XL. évfolyam 41. szám

2008. október 17.

Zárt kapuk mögött

Az ésszerűség miatt döntött így a középiskolák vezetése

Többen jelezték telefonon a Horváth Mihály Gimnázium és a Boross Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola felé, hogy nem értenek egyet azzal az intézkedéssel, miszerint két hete a tanítás idejére bezárják az intézmények kapuit. Elégedetlenségüket fejezték ki amiatt is, hogy nem tudtak bejutni az intézményekbe, amely az igazgatónő számára érthetetlen, hiszen portaszolgálat működik mind a két középiskolában.

2008. október 17.

Zsoldos-napok

Ismét elkezdődött egy iskolai év, és újra Zsoldos napoknak örülhetnek a diákok a Zsoldos Ferencről elnevezett középiskolában és szakiskolában. Immár a negyediknek a sorban, köszönet érte a fáradhatatlan rendezőknek. A háromnapos programsorozatról Pintér Etelka igazgatónőt és Koósné Káré Tímea tanárnőt, főszervezőt faggattuk.

Az igazgatónő október 20-án 11 órakor nyitja meg a rendezvényt. Mint hallottuk, általában az iskola tanárai szervezik a programokat, amelyekben megtalálhatóak a sport, a szórakozás, és természetesen a komolyabb dolgok is. Utóbbiak közül a humán jellegűeket, illetve a természettudományok köréből valókat említette Koósné Káré Tímea. A meglévők között szerepelnek elméleti és gyakorlati programok is. Műveltségi vetélkedőkön tesztlapokat töltenek ki a diákok.

Lesznek külső előadók: idén Tyityán László rendőr alezredes a bűnmegelőzésről Gurdon Lajos a droghasználat veszélyeiről, Kalmár Tünde rendőr főtörzszászlós a drog-prevencióról tart előadást. A honvédségtől a szegedi toborzó és érdekvédelmi iroda gyakorlati bemutatókkal, előadásokkal keltik fel a fiatalok figyelmét.

A rendezvény alatt délelőtt 11 óráig lesz tanítás az iskolában, azt követően napi három órában a Zsoldos napok programjai futnak. Mi a célja a rendezvénynek? Az igazgatónő szerint a tanulók öszszefogása, hogy büszkék legyenek iskolájukra. Fontos volt számukra az, hogy a tanulás mellett legyenek olyan programok, amelyekben örömmel részt vesznek a diákok. Az igazgatónő kiemelte, nagy érdeklődés mutatkozik a focibajnokság iránt, melyet a Pollák Mihály Műszaki Szakközépiskola tanulóival vívnak majd. A Pollák ünnepélyes tornaterem-avatóján a Zsoldos csapat nyert, most nagyon készülnek a visszavágóra.

A sportprogramok a legvonzóbbak, olyan tömeget mozgatnak meg, hogy a testnevelő tanároknak a kollégák is be szoktak segíteni, mondja a tanárnő. Mindenki megtalálhatja a maga számára a legjobbakat. S hogy tétje is legyen az egésznek, minden verseny első három helyezettje díjazásban részesül. A gyerekek szempontjából egy nagy bulival, gólyabállal zárják majd a három napot.

2008. október 17.

Munkarend változás

Az október 23-i ünnep miatt változik a polgármesteri hivatal munkarendje. A városházán október 17-én, pénteken fél 8-16 óráig, 18-án, szombaton fél 8-11 óráig fogadják az ügyfeleket. Október 23-24-én (csütörtök, péntek) zárva lesz a hivatal. Október 27-től, hétfőtől a megszokott ügyfélfogadási időben várják a lakosságot.

2008. október 17.

