorsolás. Jelentkezni lehet a 30/468-87-69-es telefonon Léhi Gábor klubelnöknél, vagy személyesen szerdánként, 15 és 17 óra között a klub Tóth J. u. 28/A. alatti irodájában január 31-ig.

2011. január 14.

Angolokkal - angolok előtt

A középszakasz első fordulójából elhalasztott mérkőzéssel, január 14-én, 18 órakor a British Water Polo együttese ellen kezdi az idei esztendő nagy menetelését a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabdacsapata. A tavaly decemberről elhalasztott meccs pénteki pótlását követően másnap, szombaton háromnegyed 4-kor mérkőzik egymással a két gárda. Akkor a február 23-ra kiírt bajnokit játsszák le néhány héttel hamarabb.

A mérkőzések már ki-mondva-kimondatlanul is január 21-23. közötti, Hódmezővásárhelyen lebonyolítandó LEN-kupa csoportmérkőzéseire való felkészülést szolgálják. Az orosz, a holland és az angol ellenfelek közül kettőt kellene megelőznie a mieinknek a továbbjutáshoz. De ne szaladjunk ennyire előre. A 2010-es esztendő vége a Magyar Kupa győzelmen túl is tartogatott sportszakmai sikereket a szentesi vízilabdázók számára. A megyei napilap a Hungerit-MetalComot választotta az 2010-es esztendő legjobb női csapatának, míg a gárda trénere, Zantleitner Krisztina (képünkön) az Év edzője elismerést zsebelhette be. A kitüntető cím birtokosa szerint az elismerés annak a közös munkának szól, amit játékosaival az elmúlt időszakban végzett. Az, hogy ilyen módon is elismerték a munkáját, további erőt, önbizalmat ad az előttük álló közös feladatok elvégzéséhez. Mert feladat lesz bőven. A csapat a két ünnep között az edzéseken elsősorban a fizikai felkészülésre helyezte a hangsúlyt, most viszont már más jellegű edzésekkel készülnek a lányok az angolok elleni bajnokikra és a LEN-kupára. A Hungerit-MetalCom a bajnoki középszakasz küzdelmeit a negyedik helyről folytatja, igaz, a lányok eddig egyetlen mérkőzést játszottak. Még decemberben Szegedről hoztak el egy pontot Győri Eszterék. A cél továbbra is a dobogóra jutás.

H. V.

2011. január 14.

Közösen ünnepeltek

Közös karácsonyi és egyben évzáró ünnepségen látott vendégül a Szentesi Vízilabda Klub vezetősége, a klub működését segítő Szentes Vízisportért 2006 Alapítvány, valamint a CIB Bank mintegy hatvan, többségében gyermek vízilabdázót. Az elnökséget Pellei Csaba és Bocskay István, az alapítványt dr. Dömsödi József, míg a CIB Bankot Vikor-Szekeres Erika képviselte. Az ifjú sportolók, mint azt Beleon Zsolt klubigazgatótól megtudtuk: sálat és erre az alkalomra készített CD-lemezt és további ajándékokat kaptak. Az edzők javaslatai alapján a csapatok legjobbjai külön díjazásban is részesültek. Az egyesület vezetőségének reményei szerint az együttműködés a CIB Bankkal nem csak erre az egy alkalomra szól majd, és a továbbiakban is számíthatnak a pénzintézet támogatására.

H. V.

2011. január 14.

A Farkasok focikarácsonya

Külföldi csapat is vett részt a tornánKarácsonyi Farkas Kupa elnevezésű, meghívásos palánkos labdarúgótornát szervezett december végén a Szentesi Farkasok Utánpótlás Sportegyesület a 2000-2001-ben született gyermekek részére. Kilenc gárda fogadta el a meghívást, a vendégek valamennyi költségét a Szentesi Farkasok állták.

