2011. január 14.

Nemzetközi tárlat

A Csongrádi Művésztelep alkotói mutatkoztak be a Tokácsli Galéria idei első tárlatán, január 6-án. A Szentesi Művelődési Központ kiállítóhelyén egy igazán színes és sokrétű anyag látható: a művészeti stílusok és nemzetiségek nagy találkozása.

Válogatás 35 év művészi lenyomatából ez a kiállítás, melyen a magyar alkotók mellett szerb, román, jugoszláv, fehérorosz, osztrák, montenegrói, török, holland, német, iráni, sőt indonéz képzőművész munkáin keresztül csodálhatjuk a műfajok széles palettáját.

Már a megnyitó kísérő produkciója sem volt szokványos, hiszen Paulovics Tamás szavalata után Csák László megszólaltatott egy egzotikus hangszert, a karimbát, melyből magyar dallamokat csalogatott elő.

Kecskés László csongrádi művészetszerető, iskolai könyvtáros ajánlotta a tárlatot a közönség figyelmébe. A Csongrádi Művésztelepet a város egyik kiemelkedően fontos intézményének tartja, s először ennek történetét vázolta fel 1975-ös alapításától, mely Aranyi Sándor, Dienes Gábor, Klimó Károly, Nagy Gábor és Szikora Tamás festőművészek nevéhez fűződik. A városvezetés mindig is támogatta a művésztelepet, melyhez csatlakozott 1987-ben a Képzőművészeti Alap is.

Aranyi németországi kapcsolatai révén Csongrádra került a Plein Air alkotótábor. Az együttműködésnek köszönhetően nagyon sok külföldi alkotó és művésztanár visszatérő vendég. A művésztelep alkotóinak méltatásakor Kecskés László megemlítette azt is, hogy az üvegbeton feltalálásához is egyikük munkájából merített ihletet az alkotóműhely szomszédságában lakó Losonczi Áron. A kiállítók zöme Nagy Gábor tanítványa volt vagy még ma is az, és a Képzőművészeti Egyetem általa vezetett osztálya minden szeptemberben Csongrádon tartja gyakorlatát. A tárlaton szereplő legidősebb alkotó egy szobrász, a 86 éves Hadik Gyula, ő még Kisfaludi Stróbl-tanítvány volt, de megnyitó beszédében Kecskés László külön említést tett Aranyi Sándor fotójáról, illetve a tábor jelenlegi vezetőjének, Dudás Sándornak két alkotására is felhívta a figyelmet.

A tárlat attól is különleges, hogy nem sorolhatók a kiállított szobrok, festmények egyetlen stílushoz, irányzathoz sem. Szerepel ott fotó és számítógépes eljárását ötvöző kép is, s több helyen felfedezhető a csongrádi táj is, az oldottabb tanár-diák viszony is kivetül az alkotásokra.

Mintegy 50 művész titkait fejthetjük meg a Tokácsli Galériában a január 29-ig látogatható kiállításon.

Darók József