2008. november 21.

Új tanműhellyel bővült az iskola

Ügyes fodrásztanulók a Zsoldosban

Már a 2007-2008-as tanévben gondot jelentett, mára elengedhetetlenné vált a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola Rákóczi Ferenc utcai tanműhelyének bővítése. Különös jelentősége van a felújításnak az új OKJ szerinti szakmákban megjelenő elméletigényes gyakorlatok megjelentével. Pintér Etelka igazgatónő lapunk érdeklődésére elmondta, tanári kezdeményezésre, Pászti T. Gyula, Halász Szabó Pál és Takács József irányításával az iskola belsőépítési szerkezet- és burkolatszerelő tanulóinak kivitelezésében az egyik emeleti tanműhelyüket könnyűszerkezetes gipszkarton rendszerrel választották ketté, így egy további műhellyel bővültünk. A munka anyagszükségletét teljes egészében a szakképzés fejlesztési támogatásból fedezték.

- Az elkészült új műhelyrészekben festő, mázoló és tapétázó, fodrász, kőműves és belsőépítési szerkezet- és burkolatszerelő tanulók elméletigényes gyakorlati képzése folyik, tehát részben azoké, akik az átalakításban résztvettek. Ebben az évben iskolánk jelentős szakképzés fejlesztési támogatást kapott, melyek segítségével az elméletigényes gyakorlatok előírt eszközigényét tudtuk beszerezni.

- Műhelyünkben tanulóink olyan műszerekkel ismerkedhetnek meg, amelyekkel a gyakorlóhelyeken nem találkoznak. A közel 2 millió forint értékű műszerek, mérőeszközök csúcstechnikát képviselnek minden tekintetben. Mindenből a legmodernebbet, a legjobbat igyekeztünk megvenni. Az iskolában összesen 14 szakma képzése folyik, célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten biztosítsuk a legjobb tárgyi feltételeket az oktatáshoz - vette át a szót Mészáros János gyakorlati oktatásvezető.

Az ünnepélyes átadás november 18-án megtörtént. Pintér Etelka külön megköszönte a tanárok, diákok munkáját, majd elmondta, reméli, hogy a szebb és kényelmesebb környezet arra ösztönzi majd a diákokat, hogy minél jobb eredményt érjenek el a szakmájukban. Szólt arról, hogy a külső teremben a szobafestők, szárazépítők, kőművesek elméletigényes gyakorlati órája zajlik, a belső teremben pedig a fodrász tanulók gyakorlati óráit tartják. Őket külön is megdicsérte az igazgatónő az országos szakmai versenyen elért szép eredményeikért.

A Magyar Országos Szakmai Ipartestület által meghirdetett országos versenyen a következő helyezéseket érték el. 12. évfolyam: Szabó Kata (szabad női hajvágás kategória 5.), Tatár Beatrix (női alkalmi konty 2., férfi felnőtt divat 3.),

Vincze Enikő (férfi felnőtt divat 1.), Szeri Nikolett (alkalmi konty szabad kat. 5., rakás-fésülés 9.), Görcsi Magdolna (rakás-fésülés 10.), Szücs Alexandra (rakás- fésülés 8.). 13. évfolyam: Fári Dóra (női alap hajvágás, sasson jelleggel 1., férfi felnőtt divat 2.).

Összetett 1. helyezés: Bojda Renáta (rakás-fésülés 4.).

Magyar bajnokság november 16., Szeged: Kovács Lajos (férfi divat, vágás- szárítás 1., női divat hajvágás 2., női divat Nap színe 1.).

Felkészítő tanárok Medgyesi Arnoldné és Meszlényi Tamásné

(lovas)