A remek hangulatú tornán a fiatal labdarúgók nagyszerűen használták ki a palánk adta lehetőségeket, így a szülők, a közönség valamint a gyerekek is jól szórakoztak az izgalmas összecsapásokon. Szép támadások és egyéni megoldások, jó ütemű szerelések és nagyszerű védések, vagyis minden, ami a jó focihoz kell, az nem hiányozhatott a meccsekről. Az "A" csoportban a Nagyvárad LSI (Románia), a Fábián KSK és a Szentesi Farkasok USE, a "B" jelű hármasban a Szanda Focisuli SE (Szolnok), a Csongrád Tiszapart SE és a Maros menti UFC (Makó), a "C" csoportban a Sándorfalvi UKSE, a Mocorgó FC (Mindszent) és a Bulls ULC (Kiskunfélegyháza) gárdái szerepeltek.

A torna végeredménye: 1. Bulls ULC 2. Szanda Focisuli SE 3. Nagyvárad LSI 4. Maros menti UFC 5. Sándorfalvi UKSE 6. Szentesi Farkasok USE 7. Csongrád TSE 8. Mocorgó FC 9. Fábiánsebestyén KSK.

A torna gólkirálya Iván Milán (Szanda Focisuli) 6 góllal, a legjobb kapus Berta Flórián (Bulls), a legjobb mezőnyjátékos Molnár Dávid (Maros menti UFC), a legtechnikásabb játékos Hajdú Roland (Csongrád), a legsportszerűbb csapat a Fábiánsebes-tyén, a legjobb hazai játékos Puhala Krisztián lett.

A szervezők köszönetet mondanak a segítségért a Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetségnek, Szentes polgármesterének, Szirbik Imrének, a Szentesi Hunor-Coop Zrt. vezetőjének, Mészáros Zoltánnak, az Aranykalász Étterem és Panzió vezetőinek, a Hegedűs családnak, a Saller Sport vezetőjének, Cs .Tóth Zoltánnak és Kiss-Kása Imrének, az M-Qualita Kft. vezetőjének, Kovács Sándornak, Hódi Józsefnek, Hevesi Istvánnak, Bocskay Istvánnak, Makai Sándornak, Samu Lászlónak és Csányi Ferencnek.

Hering Viktor

2011. január 14.

Közösen ünnepeltek

Közös karácsonyi és egyben évzáró ünnepségen látott vendégül a Szentesi Vízilabda Klub vezetősége, a klub működését segítő Szentes Vízisportért 2006 Alapítvány, valamint a CIB Bank mintegy hatvan, többségében gyermek vízilabdázót. Az elnökséget Pellei Csaba és Bocskay István, az alapítványt dr. Dömsödi József, míg a CIB Bankot Vikor-Szekeres Erika képviselte. Az ifjú sportolók, mint azt Beleon Zsolt klubigazgatótól megtudtuk: sálat és erre az alkalomra készített CD-lemezt és további ajándékokat kaptak. Az edzők javaslatai alapján a csapatok legjobbjai külön díjazásban is részesültek. Az egyesület vezetőségének reményei szerint az együttműködés a CIB Bankkal nem csak erre az egy alkalomra szól majd, és a továbbiakban is számíthatnak a pénzintézet támogatására.

H. V.

2011. január 14.

Évadnyitó torna

A Szabadidős Sportklub január 8-án a Klauzál Gábor Általános Iskola tornatermében Évadnyitó Meghívásos Nemzetközi Teremlabdarúgó Tornát szervezett.

A sportszerű mérkőzések eredményei: 1. Újszentes, 2. Zentagunaras, 3. Hungerit II. (Szabadidős SK), 4. Brazil Team (Szentes), 5. Dream-Team (Szabadidős SK).

A legjobb góllövő Kasza István (Zentagunaras)

A Móra József önkormányzati képviselő, a Művelődési és Sportbizottság elnöke által felajánlott díjat az Újszentes csapata nyerte. A tornát jó hangulatú ebéd zárta.

Léhi Gábor klubelnök

2011. január 14.

