XL. évfolyam 46. szám

2008. november 21.

Digitális műsorszórás

A Csongrád Tv felvétele

Évekig tartó kísérleti adások után december 1-jével hazánkban is útjára indul a földfelszíni digitális televíziós műsorszórás. Az ehhez szükséges hálózatot kiépítették, a toronyra analóg és digitális műsorsugárzásra is alkalmas készülék került. Kedden speciális helikopterrel tették helyére a szentesi tévétorony új, digitális antennáját. Az analóg kereskedelmi televízió-műsorok normál teljesítménnyel történő sugárzását ideiglenes antennarendszerekkel biztosítják, így a várhatóan november 25-éig tartó munkálatokból semmit sem érzékel a vételkörzetben élő mintegy 600 ezer televízió néző.

2008. november 21.

Fogadóóra

Móróné Tulipán Edit, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője november 24-én, hétfőn fél 5-től fogadóórát tart a gróf Széchenyi iskolában, Berekháton. A képviselő minden érdeklődőt vár.

2008. november 21.

Még nincs járvány

Az influenzáról, a pneumococcusról és a hepatitiszről

Képünk illusztráció

Egyelőre még nincs influenzajárvány, azonban környékünkön is előfordult már néhány influenzaszerű megbetegedés, de az influenza diagnosztizálva ezeknél a betegeknél sem volt - tudtuk meg dr. Vig István háziorvostól, akit a másik két időszerű védőoltásról, azaz a pneumococcus és a hepatitis elleni vakcináról is kérdeztünk.

A háziorvosok képviselője elmondta: Az influenza megbetegedések ebben az időszakban szoktak kezdődni, megelőzésükre azonban influenza elleni oltóanyag áll mindenki rendelkezésére a háziorvosoknál. Az oltóanyagot szinte kivétel nélkül mindenki felveheti, csak egy-két megkötés van. Nem kaphatja meg az, aki meg van fázva, esetleg lázas betegségben szenved. Az oltóanyagot vállba adják be, melynek hatására általában oltási reakció nem szokott jelentkezni. Ennek ellenére ritkán előfordulhat hőemelkedés, de maga az influenzaoltás nem betegít meg. A hatóanyag körülbelül 10 napon, két héten belül aktiválódik, tehát minél hamarabb érdemes felvennie az oltást annak, aki szeretne influenza ellen védetté válni.

2008. november 21.

Zárva

Szakmai konferencia miatt zárva tart a városi könyvtár és a gyermekkönyvtár november 28-án, pénteken.

2008. november 21.

Bemutató

Labádi Lajos Szentes város díszpolgárai 1881-2007. című könyvének bemutatójára kerül sor november 26-án, szerdán 17 órakor a megyeháza "vörös" termében. A megjelenteket köszönti Szirbik Imre polgármester, a könyvet ajánlja dr. Nagy István ny. tanszékvezető főiskolai docens és dr. Imre Ernő ny. református esperes, Szentes díszpolgára. A könyv születéséről mesél Labádi Lajos levéltár-igazgató.

2008. november 21.

A nyitott Pollák

Nyílt napot tartott a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola. A november 19-i eseményre nyolcadikos tanulókat, szüleiket, illetve az iskolába látogató tanárokat vártak, nekik mutatkozott be az iskola. Kovács Attila tagintézményvezető előzetesen szólt az iskola képzési szerkezetéről, és a következő éves terveikről. Elmondta: három osztályt szeretnének indítani, mégpedig a hagyományos szakközépiskolai osztályt, mellette elektrotechnika-elektronika, valamint informatika szakmacsoportban tanulhatnak a diákok. Ezek azok a szakmai osztályok, amelyek érettségire készítenek fel, mindamellett szakmai pluszt is kapnak az úgynevezett szakmai-orientációs osztályokban, mivel 9. osztályban heti 5-7, később heti 7-10 órában tanulják a szakmai tantárgyakat.

A tagintézményvezető felvázolta, milyen lehetőségek vannak az érettségi után a szakképző évfolyamaikon, ahol a 13-14. évben már új szakmákat oktatnak. Lehetőségek: az érettségi után az iskolában maradnak a diákok, kétéves OKJ-s képzésre középfokú szakmát tanulni, illetve részt vehetnek az akkreditált képzésen, amelyet a Veszprémi Pannon Egyetemmel évek óta sikerrel visz az iskola. Ez az informatikai mérnökasszisztens szak. Ez a képzés még két évig tart, így akár nyolc évig is az iskolában maradhat a tanuló, utána egy érettségi, egy közép- és egy felsőfokú szakképesítéssel próbálkozhatnak ma már jó eséllyel a munkaerőpiacon.

A jelenlévők megtekintették a multimédiás számítástechnikai tantermeket, az elektronikai- és az idegen nyelvi laboratóriumot. A tantermekben rövid tájékoztató hangzott el az informatikai oktatásról, az elektronikai, valamint a nyelvi képzésről, majd bekukkanthattak a látogatók a 2. emeleti projek-torokkal, laptopokkal felszerelt termekbe. Az iskola kiállította azokat a lego-robo-tokat, amelyekkel tanulóik az országos versenyen második helyezést értek el. A másik kuriózum Gulyás László tanár számítógép-kiállítása, amelyen a legegyszerűbb Videoton által gyártott V 10-es gépektől kezdve a korszerű gépekig mindent meg lehetett nézni.

(lovas)

2008. november 21.

