2008. november 21.

Vidékfejlesztési pályázatok

Az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága 2007. szeptember 19-én hagyta jóvá a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP). Az ÚMVP intézkedésein keresztül mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás hívható le, jórészt az agrá-rium versenyképességét javító, illetve a természeti és a vidéki épített környezet értékeinek megőrzését célzó beruházásokra.

Az ÚMVP harmadik tengelyében (Vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság jobb kihasználására irányuló bővítés) szereplő jogcímek közül az első körben november 30-ig lehet pályázatot benyújtani a turisztikai tevékenységek ösztönzése, mikrovállalkozá-sok fejlesztése, a vidéki örökség megőrzésére és a falumegújításra vonatkozó intézkedésekre.

A turisztikai tevékenységek ösztönzése című intézkedésben lehetőség van a vidéki turizmusformák közül a fenntartható falusi-, agro-, és öko-turisztikai fejlesztések, beruházások infrastrukturális és szolgáltatási feltételeinek a támogatására. Kiemelten a falusi magán- és ifjúsági szálláshelyek kialakítására, korszerűsítésére, valamint a lovas, horgász, vadász és erdei turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére.

A mikrovállalkozások támogatásának célja a vidéki térségben új mikrovállalkozá-sok létrehozásának, illetve működő mikrovállalkozások beruházásainak, műszaki-technológiai fejlesztésének a támogatása.

A vidéki örökség megőrzésére vonatkozó jogcím esetében támogatás vehető igénybe a helyi védelem alatt álló építmények külső felújítására, a rendszeres látogathatóság biztosítása érdekében az épület belső felújítására, korszerűsítésére, valamint az épülethez kapcsolódó zöld felületek létrehozására, felújítására.

A falumegújításra és -fejlesztésre vonatkozó intézkedésnél a települési önkormányzatok pályázhatnak majd a település megjelenésében szereppel bíró épületek felújítására, a települések környezetét és megjelenését javító kisléptékű infrastrukturális fejlesztésekre, valamint közparkok, pihenőhelyek, piacterek és játszóterek kialakítására, illetve korszerűsítésére.

Bővebb információ a pályázat lehetőségeiről a www.umvp.eu weboldalon, valamint szentesi kistérség Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetőjétől Gyömbér Ferenctől kapható.

Elérhetőségek:
Szentes Kistérség Többcélú Társulása
6600 Szentes, Kossuth tér 5.
Tel.: 63/401-493, 30/860-1718
email: szentesi@vkszi.hu