XLI. évfolyam 13. szám

2009. április 3.

Új Élet Fa a csemetéknek

Több mint egy évtizedes hagyományt folytatva évente kétszer az önkormányzat facsemetével lepi meg a város új lakóit. A tavasszal vagy ősszel átadott kis fácskák ott vannak kertekben, a sportcsarnok előtt vagy éppen a ligetben, talán már egy kisebbfajta erdőt is kitenne számuk.

Egyre növekszik az Új Élet Fa tulajdonosainak száma, a gyönyörű tavaszi napsütésben április 1-jén a városháza udvarán ezúttal 54 kisgyermeket és szüleiket vártak, akiket Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntött. Amikor elültetik a fát, gondoljanak arra is, az elkövetkezendő hosszú évtizedek nem fognak mindenkit a városhoz kötni, de legyen egy pont, ahol azt érzi a fa tulajdonosa, egy közösséghez tartozik, fogalmazott Szirbik Imre. Tartozzanak össze, növekedjenek, terebélyesedjenek együtt, kívánta a város első embere, aki ezt követően a fára akasztható, névre szóló réztáblákat nyújtott át a jobbára szüleik karjában érkező csöppségeknek. Köztük, ahogyan tavaly ősszel első unokájának, egy féléven belül most a másiknak, Benedek Imrének is saját kezébe adhatta az emléklapot a polgármester. A szülőkön volt a sor, hogy a kínálatból válasszanak egy facsemetét gyermekük számára, szakmai tanácsokat az elültetéshez Balogh Györgyitől kaphattak. A főkertész kisebb és nagyobb helyigényű növényekkel, ezüstjuharral, szomorú fűzzel, szomorú barka fűzzel, törpe mandulával, vérszilvával és nyírrel szolgálhatott számukra, s mint elárulta, az utóbbi kettő általában a legkelendőbb fafajta a szülők körében. Kerepeczki Bence, aki április 9-én lesz 4 hónapos, mindenesetre még nem tudja, milyen fát választottak számára, de a szülei is csak találgatták, talán nyír lehet. Kerepeczki Zsolt és Szadlics Tímea elárulták, a választás szempontja a fa mérete volt, egy kisebbet hoztak el. A fiatalember szüleinek házával szemben ülteti el a város ajándékát, aminek nagyon örülnek, s pozitív gondolatnak tartják, Zsolt testvérének gyermeke is birtokol már egyet. Bár közterületre kerül a fa, Bence mindenképpen tudni fogja majd, melyik az övé, ígéri az apuka.

D. J.

2009. április 3.

Véradóknak

Húsvét előtti vasutas véradó napot szervez a MÁV Zrt. több városban, közte Szentesen is. Április 8-án, szerdán 13-17 óra között a vasútállomáson várják a segíteni akaró, 18. életévüket betöltött, egészséges munkatársakat és a város polgárait.

Személyi igazolványt, TAJ kártyát és a - ha van - véradó igazolványt vigyék magukkal. A véradóknak - a szokásos ajándékokon túl - a MÁV Zrt. külön ajándékkal is kedveskedik.

2009. április 3.

Tűzoltók a vártán

A Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság a napokban tartotta szokásos évértékelő munkaértekezletét. Kajtár István tűzoltóparancsnok beszámolójából kitűnt, a tűzlovagok idén is átlagos évet zártak. A tűzoltó alezredes elmondta, összesen 393 esetben kellett kivonulniuk, 339 esetben a saját működési területükön hajtottak végre tűzvédelmi munkát, 54 alkalommal pedig a segítségnyújtási körzetben tevékenykedtek. A tűzesetek aránya 45 százalékot tesz ki, 55 százalékban műszaki mentést végeztek. Mindez a parancsnok szerint belesimul a több-éves átlagba.

A mentési osztály munkáját alapvetően meghatározta az, hogy 2008. január 1-jétől egy szerrel kevesebbel működnek, mivel a második szert le kellett adniuk. 2008. októberében rendszerbe állították a nagy tolólétrát. A magasba-mentő szer egy 2005-ös pályázat eredményeként tavaly érkezett Szentesre. Egy másik eredményes pályázat után már nagyon várják a vízszállító autó megérkezését. A többi eszköz is tíz éven belüli évjáratú, így elmondható, hogy aránylag jó és működő eszközökkel látják el feladataikat.

2009. április 3.