Támogatás 155 tanulónak

A felsőoktatási ösztöndíjpályázat eredményének kihirdetése a Móricz művelődési házban

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban értékelték ünnepélyes keretek között november 15-én az önkormányzati felsőoktatási ösztöndíjpályázatokat, és fizették ki a támogatási összegeket. Az ünnepségen köszöntőt mondott Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, illetve fellépett a Szegvári Alapfokú Művészeti Iskola Dobbantó Néptánc-együttese.

Az idei évben összesen 167 kérelem érkezett be az önkormányzati ösztöndíjpályázatra, ebből 155 fiatal kapott támogatást, 12 kérelmet utasítottak el. A döntést a képviselő-testület által megalkotott szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról szóló rendelete alapján készítették elő a szociálpolitikai osztály munkatársai, akik több esetben környezettanulmányt is végeztek, hogy meggyőződhessenek a jövedelem-nyilatkozatokban szereplő adatok valódiságáról, s reális képet kapjanak.

Mint azt Lencséné Szalontai Máriától, a szociálpolitikai osztály vezetőjétől megtudtuk az önkormányzati ösztöndíj esetében 57 ezer forint volt az egy főre eső jövedelem maximalizált összege, s az alacsonyabb jövedelem esetén magasabb támogatást kaptak a tanulók.

- 2007 előtt 15 és 30 ezer forint közötti ösztöndíjat kaptak a pályázók, azonban a képviselő-testületi múlt évi döntése értelmében 50 ezer forintra emelkedett a támogatás maximuma. Az ösztöndíj azért egyszeri támogatás, hogy a felsőoktatási intézmények egyike se tudja ezt az összeget levonni a diák ösztöndíjából. Az egyszeri támogatás azonban a jogszabály szerint nem számolható el jövedelemnek - mondta el lapunk érdeklődésére az osztályvezető.

Cseh-Lakos

2008. november 21.

Szőlőcsőszök vigyázták a termést

A Kárpát-medence szőlőtermő településein a szőlőhegyek és a szőlőskertek jellegzetes alakjai voltak a csőszök vagy szőlőpásztorok, akik a termést és a szőlőben található objektumokat őrizték. Amikor a szőlőbogyók elkezdtek színesedni, azaz megindult az érés, egyre több kártevő fenyegette az egész éves munka gyümölcsét. Óvni kellett a tolvajoktól, a kóbor kutyáktól és a madaraktól is, amelyek gyakran megdézsmálták a fürtöket.

2008. november 21.

A díszpolgárokról

Megjelent Labádi Lajos új könyve

Labádi Lajos levéltár-igazgató, a város historikusa, újabb könyvvel lepte meg a helytörténet iránt érdeklődőket. A városi önkormányzat felkérésére készített hiánypótló kötetének címe: Szentes város díszpolgárai 1881-2007, amelyben emléket állít a város eddigi díszpolgárainak, összesen 32 személynek. Könyvének tartalma eltér a hagyományos lexikonok, életrajzok, memoárok megszokott műfaji jellemzőitől. A levéltári és sajtóforrások, valamint a hazai és helytörténeti szakirodalmi munkák mellett felhasználja a bemutatott személyiségekről megjelent tanulmányok, cikkek, riportok, önéletrajzok és visszaemlékezések fontos mondanivalóját. De olyan forrásokat is bekapcsol, mint az ünnepelt díszpolgár kortársainak írásban fennmaradt méltató gondolatait, vagy életútjuk végén megjelent megemlékezéseket, a temetésről hírt adó újságcikkeket, gyászbeszédeket.

2008. november 21.

1 %

A tanulók kapták

A Klauzál Gábor Általános Iskola Diáksport Egyesülete (a birkózó szakosztállyal együtt) ezúton köszöni meg mindenkinek, aki adója egy százalékát 2007-ben az egyesület javára adományozta. A kapott 208.435 forintot a tanulók sporttevékenységére, eszközök vásárlására, sportrendezvényeken való részvételre fordítottuk. A jövőben is várjuk a támogatásukat. Klauzál DSE adószáma: 1-9090188-1-06.

Hangárépítés

A Szentesi Repülő Klub köszönetet mond mindazoknak, akik a személyi jövedelemadójuk egy százalékával a klubot támogatták. A befolyt összeg 377.810 forint, melyet a hangárépítésre fordítjuk.

2008. november 21.

Épített örökségeink

Régi épületek rajzai a falon, falinaptárak az asztalokon. Határozott formák és erős, megkapó színek. Karsai Ildikó, makói grafikusművész kiállítása látható a főtéri Galériában.

A tárlat bemutatását Novák István, a Dél-Alföld kiemelkedő egyéniségű és szellemiségű főépítésze vállalta. Novák hosszú évekig formálta Szentes, Szeged, Szarvas és Makó városképét, vagyis kicsit tréfásan városképi jelentőségűnek is titulálhatjuk a kitűnő építészt.

2008. november 21.

A várost szolgálja

Varga Sándor tősgyökeres szentesi. A Berekháti általános iskolába járt, amire ma is büszke, akkor még jó iskola volt, mondja kicsi cinkos mosollyal az arcán. A középiskolát Békéscsabán végezte. Útépítő technikus. Szülei korán meghaltak, így neki dolgoznia kellett. A KPM Közúti Igazgatósága ösztöndíjasaként Budapestre került, de mivel nem tudták megoldani a szállását, így 3 hónap után a Betonútépítő Vállalat úgynevezett repülőtér-építő főépítés-vezetőségén helyezkedett el, amellett Záhonyban átrakóállomást építettek, vasutat, azután dolgozott a szolnoki, majd a ferihegyi repülőtéren, szabadkikötő-építésen. 1970-ben besorozták katonának, majd amikor 72-ben leszerelt, az akkor még leendő felesége kérésére otthagyta a budapesti munkahelyét.