Koszta újratemetése

A szentesi önkormányzat, az Együtt Szentesért Egyesület és a Tájak Korok Mú-zeumok szentesi szervezete október 25-én, szombaton 10 órára tisztelettel vár mindenkit Koszta József festőművész és felesége Koszta Józsefné Szeifert Anna újratemetésére. A szentesi Kálvária temetőben beszédet mond Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, közreműködik Mihály Béla, a Horváth Mihály Gimnázium irodalom- és drámai tagozatának és a Koszta József Általános Iskolának a tanulói.

2008. október 17.

Fellélegezhet a szentesi kórház

Október 9-én a Csongrád Megyei Közgyűlés elfogadta a szentesi kórház adósságrendezéséről szóló javaslatot. Az önkormányzat most 4,3 millió forinttal járult hozzá az intézmény tehermentesítéséhez.

A rendkívüli ülésre azért volt szükség, mert a szentesi Dr. Bugyi István Kórháznak az Euromedic cégcsoport felé mintegy 150 millió forintos lejárt tartozása van, amelynek rövid időn belüli törlesztése immár nem halasztható tovább.

2008. október 17.

In memoriam Hojcsi Pál

Mély fájdalommal vettük tudomásul, hogy iskolánk, a Boros Sámuel Szakközépiskola nyugalmazott igazgatója, Hojcsi Pál a közelmúltban eltávozott közülünk. Személye szorosan kötődött Szentes városához, és azon belül is leginkább iskolánkhoz. Saját elmondása szerint egy véletlen folytán lett pedagógus, de ez a véletlen generációk életét határozta meg a későbbiekben.

Hódmezővásárhelyről indult. Soha nem szakadt el városától, de ugyanolyan szeretettel kötődött a második otthonául választott Szenteshez is. A vásárhelyi híres Bethlen Gábor Gimnázium diákja volt. Nagy tanáregyéniségek tanították - sokat mesélt erről - az ő példájuk egész életében követendő minta volt számára.

2008. október 17.

Szentes halmai

A Szentesi Műhely Füzetek új kötete

A vekerháti Fekete-halom

Tavaly volt tíz éve, hogy a Szentesi Levéltár is bekapcsolódott a helyi könyvkiadásba. Szerzőként és szerkesztőként addig is tevékenyen részt vettünk a helytörténeti kiadványok létrejöttében, de önállóan előállított könyvekkel csak ritkán rukkoltunk elő. Több oldalról érzékelt igénynek tettünk eleget akkor, amikor 1997-ben útjára indítottuk a Szentesi Műhely Füzetek című helytörténeti sorozatunkat. A városi önkormányzat által is támogatott népszerű periodika legújabb, 10. kötete az elmúlt hetekben hagyta el a szentesi nyomdát. Szerzője egy tehetséges fiatalember, Bede Ádám régész, munkájának címe: Szentes halmai.

2008. október 17.

Vágány-felújítás

A Máv Zrt. értesíti a tisztelt utasokat, hogy Kunszentmárton - Szentes állomások között november 27-ig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.
Hékéd és Kistőke megállóhelyek forgalma a vágány-felújítási munkálatok ideje alatt szünetel! Nagytőkéről a vonatpótló buszok - Szentes irányába - az eredeti menetrendhez képest korábban indulnak!

A vonatpótló autóbuszokon kerékpárszállítás és csoportok együttes elhelyezése nem lehetséges!

További részletes információ a pályaudvarokon, a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es számán vagy a www.mav-start.hu oldalon!
Az esetleges kellemetlenség miatt szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

MÁV Zrt

2008. október 17.

Egy százalék

A St. Jupát Sportegyesület (adószám: 18454806-1-06) köszönetet mond az adózók által felajánlott 267.143 forintért. Egyesületünk a személyi jövedelemadó egy százalékából rendelkezésre álló összeget nyílt programjai, működési feltételei és túráinak részleges finanszírozására, valamint pályázati önrész biztosítására használta fel. A St. Jupát SE. tevékenysége iránt elkötelezettséget érzőket kérjük, hogy a továbbiakban is támogassák egyesületünket személyi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásával.