Folytatnák a pontgyűjtést

Közel egyhónapos szünetet követően ismét tétmérkőzésre készül a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabda csapata. Tóth László együttese december 18-án, az Angyalföldi Sportiskola ellen aratott 11-10-es idegenbeli győzelemmel búcsúzott az óesztendőtől, ezen a hétvégén pedig a BVSC lesz az ellenfél a ligeti uszodában. Az ASI-meccset követően egyhetes pihenőt kapott a társaság, majd a két ünnep között már újra edzést vezényelt a fiúknak Tóth mester. A szünet jól jött a játékosoknak, szusszanhattak egyet a bajnokság következő szakasza és a fontos mérkőzések előtt. A Bodrogi Bau az elmúlt héten a városunkban edzőtáborozó Debrecen ellen vett részt kétkapus edzéseken, kedden pedig a fővárosban meccseltek Horváth Tamásék az OSC csapatával. Tóth Lászlótól megtudtuk, hogy felkészülésük nem volt zavartalan, hiszen több játékosa is főiskolai, egyetemi vizsgáira készül, Araczkit pedig fogfájása hátráltatta a munkában. Az ismert medenceprobléma miatt hét elején csak úszóedzések vannak, labdás gyakorlásra 4 alkalom marad a hét közepétől.Mindezek ellenére szeretné, ha csapata ott folytatná, ahol a tavalyi évet abbahagyta, vagyis újabb pontok begyűjtésével stabilizálja a helyüket a középmezőny végén. A szombaton, 18 órakor kezdődő BVSC elleni mérkőzés egy fontos lépés lehet céljaik elérése felé, melyen motivált, önbizalommal teli játékkal szép estét szerezhetnek szurkolóiknak. A csapattal szembeni elvárás a 8. hely megszerzése a bajnokságban.

H. V.

2011. január 14.

Jó évet zártak az úszók

Jól sikerült a 2010-es esztendő a Szentes Városi Úszó Club versenyzőinek, ezt is megünnepelték még karácsony előtt, a nagyszabású évzáró rendezvényükön. A bensőséges ünnepségre megtelt az ifjúsági ház pódiumterme, hiszen a klub versenyzői a legkisebbektől, a "békáktól" a tizenévesekig megjelentek, sokan szülői kísérettel. Köszöntötték a versenyeken eredményes gyerekeket, s a megjelentekhez Móra József, a kulturális- és sportbizottság elnöke is szólt.

Az ünnepség különlegességét azonban az adta, hogy a kisebb-nagyobb úszók ezúttal nem karcsapásokkal készültek, és nem is a vízben. Mivel a négy edző közül hárman pedagógusok, segítségükkel színpadi produkciókkal léptek fel a gyerekek, verses mondókákkal, komolyabb szavalatokkal, s bár év közben nagyon leterheltek, ebben is bizonyították rátermettségüket. Méltán kapta a legnagyobb tapsot Szabó Dani, aki még a mesemondó Utasi Árpit is felülmúló stílusban szavalt humoros versikét az úszóklub életéről.

2011. január 14.

Diákolimpiai teremben, medencében

Labdarúgásban és úszásban is megkezdődtek a diákolimpiai versenyszezon idei küzdelemsorozatai. Először labdarúgásban mérkőztek meg városunk és a szomszédos települések iskoláinak csapatai. Nagymágocs, Fábiánsebestyén és Szegvár legjobbjai mellett Szentesről öt intézmény vett részt a bajnokság január 5-i küzdelmeiben. Az iskolákat két négyes csoportba sorsolták, majd a körmérkőzéseket követően a két csoportgyőztes mérkőzhetett az első, a csoport másodikok pedig a harmadik helyért. A városi döntőt végül a Klauzál iskola nyerte a Koszta és a Petőfi iskolák előtt, így az Algyő, a Mórahalom, a Hódmezővásárhely, a Cson-grád és a Makó csapatai mellett Szentesről ők jutottak be a megyei döntőbe, melynek szintén a sportcsarnok adott otthont.

