XLII. évfolyam 7. szám

2010. február 19.

Koszorúslányok ruhakölteményekben

Mint az Vidovics Ferenc felvételén is látszik, sok jelentkező volt a koszorúslány-szépségversenyreNegyedik alkalommal kínált látnivalót és ötleteket az Esküvő és Baba-mama kiállítás a megyeházán. A Gladiátor Rendezvényiroda Kft. ezúttal koszorúslány-szépségversenyt is hirdetett, ami igazán megmozgatta az érdek-lődőket, legyenek indulók, vagy nézők.

Esküvőszervezéshez, lakodalmi dekorációkhoz kínáltak tippeket, de vőfély is ajánlotta szolgáltatásait, sőt lehetett csokiszökőkútnál kóstolni, ötletes játékokat kipróbálni a kétnapos rendezvényen. A szépségversenyen három kategóriában indultak a kisebb és nagyobb lányok: 3 évestől 25-ig. Az őket értékelő zsűriben helyet foglalt Domján Ilona divattervező, az Év sminkesének választott Dudás-Vincze Gabriella, Insperger Ádám magyar bajnok fodrász, Szurmik Zoltán gimnáziumi drámatanár és elnökként Szatmári-Nagy Szilvia tánctanár.

2010. február 19.

Látogatási tilalom

Calici vírus miatt 10 napig látogatási tilalmat rendeltek el a Szentesi Református Idősek Otthonában. A tilalmat február 20-án, szombaton oldják fel. A 43 bentlakó közül huszonnégyen betegedtek meg.

A Calici vírus okozta megbetegedés rossz közérzettel, hányással, hasmenéssel jár együtt, de egy-két nap alatt elmúlik. A betegek fokozottan kaptak folyadékot, a hányinger és a hasmenés csillapítására gyógyszert, illetve diétáztak. Ezen kívül még jobban odafigyeltek az otthonban a higiéniai szabályok betartására - tájékoztatta lapunkat Kovách Péter. Az otthon vezetője elmondta, hogy a felülvizsgálaton az ÁNTSZ mindent rendben talált, s külön kiemelte, hogy az átlaghoz képest hamarabb lehetett feloldani a tilalmat.

2010. február 19.

Télbúcsúztató karnevál

Február 26-27-én, rendezik meg a 9. Télbúcsúztató karnevált, mely pénteken délután 14 órakor veszi kezdetét a karneváli időszámítás kihirdetésével a Kossuth utcán és a busók riogatásával. Fél 5-kor a busók táncát tekinthetik meg az érdeklődők a Chicago teraszán. Ugyanitt 18 órakor farsangi Chicago-party, ahol élőkoncert lesz hallható Kertész Ákos és barátai előadásában. Kirakodó vásár forralt borral, fogatozással és vonatozással.

A sportcsarnokban folytatódik a karneváli hangulat: szombaton 9-től a Pom-Pom együttes műsora, fél 10-től farsangi maszkabál óvodások és általános iskolások bemutatkozásával, 13-tól kerül sor a díjak átadására, valamint a fánkosztásra. 16 órától indul az utcai karnevál, majd félórával később lesz a látványos téltemetés az ifjúsági parkban. 18 órától Diákcsillag születik, középiskolás és felső tagozatos diákok versenyműsorán szórakozhatnak a jelenlévők. Az est sztárvendége Király Viktor, a koncert 20 órakor kezdődik. A karnevál 20.40 órakor Raiffeisen Lufiesővel ér véget.

2010. február 19.

Ülésezik a testület

A város önkormányzatának képviselő-testülete február 26-án, pénteken délután 2 órától tartja soros ülését a városháza dísztermében. A napirend szerint szó lesz az önkormányzat ez évi költségvetési rendeletének megalkotásáról, majd a városrendezési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság számol be az önkormányzati ciklusban végzett munkájáról. Egyebek mellett megvitatja a testület a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló rendeletet, és a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanok kezelésére vonatkozó megállapodás felülvizsgálatát, és döntenek a szavazatszámláló bizottsági tagok megválasztásáról. A testületi ülés nyilvános.

2010. február 19.

A legjobbakat köszöntötték

Eredményes sportolók

Katus Attila aerobic világbajnok a közönséget is megmozgatta a sportolókat köszöntő ünnepségenAz elmúlt esztendőben kiemelkedő eredményt elérő szentesi sportolók és edzőiket díjazták a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban február 13-án. A több évre visszatekintő rendezvényen átadásra kerülő elismerésekre az önkormányzat sportbizottsága terjeszti fel a sportolókat. A szervezők minden évben felkérik a magyar sport egy-egy jeles képviselőjét, hogy tisztelje meg az eseményt, s díjakat adjon át, ezúttal Katus Attila aerobic világbajnok volt a vendég.

Az ünnepségen részt vett Tégla Ferenc, Magyar Bajnok Olimpikon diszkoszvető, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, dr. Rébeli-Szabó Tamás, a gyermek-, ifjúsági és sportbizottság elnöke, és Huszta Péter, a Csongrád Megyei Diáksport Szövetség titkára. A jeles eseményen Szűcs Lajos alpolgármester mondott köszöntőt.

