2008. november 21.

Gobelinek világa

Szamosközi Antalné és Szamosközi Antal

Szamosközi Antal harmadik alkalommal írta ki a saját műveiről készült kivarrt gobelinek országos versenyét. A kész munkákból rendezett kiállítás megnyitója november 29-én, szombaton délután 2 órakor lesz a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. Ezen a napon - közkívánatra - eredeti Szamosközi-festmények is láthatóak lesznek. A rendezvény főszervezőjétől, Szamosközi Antalnétól megtudtuk, nagy az érdeklődés a kiállítás iránt az országban. A helyszínen 74 pályázó 106 alkotása látható majd, ebből 11 monumentális gobelin.

Hogyan kezdődött? Mi indította el az egészet? Mint kiderül, a feleség ötlete volt.

- Négy-öt éve én is gobelineztem, egy nagyon régi, kézzel festett mitológiai jelenetet varrtam, amikor elképzeltem magam előtt a művész festményeit is gobelinek formájában - meséli. - Ettől a pillanattól kezdve azon dolgoztunk, hogy az elképzelés valóra váljon. A "Szamosközi-gobelinek" egyre népszerűbbek lettek a kézimunkázók körében. A további ötlet férjemtől származik: adjunk lehetőséget a bemutatkozásra azoknak a kézimunkázóknak, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy a Szamosközi-gobelint varrják. Ekkor írtuk ki hagyományteremtő szándékkal az első pályázatunkat, amelynek óriási sikere volt. Csak a kiállítás megnyitóját több száz vendég kísérte figyelemmel.

Szamosközi Antal, aki természetfestőnek vallja magát, sok pályázaton vett részt képeivel. Számos ilyen díjnak is vált ünnepelt tulajdonosává. Festészetének széles palettáján megtalálhatóak a tájképek, csendéletek, vadas festmények, enteriőrök. Amikor megtudta, milyen sokan foglalkoznak gobelin varrással, fölajánlott festményeket. A Szamosközi-gobelin azért egyedülálló nemcsak hazánkban, hanem Közép-Európában is, mert élő festő munkái alapján készülnek a gobelin alapok. Egyedülálló az országban, ilyen kiállítás és verseny nincs másik.

Két éve Szegeden rendeztek gobelin kiállítást. Minden ilyen dolog, amit mi csinálunk, pályázat, verseny, mozgatja ezt a dolgot, mondja. Aztán kitudódik, hogy ő még nem készített gobelint. A varrásig eljutott, de nem haladt tovább.

Későn kezdtem el festeni, de azt mondtam, tudok festeni. A gobelinnel is így vagyok, hiszem, hogy meg tudom csinálni. De most a festmények járnak a fejemben. Sok megrendelést kapok. A festészet és a gobelin nem új keletű dolog. Régen is készítettek gobelint. Egy férfi pályázónk van. Régen a férfiak varrták, csak azután átvették a hölgyek.

- Minden maradandót a férfiak kezdenek el - veszi át a szót mosolyogva a feleség, akitől még megtudjuk, hogy a megnyitó előtt 1 órával már látogatható lesz a kiállítás. Megtekinthetik a gobelineket, és most először szavazhatnak is a közönségdíjra. Az általuk legszebbnek ítélt műremekre adhatják le a voksukat.

A kiállítás december 10-ig látogatható.

(lovas)