2008. november 21.

Vidékfejlesztési pályázatok

Az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága 2007. szeptember 19-én hagyta jóvá a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP). Az ÚMVP intézkedésein keresztül mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás hívható le, jórészt az agrárium versenyképességét javító, illetve a természeti és a vidéki épített környezet értékeinek megőrzését célzó beruházásokra.

Az ÚMVP harmadik tengelyében (Vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság jobb kihasználására irányuló bővítés) szereplő jogcímek közül az első körben november 30-ig lehet pályázatot benyújtani a turisztikai tevékenységek ösztönzése, mikrovállalkozá-sok fejlesztése, a vidéki örökség megőrzésére és a falumegújításra vonatkozó intézkedésekre.

2008. november 21.

Gobelinek világa

Szamosközi Antalné és Szamosközi Antal

Szamosközi Antal harmadik alkalommal írta ki a saját műveiről készült kivarrt gobelinek országos versenyét. A kész munkákból rendezett kiállítás megnyitója november 29-én, szombaton délután 2 órakor lesz a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. Ezen a napon - közkívánatra - eredeti Szamosközi-festmények is láthatóak lesznek. A rendezvény főszervezőjétől, Szamosközi Antalnétól megtudtuk, nagy az érdeklődés a kiállítás iránt az országban. A helyszínen 74 pályázó 106 alkotása látható majd, ebből 11 monumentális gobelin.

2008. november 21.

Nyílt nap a gimiben

Szélesítik a kínálatot

Nyílt napot tartanak november 25-én, kedden a Horváth Mihály Gimnáziumban, melyre az iskola tagozatai iránt érdeklődőket várják. A gimnáziumban az eddigi hagyományoktól eltérően idén nemcsak tájékoztatót hallhatnak a 2009- 2010-es tanévről az általános iskolások és szüleik, hanem bekapcsolódhatnak a tanításba is.

Reggel 8 óra 40 perctől, azaz a második órától az ötödik óra végig vehetnek részt a különböző foglalkozásokon, melyek között matematika, angol, német és francia nyelvi, valamint biológia, kémia és történelem órákat látogathatnak meg, de bekapcsolódhatnak a magyar irodalom és nyelvtanoktatásba is. Így megnézhetik, hogy milyen munka folyik a tantermekben, illetve személyesen meggyőződhetnek az oktatás színvonaláról.

Az általános tájékoztatót 15 órától tartják az intézmény dísztermében, majd a tagozatvezetők külön beszélnek a specializációkról. - Jelenleg matematika, biológia-kémia, angol, német és francia nyelvű, általános tantervű és irodalmi-drámai tagozat szerepel kínálatunkban a hat-évfolyamos képzés mellett. A képzést azonban szeretnék kiszélesíteni és vonzóbbá tenni azok számára, akik a Horváth Mihály Gimnáziumban akarnak továbbtanulni. Erről is hallhatnak az érdeklődők a tájékoztatón, illetve minden pályaválasztási szülőértekezleten is részt vesznek az iskola tanárai az általános iskolákban - mondta el lapunknak H. Szabó Réka igazgatónő.

Megváltozott a felvételi eljárás rendje, az intézménybe idén nem kell felvételizniük a jelentkezőknek, hanem az általános iskolai jegyek alapján döntenek a felvételi kérelemről. Csak az irodalmi-drámai tagozaton kell a hozott jegyek mellett teljesíteni egy alkalmassági vizsgát is, ennek keretében a diákoknak számot kell adniuk szép és kifejező magyar beszédükről, szövegalkotásukról, ének-zene tehetségükről, ritmusérzékükről, testi koordinációjukról, illetve rögtönzőkészségükről és kreativitásukról.

Cseh Lakos

2008. november 21.

Fogyasztó tábor

A Colosseum az életem

Két nap alatt 10 alkalommal sportolhatnak együtt a fogyni vágyók a Welness Colosseumban. A november 28-29-én megrendezendő Nippon Zengó fogyasztó tábor már nem az első olyan alkalom, mellyel kapcsolatban a szervezők garantálják, hogy a szűk időintervallum ellenére több kilogrammtól szabadulhatnak meg a vállalkozó kedvűek.

Évente két-három ilyen tábort rendeznek az Ady Endre utcai sportközpontban, s mint azt a tapasztalatok is mutatják jó hangulatú, a testsúlyveszteség szempontjából pedig valóban eredményes minden ilyen alkalom.

2008. november 21.

Színjátszó találkozó

Kilincs címmel országos drámatalálkozót szerveznek a Horváth Mihály Gimnáziumban november 21-22-én. A rendezvényen részt vesznek a Keleti István Művészeti Iskola tagintézményei, három budapesti, egy győri és egy debreceni intézmény diákjai érkeznek a szentesi gimnáziumba. Az országos találkozót minden évben más helyszínen bonyolítják le, így került sor idén a gimire. A pénteki versenyre, monológokkal, versekkel, énekekkel, jelenetekkel és táncetűdökkel készülnek a résztvevő hét intézmény fiataljai. Minden csoport szavaz, a diákok bírálják el egymás produkcióit. Szombaton egész napos tréning foglalkozásokon vehetnek részt a színjátszók, majd a tréninggyakorlatokból összeállított pár perces előadásokat be is mutatják november 22-én, szombaton 18 órakor a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében. A rendezvényre a belépés díjtalan!