Tisztelt Választópolgárok

A Helyi Választási Iroda tájékoztatja a választópolgárokat, hogy a 2009. június 7-ei Európai Parlament tagjainak választásához az értesítők és ajánlószelvények ("kopogtató cédulák") - a jogszabályi előírások alapján - zárt borítékban 2009. április 6-10. között kerülnek kézbesítésre. Ennek megfelelően az ajánlószelvények gyűjtésére csak azok kézhezvételét követően kerülhet sor.

Helyi Választási Iroda Vezetője

2009. április 3.

Középiskolás csiki-csuki

A homlokzaton ez áll: Ifjúságnak és hazánakHosszú hónapok óta megy a vita a szentesi középiskolák visszavételéről a város és a Csongrád Megyei Közgyűlés között, ám sehova sem jutottak az ügyben. Néhány évvel ezelőtt a helyi önkormányzat elhatározta, hogy visszaveszi középiskoláit a megyétől működtetésre. Ez így tulajdonképpen egyszerű is lenne, mivel az épületekkel és a vagyonnal a város rendelkezik.

E pillanatban úgy néz ki, hogy nem működik a dolog.

2009. április 3.

Távbeszélő hálózat

Évfordulónaptár - 2009.

90 éve, 1919. márc. 28-án toborzó nagygyűlést tartottak a Kossuth téren. A szónokok a megszállók kiszorítására, a proletárhatalom megvédésére fegyverbe hívták a népet. - A városi direktórium a Szentesi Ellenőr c. lapot betiltotta, mert a Tanácsköztársaság szempontjából megbízhatatlannak ítélte.

65 éve, 1944. márc. 28-án Jaross Andor belügyminiszter betiltotta a Szociáldemokrata Pártot, a Független Kisgazdapártot és a Magyar Parasztszövetséget.

2009. április 3.

Ha nem lehetne francia, magyar szeretne lenni

125 éve történt - Madame Adam francia írónő Szentesen (I.)

Juliette Lamber írónő1884. március végén csúnya esős, szeles idő járta, amikor híre terjedt, hogy egy jeles francia írónő városunkba látogat a magyarországi francia konzul társaságában. A bennfentesek tudták, hogy Juliette Lamber írónő, férjezett nevén Madame Adam, egy ideje Magyarországon tartózkodik, és a fővároson kívül leginkább az Alföld iránt érdeklődik. A kísérői közé tartozó Horváth Gyula ármentesítési kormánybiztosnak, városunk díszpolgárának sikerült elérnie, hogy alföldi körútjának egyik állomása Szentes legyen. A rangos vendég látogatását nem verték nagydobra, nehogy csalódás érje a szentesieket a program elmaradása esetén. Március 23-án az írónő és társasága Mezőhegyesre indult; ezt követően dőlt el, hogy tovább utaznak Orosházára és Szentesre. A város vezetői távirati úton értesültek erről, a lakosok pedig falragaszokról szereztek tudomást a rangos vendégek érkezéséről.

2009. április 3.

Filmklubban

A városi könyvtárban működő filmklub következő előadásán Egy nyári éj mosolya című svéd romantikus vígjátékot vetítik április 7-én, kedden 18 órakor. Ez a film a legkevésbé sem olyan, mintha Bergman rendezte volna: vidám "szexkomédia", ami sokkal inkább emlékeztet könnyed francia bohózatra vagy egy Shakespeare-vígjátékra. A film kisvárosi hősei keverednek egymással mindenféle felállásban, mindenféle viszonyba.

2009. április 3.

A nagyhét napjai

Néhány nap a húsvétig

A nagyböjti időszak sajátos gyakorlatai közé tartozik a böjt, mely elsősorban ételböjtöt jelent, azonban más külső javakra is kiterjedhet. Így például a kedvelt ételekre, italokra, a szórakozásra, sőt az alvásra vagy a beszélgetésre is. A böjt gyakorlata azonban nemcsak az önfegyelem eszköze, hanem egyszersmind önkéntesen vállalt tisztulási és áldozati cselekmény is.

Lényege nem a látható, külső dolgokban rejlik, hanem a belső valóságban, melyben saját akaratunktól Isten akarata felé fordulunk. A böjti időszakban ezen kívül előtérbe kerül az irgalmasság is, mely a másiknak való adományozás mellett a megbocsátásra is kiterjed. Kiemelt jelentősége van ebben a periódusban az imádságnak is, amely hozzá tartozik ahhoz, hogy a nagyböjt elérje a célját és az ember minél többször Istenhez emelkedjen.

2009. április 3.