2008. október 17.

Közreműködtek Arad ostromában

Évfordulók - 2008.

65 éve, 1943. október 11-én született dr. Szabó András szülész-nőgyógyász főorvos, orvostörténész.

95 éve, 1913. október 12-én megalakult az Országos Kossuth Lajos Párt szentesi szervezete. (Elnök: Kátai Pál János, ügyvezető elnök: dr. Lánczi Simon Pál. Az alapítók a betiltott Köztársasági Párt tagjai voltak.)

160 éve, 1848. október 13-án a szerb felkelők támadást indítottak a Tisza két partján Óbecse, Törökbecse és Nagy-kikinda elfoglalására. Megtámadták Törökbecsét, amelyet Csuha Antal alezredes és Rohonczy Lipót őrnagy védett 600 Csongrád megyei (köztük szentesi) és 300 becsei nemzetőrrel, valamint 120 Turszky-gyalogossal. Három órán keresztül sikeresen visszaverték a támadásokat, végül az Óbecséről megérkező Damjanich János őrnagy megfutamította a szerb támadókat.

130 éve, 1878. október 13-án Szentesre látogatott Simo-nyi Ernő országgyűlési képviselő és Helfy Ignác 48-as országos pártvezér. Simonyi köszönetet mondott a személye iránt megnyilvánult bizalomért, de arról továbbra sem nyilatkozott, hogy megtartja-e a szentesi mandátumot, vagy sem. (Utóbb az országos pártközpont kérésére a debreceni mandátum elfogadása mellett döntött.)

110 éve, 1898. október 13-án született Kotvics József (1898-1944) földmunkás, a helyi Földmunkás Szövetség elnöke, városi képviselő, a munkás eszperantista mozgalom szentesi levelezője.

160 éve, 1848. október 14-én 2652 szentesi nemzetőr szállt táborba Müller Lajos és Boros Sámuel vezetésével, s részt vettek a császáriak kezén lévő Arad körülzárásában és ostromában. (A táborban töltött két hét alatt a szentesiek három napig voltak tűzben.)

125 éve, 1883. október 14-én megalakult a szentesi gimnazisták Önképző Köre. (A tagok száma 108 fő.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. október 17.

Alföldi Fotószalon

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör az idén is meghirdette a hagyományos fotópályázatát és fotókiállítását a XIV. Alföldi Fotószalont. A pályázatra 93 szerzőtől 424 alkotás érkezett, melyből a zsűri 41 szerző 62 fotográfiáját fogadta el. Az Alföldi Fotószalon megnyitó és díjátadó ünnepsége október 23-án, csütörtökön 15 órakor lesz a Művelődési és Ifjúsági Házban. A kiállítást megnyitja és a díjakat átadja Szirbik Imre polgármester. A kiállítás december 1-jéig látogatható, az intézmény nyitva tartási ideje alatt.

2008. október 17.

Tudás és emlékezet

'56 ünnepén mindkettőre szükségünk van. Ma már - ha nem is minden részletében -, de elég pontosan tudjuk mi is történt azokban a napokban. Világos, mik voltak a legfőbb célkitűzések, mi lett az eredmény, mik voltak a következmények. A levéltárak, iratok, fotók, filmek még így is sok újdonsággal szolgálhatnak. A lényeg azonban világosan látszik, ezért lesz ünnep a jövő héten.

2008. október 17.

Beszélgetős este 

Szegő András, a Nők Lapja újságírójának, önálló, beszélgetős estjére kerül sor október 21-én, hétfőn 18 órakor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban.

2008. október 17.

a Wass Albert-szobor avatására

HÍVOGATÓ

Tisztelt Szentesiek! Kérem, avassuk fel együtt korunk kiemelkedő költő-írójának, Wass Albertnek szobrát.

Legyünk büszkék, hogy városunk gazdagabb lett egy ízig-vérig magyar embert megörökítő alkotással.

