2010. február 19.

Tízmilliós fejlesztések

Felújításra és szakmai programokra pályáztak

Több mint 70 millió forint értékben nyert támogatást a gondozási központ az elmúlt egy évben benyújtott pályázatai segítségével. A pályázatok infrastrukturális beruházáshoz kötődnek, de az ellátottak életminőségét javító szakmai programok is szerepelnek köztük.

Az intézmény Horváth Mihály utcai és a Dózsa György utcai telephelyén 49 millió forintot nyertek rekonstrukcióra, akadály-mentesítésre. A forrás segítségével megszépülnek, komfortosabbá és energiatakarékosabbá válnak az épületek. Elvégzik az ablakcserét, a teljes tetőfelújítást, a homlokzatszigetelést, a fűtéskorszerűsítést és mind a két helyen akadálymentes be- és feljárót, fürdőt és tusolót alakí-tanak ki. A pályázatot a DAOP-program keretében nyújtották be. Az elnyert 49 millió forintos támogatás 90 százaléka a felújítás összegének, a 10 százalékos önerőt - azaz 5 millió 446 ezer forintot - az önkormányzat fedezi, de ehhez is sikerült 2 millió 178 ezer forintos támogatást nyernie a gondozási központnak.

2009 októberében pályáztak a Nagyörvény utcai idősek klubjának akadály-mentesítésére. - A napokban érkezett meg az értesítés, hogy 12 millió 191 ezer forintot nyertünk a telephely felújítására. A gyengén látók, mozgáskorlátozottak segítését szolgálja a támogatási öszszeg, akadálymentes parkolókat alakítunk ki, bővítjük a bejáratot és a láthatóság miatt elvégezzük a burkolatcserét. Ezzel szintén az ellátottak életminőségét tudjuk javítani - tájékoztatta lapunkat a gondozási központ munkatársa, Nóvéné Oroszlán Etelka.

Az intézmény szakmai programok megvalósítására is nyert forrást. - Már 2008-ban is kikerült a kötelezően ellátandó feladatok közül például a közösségi pszichiátriai ellátás, melyre előtte egy évvel már pályázatot kellett benyújtani, három éves finanszírozásra. A feladatellátásra évi 8 millió forintot sikerült lehívni. A jelzőrendszeres házigondozás szakfeladat működtetése is sok településen problémát jelentett, nálunk ezt zökkenőmentesen sikerült megoldani az elnyert 2 millió 180 ezer forintból. Tehát a rendelkezésre álló 48 készülékkel továbbra is biztosított a működtetés Szentesen és a kistérségben - mondta el a gondozási központ vezetője, Puskásné Halál Ágnes.

Tavaly a közösségi pszichiátriai ellátásra 486 ezer forintot kaptak, ezt informatikai eszközök beszerzésére, illetve szakképzésre, továbbképzésre, a munkatársak lelki megújulására fordítják.

A TÁMOP-programban benyújtott pályázatukkal 9 millió 339 ezer forint kerülhet az intézményhez a fogyatékkal élők, a pszichiátriai betegségben szenvedők életminőségének javítására, akkor, ha megnyerik a tendert. Ide tartozik a gyógytorna, az önálló életvitel-fejlesztés, a szexuális felvilágosítás, a szülők és hozzátartozók egészségesebb életbe való bevonása, valamint az idős ellátottak számára a hagyományos táplálkozás-fejlesztés, az egészségmegőrző programok és az inkonti-nencia megelőzésére szolgáló speciális torna. A programokat egy szakmai team felmérése alapján, az ellátottak igényei és szükségletei szem előtt tartásával alakították ki.

Cseh-Lakos