Strandcicák

Külföldön élek, aránylag több időt töltök Szentesen is. A múlt héten akartam húsvétra foglalni egy üdülőházat a strandfürdőben. Mellékesen megkérdeztem, hogy vannak a macskák, akik már hosszú évek óta a fürdő területén tartózkodnak. A hölgy a telefonon mondta, hogy a macskák jól vannak, de két héten belül el kell hagyniuk a strandot, mert az új főnök így rendelkezett. Március 27-én beszéltem telefonon Deák Albert úrral, de sajnos ő maradt a döntésénél. Mondta, hogy a macskák a Kurca másik oldalán lévő állatmenhelybe lesznek elhelyezve, ott nagyon jó helyük lesz. Ebben csak az a szépséghiba, hogyha a macskák a menhelyen nem lesznek bezárva, akkor még valószínű aznap visszamennek a strandra, ha meg be lesznek zárva ketrecbe, akkor bánatukba elpusztulnak, mert ezek macskák a szabadsághoz voltak hozzászokva.

2009. április 3.

A földhivatal szolgáltatásai

Sok olyan földterület van, amely osztatlan közösbe került. Pozsár István, a Körzeti Földhivatal vezetője azt mondja: vannak táblák, ahol akár 100 tulajdonos is előfordul. Most miért is kerül szóba mindez? A földhivatal vállalni tudja a kimérést az igénylő aranykoronája szerint. De csak úgy, ha az illető megelőlegezi a költséget. Az "akció" januártól érvényes, a tavalyit már nem kapják vissza.

Más. Ellenőrzik a nyilvántartást, az épületek és az értékeik állapotát. A felmérések szerint sok zártkertben ez még nincs feltüntetve. Most a hivatal egy rendes, nyomott áron elvállalja a munkát: beméri, föltünteti és átvezeti az értékek állapotát.

2009. április 3.

Kézműveskedés

A Művelődési és Ifjúsági Házban felnőtteknek szerveznek kézműves foglalkozást április 7-én, kedden, délután fél 5-től. Az érdeklődők húsvéti dekorációkat készíthetnek és megismerkednek az írókázással.

2009. április 3.

"Munkában" a mobilos csalók

Ismét sok pénzt ígérnek azok a telefonos csalók, akik mindössze néhány mobilfeltöltő-kártya sorszámáért cserébe milliós nagyságrendű nyereménnyel kecsegtetik a gyanútlan T-Mobile, Voda-fone vagy Pannon ügyfeleket. A telefonos "hang" szerint egy adott idő alatt kell beszerezni és bediktálni a feltöltőkártyák sorszámát, és minél nagyobb értékű a kártya, annál nagyobb nyeremény lehet a "jutalom" érte. A mobilszolgáltatók természetesen semmilyen ehhez hasonló nyereményjátékot nem indítottak, és nem is szándékoznak indítani, az ügyfelek tehát ne hagyják magukat ilyen könnyen becsapni.

2009. április 3.

Húsvét előtt

A Király István Kertbarátkör április 6-án, hétfőn 18 órakor tartja összejövetelét a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ezen a délutánon a húsvéti készülődés keretében díszítési ötleteket, ételrecepteket cserélnek a kör tagjai, valamint bort ajánlanak a húsvéti ünnepekre egymásnak.

2009. április 3.

A Biblia 3500 éve

Megbízhatók a szerzők? Változott a szövege? Hogyan kapták, másolták, őrizték, fordították? címmel tart előadást Cserbik Attila bibliaoktató április 9-én, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. április 3.

Van még tennivaló az EU-ban

A Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője, Szájer József első alkalommal tett látogatást városunkban múlt héten. Az országot járó politikus szentesi sajtótájékoztatóján aktuális kérdésekről szólva azt is kifejtette, miért nem nevezhető sikertörténetnek idehaza az uniós csatlakozás.

Szájer szerint ma Magyarországon azzal lehet fenyegetőzni: választás lesz, kampány lesz. Márpedig az Európa Parlamenti választás tétjei fontosak. A Fidesz is elkészítette választási programját, néhány héten belül nyilvánosságra hozzák, több konferencián ismertettek már belőle pontokat. Az elmúlt öt évre az Európa Parlamentben Szájer úgy gondol viszsza, mint tanulási időszakra.

2009. április 3.

Országos hírű szivattyútelep

Rejtett értékek?