Wass Albert, mint minden hazafi, megosztó személyiség. Egyrészt olvassa hál' istennek a nemzeti öntudatra ébredők mind nagyobb tábora. Másrészt, sajnos még mindig helyzetben vannak a régi-új rend kozmopolita-globalista "hatalmasságai", akik tiltanak, gáncsolnak, feljelentenek, fenyegetnek, mellémagyaráznak, hazudnak ha Wass Albertről van szó (vagy másról). Ők egyszerűen bűnként róják fel erényeit, a két nemzetrontó tragédia - a trianoni diktátum és a kommunista diktatúra - elleniségét. Ezen okokból ítélték halálra szülőföldjén, Erdélyben a román hatóságok.

Ne fogadjuk el egy idegen hatalom koncepciózus, példát statuálni akaró ítéletét!

Avassuk együtt Wass Albert szobrát, és így rehabilitáljuk, ha az Anyaország elöljárói még nem voltak képesek ezt megtenni.

Találkozzunk október 24-én, 14 órakor a Szent Erzsébet-téren.

Tisztelettel: Gődér Lajos

2008. október 17.

Jótékonysági előadás

Néhány nappal ezelőtt leégett Romhányi Tiborné lakása. A Horváth Mihály Gimnázium az intézmény dolgozójának megsegítésére jótékonysági előadást szervez október 21-én, kedden 19 órakor. Az oktatási intézmény dísztermében a SZEMASZU Társulat háromszög gyakorlatok műsorára várják a közönséget.

A bevételt dolgozójuknak ajánlják fel. A diák 300, a felnőtt belépő 1000 forintba kerül.

2008. október 17.

Akik segítettek

Szentes városa már 5. éve hirdeti meg a "Virágszínvonalasabb Szentesért" környezetszépítő versenyt. Az eredményhirdetésre október 9-én ünnepélyes keretek között került sor. A verseny színvonalát emelték a vállalkozók által felajánlott díjak: vásárlási utalványok, kertészeti eszközök, illetve egy szabadtéri játszó eszköz is. Ezúton szeretnénk megköszönni a szponzoroknak az önzetlen segítséget, mellyel hozzájárultak a díjazott városszépítő családok és közösségek elismeréséhez.

Szponzoraink: Agro-Bakai Kft. Szentes, Flexil Kft. Imre Péterné szaktanácsadó Szentes, Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné, Városszépítő Kft. Jászberény, Kera - Form Stúdió Bt. Börönte László Szentes, Zsomboly Kft. Miskolc, Bartha János Kertészeti Szakközépző Iskola Szentes, Elektroglob Kft. Sarusi-Kis István Szentes, Climbernet Kft. Benke Tibor játszóeszköz szakértő Szeged, Aqua Öntözéstechnika Bt. Csernus Lukács Gábor Szentes, Vakond Kft. Tiszakécske.

Szentes Város Önkormányzata

2008. október 17.

Idősek világnapja

Kétszáznál is többen ünnepeltek együtt október 12-én - a Központi Gyermekélelmezési Konyha felújítása miatt rendhagyó helyszínen - a Klauzál Gábor Általános Iskola tornatermében. Az örömteli alkalom oka az Idősek Világnapja volt, melyet 1991 óta hivatalosan is minden évben megünnepelnek a világ valamennyi országában.

