2008. november 21.

Favor néven folytatják

Seresék mertek nagyot álmodni

Búcsút intett a Seress Formáció elnevezésnek a három énekes-gitáros fivér. A Seres fiúk, Antal, Krisztián és Róbert új arculattal és dalokkal, Favor néven lépett a közönség elé a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. A koncerttel és egy maxi CD-vel tízéves fennállásukat is ünneplik, azonban ez nem lezárása, hanem a kezdete valaminek.

A Zsoldos szakközépiskola színjátszó körében fedezte fel őket Ombódi Csilla tanárnő. Azóta a művészeti vezetőjükként tevékenykedik, az ő elgondolásai irányították az együttes történetét. Ünnep címmel Zorántól választotta az első dalt Antalnak. Amikor Budapesten a Remény című saját szerzeménnyel nívódíjat nyertek, Gerendás Péter azzal ment oda a fiúkhoz, hogy nagy jövő előtt állnak. Közben zenei tanulmányokat is folytattak, jelenleg Babos Gyula magániskolájának növendékei dzsessz-gitár szakon, énektanáruk pedig a Megasztá-rokat is segítő Éliás Gyula.

S ha már ilyen nagy nevek kerültek szóba, mostanra a fiúk is elérkeztek ahhoz, hogy nagyobb célokat tűzzenek ki maguk elé. Talán lehetett volna már korábban is, de most azt mondják, kellett ez a 10 év a beérésre. Most már az említett Zorán-dal is úgy hangzik az együttestől, hogy lélektől-lélekig hatol.

Ezt a fellépés elején hallhattuk, a lírai dallamok között, a szünet utánra latinos ritmusokkal készültek a fiúk. A maxi CD-ről elhangzó Velem van című dalt öt változatban vették fel fővárosi stúdiókban, a koncerten a dalhoz forgatott videoklipet is levetítették, felbukkant benne táncosként Markó Ágnes a Szilverből. A klip látható a zenekar honlapján is (www.favor.hu). Kicsinek bizonyult a megyeháza díszterme, sokaknak már csak az ajtóban jutott hely, de maradtak a műsor végéig.

A pesti munka során a fiúk beleláthattak a profizmusba, ez volt minden vágyuk, úgy érezték, szinte hazaértek.

Eddigi szimpatizánsaik nem fognak csalódni, a zenei stílusuk megmarad, csak csiszolni kell. Az öltözködésben átálltak a saxoo stílusra, sportosan elegánsak lettek. Azt belátták, a Seress Formáció nem egy befutó név, helyette médiaszakemberek segítségével kerestek másikat: 150 variációból a Favor lett a nyerő, pár hónapja vették fel. A spanyol kifejezés jelentése - jóakarat, jóhiszeműség - Csilla szerint illik a fiúkra. Roma származásuk miatt kezdetben elég sok bántásban volt részük, de nem foglalkoztak vele a sikerek miatt. Művészeti vezetőjüktől eddig csak kritikát hallhattak, de a jubileumi koncerten bevallása szerint Csilla már úgy ült le a technika mellé, hogy gyönyörű 10 év volt. Fegyelmezett, nagyszerű, tehetséges embereket tudhat maga mellett.

- Mertünk nagyot álmodni, fogalmazza meg Antal. Több száz fellépés van már mögöttük, a fivérek 29, 27 és 25 évesek, azt gondolják, ez éppen jó: már érettek, de még fiatalok. Most úgy tűnik, karrierlehetőség előtt állnak, de nincs bennük félsz, hiszen a zenélés a dolguk, mint mondják. Korábban túl sok mindent elkiabáltak, emiatt még titkolóznak. Csilla viszont kijelenti: ez a csapat most már megállíthatatlan, amin keresztülmentek az utóbbi egy évben, ahhoz kitartás, türelem, alázat kellett.

Darók József