Kettős jubileumhoz érkezett tavaly novemberben az ATIKÖVIZIG szentesi szivattyútelepe, mellyel most értékes szakmai gyűjteményeket bemutató sorozatunkban foglalkozunk. Üzembe helyezésének 80., illetve a gőzüzemű szivatytyúk leállításának 30. évfordulójáról emlékeztek meg szakemberek a múzeumként is funkcionáló telepen.

Az üzem története még korábbról indul: 1894-re épült meg a jelenlegi Mindszent I. szivattyútelep helyén egy gőzüzemű telep. Az 1910-es évek közepén azonban kapacitása a belvíz megfelelő intenzitású átemelésére már nem volt alkalmas. Így hát újabb szivattyútelep építésére került sor, mely csak 1926-ra készült el, s több mint ezer km2-es területen keletkező belvizet tudott átemelni a Tiszába.

2009. április 3.

Mustra-gála

A Petőfi Szálló átépítése miatt, a megszokottól eltérő helyszínen, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezték meg a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának Mustra-gáláját március 28-án. A műsorban a tanév folyamán elkészített produkciókat láthatták az érdeklődők, a kiválóan mustrázott diákok tolmácsolásában. Olyan darab is színpadra került, melyet a kapolcsi művészeti fesztiválra készítettek el a diákok.

A gálaműsor előtt már az Ady Endre utcai parkolók tömöttsége is előre jelezte a színházkedvelőknek, hogy nem lesz egyszerű feladat bejutni a nézőtérre. A patinás épület aulájában azonban kiderült, gondoltak erre előre a szervezők, akik a modern technika adta lehetőségeket kihasználva élő közvetítésben vetítették az előadást egy közeli teremben. Így két helyszínen is családias, baráti hangulat fogadhatta a megjelenteket.

2009. április 3.

Mozi és tüc-tüc zene

A film mellé divatos "tüc-tüc" zenét is kaphat olykor a hétvégi esti vetítésekre jegyet váltó közönség az Őze Lajos Filmszínházban, ahogyan legutóbb is történt.

A filmszínházat egyetlen fal (a mozi eredeti fala) választja el a mellé települt étteremtől, mely hétvégenként szórakozóhelyként működik. A pénteki, szombati (nem csak) fiatalok körében kedvelt, felkapott zenés esteket egyébként a plakátokon éppen úgy reklámozzák, hogy: a sétálóutcán, a mozi mellett. Múlt hétvégén többen felszisszentek a vetítés alatt, amikor úgy háromnegyed tíz tájban beindult az ütemes diszkózene a fal túloldalán, s akkor még hátra volt a filmből nagyjából egy óra.

2009. április 3.

Tavasz a természetben

A Szabadidős Sportklub ebben az is megrendezi a már hagyományos "Tavasz a természetben" elnevezésű alkotóművészeti kiállítását felnőttek, általános iskolások és nagycsoportos óvodások részére.

A felnőttek és az ifjúsági korcsoportúak kiállítása április 17-én, pénteken 16 órakor nyílik az ifjúsági házban. Az alkotások április 15-ig adhatók le a Tóth József utcai intézményben, munkanapokon.

Az általános iskolások május 13-ig juttathatják el munkáikat a helyőrségi klubba, míg a nagycsoportos óvodásoknak az ifjúsági házba kell leadni május 13-ig. Az iskolások kiállítása május 15-én, pénteken 16 órakor, az óvodásoké 15-én, pénteken 14 órakor nyílik.

2009. április 3.

Erdélyi költők

Ferenczes IstvánNagy sikerű író-olvasó találkozót rendeztek a városi könyvtárban. A Krúdy Gyula Baráti Kör, valamint a könyvtár vendége volt Farkas Árpád és Ferenczes István erdélyi költő, újságíró. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, a két székely ember - számos elismerés mellett a József Attila-díj kitüntetettjei - szépen mondta el saját verseit. Élmény volt hallgatni őket, amikor rögtönöztek, amikor őszintén beszéltek nemzetről, megmaradásról, kisebbségi sorsról.

Farkas Árpád
Özönvíz (részlet)

.Nézi a székely, könny csurog
bajszára, reszket, úgy kacag:
"Vigyed, uram a házat is,
vigyed, ami még megmaradt!

Farkas ÁrpádVigyed az asszonyt, kölyköket,
A böjtöket, az éjszakát,
Vigyed a gólyafészkeket,
Lássunk világot legalább!"

Dühöng az ár, s az ég alól
Rongy falvak úsznak mennybe fel.
A bárka késik valahol,
A víz, a víz csak énekel.

2009. április 3.