2008. november 21.

Az arapapagáj időnként ijesztgetett

Sikert arattak a díszmadarak

Az arapapagáj volt a legnagyobb testű és hangú, a 6 gramm súlyú aranymellű asztild pedig a legkisebb madár a városunkban első alkalommal megrendezett országos fesztiválon. A megyeházán és az ifjúsági házban összesen 1066 szárnyast láthatott négyezer érdeklődő (az első napon 1300 diák), ráadásul négy magyar bajnoki címet itthon tartottak a szentesi madarászok.

Az I. Szentesi Madárfesztiválon a közönséget - melyet a szakmai fórumok és zsűrizés után három napig fogadtak - kellemes hangulatú "madárház" várta. A szervezők gyermekrajzpályázatot is hirdettek. 800 munka érkezett az iskolákból, ezekből több mint 400 rajz fogadta a nézőket, rajtuk megannyi színpompás madárral. Bentebb a látványhoz csivitelés, rikoltozás is párosult: több mint ezer csőrből szólt az ének. A papagájok voltak a legnyugodtabbak, gubbasztottak a kalitkákban. Bezzeg a pintyek, kanárik nem voltak csendben, a megyeháza nagytermének közepén pedig a kék-sárga arapapagáj vészjósló rikkantásaival időnként alaposan ráijesztett a röpdéje, azaz ketrece mellett nézelődőkre.

2008. november 21.

Kertbartok

A Király István Kertbarát Kör tagjai november 24-én, hétfőn, 18 órakor találkoznak a Móricz művelődési házban, ahol előadást hallgatnak meg a téli egészséges táplálkozásról.

2008. november 21.

Soma Gésa

Hogyan vegyem kezembe a sorsomat? - avagy a hétköznapi élet mágiája címmel Soma Gésa előadását hallgathatják meg az érdeklődők november 24-én, hétfőn 18 órakor a megyeházán. Jegyek elővételben a Művelődési és Ifjúsági Házban kaphatók.

2008. november 21.

Mikulás

A művelődési központ most is megszervezi a Házhoz megy a Mikulás akciót december 5-én és 6-án (péntek, szombat) 16-20 óra között. A részletekről érdeklődni lehet személyesen a Művelődési és Ifjúsági Házban vagy a 314-211-es telefonon.

2008. november 21.

Matiné

Délutáni matinéra várják a gyerekeket november 21-én, pénteken 17 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házba. Mikulás napjára asztali díszt készítenek a gyermek klub résztvevői november 28-án, pénteken 17 órától az ifjúsági házban. Bővebb információ az IH-ban vagy a 314-211-es számon.

2008. november 21.

5. Úti élményeiből könyvet írt

Cseuz öt olimpiája

Cseuz László könyvének borítóján

Kellemetlenül érintette Cseuz Lászlót, hogy a Pegazus Tours közölte vele: május 27-e helyett csak 30-ára tud repülőjegyet biztosítani. Így majd egy hétig tovább tartott a pekingi tartózkodása. A többség hazautazott Magyarországra. Az ellátást továbbra is kapta, az idejét városnézéssel, vásárlással töltötte el, de igazán nem érezte jól magát, már nagyon készült az utazásra.

Az olimpiáról faggatjuk. Többen is kinyilatkozták, jobb szereplést vártak sportolóinktól. A kérdésre, hogy odakint hogyan látták mindezt, miként reagáltak az olimpikonok, Cseuz László így válaszol:

2008. november 21.

Favor néven folytatják

Seresék mertek nagyot álmodni

Búcsút intett a Seress Formáció elnevezésnek a három énekes-gitáros fivér. A Seres fiúk, Antal, Krisztián és Róbert új arculattal és dalokkal, Favor néven lépett a közönség elé a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. A koncerttel és egy maxi CD-vel tízéves fennállásukat is ünneplik, azonban ez nem lezárása, hanem a kezdete valaminek.

A Zsoldos szakközépiskola színjátszó körében fedezte fel őket Ombódi Csilla tanárnő. Azóta a művészeti vezetőjükként tevékenykedik, az ő elgondolásai irányították az együttes történetét. Ünnep címmel Zorántól választotta az első dalt Antalnak. Amikor Budapesten a Remény című saját szerzeménnyel nívódíjat nyertek, Gerendás Péter azzal ment oda a fiúkhoz, hogy nagy jövő előtt állnak. Közben zenei tanulmányokat is folytattak, jelenleg Babos Gyula magániskolájának növendékei dzsessz-gitár szakon, énektanáruk pedig a Megasztá-rokat is segítő Éliás Gyula.

2008. november 21.

Sulihét a Kosztában

November 10-15. között rendezték meg az immár hagyományos sulihetet a Koszta József Általános Iskolában. Minden nap délutánra szervezték a programokat, amelyek között voltak különböző ügyességi játékok, vetélkedők, kiállítások és sportversenyek is.

A végzős diákok és szüleik pályaválasztási fórumon vehettek részt, amelynek párjaként "Mi leszek, ha nagy leszek?" címmel pályaválasztási vetélkedőt is tartottak.

A csütörtök délután a szintén Koszta Józsefről elnevezett, múzeumról szólt. Itt előadók mutatták be a halászati és a kenyérsütési szokásokat. Ezen kívül a fekete kerámia készítésének a módjaiba is betekinthettek az alsós és felsős osztályok diákjai.