A színvonalas megyei finálé makói sikerrel ért véget. A "hagymavárosiak" az aranyéremért rendezett mérkőzésen 6-3-ra nyertek az Algyő ellen. A városunkat képviselő Klauzál iskola csapata a bronzérmet szerezte meg, miután a 2-2-re végződött meccsen büntetőkkel bizonyultak jobbnak a hódmezővásárhelyiekkel szemben.

Az úszók, mintegy 400 versenyző, csütörtökön csobbantak medencébe. Az I-II. korosztály (1-2. osztályosok és 3-4. osztályosok) küzdelmeit a 25 méteres medencében, a nagyok, a III-IV. korcsoportosok versenyszámait, a 33 méteres medencében rendezték. Az utóbbi két korosztályon belül az amatőrök és az igazolt sportolók külön szerepeltek. Szentesről a Kiss Bálint, a Szent Erzsébet, a Koszta, a Klauzál, a Damjanich és a Petőfi iskolák sportolói vettek részt a diákolimpia városi döntőjén, ahonnan a győztesek a hódmezővásárhelyi megyei fináléba jutottak.

H. V.

2011. január 14.

Pótfűtés

- Mit énekel a HIV-vírus?
- ???
- "Öt tojásból egyben, biztos ott vagyok!"

A Rákóczi téren megszólít egy rendőr egy bájait áruló hölgyet.
- Maga mit csinál itt?
- Szobrozok.
- Az más. Művészkedni lehet.

2011. január 14.

Kis kukta

  • Almás töltött paprika
  • Friss vörös-káposzta-saláta
2011. január 14.

Cseuz László hatodik útja

Cseuz tanár úr a 2008-as olimpiáról szeptember elején "gurult be" a városközpontbaÉrdemes tartósan sportolni, a saját egészségével gazdálkodni az embernek, mert például nyugdíjas korában is vállalkozhat olyan feladatra, ami a fiatalabbaknak is komoly próbát jelentene. Egyébiránt Szentes jó hírét is öregbítendő a nagyvilágban. Tulajdonképpen erről szól Cseuz László testnevelő tanár legfrissebb elhatározása. Kezdetként húsz évvel ezelőtt kerékpározott Barcelonába, az első olyan olimpiára, ahol személyesen megjelent. Most készül a hatodik olimpiai útra, amelyik a jövő esztendőben elvezet majd Londonig. Teljesítményének igazából nem az olimpiai stadion lesz a színhelye, hanem a csaknem négyezer kilométernyi távolság "legyőzése" kerékpárral.

- .Gondoltuk, hogy téged nem hagy nyugodni London és újra a kerékpárod nyergébe pattansz! Hiszen fizikailag és akaraterő, képesség szempontjából rendben vagy, nincs problémád, és persze csábít az újabb kalandos kihívás. Ezzel kommentálták az ismerősök, a sportbarátok, és a "drukkerek" a mostani tervemet. A rokonszenv és a biztatás már önmagában is nagy segítséget jelent - meséli.

2011. január 14.

Öngyilkosságok hete

"Munkával" töltötték a bűnözők a szentestét - tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A tolvajok Nagytőke külterületén december 24-én, este háromnegyed 11 körül egy öntözőberendezés kábelvezetékét vágták le és a villanymotort is megbontották. A rendőrök sem tétlenkedtek, nem sokkal később elfogták a négy elkövetőt.

Szintén ezen a napon történt, hasonló időpontban, hogy egy, az Aulich utcában lévő ház tulajdonosa egy gázpalackot robbantott fel öngyilkossági szándékkal. Később egy másik palack is berobbant, az elkövető súlyos sérüléseket szenvedett. Ellene a rendőrség közveszély okozás miatt indított eljárást.

2011. január 14.