Kávéházi galéria

Hegedűs TamásA fényképezőgép nem játszott nagy szerepet a családom életében. Így soha nem is kerültem kapcsolatba a fotózással, mígnem beléptem Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Gimnázium média szakkörébe. Itt kóstoltam bele a fotózás rejtelmeibe. 2008-tól vagyok tagja a Szentesi Fotókörnek. Igyekszem sokat tanulni és fejlődni a fotózás terén. Rendszeresen indulok fotópályázatokon és minden lehetőséget megragadok a kiállításokon történő bemutatkozásra.

Szabó RitaSzabó Rita és Hegedűs Tamás közös kiállítására hívunk minden érdeklődőt a Galéria Kávéházba április 6-án, hétfőn 18 órára. A kiállítás május 4-ig tekinthető meg.

A fotózással 3 éve kerültem kapcsolatba a tenger látványának hatására. A Szentesi Fotókörnek másfél éve vagyok tagja, rendszeresen veszek részt pályázatokon és kiállításokon. A fotókkal eleinte a világ apró részleteit, szépségeit akartam megmutatni az embereknek, de később rájöttem, hogy az ember bármikor, bárhol felfedezhet gyönyörű dolgokat. A felvételeken egy-egy pillanat látható, amely megállásra késztet és érzelmeket, gondolatokat ébreszt bennem. A képek apró elemei annak a világnak, amelyben élünk: egy repedés, egy árnyék, vagy arc is különleges lehet azoknak, akik megtalálják a képekben önmagukat.

2009. április 3.

Ki a legtalpraesettebb?

A Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat pályázatot ír ki az iskola és a város legtalpraesettebb általános és középiskolás diákja cím elnyerésére. A pályázat célja, hogy az iskola tanulói, tanárai, dolgozói titkos szavazással válasszák meg az intézmény legtalpraesettebb diákját. A pályázat benyújtási határideje április 20. A pályázatoknak tartalmaznia kell az alapvető adatokat és a részletes indoklást. A pályázatok leadhatók személyesen a Városi Diák Pincében péntekenként 15 órától vagy a polgármesteri hivatal postázójába. A pályázatoknak tartalmaznia kell az alapvető adatokat és a kellő részletességű indoklást. Díjak: a címet elnyerőknek széleskörű nyilvánosságot biztosítanak és jutalom illeti a diákokat.

2009. április 3.

Helytörténeti vetélkedő

A Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika közreműködésével ismét, immár 10. alkalommal rendeznek helytörténeti vetélkedőt a 10-14 éveseknek, Iskolák és névadójuk Szentesen - könyvben, képen, neten - a múltban és napjainkban címmel. A vetélkedőre iskolánként két öt fős csapatokat várnak a szervezők, a versenyeket három helyszínen rendezik meg. A Gyermek­könyv-tárban és a Koszta József Múzeumban két-két fő, míg a TEAM-ben egy tanuló old meg érdekes feladatokat. Az utóbbi helyszínen előny, ha a versenyző rendelkezik internetes rutinnal.

2009. április 3.

Óvodások fociztak

Március 29-én a HSZATÁK-Junior Futball Club szervezésében a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornatermében rendezték meg a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség Iskolai Program Óvodás Téli Tornájának 2. fordulója. Az egész délelőttös programon hat lelkes óvodás csapat vett részt Mindszentről, Székkutasról és Szentesről.

A többfordulós gólzáporos mérkőzések után következett az eredményhirdetés. Az első három helyezett érmeket, a többiek oklevelet vehettek át a szervező Halász-Szabó Antaltól.

Eredmények: 1. Mindszent "A" csapata, 2. Székkutas ÁMK csapata, 3. Mindszent "B" csapata, 4. Szent Anna Utcai Óvoda "A" csapata, 5. Szent Anna Utcai Óvoda "B" csapata, 6. Apponyi Téri Óvoda csapata

A torna legjobb góllövője a Mindszent "A" csapatában játszó Bereczki Patrik lett.

Minden csapatnak gratulálunk!

A szervezők

2009. április 3.

Eredményes teniszezők

Megtartotta éves közgyűlését a Szentesi Tenisz Klub. Mészáros Zoltán klubelnök tájékoztatta a jelenlévőket az elmúlt év eseményeiről, eredményeiről, szólt a gazdálkodásról és az ez évi tervekről. Elmondta, kivételes és eredményes évet hagytak maguk mögött. A Szentesi Tenisz Klub országos szinten a 241 egyesületből a 11. helyet foglalja el, az egyesületi pontversenyben pedig a 4. legeredményesebb klub lett a vidékbajnokságban.

