2008. november 21.

A villányi borász felesége szentesi

A Gólyás Borházban 11 borvidék nedűje

A kétéves évfordulóját ünneplő Művészetek Háza fennállása óta szakmai programjának része, hogy fölkarolja a gasztronómiai hagyományokat, azon belül is a borkultúrát. Ez a magyar múlt értékeinek fontos részét képezi, s a háznak egy fontos küldetése, hogy mindezt ápolja, segítse - vallja Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató, aki érdeklődésünkre beszámol az elmúlt két év alatt e témakörben szervezett sikeres és érdekes rendezvényükről.

- Az első ilyen esemény volt Mód László néprajzkutató előadása a borkultúráról, a szőlő helyi néprajzi vonatkozásairól - mondja. - Egy más alkalommal Gulyás Ferenc Csongrád-bokrosi borász a tájegység borkultúrájáról beszélt. Számtalan művészeti témájú rendezvény kapcsolódott ehhez. Példa erre, amikor a borkultúra fazekas, néprajzi hagyományait mutattuk be. Fazekas eszközöket, kerámiákat, amelyek használati tárgyai a borkultúrának. Gasztronómiai rendezvényeink közül kiemelném például amikor az udvaron főztünk szilvalekvárt, kerámiabográcsból kínáltunk szentesi lecsót, húsoskáposztát, de lehetne még sorolni tovább. Eredeti elképzelésünk az volt, hogy a galéria árukínálatát minőségi csongrádi kézműves borral egészítsük ki. Igaz, ezen a téren már megelőztek bennünket, de nem is az a célunk, hogy annak konkurenciát teremtsünk, hanem a hagyományőrzés azon szegmenseit, amivel nem foglalkoznak, azokat karoljuk föl. Galériánk egy részében kizárólag magyar tájegység, magyar borvidék értékes kézműves borait árusítjuk. A későbbiekben rendszeresen lesznek olyan rendezvényeink, amelyeknek keretét a hagyományőrzés adja. A magyar gasztronómiának, borkínálatának az értékeit szeretnénk népszerűsíteni, értékesíteni. Kiemelve ebből a hozzánk legközelebb eső csongrádi borvidék értékeit. Közreműködő partnerünk az Árpád Zrt.

Kálmán Tibor üzletvezető arról szólt, hogy 11 borvidék minőségi termékeit kínálják. (Huszonkettőről beszélünk összesen.) Az Alföld minden ilyen pontja képviselve van, ahol minőségi borokat termelnek. Keresték a kapcsolódási pontokat. A Villányiról például el lehet mondani, hogy az ottani borász felesége szentesi, vagy a Balaton mellett készült borral kapcsolatban, hogy a borász lánya Szentesen él.

- Áraink is a minőséget tükrözik, mi a kis pincék nagy borait áruljuk, kézi megmunkálásúakat. Ahhoz képest, hogy színvonalas borok, nálunk alacsonyabbak az áraik, mint a nagyáruházakban. Itt 500 és 1500 forintba kerülnek. Akik bejönnek, szakirodalmat lapozgathatnak, folyóiratokat, borkalauzokat lehet olvasgatni. Az érdeklődő szóban is kaphat tanácsadást - tájékoztat az üzletvezető.

(lovas)