A különböző megyei, országos és nemzetközi versenyeken eredményes gyermek, serdülő, ifjúsági és felnőtt, szenior egyéni sportolók és csapatok kitüntetése után következtek az esemény főszereplői.

Az Év sportolója László Csaba és Mikes Anna, a Szilver TSE versenyzői, az Év edzője Oltyán Gyula edző.

Az Életműdíj birtokosa Pólyáné Téli Éva testnevelő tanár, Különdíjat vehetett át Rácz Nikolett úszó.

A táncosok díját - versenyen elfoglaltságuk miatt - edzőjük, Szatmár-Nagy Szilvia vette át. Oltyán Gyula sem volt jelen a díjátadón, mert a serdülő leány válogatottal nemzetközi tornán szerepeltek az Egyesült Államokban.

2010. február 19.

Száz éve 31 ezer ember élt a városban

Évfordulónaptár - 2010.

155 éve, 1855. febr. 15-én született Szentesen Bauer Henrik (1855-1933) neves építész, a Rudas-fürdő úszócsarnokának, az óbudai Szent Margit Kórház stb. tervezője.

100 éve, 1910. febr. 15-én megalakult a Szentes-Kó-rógyparti Olvasókör. Elnöke Piti Imre; tagok száma 94 fő. Egyévi működés után felvette a Külső-Dónáti Gazdakör nevet, s a Csongrád Vármegyei Gazdasági Egyesület tagszervezeteként folytatta működését.

2010. február 19.

Testvértelepülések újabb közös rendezvénye

Az elmúlt hétvégén a Temesvár melletti Újszentesen jártunk. A két település között fellendült a kapcsolat, és sikerült átlépni azt a határt, ami egy hagyományos kapcsolatban szinte csak a két település vezetőinek találkozóira korlátozódik.

Szilágyi Géza (képünkön), Újszentes polgármestere elmondta: nagyon örül annak, hogy a magyarországi Szentessel ilyen élénk kapcsolatot tudtak kiépíteni.

2010. február 19.

Vöröskeresztes versenyek

A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Vezetősége idén is megrendezi hagyományos versenyeit. Rajzpályázatot hirdetnek BántAlak címmel: A pályázatok szabadon választott technikával és méretben készülhetnek, de maximum egy negyedívesek lehetnek. Az április 9-ig beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el. Az alkotásokat a vöröskereszt helyi irodájában, a polgármesteri hivatal 220-as sz. szobájában kell leadni. A pályamunkák hátoldalán kérik feltüntetni a mű címét, a pályázó nevét, életkorát, az iskolát és a felkészítő tanár nevét. A rajzokból kiállítást szerveznek. Eredményhirdetés: április 16-án, pénteken 11 órakor az Ady Endre utca 17. szám alatti Csecsemő Tanácsadóban. Előtte fél 9-től elsősegélynyújtó versenyt rendeznek 5 fős csapatoknak.

Május 6-án, csütörtökön fél 9-től csecsemőgondozás és egészségnevelési versenyt tartanak 3 fős csapatok részvételével a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. A versenyekre jelentkezni március 31-ig lehet a vöröskeresztnél a 63/510-342-es telefonszámon, illetve a jelentkezést levélben a Szentes, Kossuth tér 6., vagy e-mail-ben az agocsne@szentes.hu-ra címezve.

2010. február 19.

Képzelt vita a Dózsa-ház átkereszteléséről

Horthy kormányzó megítélése

Aki az elmúlt heti lapszámban olvasta a Horthy vagy Dobovszky című képviselő-testületi tudósítást, joggal gondolhatta, hogy igen parázs vita folyt a Dózsa-ház átkeresztelése ügyében, amelynek én voltam az egyik főszereplője. A szóban forgó írás többször citálja a nevem, de az nem derül ki, hogy nekem egyáltalán mi volt a szerepem az ügyben, illetve mit képviseltem a napirenden lévő kérdésben. Szükségesnek tartom ezeket elmondani, hogy az olvasók korrekt véleményt alakíthassanak ki.

2010. február 19.

Tízmilliós fejlesztések

Felújításra és szakmai programokra pályáztak

Több mint 70 millió forint értékben nyert támogatást a gondozási központ az elmúlt egy évben benyújtott pályázatai segítségével. A pályázatok infrastrukturális beruházáshoz kötődnek, de az ellátottak életminőségét javító szakmai programok is szerepelnek köztük.

Az intézmény Horváth Mihály utcai és a Dózsa György utcai telephelyén 49 millió forintot nyertek rekonstrukcióra, akadály-mentesítésre. A forrás segítségével megszépülnek, komfortosabbá és energiatakarékosabbá válnak az épületek. Elvégzik az ablakcserét, a teljes tetőfelújítást, a homlokzatszigetelést, a fűtéskorszerűsítést és mind a két helyen akadálymentes be- és feljárót, fürdőt és tusolót alakí-tanak ki. A pályázatot a DAOP-program keretében nyújtották be. Az elnyert 49 millió forintos támogatás 90 százaléka a felújítás összegének, a 10 százalékos önerőt - azaz 5 millió 446 ezer forintot - az önkormányzat fedezi, de ehhez is sikerült 2 millió 178 ezer forintos támogatást nyernie a gondozási központnak.