- Két első, egy második és egy harmadik osztálynak tartottam előadást. Körülbelül 120 gyerek volt a hallgatóságom. Az elsősök még kicsit zizegtek, de a nagyobbak figyeltek, és a kiosztott rejtvényt is élvezték. Kaptak kiállítás-vezetőt is. Kérdezgettem őket az előadás közben: Milyen múzeumban jártak eddig? Láttak-e már kemencét? Elmesélték hol voltak és mikor. Bátran elmondhatták a gondolataikat és véleményüket. A kenyérsütésről szóló DVD-t érdeklődéssel nézték. Ha nem értettek valamit, elmagyaráztam - mondta el lapunknak Purgel Nóra, aki a szegvári falumúzeumról és a kenyérsütés szokásairól tartott előadást a Koszta iskolában.

A sulihetet táncházzal és a felsősöknek szóló diszkóval zárták.

V. B.

2008. november 21.

Jótékonysági gála

Ollai Istvánné független képviselő immár 11. alkalommal rendezi meg jótékonysági gálaműsorát a szentesi szegény gyerekekért. November 22-én, szombaton délután 4 órára, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartandó rendezvényre tisztelettel várja a város lakosságát. Azt szeretné, ha a művelődési ház nagyterme megtelne erre az alkalomra, bár a belépés ingyenes, az adományokból, valamint a városban összegyűjtött forintokból áll öszsze majd az élelmiszercsomag (lesz benne gyümölcs, szaloncukor, tészta, konzerv), amelyet majd december 13-án, szombaton délután 2 órakor - meghívó ellenében - 220 családnak, gyerekeknek nyújtanak át.

A 22-i gálán közreműködnek a teljesség igénye nélkül: a Jövőnkért alapfokú intézmény táncosai, Szalay Róbert, a Kelet Lányai Hastánc Egyesület, Farkas Dorina, a Pengető és a Margaréta Citerazenekar, a Roz-maring Népdalkör, a Rákóczi utcai óvoda Katica csoportja. A műsorban modern-, népi- és hastáncokat láthatnak, valamint verseket, népdalokat és citerazenét hallgathatnak meg az érdeklődők.

Ollai Istvánné jövő májusban tölti be a 75. évét. Tizennégy éve képviselő, azóta foglalkozik a ruhaosztással is. Azt mondja, amíg az egészsége engedi, addig csinálja. Ruha van bőven. Legközelebb december 3-án, szerdán reggel fél 7-től várja a rászorulókat a Vásárhelyi úti helyiségben. Ha szükséges, kerüljön abból is a karácsonyfa alá - hangoztatja.

2008. november 21.

Ősember

Bob Becker: Caveman - Ősember című komédiát láthatják a nézők november 25-én, kedden 18 órakor Kálloy Molnár Péter főszereplésével a megyeházán.

A Caveman műfaja a Magyarországon ritka one man-show. Kicsattanó humorú, kortárs komédia, hamisítatlan ki- és beszólásokkal. Egy valósághű sztori mindennapjainkból. A komikus játék közben minden percben magunkra ismerhetünk - de legalább is a szomszédunkra. Jegyek elővételben kaphatók az ifjúsági házban, a Babilon Könyvesboltban és a helyszínen. Az előadás a művelődési központ pódiumbérletének harmadik előadása.

2008. november 21.

A villányi borász felesége szentesi

A Gólyás Borházban 11 borvidék nedűje

A kétéves évfordulóját ünneplő Művészetek Háza fennállása óta szakmai programjának része, hogy fölkarolja a gasztronómiai hagyományokat, azon belül is a borkultúrát. Ez a magyar múlt értékeinek fontos részét képezi, s a háznak egy fontos küldetése, hogy mindezt ápolja, segítse - vallja Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató, aki érdeklődésünkre beszámol az elmúlt két év alatt e témakörben szervezett sikeres és érdekes rendezvényükről.

2008. november 21.

Coppola cimbalmosa

Egyes muzsikus cigánycsaládokban hegedűvonót szokás adni az újszülött kezébe. Amelyik rajkó ráfog, abból a hiedelem szerint muzsikus válik! Nem tudom, Balogh Kálmán kézbe kapta-e a vonót csecsemő korában, annyi azonban biztos, hogy a cimbalom-verőkkel ördögi virtuozitással bánik! És ez csak a dolog egyik része. A másik a hihetetlen stílusérzék, amelynek segítségével magabiztosan mozog a jazzben, a kortárs zenében, a világzenében és a népzenében egyaránt. A harmadik a legkülönbözőbb népek zenéinek sokasága, amelyeket ismer. A negyedik tényező pedig az a bravúr, ahogyan összeolvasztani, szintetizálni képes egymással össze nem illőnek hitt zenei világokat. Ahogyan a tavaly megjelent lemezén is tette (Aven Shavele a címe), amit a saját zenekarával, a Gipsy Cimbalom Banddel készített. A káprázatosan sokszínű zeneanyagban gond nélkül megférnek - néhány ismert dallam között - térségünk népeinek zenéi, azok hol inkább jazzes, hol pedig az autentikushoz közelítő feldolgozásai, valamint népzenei ihletésű saját szerzemények, nívós világzenévé elegyedve.

2008. november 21.

Lőverseny eredmény

A Szabadidős Sportklub a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezte a Szeretetakciós lövészversenyét november 15-én a Kontavill lőtéren. Vidéki csapatok is jöttek szép számmal a programunkra, melyre 44 neveztek. A nevezési díjakból befolyt teljes összeg a szeretetakciós csomagok elkészítésére ajánljuk fel.