Vasárnap késő délelőtt izgatott gyermekek lepték el az intézmény tornaterme előtti helyiséget, akik produkciójukkal mindenképp szerettek volna örömet szerezni a meghívott mintegy kétszázharminc vendégnek. A fiatalok idén ugróköteles, hastánc, cigánytánc produkciókkal léptek színpadra és okoztak vidám, felhőtlen pillanatokat a városi nyugdíjas klub pom-pom előadása, illetve a többek által előadott versek mellett. A világnapra a gondozási központ munkatársai is külön készültek, zenés-táncos műsorral örvendeztették meg az időseket a kiadós ebéd és a táncmulatság előtt. A szervezők és a meghívott vendégek külön ajándékokkal, virággal, csokoládéval is kedveskedtek, melyeket olyanoknak adtak át, akik már hosszú ideje rengeteget fáradoznak az idősek hétköznapjaiért. Azokért a szürke napokért, melyekre Szirbik Imre is felhívta a figyelmet köszöntő szavaiban. A polgármester elmondta: Sok ünnepnap van a naptárban, s érdemes átgondolni azt, hogy mit jelent ezeknek a sorában az Idősek Világnapja. Ezen a napon egy kicsit megállunk, visszatekintünk és összegzünk, hiszen igazából ezeknek a napoknak a mindennapokban kellene megjelenniük. Amikor az embernek gondjai és örömei vannak, ezek megosztásában pedig a családra, a közösségre és a sorstársakra számít.

Cseh-Lakos

2008. október 17.

Előrébb táncolt a formáció

A standard táncok formációs világbajnokságán a hetedik helyen végzett a Szilver TSE csapata. Múlt hétvégén a moldáviai Kisinyovban két helyet előrébb tudtak lépni előző évi 9. helyezésükhöz képest.

Az eredmény mindenképpen jobb, de nem jöttek el az oroszok, értékelt László Csaba, a szentesi csapat felkészítője. Valószínűleg azért maradtak távol, mert jövő héten Moszkvában rendezik az Európa-bajnokságot, ahol nyerni szeretnének. A sportpolitika érvényesül Csaba szerint, ugyanis tavaly Stuttgartban német, Kisinyovban most moldáv győzelem született. Egyébként az Eb-n nagyjából ugyanez a mezőny lesz jelen, a formációs táncokban a kontinensen kívül nincs meghatározó csapat. Az orosz fővárosba repülővel tudnak eljutni a szentesi táncosok, így ez macerásabb lesz az útiköltség miatt.

2008. október 17.

A 37-es számú osztályterem

Huszonöt év után, örök álmokkal a HMG-ben

Eredetileg úgy volt, hogy Ferenczi Zoltán is tiszteletét teszi október 11-én, szombat délelőtt 11 órakor a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola Szent Imre herceg utca 2. szám alatti patinás épületében, közölte utóbb, már a pazar ebéd alatt Bakos László, ám nyilván távoli vidéken adott el és vett valamit. Az 1983-ban érettségizett, testnevelés tagozatos 4.B osztály tanulói azonban néhány kivételtől eltekintve eljöttek a 25 éves osztálytalálkozóra. Tary Gábor osztályfőnökkel vágtak neki 1979-ben a gimnáziumi tanulmányaiknak, hogy azután negyedikben egy másik történelemtanár, Dányi László vegye át őket.

2008. október 17.

Vuk

A Vuk című zenés bábjátékot mutatja be a Fabula Bábszínház október 21-én, kedden a Móricz művelődési házban. Kezdés időpontja: 9 óra, 10.30 és 14 óra. Az előadás a gyermekszínházi bérlet első programja.

2008. október 17.

Kamerával Tanzániában (5.)

Hatodik nap

Egy kórházat látogatunk meg az ISWiT egyetemista résztvevőivel Dar es Salaam külvárosában, CCBRT a neve. A földszintes épületek felszereltsége és tisztasága példás, az egyébként magánkórházként működő intézmény létrehozásában nemzetközi szervezetek vállaltak oroszlánrészt, egy árváknak az ellátás idejére elhelyezést biztosító részt például az Európai Bizottság és a lengyel állam finanszírozott az emléktáblák tanúsága szerint. Az ellátás drága, de szegények számára ingyen is nyújtanak segítséget, még ha biztosan közel sem annyiszor, amennyire itt igény lenne. Kö-zösségi munkát végzünk, a kültéri folyosókon mosunk fel, én vízhordás közben beszélgetek Sarah-val, aki 22 éves egyetemista a Dar es Salaam-i Egyetemen.