2010. február 19.

Angoloznak az elsősök

Játékosan tanulják az angolt az elsősökEbben a tanévben indult a Deák Ferenc Általános Iskolában az angol-magyar két tannyelvű elsős osztály. A szeptemberi kezdés óta eltelt félévben jól vizsgázott a képzés, melynek keretében a kisdiákok hallás után, játékos formában ismerkednek az angol nyelvvel.

Összesen 29 fővel indult ősszel az első osztály a Deák suliban, ebből 13 gyerek az angol-magyar képzésben kezdte meg tanulmányait, a többiek emelt szintű testnevelésben, azaz úszásoktatásban vesznek részt.

2010. február 19.

Utazás kiállítás

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület részt vesz a március 4-7-ig tartó, Budapesten rendezendő Utazás 2010 kiállításon, Szentes standján.

Az egyesület kéri a turisztikában érdekelt vállalkozásokat, amennyiben prospektusaikat szeretnék eljuttatni a kiállításra, akkor azt február 28-ig a Művészetek Házába vigyék be.

2010. február 19.

Bajtársak klubja

Közel egy év telt el a rendkívüli közgyűlés óta, amikor is megválasztották Bordás Lajos (képünkön) nyugállományú őrnagyot a Szentesi Bajtársi Klub elnökének. A döntést egyrészt a korábbi elnök, Bocskay István ny. alezredes halála miatt kellett meghoznia a tagságnak. Akkor elhatározták, hogy a rá következő év februárjában összehívják a közgyűlést, amely vezetőségválasztó ülés lesz.

Az azóta eltelt időről most beszámolót hallgatott meg a 95 lelket számláló tagság. Bordás Lajos - egyebek mellett - szólt arról, hogy a klub pártoktól, politikai csoportosulásoktól függetlenül, a törvényességet betartva védi a tagság erkölcsi, anyagi érdekeit, beleértve az önsegélyezést is. Kötelezettségüknek tartják, hogy a klub vállaljon szerepet a katonai hagyományok ápolásában, a hazafias honvédelmi nevelésben. Nyújtson segítséget a szegedi toborzóiroda, illetve a helyőrségi parancsnokság érdekvédelmi feladatainak ellátásához, nyilvánítson véleményt a klub tagjait érintő szociális és érdekvédelmi ügyekben.

2010. február 19.

Pedagógus díszoklevél

Felhívjuk a szentesi nyugdíjas pedagógusok figyelmét arra, hogy a díszoklevél adományozása iránti igények benyújtási határideje február 26.

Díszoklevél adományozására jogosult az a pedagógus, aki legalább 30 év szolgálati idővel rendelkezik, és óvónői, tanítói, tanári oklevelét 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt szerezte.

Jelentkezni lehet a polgármesteri hivatal művelődési irodáján személyesen, levélben vagy telefonon (Kossuth tér 6. sz. I. emelet 210/A sz. szoba, telefon: 63/510-368) a díszoklevél igénylésével kapcsolatos ügyintézés miatt. A gyémánt-, vas-, rubindiploma kérelemhez az önéletrajz mellett a korábbi díszoklevél másolatát mellékelni kell.

Kérelem benyújtásához szükséges okiratok: eredeti oklevél másolata, rövid szakmai önéletrajz (állomáshely, beosztás, kitüntetés), szolgálati idő igazolása (munkakönyv), adóazonosító jel, TAJ-szám, nyilatkozat, hogy hol kívánja átvenni a díszoklevelet.

Polgármesteri hivatal
Művelődési iroda

2010. február 19.

Csádba valószínűleg nem mennek

Már több békemissziós feladat végrehajtásában is részt vettek a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái, az alakulat állományának tagjai közül most többen részt vesznek a NATO Gyorsreagálású Erő (NATO Response Force), azaz az NRF munkájában. A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint a szentesi zászlóalj ezreddé alakulásának kérdése belátható időn belül nincs napirenden, s a koszovói és afganisztáni misszión kívül a csádi jelenleg nincs tervezve a szentesi katonákat illetően.

2010. február 19.

Beszámolnak a bizottságok

Kereskedelem, mezőgazdaság, idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok

A város képviselő-testülete 2006-ban hozta létre a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságát. Elnöknek Móra József (képünkön) képviselőt választották. A grémium tagjai: Törőcsik Zoltán, Ollai Istvánné és Sipos Antal képviselők. Külsős (nem képviselő) bizottsági tagok: Csengeri Piroska, Gondiné Ollai Katalin és Kalmár Ferenc.