Az elnök külön is kiemelte a teniszezők közül Virág Mátét (képünkön), aki a fedett pályás országos bajnokságban Kaszás Benjáminnal, a Vasas SC versenyzőjével az oldalán magyar bajnok lett, mindemellett párosban és csapatban is vidékbajnokságot nyert. Hozzátette: Máté úgymond harmadik generácós teniszező, nagyapja, édesapja is kiváló sportoló volt. Ez a szentesi teniszsport életében nagyon szép eredménynek tekinthető.

2009. április 3.

Bírkózás

Dabason rendezték meg március 28-29-én az idei legrangosabb magyar versenynek számító szabadfogású birkózó diákolimpiát. A versenyen közel 400 gyerek mérte össze a tudását. Városunkat a Klauzál DSE birkózói 6 fővel képviselték.

Eredmények: 5. Nagy Gergő, 6. Balogh-Szabó Árpád, 6. Garai Szabó Imre, 6. Koncz Márk. Edzők: Rónyai Zoltán, Bődi Tamás, Mazula Erik és Sebesy Attila.

2009. április 3.

Két vereség

Két, papíron erősebb ellenféllel mérkőzött az elmúlt hétvégén a Bodrogi Bau- Szentesi VK férfi vízilabda csapata. Pénteken itthon a Pécs, vasárnap a fővárosban a BVSC volt az ellenfél. Sajnos egyik összecsapáson sem sikerült a bravúr, előbb 13-6-ra, majd 17-7-re kapott ki Vass Sándor együttese. Kifejezetten jól kezdett a Szentes a Pécs ellen, nem hagyták meglépni ellenfelüket Szőke Szabolcsék, mindig volt válasz hazai oldalról egy-egy pécsi találatra. A második negyedet azonban már két góllal nyerte a PVSK, a harmadikat hárommal, így az utolsó nyolc percre különösebb izgalom már nem maradt. Meg kell említeni, hogy a szentesi kapuban a sérült Horváth Tamást kiválóan helyettesítette Majoros Ferenc, remek védéseivel egy még nagyobb arányú vereségtől mentette meg társait. A fővárosban három negyeden keresztül remekül helyt állt a Szentes, az utolsó játékrészt azonban csúnyán elrontotta a társaság, az 1-7-es záró negyed komoly szerepet játszott a tíz gólos vereségben. A Bodrogi Bau legközelebb április 4-én, szombaton 18 órától az Eger otthonában játssza következő bajnoki mérkőzését.

H. V.

2009. április 3.

Emléktorna

Március 29-én a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezték meg a Gágyor János amatőr terem-labdarúgó emléktornát, ahol az alábbi eredmények szü-lettek: A vándorserleget az Old Boys csapata nyerte (a serleget dr. Demeter Attila ügyvéd, önkormányzati képviselő ajánlotta fel), 2. Hungerit II., 3. Dream-Team, 4. Old Tigers. Legjobb góllövő: Kósa Róbert (Old Boys). A díjakat Gágyor Jánosné és dr. Demeter Attila adta át a csapatoknak. A legközelebbi labdarúgó tor-nát - Május 1. kupa néven - május 2-án vagy 3-án tartják meg. Léhi Gábor Szabadidős SK klubelnök

2009. április 3.

Universiade

Magyar Vízilabda Szövetség március 25-i ülésén döntött az idei Universiade válogatottak szakmai vezetőinek kinevezéséről. A női válogatott felkészítésével dr. Tóth Gyulát és a dunaújvárosi Mihók Attilát bízták meg.

2009. április 3.

Felkészülési mérkőzés

Március 29-én felkészülési tornán vett részt a szentesi rögbi csapat Budapesten. A XVI. kerületben rendezett tornán a Gyöngyös, a Szeged, a Békéscsaba és a házigazda Medvék csapatával mérkőztek a 91-esek.

A csapat névsora: Farkas Zsolt, Szabó Árpád, Gajdán Ferenc, Dobos Attila, Nagy Gergő, Kérdő Szabolcs, Kiss István, Tímár Zsolt, Döme Zsolt, Csanki Sándor, Csepregi Krisztián, Katona-Kis Róbert, Táborosi Ádám, Zsigár Ferenc, Pipis Róbert, Czakó Balázs, Sipka Róbert, Tímár Ferenc, Fekete Csanád.