Táncház mindenkinek

Mindenkit, aki szereti a népzenét és néptáncot, várnak a Dózsa-házban nyílt Közösségi térbe január 15-én, szombaton este. A civil szervezésű táncházban Bagi Ferenc néptánc-pedagógus, a Jövőnkért művészeti iskola tanára oktat előbb a kezdőknek mezőföldi és széki táncokat 18 és 19 óra között, majd haladóknak mezőségi táncokat 19-től 20 óráig. Ezt követően is maradhatnak a táncos lábúak, mert táncház és mulatság kezdődik, mely akár éjszaka 1-ig is eltarthat. Mivel a tánchoz és a jó hangulathoz elengedhetetlen a zene, a muzsikáról az este folyamán a szegedi Rozsdamaró Zenekar gondoskodik. A Jövőnkért néptáncos diákjai is közre-működnek a rendezvényen, melyre a belépés díjtalan.

2011. január 14.

Új üzem a Szentesi Ipari Parkban

A szentesi székhelyű Denti System Kft. Európában a harmadik legnagyobb kutatómúlttal rendelkező, fogászati implantátumokat gyártó és forgalmazó cége 27 éve van jelen a piacon. Folyamatos és töretlen fejlődési pályája az elmúlt években még inkább felgyorsult. A családi vállalkozás napjainkra Magyarország vezető implantológiai cégévé nőtte ki magát, érdemeit határainkon túl is elismerik.

A növekedés eredményeképpen szükségszerűvé vált a Denti System Kft. infrastrukturális hátterének erősítése, amely az elmúlt évben új telephely létesítésében valósult meg.

A Szentesi Ipari Park déli zónájában létrejövő beruázás saját erő mellett 81.503.701 forintos Európai Uniós támogatással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jött létre.

A projekt 2010. március 1-jén indult, amelynek keretében a korábban megvásárolt 2000 m2 alapterületű telken egy 716 m2-es üzem épült fel.

Egy olyan modern, Magyarországon egyedülálló beruházás valósult meg, melynek keretében a Denti System Kft. a GNP irányelveknek megfelelő steril csomagolóüzemet hozott létre, amely lehetőséget ad a vállalkozás saját termékeinek mind magasabb szintű előállítására és helyet biztosít további kutatás-fejlesztési tevékenységek folytatására.

A beruházás hatására a következő három évben mintegy hét új munkavállaló foglalkoztatása valósul meg. A cég számos helyi beszállítónak nyújt majd munkalehetőséget, s ezáltal az egész régió gazdasági fejlődéséhez hozzájárul.

(X)

2011. január 14.

Egy százalék

A Hszaták-Junior F. C. Szentes ezúton köszöni mindazoknak, akik adójuk egy százalékával támogatták utánpótlás-nevelő egyesületünket. A befolyt összeget korcsoportos tornák rendezési költségeire fordították.

2011. január 14.

Családi események

Született: Kiss-Papp Zoltán és Dancsó Piroska Diánának Gergely Zoltán, Fekete Zsolt és Erdélyi Mariannak Lara, Hérány Ferenc és Marsovszki Mónikának József, Orosz János és Simon Zsanettnek Noémi Hanna, Pusztai Gábor és Szentes Zsuzsannának Zsófia, Komjáti József és Bartucz Zsuzsannának Dominik, Nagy Géza Árpád és Csikai Gabriellának Klára Hajnalka nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Sebők Csaba István és Burai Dóra, Kaszás Herold és Radil Edit.

Elhunyt: Bálint Sándorné, Kerekes Mihályné Szamosközi Margit, Besze László, Balogh-Szabó Sándorné Nemes Emília, Göbölyös Andrásné Czinka Borbála, Laczkó Éva, Nagy Mátyás, Táborosi Mihály, Rabóczki Istvánné Lengyel Katalin, Szűcs Budai Márta Papp Márta, Rózsavölgyi Attiláné Bokor Rózsa, Doktor Józsefné Csonka Eszter, Farsang György István, Oláh Béláné Bakondi Margit.