2011. január 14.

Egy hely a fiataloknak

Közösségi tér a Dózsa-házban

240 m2 belső teret alakítottak kiVolt történelmi időszak, amikor Horthy-házként ismerték a két világháború közötti időben. A ma is Dózsa-házként említett épület igazából mindig az ifjúságé volt. A fiatalok edzését, nevelését szolgálta, aztán a sportét. Később az élet úgy hozta, hogy a városban igény jelentkezett új funkciókra.

Miként Szirbik Imre polgármester avatóbeszédében elmondta: igény arra, hogy azokat a fiatalokat, akik valamilyen ok miatt a társadalom perifériájára szorultak, összefogják, megóvják azoktól a devianciáktól, amelyek veszélyeztetik őket. Ez hozta létre a közösségi tér gondolatát, a Kábítószerellenes Egyeztető Fórumot, majd a Pepita Macska Mozgalmat. Miről szól mindez? Arról, hogy a fiataloknak helyet adjanak a kocsmák, a haveri társaságok, a sodródás helyett, hogy kapaszkodókat találjanak, kiutat a veszélyeztetett helyzetükből.

Kell egy hely! - fogalmazódott meg 2008-ban. A család-, gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó intézmény, az általa addig is működtetett Pepita Macska alkohol- és drogmentes éjszakai klub tapasztalataira építve, új közösségi tér létrehozását igényelte. Az önkormányzat a Dózsa-ház egy funkcióját vesztett épületszárnyának átalakítását kínálta fel a Családsegítő Központnak.

Komoly európai és városi áldozatvállalással nemrégiben elkészült az épület. Az önkormányzat 50 millió forint támogatást nyert, ahhoz 5,6 millió forint önerőt biztosított. A munkálatokról, s az eredményről Gál Antal igazgató, a projekt készítője számolt be a jelenlévőknek a január 10-i ünnepélyes átadáson. Mint megtudtuk (és láthattuk) akadálymentesített, ideális beosztású tér jött létre 240 négyzetméter belső részszel, 70 négyzetméteres emeleti terasszal és nagykiterjedésű parkkal, vízparti sétánnyal, valamint mólóval. Az épületben működik egy ifjúsági tanácsadó iroda is és Információs Pont. A két ott dolgozó munkatárs bérét és a rezsiköltséget az önkormányzat biztosítja erre az évre.

A legfontosabb cél továbbra is a fiatalok egyéni kezdeményezéseinek felkarolása, a spontán közösségi élet helyszínének biztosítása. Ezeken túlmenően koordinált programok és csoportfoglalkozások is szerveződnek - jelentette ki Gál Antal. A családsegítő vezetője kiemelte, azt szeretnék, ha a fiatalok és a civilek maguktól jönnének be az új Dózsa-házba, oda programokat, találkozókat, rendezvényeket szerveznének. Azt szeretnék, hogy érezzék, nekik van kitalálva. A további tervek finanszírozására beadtak egy újabb, 50 millió forintos pályázatot.

Az ünnepélyes megnyitót követően tájékoztatók hangzottak el a működtetést megalapozó felmérésekről, a tér nyújtotta lehetőségekről. Szombat este ingyenes táncházzal nyit az új szárny, a zenét a szegedi Rozsdamaró együttes szolgáltatja.

(lovas)