Szeretetakciós lövészverseny eredménye: Női egyéni: 1. Simon Mihályné  (141 kör), 2. Simon Renáta (136), 3. Gábor Jánosné (112) mindhárman, Lövészklub Bordány. Férfi egyéni: 1. Postás László (178), 2. Doktor József (175) mindketten Kontavill Szentes, 3. Berényi Béla (166) Lövészklub Csongrád. Ifjúsági leány: 1. Varga Piroska (174) Csongrád, 2. Varga Erika (172) Szentes, 3. Kós Dominika (148) Fábiánse-bestyén. Ifjúsági fiú: 1. Vallyon Ádám (165) Csongrád, 2. Lázár Miklós (148) Szabadidős SK, 3. Szöllősi Csaba (138) Fábiánsebestyén. Serdülő leány: 1. Ignácz Ivett (141) Szabadidős SK, 2. Hajdú Teodóra (77), 3. Simon Renáta (136) mindketten Bordány. Serdülő fiú: 1. Tállyai Gábor (158), 2. Szalkai Krisztián (153) Csongrád, 3. Faragó Dániel (139) Fábiánsebestyén.

Csapat: 1. Kontavill lövészklub 525, 2. Lövészklub Csongrád 505, 3. Szabadidős Sportklub 448 kör.

Köszönet a verseny lebonyolításáért a Kontavill Lövészklub vezetőinek!

Ignácz János
lövészetvezető

2008. november 21.

Bajnokság után kupameccsek

A bajnokság második fordulójában kisebb meglepetésre döntetlent játszott a Hungerit-MetalCom-Szentes női vízilabda együttese az Újpest ellen a fővárosban, az elmúlt hétvégén azonban kétség sem férhetett ahhoz, hogy a két gárda közül melyik a jobb csapat: Kotováék 13-6-ra nyertek a lilák ellen. A találkozó második negyedének közepén már 5-0 volt az eredmény a Szentes javára, és ez a különbség még tovább nőtt a meccs végéig. A mérkőzésen Dalmády Szandra négy gólt szerzett, Kertes, Szabó Xénia és Győri duplázott, míg Kotova, Hevesi és Pengő egyszer-egyszer volt eredményes. Győzelmével a Hungerit továbbra is őrzi harmadik helyét a táblázaton.

2008. november 21.

Úszott az utánpótlás

A Szentes Városi Úszó Club 39 versenyzővel vett részt a Wesselényi Kupán Szegeden. A november 8-i régiós utánpótlás versenyen jól szerepeltek a szentesiek, különösen Pellei Kristóf őrzi jól a formáját.

Az éremszerzők: lányok, 50 m béka hát 2. Lantos Csilla (2000), 100 m delfin gyors 3. Lekrinszki Gina ('98), 100 m cápa gyors 3. Tihanyi Fanni ('96), 3. Sarusi Kis Adél ('97), 50 m béka mell 2. Gulyás Andrea (2000), 50 m delfin pillangó 3. Lekrinszki ('98), 2. Skorka Odett ('99), 50 m cápa pillangó 2. Tihanyi ('96), 3. Ormos Petra ('97), 200 m delfin vegyes 3. Makai Edit ('98)

4x50 m béka gyorsváltó 2. Gulyás A., Lantos Cs., Sebők Zsófia, Dudás Sz. Kata, 4x50 delfin vegyesváltó 2. Lantos Xénia, Makai Edit, Lekrinszki G., Csatlós Vanda, 4x100 m cápa vegyesváltó 3. Ormos P., Horváth Árnika, Tihanyi F., Sarusi K. A.

Fiúk, 50 m béka mell 1. Schall Dávid (2000), 50 m delfin pillangó 1. Pellei Kristóf ('98), 50 m cápa pillangó és 200 m cápa vegyes 2. Vidovics Milán ('96). 4x50 m béka gyorsváltó 2. Schall D., Szabó Kristóf, Mészáros Zsolt, Tóth Gyula, 4x50 m delfin vegyesváltó 2. Rébeli Szabó Máté, Gáspár Marcell, Pellei K., Makai Lajos, 4x100 m cápa vegyesváltó 3. Kókai Tibor, Sánta Bence, Vidovics M., Szabó Flórián.

2008. november 21.

Állatterápiás segítség

Az Európai Unió által támogatott Gruntvig - "Élethosszig tartó tanulás" Partnerségek keretében "Állatterápiák a fogyatékos emberekért" programon dolgozik itthon is a Jó Úton Lóháton Alapítvány. A programban résztvevő országok: Magyarország, Törökország, Olaszország és Románia. Világszerte egyre népszerűbbek az állatasszisztált fejlesztő módszerek, és ezeknek eredményessége is mérhető. A gyógylovaglás mellett leginkább a kutyával, delfinnel végzett terápiát alkalmazzák. Ez utóbbira sajnos hazánkban a feltételek hiánya miatt nincs lehetőség, Törökországban viszont dolgoznak.

A projektben partner még egy olaszországi intézmény, a koordinátor pedig az erdélyi Esperando Egyesület, akikkel már több közös rendezvényünk volt.

Kézsmárkiné Piti Irén

2008. november 21.

Sakk

A Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya a 2008/2009-es szezonban az NB II-es bajnokságban játszik. A harmadik fordulóban a Spartacus sakkozói november 30-án, vasárnap a TÁKISZ Kecskemét gárdájával ülnek asztalhoz.

2008. november 21.