Gyakorlat az, hogy a négyéves ciklus utolsó esztendejében a testület mellett működő bizottságok is beszámolnak az elvégzett munkáról. A januári ülésen a leghosszabb nevű grémium elnökének tájékoztatóját vitatták meg a képviselők. Az írásos anyagból kitűnt, hogy a bizottság a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározottak alapján - egyebek mellett - véleményezi: az önkormányzat rendelet- és határozattervezeteit, előterjesztéseket; az idegenforgalmat, a nemzetközi kapcsolatokat érintő kérdéseket; a mezőgazdasággal kapcsolatos megállapodásokat, együttműködéseket; a város ilyen jellegű fejlesztéseit. Javaslatot tesz a költségvetés összeállításakor a fenti tárgyköröket érintő költségvetési összegek meghatározásához.

2010. február 19.

Verseltek

"Verset mondtak" címmel jelent meg cikk múlt heti számunkban. Az 1. korosztály első helyezettje nem Endrédi Luca, hanem Gurdon Hanna, a Kiss Bálint Református Általános Iskola, 2. A osztályos tanulója.

2010. február 19.

Kertbarátok

A Király István Kertba-rátkör február 20-án, szombaton 18 órától farsangi bált rendez a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ugyanitt február 22-én, hétfőn 18 órakor klubfoglalkozást tartanak, ahol hasznos tanácsokat hallgathatnak meg a jelenlévők a szakszerű növényvédelemről.

2010. február 19.

Harsonakvartett

A Four Bones hasona-kvartett hangversenyét rendezik meg február 23-án, kedden 18 órakor a Lajtha László zeneiskolában.

A harsonakvartett 2002-ben alakult. Zeneakadémiát végzett tagjai igazi elkötelezettjei elegáns és különleges hangszerüknek. A zenekar megalakulása óta számos hazai és külföldi zenei rendezvényen és fesztiválon adott nagysikerű koncertet. A zenekar sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot, amikor 2007 júniusában olyan, több művészeti ágat felölelő produkciót mutatott be a Művészetek Palotájában, mellyel a megszokottól teljesen eltérő, új műfajt teremtettek. A szentesi koncertre a Zene-Világ-Zene-bérlet érvényes, de jegyek elővételben is kaphatók.

2010. február 19.

Fürdőfejlesztés Cserkeszőlőn

Szeptemberben adják át a komplexumot

Cserkeszőlőn szeptember 30-án adják át azt a vadonatúj fedett fürdőkomplexumot, melynek megépítése után újabb két gyógyvizes medencét vehetnek birtokukba a téli fürdőzést kedvelők. A családos vendégekre is gondolva, élménymedence óriás- és családi csúszdával, sodrófolyosóval, valamint egy tanmedence és egy jakuzzi medence nyújt majd kikapcsolódást. A kibővült fürdőszolgáltatások mellé büfé és nyugágyas pihenő galéria tartozik majd.

2010. február 19.

A Fivérek Júliája

Eljött a nagy pillanat a Seres-fivérek életében, most már beindul a gépezet: szerződés köti a zenészeket a Magneoton kiadóhoz, bemutatkozó dalukat játsszák a rádiók.

Korábban 10 éven keresztül Seress Formációként lépett fel a csongrádi-szentesi gitáros testvértrió, és nagy siker kísérte őket helyi fellépéseiken és különböző fesztiválokon. Aztán úgy tűnt, médiaszakemberek szárnyai alatt Favor néven, fazonigazítással folytatják, majd eljött ez az év, és Fivérek elnevezéssel jött ki a klipjük, valamint egy daluk. Antal, Róbert és Krisztián korábbi szerénysége mit sem változott. Menedzserükkel, Ombódi Csillával felvázolják, mi történt az elmúlt években.

2010. február 19.

Szép magyar beszéd

Hivatalosan pár hete kezdődött a második félév a közoktatási intézményekben, és máris egymást érik a tanulmányi versenyek. Az iskolai forduló után a területi, majd megyei és országos döntőkre kerül sor tavasszal. Február 3-án a felső tagozatosok Nagymágocsra látogattak, hogy bemutassák egymásnak és felkészítő tanáraiknak olvasástudásukat. Ebben a tanévében már 32. alkalommal adott otthont a "Szép Magyar Beszéd" versenynek a település általános iskolája.

Közel 30 gyermek vett részt a megnyitón, ahol Szabóné Márfi Ildikó ismertette a verseny menetét. Ezt követően 2 helyszínen, 2 fordulóban zajlott a verseny. A második rész után a zsűri értékelte a hallottakat, és hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket. Mindkét korcsoportban megállapították, hogy jó volt a versenyzők szövegválasztása, szépen beszéltek a gyerekek, kifejezett beszédhiba sem volt hallható egyetlen versenyzőnél sem. A zsűri tagjai az olvasásnál kiemelten figyeltek többek között a szövegértést tükröző pontos olvasásra, a helyes hangképzésre, hangsúlyozásra és a szünetek betartására.

Eredmények, 5-6. osztály: 1. Szalay Róbert (Kiss Bálint iskola, felkészítő: Tomcsá-nyiné Lucz Szilvia), 2. Sipos Elmira, 3. Grecsó Zsófia (mindkét diák Koszta iskola, fk.: Takács Lászlóné).

