2009. április 3.

Középiskolás csiki-csuki

A homlokzaton ez áll: Ifjúságnak és hazánakHosszú hónapok óta megy a vita a szentesi középiskolák visszavételéről a város és a Csongrád Megyei Közgyűlés között, ám sehova sem jutottak az ügyben. Néhány évvel ezelőtt a helyi önkormányzat elhatározta, hogy visszaveszi középiskoláit a megyétől működtetésre. Ez így tulajdonképpen egyszerű is lenne, mivel az épületekkel és a vagyonnal a város rendelkezik.

E pillanatban úgy néz ki, hogy nem működik a dolog.

A héten Szűcs Lajos alpolgármester, megyei önkormányzati képviselő és Varga Árpád helyhatósági képviselő tartott sajtótájékoztatót a középiskolák ügyében. Utóbbi városatya rövid áttekintésében szólt arról, hogy Szentes '99-ben adta át megyei önkormányzatnak működtetésre középfokú oktatási intézményeit. Hosszú ideig ezzel nem is volt semmi gond, mígnem 2007 nyarán egyszer csak szembe került a két önkormányzat. Az intézmények integrálása, az igazgatók leváltása elindított egyfajta lavinát, hatására a kapcsolat megromlott. Már a kinevezések sem mentek simán: Cseuz László nem vállalta a megbízatást, Magyar Lászlóné pedig fel sem vette a munkát, Inokai Tóth László rövid ideig állt a gimnázium élén, ő nem nyert kellő fogadtatást a testületben. 2008 februárjában Szirbik Imre polgármester, megyei és országgyűlési képviselő javasolta, hogy a megye adja vissza, tegye önállóvá ezeket az intézményeket. Ezt az igényt a tanárok aláírásukkal is megerősítették. Ebben a közgyűlés nem foglalt állást. A helyi testület 2008 májusában döntött arról, hogy vissza kívánja venni a középiskolákat.

2008. augusztusában, egy hónappal az iskolakezdés előtt a megyei közgyűlés kinevezte H. Szabó Rékát, aki azóta is igazgatója az intézménynek. Azt követően a megyei közgyűlés létrehozott egy olyan bizottságot, amely szakmai alapon kívánja megvitatni a középiskolák átadását.

Ebben a bizottságban Szűcs Lajos alpolgármester képviselte Szentest. Aki elmondta, az ügy elhúzódott egészen a márciusi közgyűlésig, amikor is már sem ideje, sem energiája nem volt a megyei testületnek arra, hogy döntsön. Főleg a gimnázium és a Boros esetében kellett volna március 31-ig határozni, hiszen náluk minden rendelkezésre állt: a tanulóknak több mint 50 százaléka szentesi diák. Az oktatási törvény előírja, utána már az iskolai évbe belenyúlni nem lehet. Az alpolgármester kijelentette: kértek jogi állásfoglalást is. Abban nem szerepelt az, hogy a megye nem adhatja vissza az iskolákat, hogy visszatarthatja. A tárgyalásokon a közös megegyezés hiányzott.

Varga Árpád és Szűcs Lajos a sajtótájékoztatónA testület úgy döntött, hogy folytatni kell a tárgyalásokat. De miről? A válaszok között elhangzott, majd a 2010/11-es tanévben. Volt olyan kérés, hogy a választások után az új testületek döntsenek erről. Elhangzott az is, hogy Szentesen a teljes testület mellszélességgel melléállt az átvételnek, míg a megyén a frakcióban nem mindenki egységesen foglalt ebben állást.

- Úgy gondolom, az időhúzás nem jó senkinek sem - mondta az alpolgármester. - Különösen nem jó a gyerekeknek. A véleményem az, hogy nem a napi politikának kell meghatároznia, hogy a gyerekeknek mi legyen jó. Fölmerült az is, hogy a gimnázium 150. évfordulójára a megye 150 milliót kíván beruházni. Egy előzetes terv már elkészült, amelyben a tanári szoba, valamint a volt szolgálati lakások átalakítása történik meg. Ez utóbbi helyén lesz a drámai tagozat tanterme, próbaterme, az udvaron pedig szabadtéri színpadot építenénk ki. A beruházással teljes mértékben egyetértünk, támogatjuk, és most ott tartunk, hogy a város a maga 20 százalékát hozzáteszi, a megye adja a 80-at. Ezt a gimnázium is lebonyolíthatja, a közbeszerzési joga megvan hozzá, de kezdjünk hozzá azonnal. A nyáron készüljön el, hogy méltón ünnepelhessük meg az évfordulót.

- A helyi önkormányzat partner a fejlesztésben. A megyei önkormányzat költségvetésében el van különítve a gimnázium beruházására 147 millió forint, első ütemben jön a 40 millió, de mi sürgetjük a második ütemet is, hiszen a beruházásnak áprilisban el kell kezdődnie, hogy a tanévkezdésre kész lehessen. Míg Szentes döntött a 8 millió forint odaítéléséről, szomorú, hogy a megye még nem vette napirendjére a határozatot. Szentes abban érdekelt, hogy a Horváth Mihály Gimnázium oktatási feltételei javuljanak - tette hozzá Varga Árpád.

A sajtótájékoztatón elhangzott annak a lehetősége is, hogy közös fenntartásban működnének a középiskolák. Lapunk érdeklődésére Szűcs Lajos elmondta: ez esetben kistérségi fenntartásban működtetnék az iskolákat, háromoldalú megegyezéssel, a kistérség, Szentes város és a megyei önkormányzat. Így még több fejkvótát le lehetne hívni a működtetéshez. Ez a tárgyalások során kicsit háttérbe szorult, túl bonyolultnak vélték, hogy abban március 31-ig döntsenek. De visszafognak térni rá, jegyezte meg az alpolgármester.

Lovas József