2008. november 21.

Épített örökségeink

Régi épületek rajzai a falon, falinaptárak az asztalokon. Határozott formák és erős, megkapó színek. Karsai Ildikó, makói grafikusművész kiállítása látható a főtéri Galériában.

A tárlat bemutatását Novák István, a Dél-Alföld kiemelkedő egyéniségű és szellemiségű főépítésze vállalta. Novák hosszú évekig formálta Szentes, Szeged, Szarvas és Makó városképét, vagyis kicsit tréfásan városképi jelentőségűnek is titulálhatjuk a kitűnő építészt.

Nem lehet véletlen, hogy építész nyitotta meg a tárlatot, mert a néző számára is rögtön kiderült, hogy Karsai Ildikó tiszteli a múltat, az épített környezetet. Az épített és a természeti környezet összhangját teremti meg az alkotásain. Elhangzott: a makóiak is időnként rácsodálkoznak a képekre és hitetlenkedve nézik a régi épületek szépségét.

Karsai Ildikó legalább tíz éve készít építészeti grafikákat. Nem hagyja, hogy a régi házak eltűnjenek, mert egyre többet lebontanak közülük. A képeivel felhívja az emberek figyelmét a közvetlen környezetünk szépségeire.

Szülővárosától, Makótól nem szakadt el sohasem. Tanulmányai után a városban élt, tanított és alkotott. Számtalan csoportos, de sok egyéni tárlaton is bemutatta műveit. Szentesen is több alkalommal szerepelt, először 1983-ban mutatkozott be önálló kiállítással. Most, huszonöt éve hozta el a legszebb munkáit a Maros-partról, a Kurca-parti település közönségének.

Alapító tagja a Makói Művésztelepnek és a Grafikai Alkotótelepnek. Két éve felkérték, hogy vállalja el a Művésztelep vezetését, amit félve, de büszkén megtett, és már szerencsésen bemutatkozott, mint a nagyhírű alkotóhely irányítója.

Szereti a falinaptárakat, amelyen szintén Makó építészeti múltját mutatja be, színes ceruzarajzokon. Egy szép gyűjtemény a galériában is látható. Ablakokat, házakat, erkélyeket, kapukat, tornyokat gyűjtött csokorba, évenként felmutatva az építészeti elemek szépségét.

Az épített örökséget örökíti meg Karsai Ildikó Makón, a város valódi, de rejtett értékeit. Ezt többször is hangsúlyozta Novák István a megnyitón: egy város múlt nélkül olyan, mint egy ember emlékezet nélkül. Karsai Ildikó formálja is Makó város arcát. Alkalmazott grafikákkal, térplasztikákkal, képeivel.

Kruzslicz Pál