Teremlabdarúgás

Szeretetakciós teremlabdarúgó tornát rendez a Szabadidős SK a városi sportcsarnokban december 7-én, vasárnap 8 órától. Nevezni lehet november 26-ig (szerda, 17 óra) a Tóth J. u. 28/A sz. alatti klubhelyiségében.

2008. november 21.

Cselgáncs

A Pollák DSE judokái (cselgáncsosai) az alábbi eredményeket érték el a közelmúltban Galántán (Szlovákia), ahol a szlovák nagydíjért küzdöttek. A megmérettetésen 5. Őri József (-66 kg), 1. Kalydy Patrícia, 3. Gila Nóra (mindketten -70 kg).

Az UTE edzőcsarnokában rendezték meg a Diák "C" országos egyéni bajnokságot, ahol első helyezést ért el Kalydy Vivien (-30 kg), aki a Magyar Köztársaság Kupa és a Diákolimpia bajnoka cím után az egyéni bajnokságot is megnyerte.

2008. november 21.

A bajnokkal játszanak

A Dupont-Fortuna együtteséhez látogatott hétfőn este a Legrand-MetalCom-Szen-tes futsal csapata. A házigazdák kifejezetten jó teljesítményt nyújtottak eddig a bajnokságban, és a várakozásoknak megfelelően viszonylag korán vezetéshez is jutottak. A folytatás azonban inkább a mieinkről szólt. Az első játékrészben a vendéglátók több gólt már nem tudtak szerezni, a Szentes viszont a szünet után Szabó László és Kerepeczky Csaba góljaival a maga javára fordította az állást. Az utolsó hét percre azonban megrázta magát a Dupont, és végül 5-2-re nyertek a fővárosiak. Némethy László vezetőedző is érezhette, hogy több volt ebben a meccsben, mint ameny-nyit az eredmény mutat, ezért volt bosszús amiatt, hogy a vezetés megszerzése után rohanásba csapott át csapata játéka. Valamivel türelmesebb futsallal pontot hozhattak volna el a fővárosból. A Legrand továbbra is a nyolcadik helyen áll, viszont a Kecskemét első győzelmével felzárkózott a mieink mögé, a Gödöllő pedig egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A Szentes legközelebb itthon játszik, az ellenfél a Berettyóújfalu együttese lesz november 24-én, hétfőn este 20 órakor a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

H. V.

2008. november 21.

Fájó vereség - lesgóllal

"Nyerünk!" - mondták a csongrádi szurkolók a Szentesi Kinizsi-Csongrád TSE megyei első osztályú labdarúgó mérkőzés előtt magabiztosan. Érthető volt a vendégek önbizalma, hiszen csapatuk a találkozó előtt jó néhány hellyel, és kilenc ponttal előzte meg a Kinizsit. Az őszi szezon utolsó fordulójának egyik rangadója után aztán kiderült: ez a különbség 12 pontnyira "hízott". No, de haladjunk sorjában. A találkozó elején a vendégek szerezték meg a vezetést, ezek után érthetően ők futballozhattak nyugodtabban. Igazán nagy gólszerzési lehetőség nem alakult ki a két kapu előtt, a két tizenhatos között viszont annál nagyobb mezőnymunka folyt. A 30. percben Mihály Róbert kapott pompás labdát a leshatáron, bevezette azt a büntetőterületen belülre, majd a kifutó Bíró fölött a kapuba emelt.

2008. november 21.

Elfogták a rablót

Rablás miatt indult büntetőeljárás egy szentesi férfi ellen, aki november 16-án éjszaka a Sima Ferenc utcában egy járdán gyalogló férfi elé lépett, bántalmazta, majd elvette annak készpénzét és mobiltelefonját. A rablót a bűncselekmény elkövetése után egy órával elfogta a rendőrség, ellene - őrizetbe vétele mellett - folyik az eljárás. Tettéért akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti a bíróság.

Lopás miatt indult eljárás ismeretlen elkövető ellen, aki kifosztotta a berekháti élelmiszerüzletet. A tolvaj félmillió forint értékű árucikket vitt magával.

Rablás miatt nyomoz a rendőrség ismeretlen elkövetők ellen, akik Derekegyház külterületén behatoltak egy tanyába, és az ott lévő házigazdát bántalmazták, majd elvették az otthon tartott pénzét.

2008. november 21.

A városi ösztöndíjról

Mi a véleménye?

Kocsis Olga, egyetemi hallgató

A Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar hallgatója vagyok. Tavaly kaptam városi ösztöndíjat, de előtte nem is igényeltem, mert igazából nem is tudtam a létezéséről. Idén nem is nyújtottam be a pályázatot, mert az egy főre jutó havi jövedelem meghaladta a feltételben kiírtakat. Pedig a testvérem szintén egyetemi hallgató. Szerintem hátrányos a Bursa Hungaricával szemben, mert akik azt kapják, havonta kapnak majdnem ugyanennyit.

Szabics Éva, főiskolai hallgató

Szerintem nagyon jó, hogy van ez a városi ösztöndíj. Én minden évben megkaptam, amióta főiskolára járok. A Budapesti Gazdasági Főiskolán tanulok, és most írom a szakdolgozatomat. Szeretném megszerezni a mérlegképes könyvelői végzettséget és ennek a vizsgának a letétele elég nagy anyagi vonzattal jár, de ebből a városi ösztöndíjból tudom fedezni. Ezen kívül sajnos nem kaptam kollégiumot, így a felutazás is nagyon sok költséggel jár számomra.