7-8. osztály: 1. Oroyovwe Onoriode Gréta (Horváth Mihály Gimnázium, fk.: Bedő Katalin), 2. Ternai Mariann (Koszta iskola, fk.: Dévayné Szabó Éva), 3. Kispál Orsolya (Szent Erzsébet iskola, fk.: Ráfiné Gáspár Annamária).

Az országos verseny tavasszal lesz Kisújszálláson, ahol Oroyovwe Onoriode Gréta képviseli térségünket, valamint ott veszi át a megérdemelt Kazinczy-érmet is.

Kis-Rácz Antalné
megyei szaktanácsadó

2010. február 19.

Dzsesszről

A dzsessz (angolul: jazz) gyökerei a nyugat-afrikaiak kulturális és zenei kifejezésmódjában, az afro-amerikai zenei hagyományokban (pl.: blues, ragtime) valamint az európai katonai zenekarok zenéjében találhatóak meg. A 20. század elején az afro-amerikai közösségekből indult ki és az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt/van a többi zenei irányzatra is. Ma is folyamatosan fejlődik, és jelennek meg új stílusok.

Zenés beszélgetés a dzsesszről a városi könyvtárban. Az érdeklődőket február 24-én, szerdán 18 órakor várják. Az est házigazdája dr. Szalay László főorvos.

2010. február 19.

Különleges Pollák-bál

A türkiz kiegészítő sikert aratott a Pollák-bálonAz előző évekhez hasonlóan a meglepetések, és a diákok által készített kisfilmek adták a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola szalagavató báljának jellegzetességét. A február 12-én a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezett eseményen három 12.-es osztályt, benne 73 végzős diákot ünnepeltek.

Az est főszereplőit Szűcs Lajos alpolgármester és Farkas Sándor országgyűlési képviselő is köszöntötte, majd Kovács Attila tagintézmény-vezető emlékezett az iskolában töltött közös négy év élményeire. Az utolsó évesek nevében Kardos Nikolett szólt a diákokhoz és a hallgatósághoz, majd a szalagtűzés ünnepélyes pillanatai következtek.

Évek óta tetszésnyilvánítás, elégedett taps és elismerő kuncogás fogadja a Pollák végzőseinek képes emlékkönyvét, melyet a Republic együttes egyik érzelemdús és fülbemászó dala fest alá, így volt ez most is: a négy év fényképes összefoglalója meglepetés volt a diákoknak is. Az elképzeléseknek megfelelően minden szalagavató bál legjobban várt mozzanata, a keringő is különlegesre sikerült, ugyanis a Szentesi Fúvószenekar élőben kísérte a bálozókat, akik a 20th Century Fox stúdió fanfárjára vonultak be, majd a Star Trek című klasszikus sci-fi fenséges dallamaira lejtettek táncot, feltűnő türkiz kiegészítővel a ruhájukon. A koreográfiát Szemerédi Endre és Újréti Gabriella tanította be. A zenekar, soraiban a Pollák diákjával, Szűcs Szabolccsal, a továbbiakban is filmzenéket játszott az este folyamán.

Az osztályprodukciók is élményszámba mentek. Előbb a cések egy saját készítésű kisfilmben Győzike-paródiával csaltak mosolyt az arcokra, majd a bések az örökzöld Grease-egyveleggel az örök vidámságot, az életkedvüket, de a búcsúzást is megjelenítették. Következett a 12. A mintegy 18 perces blokkja, az iskolában játszódó akciófilmmel, és a 20 éves érettségi találkozót előrehozó jelenettel. Két C-s diák diszkóslágerekre táncolt párbaja is az est egyik nagy pillanata volt.

Közreműködők is színesítették a programot: a Stílus tánciskola, a Szilver TSE és a Jövőnkért művészeti iskola néptáncosai léptek fel. A 16 keringőző pár az est zárásaként megismételte a táncot.

(darók)

2010. február 19.

Pólyáné Téli Éva

Életműdíj:

A 2009. évben kimagasló sportolói és sportvezetői tevékenységének elismeréseként Életműdíjat kapott Pólyáné Téli Éva, aki főállásban testnevelő tanár, mellette aktív szenior úszóversenyző és sportegyesületi vezető. Meghatottan, könnyeivel küszködve próbálta meg gondolatait öszszeszedni, mert váratlanul érte, hogy az idén ezt a rendkívül megtisztelő díjat ő veheti át. Nagyon sok szépet mondtak el a díj indoklásaként, amit igazából nem csak egyedül ért el, hanem egy nagyon jó közösség keretén belül.

Még nem gondolkozott azon, hogy emlékeit összegyűjtse, de annyit elmondott, hogy 11 évesen került a szervezett sportolás közelébe. Előbb úszni kezdett, majd egy szenzációs testnevelő tanár, Krám Lehel kézilabda csapatában játszott a Deák Ferenc Általános Iskolában, de a tornát is nagyon szerette. Egyszer csak azon vette észre magát, hogy az úszás tölti ki a napjait, gyakorlatilag az uszodában nőtt fel. Főiskolai tanulmányai után testnevelőként és úszóoktatóként-, edzőként is nevelte a gyerekeket. Többen értékes helyezéseket értek el a különböző korosztályok országos versenyein. Férjhez ment és gyermekei születése után, már szenior úszóként folytatta a sportéletét, de a sportszervezés továbbra is a szívügye volt.

