2009. április 3.

Tűzoltók a vártán

A Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság a napokban tartotta szokásos évértékelő munkaértekezletét. Kajtár István tűzoltóparancsnok beszámolójából kitűnt, a tűzlovagok idén is átlagos évet zártak. A tűzoltó alezredes elmondta, összesen 393 esetben kellett kivonulniuk, 339 esetben a saját működési területükön hajtottak végre tűzvédelmi munkát, 54 alkalommal pedig a segítségnyújtási körzetben tevékenykedtek. A tűzesetek aránya 45 százalékot tesz ki, 55 százalékban műszaki mentést végeztek. Mindez a parancsnok szerint belesimul a több-éves átlagba.

A mentési osztály munkáját alapvetően meghatározta az, hogy 2008. január 1-jétől egy szerrel kevesebbel működnek, mivel a második szert le kellett adniuk. 2008. októberében rendszerbe állították a nagy tolólétrát. A magasba-mentő szer egy 2005-ös pályázat eredményeként tavaly érkezett Szentesre. Egy másik eredményes pályázat után már nagyon várják a vízszállító autó megérkezését. A többi eszköz is tíz éven belüli évjáratú, így elmondható, hogy aránylag jó és működő eszközökkel látják el feladataikat.

A parancsnokságon 51 vonulós tűzoltó van állományban, ebből 2 éve szerelt fel 19 tűzoltó. Kajtár István szerint ez óriási feladatot ró rájuk, szám szerint sok kiképzési munkával jár. Hallhattuk, gazdaságilag sem könnyű elviselni ezt a terhet, sokat költenek képzésre, oktatásra.

A tűzmegelőzési osztály hatósági, szakhatósági és tűzvizsgálati feladatokat lát el. Tavaly 80 átfogó ellenőrzést végeztek, 57 utóellenőrzést hajtottak végre. Az átfogó ellenőrzések eredményeként a vállalkozások és gazdasági egységek tűzvédelmi helyzete javult. Szankcionálás: 113 esetben jártak el kémény-felülvizsgálat elmulasztása ügyében, hatósági eljárásban 32 esetben szabálysértési feljelentéssel végződött a történet. Mindez pénzbírság kiszabását vonhatja maga után. A hatósági eljárás során a lakástulajdonosok utólag 72 esetben engedték, hogy elvégezzék a kémény tisztítását, a szakemberek elvégezzék a javítását. Sokszor elmondják pedig, hogy a saját érdekükben kellene együttműködniük a hatóságokkal. Sajnos, életet is követelt már a rossz, szabálytalanul használt kémény, tüzelés. Szentesen tavaly négy cégnél építettek be tűzjelző berendezést.

Az épületben keletkezett tüzek száma növekedést mutat, 23-ról 38-ra ugrott ez a szám egy év alatt. Gépjárművekben 12 esetben keletkezett tűz, ez lényegében megegyezik a tavalyi számadatokkal. Örvendetes, hogy ipari és egészségügyi létesítményben nem keletkezett tűz 2008-ban. Kajtár István elmondta, hogy fontosnak tartják az önkéntes tűzoltókkal történő együttműködést. Ez ügyben már a szegvári önkormányzattal szerződést kötöttek, most majd a fábi-ánsebestyéni helyhatóság következik.

A műszaki mentések zömét a közúti balesetek tették ki. Az elmúlt évben 39 embertársunkat kellett kimenteni a gépjárműroncsok közül. Tűzeset következtében 2 fő halt meg. A feljegyzések között szerepel viharkár, fakidőlés, omlásveszély, gázszivárgás, méhek által okozott rovartámadás, vízi-baleset, útakadály elhárítása, elektromos baleset, áramellátás biztosítása, mentőszolgálatnak történő segítés.

A létszám feltöltött. Ám tűzoltónak lenni nem olyan egyszerű. A parancsnok szólt arról, hogy 2008-ban 65-en próbálkoztak felvételt nyerni, ebből 11-en már a fizikai követelményeket sem tudták teljesíteni. Az egészségi vizsgálatoknál, felmérésnél még további kiszűrések történtek, a végére olyannyira elfogytak, hogy csak öt embert tudtak kiválasztani, aki megfelelt a követelményeknek.

Gazdálkodni egyre szűkösebben tudnak. Kopik a normatív támogatás, ezzel szemben a rezsiköltség nő. Elhangzott, hogy az elmúlt 5 év így is szinte a takarékosság jegyében zajlott. Amit lehet, azt saját erővel elvégzik a laktanyában. Így sikerült a nagytermet is felújítani úgy, hogy csak anyagköltséget számoltak el.

A páratlan év a szakmai vetélkedők éve. Éppen most, 2-án zajlanak a megyei versenyek, ha továbbjutnak, mert eddig mindig továbbjutottak, akkor május 21-től Gyulán lesz a nemzetközi csillagtúra, itt tartják meg az országos döntőt is. Bár vannak olyan hírek is, hogy a gazdasági válság miatt elmarad. Megfiatalított csapattal állnak ki, a korábbiakból egyed ül Kálmán Rajmund az, aki még bent-maradt a csapatban.

Lovas József