Az első mérkőzésen revansot vettek a legutóbbi bajnoki mérkőzésen jobb Gyöngyöstől: 30-10-re verték a Farkasokat. A Medvéktől és a Szegedtől vereséget szenvedtek, míg a békéscsabaiakkal döntetlent játszottak a szentesiek. A torna eredménye nem számítanak bele a bajnokságba, amely április 4-én Szentesen folytatódik, a Békéscsabai Benny Bulls-al 14 órakor mérkőzik a helyi csapat a Máv-pályán (Korsós sor 7.).

2009. április 3.

Bajnokok

A Szilver Táncsport Egyesület csapata szerezte meg a bajnoki címet az idei Formációs Magyar Bajnokságon Standard mix kategóriában. A formációs csapat tagjai: Kósa András-László Szilvia, Budai Attila-Barna Lilla, Bődi Richárd-Kovács Bernadett, Bődi Dénes-Farkas Bettina, Török László-Zsíros Gabriella, Borbás Csaba-Túri Bernadett, Schwartz Péter - Papp Szandra, Vida György - Bori Ildikó. Felkészítő tanárok: László Csaba, Németh Anikó, Szatmári-Nagy Szilvia.

2009. április 3.

Tornagyőztesek

Huszonöt évvel ezelőtt történt

Állósor: Hunyadi Mátyás, Bencze Károly, Molnár Mihály, Ignácz István
Guggolnak: Bajomi Nagy Imre, Raffael Péter, Borák János
A szentesi Damjanich laktanya focicsapata 25 évvel ezelőtt szép eredményt ért el az országos kispályás labdarúgó bajnokságon. A szereplők ma is szívesen emlékeznek vissza az Expressz által szervezett szolnoki találkozóra, melyen első helyezést értek el! A Tisza-ligetben megrendezett háromnapos sporteseményen a szentesiek 64 csapat közül bizonyultak a legjobbaknak. A hivatásos katonákból és civilekből álló amatőr együttes 12 mérkőzést játszott a tornán. A döntőt Nagykanizsa csapatával vívta, melyet büntetőrugásokkal nyert meg, s ezzel elnyertre a "Pelikán" kupát. A torna gólkirálya Bencze Károly lett.

2009. április 3.

A magyar gasztronómia csodái

Március 25-én a Koszta József Általános Iskolában már második alakalommal rendeztünk megyei Életvitel és gyakorlati ismeretek versenyt.

Itt az általános iskolások 3-3 fős felsős tagozatos diákjai vettek részt.

A délután folyamán összemérhették tudásukat feladatlap kitöltésében, a kérdések hazánk gasztronómiai örökségére, kultúrájára vonatkoztak. Ez után képösszerakásban, internetes keresésben illetve tárgyfelismerésben adhattak számot tudásukról. Végül a csapatok tagjai együtt készítettek különböző alkalmakhoz illő terítéket (pl. karácsony, húsvét, ballagás..)

A következő eredmények születtek, csapatban: 1. Varga Anikó, István Zsanett, Balog Katinka, 2. Faragó Dániel, Molnár Anett, Beretka Roland (mindkét csapat Fábiánsebestyén), 3. Bozó Éva, Horváth Beáta, Ördögh Cintia (Mindszent), 4. Simonovics Erika, Erdélyi Eszter, Horváth Kamilla (Koszta).

Egyéniben: 1. Erdélyi Eszter (Koszta), 2. Bozó Éva (Mindszent), 3. Simonovics Erika (Koszta), 4. Szunyi Enikő (Mindszent).

Felkészítők: Barta Gáborné, Borbás István, Faragó Ferenc, Fekete Zoltán, Lucza László, Kováts Levente, Mihály Eszter, Mihály Ferencné, Pólya Sándor, Szunyiné Marton Edit, dr. Tóth Tiborné.

Szolláthné Sárközi Sarolta
területi mk. vezető

2009. április 3.

Pótfűtés

A repülő utasai elképedve látják, hogy a kapitány egy vakvezető kutyával, fekete szemüvegben, fehér bottal botladozik a pilótafülke felé. Mindenki valami tréfára gondol, de elindulnak. Amikor már csak néhány méternyire van a kifutó vége, az összes utas egy emberként felsikolt. Ekkor a gép hirtelen felemelkedik és megkezdi a repülést. Bent a pilótafülkében megszólal a másodpilóta:
- Tudja kapitány úr, mindig attól félek, hogy egyszer későn kezdenek el sikoltozni az utasok.

2009. április 3.