2000-ben megalakították a szenior úszókat összefogó Szentesi Delfin ESC-t, amelynek edzője, titkára és nem utolsó sorban versenyzője is. Az országban 14 egyesület között, eredményeik alapján, a 3. helyet foglalják el.

Munkahelyén a szegvári általános iskolában természetesen a gyerekek sportra való nevelése a fő tevékenységi területe, ahol két kedvenc sportága, a női torna - több mint 20 éves munka után országos szinten is "jegyzik" az eredményeiket -, és a röplabda, mellyel megyei szintű érmes helyezésekkel is büszkélkedhetnek.

Természetesen ezeket az eredményeket férje és a családja támogatása nélkül nem érhette volna el, akiknek ezúton is köszöni.

Garai Sz. Imre

2010. február 19.

Rácz Nikoletté a sportolói Különdíj

A tizenhárom esztendős Rácz Nikolett Különdíjban részesült a 2009-es esztendő legeredményesebb sportolóit díjazó sportgálán az elmúlt szombaton. Niki 2006 óta tagja a Szentesi Városi Úszóklubnak, és három éve vesz részt paraúszó versenyeken. Az elmúlt évben Sheffieldben, a rövidpályás nemzetközi bajnokságon, Bécsben a rövidpályás nemzetközi gyermekversenyen, és Berlinben a nagypályás világkupán junior kategóriában, 100 méteres mellúszásban, bajnoki címeket szerzett. Emellett Debrecenben 400 méteren gyorsúszásban első, a felnőttek között 100 méter mellen ötödik helyezést ért el. Niki célja, hogy 2012-ben Londonban, hazánkat képviselje a Nyári Paralimpiai Játékokon.

Niki elmondta, hogy korábban Szamosi Csilla, Paulovics Tamás, jelenleg pedig Kovács Brigitta készíti fel a versenyekre. Ami az edzéseket illeti, egyáltalán nem leányálom a szentesi bajnok egy napja, hiszen reggelente - nyáron - 7-8-ig konditeremben dolgozik, 8-10 óráig pedig 5000 métert úszik, majd délután újabb két óra úszás következik. Kedvenc úszásneme a mellúszás, ebből is leginkább a száz méteres táv jön be neki, bár a 400 méter gyorstól sem jön zavarba. Hogy miért éppen a mellúszás? Nos, Niki szerint azért választotta ezt az úszásnemet, mert a bal kezét, melyen végtaghiánnyal született, amúgy is erősítenie kellene, különben legyengülne.

A tanulmányi eredményeire szerencsére nincs hatással a sok távollét és edzés, jó tanuló, az átlaga 4,6. Idén Hollandiában lesz a legnehezebb versenye, itt világbajnokságot rendeznek. Ide azonban csak akkor juthat el, ha előtte a debreceni versenyen megússza a részvételhez szükséges szintidőt. Tavasszal Berlinbe és Sheffieldbe utazik nemzetközi viadalokra, aztán jöhet a világbajnokság. Niki nem feledkezett meg azokról sem, akik segítették a munkáját, köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy idáig eljuthasson, és ilyen remek eredményeket érhessen el. Külön köszönetet mondott mostani edzőjének, Kovács Brigittának, valamint szüleinek azért a támogatásért, melyet tőlük kapott és kap jelenleg is.

Hering Viktor

2010. február 19.

Teremfoci

Véget ért a Hungerit Kupáért folyó kistérségi teremlabdarúgó bajnokság.

Az utolsó játéknap mérkőzései: Red Star - Alfa Team 5-0, Loki - Cop-s 2-3, Old Boys - B-28 Stúdió 1-1, Spitz - Gallér SE 3-2, Old Tigers - Revans 4-1, MetalCom - Cop-s 4-1, Gallér SE - B-28 Stúdió 5-1, Red Star - Fiorello 3-1, Bel. Favágók - Tűzoltóság 1-6, Grow Group - Swiss Mag 1-5, Jóbarátok - Csituszo 3-1, Spitz - Old Boys 0-2.

Végeredmény, A csoport: 1. Fociguruk 19 pont, 2. Spitz 18, 3. Jóbarátok 16, 4. Gallér SE 12, 5. Old Boys 11, 6. B-28 Stúdió 10, 7. Csituszo 9, 8. Sugi Team 6, 9. Biochip 3. Gólkirály Szabó László (Jóbarátok), legtechnikásabb játékos Szűcs Dániel (Spitz), legjobb kapus Szél Bence (Spitz).

B csoport: 1. Swiss Mag 19 pont, 2. Tűzoltóság 19, 3. Surprise 15, 4. Rövidzárlat 10, 5. Bel. Favágók 10, 6. Dream Team 9, 7. Hungerit II. 9, 8. Grow Group 6, 9. Füksz 4. Gólkirály Nana Mihály (Swiss Mag), legtechnikásabb játékos Hidas József (Dream Team), legjobb kapus Serfőző Balázs (Surprise).

