2008. november 21.

Még nincs járvány

Az influenzáról, a pneumococcusról és a hepatitiszről

Képünk illusztráció

Egyelőre még nincs influenzajárvány, azonban környékünkön is előfordult már néhány influenzaszerű megbetegedés, de az influenza diagnosztizálva ezeknél a betegeknél sem volt - tudtuk meg dr. Vig István háziorvostól, akit a másik két időszerű védőoltásról, azaz a pneumococcus és a hepatitis elleni vakcináról is kérdeztünk.

A háziorvosok képviselője elmondta: Az influenza megbetegedések ebben az időszakban szoktak kezdődni, megelőzésükre azonban influenza elleni oltóanyag áll mindenki rendelkezésére a háziorvosoknál. Az oltóanyagot szinte kivétel nélkül mindenki felveheti, csak egy-két megkötés van. Nem kaphatja meg az, aki meg van fázva, esetleg lázas betegségben szenved. Az oltóanyagot vállba adják be, melynek hatására általában oltási reakció nem szokott jelentkezni. Ennek ellenére ritkán előfordulhat hőemelkedés, de maga az influenzaoltás nem betegít meg. A hatóanyag körülbelül 10 napon, két héten belül aktiválódik, tehát minél hamarabb érdemes felvennie az oltást annak, aki szeretne influenza ellen védetté válni.

A cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés elleni oltóanyag az egészségügyileg rászorulóknak ingyenes, tehát térítésmentesen vehetik igénybe a krónikus betegek, a 65 éven felüliek, az otthonok lakói, valamint az olyan emberek, akik állandó gyógyszeres kezelés alatt állnak vagy a fertőzésveszélynek jobban ki vannak téve. A többieknek pedig 970 forintot kell fizetniük, ha be akarják oltatni magukat.

- Oltóanyag van még a praxisomban, és úgy tudom, hogy kollégáim döntő többségénél is. Ha pedig elfogyna, akkor az ÁNTSZ-től néhány napon belül be lehet szerezni, tehát nem kell megijedni, van vakcina és aki kéri, mindenki meg fogja kapni - beszélt az aktuális helyzetről dr. Vig István.

A pneumococcus vakcina hasonlóan az influenzához, elsősorban a legyengült szervezetűeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és az időseknek ajánlott, illetve 2008 októbere óta a két éven aluli gyermekeknek is kiemelten adják. Ez a vakcina a tüdőgyulladás ellen véd, azonban nem térítésmentes, körülbelül 2 ezer forintba kerül. Egyfázisos injekció, tehát csak egyszer kell beadni, mely után 10-14 nappal évekre védetté válik a beteg. A két évesnél fiatalabb gyermekek számára ingyenes az oltóanyag, másféle vakcinát kapnak, mint a felnőttek és három fázisban vehetik fel. Számukra a gyermekorvosoknál kell igényelni az oltást, s akinek a szülei két éves kora előtt jelentkeznek, azok ingyenesen kapják meg mind a három injekciót, ha még előtte elkezdik a kezelést.

- Praxisomban szezononként körülbelül 10-20 ilyen igény merül fel, de nem is kell mindenkinek felvennie - tudtuk meg Vig doktortól, aki a hepatitiszről elmondta, hogy a fertőző májgyulladás ellen is van védőoltás. A hepatitisznek több típusa van, az "A"-t elsősorban a külföldre, egzotikus helyekre utazóknak ajánlják, illetve azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik vérrel kapcsolatba kerülhetnek. A "B" vírusos fertőzés viszont sokkal gyakrabban fordul elő Magyarországon, évente ezer körülire tehető az a megbetegedés, amit valószínűsíthetően hepatitisz okoz. A védőoltás ebben az esetben kombinált, külön-külön felvehető, de ezt is elsősorban azoknak ajánlják, akik olyan családban vagy közösségben élnek, ahol valószínűleg van hepatitisz fertőzött. A hepatitisz "B" krónikus betegség, a beteg éveken keresztül hordozója maradhat, tünetek az esetek körülbelül egyharmad részében pedig egyáltalán nincsenek. Ennek oka lehet, hogy a páciensnek olyan a védekező rendszere, hogy uralni tudja a betegséget. Mégis tünet lehet az emésztési zavar, a jobb oldalív alatti tompa, bizonytalan fájdalom, esetlegesen a sárgaság és a székletprobléma, illetve természetesen az általános gyengeség, a fejfájás és a szédülés mellett a láz is. Ez a betegség nem cseppfertőzéssel terjed, hanem vérrel, vagy nagy mennyiségű testváladékkal.

Cseh-Lakos