Jupátos nyílt nap

A múlt hétvégén rendezték meg a St. Jupát SE. idei első nyílt napját, az egész napos sportrendezvényen összesen több mint kétszázan vettek részt. Mintegy hatvannyolcan kerékpározták végig a Gördülő generációk vasárnap délelőtti első fordulóját, melyen mintegy 30 kilométert tettek meg a legkisebbektől az idősebb korosztályokig. Az egyesület a Dózsa-ház mellé várta a vállalkozó kedvűeket, ahol a Próbáld ki! falmászó programon hatvankilencen vettek részt és 87-en túrakenuztak a Kurca belvárosi szakaszán. A St. Jupát SE. következő nyílt napját április 25-én, szombaton tartják.

2009. április 3.

Fizetős parkolók

A többség nem akarja bővíteni

A képviselő-testület március végi ülésén napirend előtt Kálmán János a Petőfi Szálló felújításával kapcsolatban kérdezte Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt. Kozák János, a pénzügyi bizottság elnöke pedig arra volt kíváncsi, hogy valóban 15 millió forint támogatást nyújt-e a város a karate-világbajnokság szervezőinek. A polgármester válaszában elmondta, hogy a Petőfi Szálló munkálatai lelassultak. A hitelszerződés aláírására nem kerülhetett sor, mivel az építési engedély kiadása késik, országos tervzsűri elé kell terjeszteni a terveket.

2009. április 3.

Ásotthalmi akadály

Tápén 3-1-re kikapott, így továbbra is várnia kell az első tavaszi pontjaira a Szentesi Kinizsi labdarúgóinak. Amilyen jól kezdték az őszi szezont, olyan rosszul folytatták a téli pihenő utáni szakaszt a megyei első osztályban. A legnagyobb nehézséget a védelem megbomlása jelenti, mára nyilvánvaló vált, hogy nem sikerült megoldani a távozó Lajos és Polyák pótlását. Tovább nehezíti Bozóki Zoltán vezetőedző helyzetét, hogy Páger, az együttes középpályása, egyik napról a másikra bejelentette: köszöni szépen, de többet nem jön mérkőzésre.

2009. április 3.

Békés döntetlen

Tét nélküli mérkőzésen játszott 8-8-as döntetlent az Eger otthonában a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK női vízilabda együttese. Nem tarthatott a csapattal a betegségéből lábadozó, újdonsült válogatott Kertes Anna, akire még nagy feladatok várnak ebben az esztendőben, elég, ha csak a különböző korosztályos válogatottbeli kötelezettségeit nézzük. A csapat nélküle is jól kezdett, hiszen hiába jutottak kétszer is vezetéshez az egriek, mindkét alkalommal sikerült egalizálni. 2-2-t követően azonban három gólos előnybe került a házigazda, ám innen is sikerült talpra állni a jól játszó Kövér-Kiss vezetésével.

2009. április 3.

Hintázzunk, fejlődjünk

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját április 10-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Németh Ádám és Szabó Anna játékforgalmazók tartanak előadást Hintázzunk és fejlődünk - logika, ügyesség, kitartás címmel.

2009. április 3.

Gyógynövények

A nyugdíjasok klubja április 3-án, pénteken 14 órakor tartja összejövetelét a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ezen a délutánon a Gyógynövények hatása a szervezetünkre címmel hallgatnak meg előadást.

2009. április 3.

Változások

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportjának tagjai április 8-án, szerdán 16 órakor tartják összejövetelüket a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának munkatársai tartanak előadást az aktuális törvényi változásokról.

2009. április 3.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége következő öszszejövetelét április 7-én, kedden 14 órakor tartja a helyőrségi klubban. A találkozóra minden bajtársat várnak.

2009. április 3.

Előadás

Írófeleségek, múzsák, szerelmek címmel dr. Szalay László főorvos előadását hallgathatják meg az érdeklődők április 8-án, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. április 3.

Családi események

Született: Gyánti Jánosnak és Szabó Szilviának Milán, Mezei József Sándornak és Csik Mária Annának Martin Milán, Horváth-Varga Jánosnak és Pail Zsuzsannának Máté, Varga Norbertnek és Kovács Anitának Norbert Dániel nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Német Mihály és Cseh Mária.

Elhunyt: Mácsai Györgyné Hevesi Julianna, Téli Mihályné Tarczali Erzsébet Lídia, Nagy Gyuláné Oláh Rozália, Gyovai Mihályné Busa Veronika, Gál Istvánné Justin Mária Anna.