C csoport: 1. Cop-s 18 pont, 2. MetalCom 17, 3. Red Star 16, 4. Fiorello 13, 5. Bundás Liba 12, 6. Kispályások 8, 7. Loki 7, 8. Alfa Team 7, 9. Unicum 6. Gólkirály Fazekas Lajos (Cop-s), legtechnikásabb játékos Molnár István (Red Star), legjobb kapus Szenti Erik (Cop-s).

D csoport: 1. Káosz 18 pont, 2. Titánok 14, 3. Minarik FC 14, 4. Rodeó 13, 5. Tengeralattjárók 13, 6. MÁV FC 12, 7. Old Tigers 9, 8. Hungerit I. 6, 9. Revans 2. Gólkirály Kovács Dávid (Titánok), legtechnikásabb játékos Szél István (Minarik FC), legjobb kapus Deák Géza (MÁV FC).

2010. február 19.

Sikeres sakkozó lányok

Az elmúlt hétvégén Szegeden rendezték meg a Csongrád megyei diákolimpia sakkbajnokságot. Szép sikereket értek el a szentesiek, különösen a lányok szereztek jó helyezéseket.

A IV. korcsoportban 1. helyezést ért el Szalaji Renáta, a Petőfi iskola tanulója, aki így ötödik alkalommal jutott be az országos döntőbe.

A II. korcsoportban 2. Lantos Alexandra, a Koszta iskola tanulója, III. korcsoportban 2. Turák Lejla (Petőfi), 3. Csókási Dzsenifer (Arany J. ÁMK, Fábiánsebestyén). A II. korcsoportos fiúknál szép eredmény a 27 fős mezőnyben Turák Ádám 4. helyezése (Petőfi S. Ált. Iskola). A sakkozók a Szentesi Spartacus SK igazolt játékosai.

2010. február 19.

Zöldág Kupa

A Zöldág Sportegyesület Asztalitenisz Szakosztálya pingpongversenyt rendezett az elmúlt hétvégén. A versenyre kortól és nemtől függetlenül lehetett nevezni. Az amatőr versenyzők női és férfi egyéni, valamint páros számokban mutatták be tudásukat a Damjanich János Általános Iskolában. A megmérettetésre harminc szentesi és környékbeli pingpongos jelentkezett.

Eredmények, női egyéni: 1. Dobóvári Ilona (Szentes), 2. Laczkó Anna (Csongrád), 3. Sipka Renáta (Csongrád). Férfi egyéni: 1. Farkas Rudolf (Orosháza), 2. Szelei Ákos (Szeged), 3. Kádár Péter (Csongrád). Páros: 1. Szelei Á - Rácz B., 2. Farkas R. - Péli L., 3. Bálint G. - Tuner L.

2010. február 19.

Hagyományt folytatnak

Papp Imre (1900-1973) a paraszti gazdálkodásról ír, munkáit saját tapasztalata hitelesíti. Több ízben írt a tanyai paraszti életről, dolgozatait a választott tárgykör minden részletére kiterjedő, alapos leírás jellemzi. Írásainak másik értéke, hogy az életet adják viszsza. Amikor az aratást vagy a lóval nyomtatást ismerteti, nemcsak a munkamódot és az eszközöket írja le, hanem a munkát végző embert is, hogyan táplálkozik, pihen, él a nyári munkavégzés napjaiban.

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület folytatja Papp Imre hagyományőrző tevékenységét. A helyi paraszti életmód és gazdálkodás hagyományainak továbbadását és a mai ökológiai helyzetből fakadó feladatokat kívánja megismertetni az érdeklődőkkel. Ebben az évben 3 részből álló előadássorozatot szerveznek; az elsőt február 20-án, szombaton 9-13 óráig a Bartha János Szakképző Iskolában. Az előadásokon szó lesz a földművelés fortélyairól, a biogazdálkodás 21. századi módszereiről, valamint szakmai konzultációt is tartanak.

2010. február 19.

Tóth Ferenc nyerte az első biliárdversenyt

Január közepén alakult meg a Loki Biliárd Klub. A több mint egy hónapja átadott klubhelyiség hamar népszerű lett a város biliárdot szerető játékosai körében. Már házi bajnokságot is szerveztek, a rajtlistára több mint harmincan iratkoztak fel. Ez az adta az ötletet, hogy klub formában működtessék, és csapattal vegyenek részt országos bajnokságban, vagy versenyezzenek más vendéglátó egység csapatával.

2010. február 19.

Pótfűtés

Az egyik alpesi szálloda teraszán álldogál két nő. Az egyik a távolba mutat:
- Nézze, ott síel a férjem, azon a meredek domboldalon!
- Az, akinek a hosszú piros sál van a nyakában?
- Az nem sál, hanem a nyelve.

2010. február 19.

Kis kukta

  • Zöldséges gombakrémleves
  • Tojásfasírt
2010. február 19.

Csapadékvíz-vésztározó épülhet

Rendezni a rendezetlent

A képviselők a februári rendkívüli ülésen kapták kézhez az idei év költségvetési rendelettervezetét. A büdzsé 5 milliárd 203 milliós bevétellel, 5 milliárd 406 milliós kiadással, illetve 203 millió forint működési forráshiánnyal számol. A témára várhatóan a hó végi rendes ülésnapon térnek vissza a testületben.

