2010. február 19.

Kis kukta

Zöldséges gombakrémleves

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 2 ek. olaj 3 db zöldségleves kocka, 2 dl főzőtejszín, kb. 3 dkg étkezési keményítő, só, bors, kevés snidling vagy petrezselyemzöld, ízlés szerint sárgarépa, burgonya, petrezselyemgyökér, zellergumó, karalábé.

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. A megtisztított gombát - kb. 10 fej kivételével - szeletekre vágjuk, rászórjuk a párolt hagymára. Sózzuk, borsozzuk (csak mérsékelten, mert a leveskocka is fűszeres), majd puhára pároljuk. Bő 2 liter vízbe tesszük a felkockázott zöldségeket (krumpli, sárgarépa, stb.), beledobjuk a leveskockákat, puhára főzzük a zöldségeket. A párolt gombát turmixgépbe szedjük, s annyi zöldséglevet merünk rá (zöldségek nélkül), hogy ellepje a gombát. Ezt krémes állagúra turmixoljuk. A félretett gombafejeket közben felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk (picit sózzuk). A zöldségleveshez hozzáöntjük az összeturmixolt gombát, a pirított gombaszeleteket, majd a tejszínnel és a keményítővel (amit kevés hideg vízben csomómentesre keverünk) besűrítjük. A levest felforraljuk. Beleszórjuk a durvára vágott snidlinget/petrezselyemzöldet.

Tojásfasírt

Hozzávalók: 3 kemény tojás, 3 dkg liszt, 1 db nyers tojás, 15 dkg rizs, 5 dkg vöröshagyma, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 kk. paradicsom v. ketchup, 1 kk. vágott petrzselyemzöld, só, olaj a sütéshez.

Elkészítés: A kemény tojásokat apró kockára vágjuk, (vagy botmixerrel óvatosan durva pépé zúzzuk), a hagymát lereszeljük és összekeverjük a tojással. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet (amit apróra vágunk, vagy péppé őrlünk), a főtt rizst, a ketchupot. Sózzuk ízlés szerint. Formázzunk belőle fasírtokat. Verjük fel a nyers tojást, mártsuk bele a fasírtokat, majd forgassuk bele a zsemlemorzsába. Forró olajban süssük ropogósra. Darált sonkával, vagy párizsival dúsíthatjuk! Csak keveset tegyünk hozzá, az ízek változtatása miatt, más-más alkalomra.