Takács Beáta, főiskolai hallgató

Sajnos nem részesültem az önkormányzat által nyújtott felsőoktatási hallgatók támogatásában. Az önkormányzat internetes oldalán való tájékozódásom alapján arra a következtetésre jutottam, hogy az egy főre jutó havi jövedelem minimálisan túlhaladja az előírt határt. Így meg sem pályáztam a támogatást, pedig nagy szükségem lett volna rá, mivel a bajai főiskolán tanulok, ami igen komoly költségekkel jár (kollégium, utazás, stb.).

2008. november 21.

Pótfűtés

Interjú egy szlovák rohamrendőrrel:
- Ön beszéli a magyart?
- Csak töröm.

2008. november 21.

Kis kukta

  • Rakott zöldbab
  • Kekszes
2008. november 21.

Sajtóközlemény

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást folytat jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen, akik 2008. november 11-én a Békésszentandrás, Fő út 37. szám alatt található Coop élelmiszerbolt utcafronti részén elhelyezett pénzkiadó-automatát felrobbantották, majd az abban elhelyezett készpénzt magukhoz véve, a helyszínről egy motorkerékpárral elmenekültek. Később a motorkerékpár megtalálásra került.

A rendőrség a lakosság segítségét kéri, hogy aki a bűncselekménnyel, annak elkövetőivel vagy a képen látható motorkerékpárral kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, tegyen bejelentést személyesen vagy telefonon a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon (tel: 66-523-700), illetve a 107-es vagy 112-es segélyhívó számon.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nettó 300.000 Ft (azaz háromszázezer forint) díjat tűzött ki annak a részére, aki a pénzkiadó-automata felrobbantásában köz-reműködő személy felderítését eredményező, bizonyító erejű információt hoz a rendőrség tudomására.

A nyomravezető személyét a rendőrség bizalmasan kezeli.

2008. november 21.

Új tanműhellyel bővült az iskola

Ügyes fodrásztanulók a Zsoldosban

Már a 2007-2008-as tanévben gondot jelentett, mára elengedhetetlenné vált a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola Rákóczi Ferenc utcai tanműhelyének bővítése. Különös jelentősége van a felújításnak az új OKJ szerinti szakmákban megjelenő elméletigényes gyakorlatok megjelentével. Pintér Etelka igazgatónő lapunk érdeklődésére elmondta, tanári kezdeményezésre, Pászti T. Gyula, Halász Szabó Pál és Takács József irányításával az iskola belsőépítési szerkezet- és burkolatszerelő tanulóinak kivitelezésében az egyik emeleti tanműhelyüket könnyűszerkezetes gipszkarton rendszerrel választották ketté, így egy további műhellyel bővültünk. A munka anyagszükségletét teljes egészében a szakképzés fejlesztési támogatásból fedezték.

2008. november 21.

Sprint verseny

A Szentes Városi Úszó Club mozgáskorlátozott versenyzői országos sprint versenyen szerepeltek Budapesten. Rácz Nikolett első lett 25 m, 50 m és 100 m gyorson. Második helyezést szerzett 25 és 50 m mellen. Szabó Réka 25 m mellen és 50 m háton első,25 m háton, 25 m gyorson és 50 m mellen pedig második lett. Felnőttek között indultak, de külön értékelték a kategóriákat.

Edző: Kovács Brigitta.

2008. november 21.

Papp a világbajnokságon

Szentesi lábteniszező is tagja a november 21-22-23-án, Csehországban, Nym-burgban megrendezendő Lábtenisz Világbajnokságon szereplő magyar válogatottnak. Papp Tibor, a Szentesi Lábtenisz SE játékosa a közelmúltban már részt vett a válogatott edzőtáborozásán, majd a keretszűkítést követően kiderült, hogy Papp tagja lesz Csercsics Tamás szövetségi kapitány csapatának.

A világeseményen közel húsz nemzet legjobbjai vesznek részt.

2008. november 21.

Programzárás

Hétvégén ér véget a szentesi kistérségben az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sport Szakállamtitkársága által támogatott "Komplex Kistérségi Szabadidősport Program".

A Szentes Kistérség társulás az elmúlt félévben 20 sportrendezvényt, a szabadidősporthoz kapcsolódó programokat szervezett. November 22-én, szombaton 9 órától a fábiánsebestyéni Általános Művelődési Központban amatőr asztalitenisz versenyre várják az érdeklődőket. November 23-án, vasárnap a szegvári tekepályán 9 órától Kistérségi Tekenap keretében a játék kedvelői szabadon használhatják a tekepályát. A szervezők felhívják a játékosok figyelmét, hogy a tekepálya küzdőterére csak tiszta - nem utcai - sportcipőben léphetnek be.

2008. november 21.

Bogaras mese

A Bogaras mese című zenés, gyermekeknek szóló előadást láthatják az apróságok november 26-án, szerdán 9, 10.30 és 14 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A mesét a Grimm-Busz Színház társulata adja elő. A Micimackó-bérletek érvényesek, jegyeket csak a délutáni előadásra lehet váltani.

2008. november 21.

Családi események

Született: Szegi Istvánnak és Cseuz Lídiának Máté, Győri Sándornak és Berezvai Klárának Ádám, Berényi Attilának és Lantos Ildikónak Áron nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Mácsai Zoltán és Vas Angéla Anita.

Elhunyt: Farkas Jánosné Ágoston Veronika, Pleván Jánosné Gránicz Anna, Sándor Imréné Labanc Eszter, Dóczi Sándor, Hajdú Imre, Horváth Andrea, Kanász-Nagy Imre, Rácz Józsefné Rácz Julianna.