A második napirendi pontban elhangzott, hogy csapadékvíz-vésztározót kell építenie Szentesnek - erre az Alsó-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kötelezte az önkormányzatot. A beruházásra azért van szükség, mert a déli városrész csapadékvizét elvezető Nagyvölgy-csatorna egyik szakaszának visszaduzzasztó hatása van, és a nagyobb víztömeget nincs hová elvezetni. A csatorna mellett vésztározót építenek. A projekt nagyobbik része lenne, hogy a település földmedrű árkait kikotornák: felmérések szerint 106 kilométeren 32 ezer köbméter földet kellene eltávolítani, illetve 2357 átereszt kellene átépíteni ahhoz, hogy megfelelően beszintezhessék a csatornahálózatot.

A 2011. év eleje és legkésőbb 2011. november között megvalósítandó feladatok költsége a tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel és a kivitelezéssel együtt közel 387,6 millió forint, melyből az igényelhető támogatás 348,8 millió forint, a 10 százalék 38,7 millió forint saját forrás.

A képviselő-testület szabad utat engedélyezett a pályázat beadásának. (l.)

2010. február 19.

Egymilliós lopás a Kertvárosban

Eseménydúsabb volt az elmúlt egy hét bűnügyi szempontból városunkban, mint az azt megelőző hét nap. Február 11-én délután, a Köztársaság utcai óvoda előtt parkoló autó üvegét törték be ismeretlenek, majd az utastérben hagyott táskából 100 ezer forint készpénzt, mobiltelefont és okiratokat vittek el a tolvajok.

Nem messze az ovitól, a Koszta iskola tornaöltözőjében is tolvaj járt, innen egy 20 ezer forint értékű mobiltelefont loptak el.

Feljelentést tett a szentesi rendőrkapitányságon egy helyi lakos, akinek a hitelkártyája tűnt el. Állítása szerint a tolvaj a kártyával már repülőjegyet vásárolt. Az ismeretlen ellen készpénzt helyettesítő fizetőeszközzel való visszaélés miatt indult eljárás.

Két pónicsikót és tíz választási malacot loptak el egy derekegyházi tanyából február 12-ére virradóra. A kár értéke eléri a 400 ezer forintot.

13-án délután az Apponyi tér egyik épülete elől próbált meg ellopni egy kerékpárt két fiatalkorú, ám megzavarták őket, és a rendőrséget is értesítették a lakók. A kiérkező rendőrök elfogták a tolvajokat, akik később számos egyéb bűncselekmény elkövetését vallották be, köztük egy kerékpáros elleni "akciót" is.

Egymillió forintot is elérheti a lopási kár, melyet a Köztársaság-Cseuz Béla utca sarkán található dohány-ajándék üzlet kárára követtek el ismeretlenek. A bűnözők lefeszítették a lakatot, betörték az ablakot, majd cigarettát, sorsjegyeket és készpénzt vittek el.

Két hölgy tett feljelentést a rendőrkapitányságon, mert mindkettejüket becsapták egy internetes hirdetési oldalon. A két nőnek kedvezményes áron ajánlottak laptopot megvásárlásra. A hölgyek átutalták az 54.300 és a 64.500 forintot, ám a laptopokat azóta sem kapták meg, az eladó pedig azóta elérhetetlen. Csalás miatt nyomoz a rendőrség az árus ellen.

H. V.

2010. február 19.

Bábjáték

A kis Hagymafiú története című bábjátékot mutatják be a gyerekeknek február 24-én, szerdán 9, 10.30 és 14 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A Maszk Bábszínpad előadására a Micimackó-bérlet érvényes, de jegyek vásárolhatók a délutáni előadásra.

2010. február 19.

Találkozó

A szentesi magányosok klubja február 28-án, vasárnap 18 órától tartja összejövetelét a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2010. február 19.

Diabetes

A cukorbetegek egyesülete február 26-án, pénteken fél 3-kor tartja összejövetelét a kórház igazgatósági épületében. Az egyesület új tagokat is vár a találkozóra.

2010. február 19.

Családi események

Született: Sipos László és Smiák Ildikó Hajnalkának Áhim, Lévai Róbert és Bódi Szilviának Szabolcs Csanád, Gyánti János és Szabó Szilviának Lilla, Pap Sándor és Butyka Krisztinának Csenge, Nagy Mihály és Geszti Ilona Ágnesnek Nóra, Bárány Attila és Lipcsei Eszternek Amina Letícia, Valkai Csaba és Antal Erikának Csenge, Cserényi Róbert és Török Erikának Jázmin Eszter, Kovács Áron László és Dányi Enikőnek Laura nevű gyermeke.

Elhunyt: Gubisi Lászlóné Szalkai Julianna, Pulya Kálmánné Kolompár Gizella Mária, Bernáth Nándorné Busa Erzsébet, Kádár Istvánné Hevesi Eszter, Wolford Mártonné Túri Klára.