2010. február 19.

Testvértelepülések újabb közös rendezvénye

Az elmúlt hétvégén a Temesvár melletti Újszentesen jártunk. A két település között fellendült a kapcsolat, és sikerült átlépni azt a határt, ami egy hagyományos kapcsolatban szinte csak a két település vezetőinek találkozóira korlátozódik.

Szilágyi Géza (képünkön), Újszentes polgármestere elmondta: nagyon örül annak, hogy a magyarországi Szentessel ilyen élénk kapcsolatot tudtak kiépíteni. Ez mára már olyan területekre is kiterjedt, mint a Határon átnyúló együttműködési programok keretén belül a közös pályázati lehetőségek, melyekkel a sport, a kultúra és az idegenforgalom, sőt a kétnyelvű televíziózás (Behella és Civil TV) fejlesztése a fő cél. Több iskolával állnak kapcsolatban, több közös kulturális rendezvényen szerepeltek a két település művészeti csoportjai, az újszentesi focistáik már részt vettek magyarországi rendezvényen, és most a szentesi gyerekek pingpongoztak Újszentesen. Egy héttel korábban a Deák és a Koszta általános iskolák sakkozói voltak a határon túl. A gyerekek nagyon fogékonyak egy ilyen kapcsolatra, létrejöttek kisebb-nagyobb barátságok, tanítják egymást a másik nyelvére, stb. De van egy másik hozadéka is ennek a kapcsolatnak: többen vannak olyanok, akik valamikor Újszentesről elszármaztak például Szentesre, most pedig egyre többen visszajárnak.

A hétvégi központi rendezvény az egyházi békés egymás mellett élés szimbólumaként évek óta megrendezendő farsangi mulatság volt, ahol a helyi kultúrházban az amatőr - de nem tehetségtelen - művészek mellett a temesvári, magyar nyelvű Csiky Gergely Színház tagjai is szerepeltek. Az egyház papjai élenjárnak a program szervezésében, a szövegek, jelenetek írásában és előadásában is. Szerepelt a színpadon református lelkész, katolikus és evangélikus pap, esperes, könyvelő, varrónő. A jelmezes, népi humorú előadások sokszor komoly társadalmi feszültségekre is utalnak, és olyan lehetőséget adnak, amivel a magyarságtudatukat tudják fenntartani, a gyermekeknek továbbadni.

Gődér Lajos, a szentesi Galéria és Kávéház Étterem tulajdonosa korábban Újszentesen élt, és innen került évekkel ezelőtt Magyarországra. Már régóta azon dolgozik, hogy a két település között minél jobb baráti legyen a kapcsolat. 20 évvel ezelőtt, annak a generációnak sok tagja elhagyta Újszentest, mert akkor nem nagyon tudtak mit kezdeni a magyarságukkal, és most nagy meglepetéssel vette tudomásul, hogy Újszentes hatalmas fejlődésen ment keresztül, nem csökken, sőt növekszik a lakossága. Az ott élők ma már büszkék arra, hogy ott laknak. A Galéria kávéházban rendszeresen szerveznek szüreti és farsangi bálokat, ahová várják az Újszentesről elszármazottakat is.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre