2009. április 3.

"Munkában" a mobilos csalók

Ismét sok pénzt ígérnek azok a telefonos csalók, akik mindössze néhány mobilfeltöltő-kártya sorszámáért cserébe milliós nagyságrendű nyereménnyel kecsegtetik a gyanútlan T-Mobile, Voda-fone vagy Pannon ügyfeleket. A telefonos "hang" szerint egy adott idő alatt kell beszerezni és bediktálni a feltöltőkártyák sorszámát, és minél nagyobb értékű a kártya, annál nagyobb nyeremény lehet a "jutalom" érte. A mobilszolgáltatók természetesen semmilyen ehhez hasonló nyereményjátékot nem indítottak, és nem is szándékoznak indítani, az ügyfelek tehát ne hagyják magukat ilyen könnyen becsapni.

Budapesten fogtak el egy, két éve körözött szentesi fiatalembert, aki ellen visszaélés kábítószerrel bűntette miatt volt kiadva hatályos körözés. A férfi korábban lopás miatt kiszabott jogerős büntetését sem töltötte le.

Március 31-én egy hölgy vesztette el az aranykarkötőjét a polgármesteri hivatalban, ám egy becsületes megtaláló leadta az ékszert a portán. Ennek a jelenetnek volt szemtanúja egy harmadik személy, aki - mondván, övé a karkötő - megszerezte az ékszert. A nőt később elfogták, ellene csalás miatt indult eljárás.

Ismertté vált annak az internetes bűncselekménynek az elkövetője, aki egy korábbi ismerősének világhálós levelezésének, illetve az egyik közösségi portálon való regisztrációs jelszavát változtatta meg, sőt az egész regisztrációt is törölte. Mindez természetesen illegális, már az is, hogy ha valakinek az internetes levelezésébe "belemegyünk". A tettes ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt indult eljárás. Alapesetben mindezért akár egy éves, azok adatainak megváltoztatásáért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az elkövető.

Még februárban lopott el egy kerékpáron lévő táskát, és a benne lévő telefont, bankkártyát egy eddig ismeretlen elkövető. A napokban előkerült a táska, a telefon is, és a tettes személye is körvonalazódik a nyomozók előtt.

Két személyt fogtak el a járőröző rendőrök az Ipartelepi úton, akik nem sokkal korábban az egyik ottani telephelyről vasárut loptak el.

Hétfőn éjszaka betörték a volt Hamburger bár ablakait. A három vandált elfogták a rendőrök, és az is kiderült, hogy csupán szórakozásból rongálták meg az épületet a fiatalok.

H. V.