2009. április 3.

A földhivatal szolgáltatásai

Sok olyan földterület van, amely osztatlan közösbe került. Pozsár István, a Körzeti Földhivatal vezetője azt mondja: vannak táblák, ahol akár 100 tulajdonos is előfordul. Most miért is kerül szóba mindez? A földhivatal vállalni tudja a kimérést az igénylő aranykoronája szerint. De csak úgy, ha az illető megelőlegezi a költséget. Az "akció" januártól érvényes, a tavalyit már nem kapják vissza.

Más. Ellenőrzik a nyilvántartást, az épületek és az értékeik állapotát. A felmérések szerint sok zártkertben ez még nincs feltüntetve. Most a hivatal egy rendes, nyomott áron elvállalja a munkát: beméri, föltünteti és átvezeti az értékek állapotát.

- Tegnap 18 épületet találtunk éppen. Levelet küldünk a tulajdonosoknak, hogy rendeljék meg az állapotfelmérést. Nem kötelező bennünket megbízni a feladattal, a munkát magánföldmérő is elvégezheti, de a hivatal is vállalja. Az igazság az, hogy számunkra elő van írva a helyszínelés. Előrebocsátom, nem bírságolunk.

Ezek új szolgáltatások. A földhivatal műszaki csoportja vállal mindenféle geológiai munkát. Szabott áraink vannak - mondja a hivatalvezető, majd így folytatja a tájékoztatást:

- A harmadik nagy csoport a földhasználat rendezése. Tisztába akarjuk rakni az egészet, és aki eddig nem jelentkezett, ismétlem, nem büntetünk, jöjjön be a hivatalba, jelentse be, eljárási díj ellenében rendezzük a dolgát. Nyomtatványt adunk, a kitöltésében is segítünk.

Amiről kell beszélni: a földhivatal udvari részében parkolót építenek mozgáskorlátozottak számára, júliusban elkészül a lift is, így majd nem kell lépcsőzni az emeletre.)