2008. október 17.

Nagyajtósi emlékkönyv

Dr. Fenyvesi István és Mészáros Júlia a könyvbemutatón

A Horváth Mihály Gimnázium 1953-ban érettségizett osztálya elhatározta, megemlékezik kedves tanáruk 100. születésnapjáról. Nagyajtósi István életéről és a vele töltött évek élményeiről egy emlékkönyvet adtak ki, melynek bemutatója október 13-án volt a könyvtárban.

Mészáros Júlia, nyugalmazott városházi osztályvezető testvérként köszöntötte a volt diáktársakat utalva ezzel Kosztolányi Dezső versére, ahol a költő tanár-édesapja tanítványait testvérének nevezte. Elmesélte legutóbbi érettségi találkozójukat, ahol nem kis fejtörés után abban egyeztek meg az egykori diáktársak, hogy Nagyajtósi István születésének 100. évfordulójára egy emlékkönyvet szerkesztenek. Ebbe mindenki elküldheti azt az élményét, ami a tanár úrra emlékezteti. A Szentesi Életben megjelent felhívásra sokan ragadtak tollat, így a néhol irodalmi szépségű fogalmazásokkal hamar elkészült a könyv.

2008. október 17.

A báró időutazása

Már korábban hírül adtuk lapunkban, hogy a Szentesi Városszépítő Egyesület szobrot kíván állítani báró Har-ruckern János Györgynek. A későbbi császári élelmezési hadbiztos, udvari kamarai tanácsos, német-római birodalmi lovag, 1720-tól Szentes földesura 1664. március 25-én született a felső-ausztriai Schenkenfelden. Magyar honosítást 1723-ban nyert, ekkor kapta meg a Békés és Csongrád megyei területek birtoklásáról szóló királyi adománylevelet. Utóbbi területek uradalmi központja Szentes lett - olvashattuk a Labádi Lajos által összeállított várostörténeti kronológiában. Nagyszerű, modern gondolkodású ember, jó földesura volt Szentesnek, a lakosságnövekedés, a település oppidum várossá alakulása szempontjából óriási tettet hajtott végre, ezt már Makra Zoltán, a Városszépítő Egyesület elnöke mondja róla. Aztán még hozzáteszi: az Ady Endre utca régebben a báró nevét viselte.

2008. október 17.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklub következő vetítésén a Taxisofőr című amerikai filmdrámát tekinthetik meg az érdeklődők október 22-én, kedden 18 órakor. Vietnámi háborús veterán éjszakánként New York utcáin taxizik. Borzasztja őt, ahogy mondja "a város mocska", úgy érzi, tenni kell valamit, hogy megtisztuljanak az utcák. Egy politikus ad neki egy kitűzőt, így kerül Travis a kampányirodában dolgozó Betsy-vel kapcsolatba.

2008. október 17.

CERAGEM N°1

A CERAGEM szentesi központjában október 9-én fontos információt tudhattak meg a jelenlévők. A központ vezetői Berta Lilian és Szabados Mihály, valamint a magyarországi régió igazgató, Park Dong Yeol a szeminárium alkalmával adott tájékoztatást arról, hogy a CERA-GEM termoakupresszúrás masszázságyat gyógyászati segédeszköznek minősítették.

Ezt a fantasztikus hírt mindenki örömmel fogadta. Ezúton várunk minden kedves gyógyulni vágyó vendéget térítésmentes bemutatótermünkben.

Címünk változatlan: Szentes, Klauzál u.20. Tel: 63/ 312-898, 70/370-5943, 70/ 953 -6023.
www.ceragem-szentes.eoldal.hu email cím: ceragemszentes@gmail.com

(x)

2008. október 17.

Jobbulást Zsolt!

Kiváló formában futballozott az elmúlt fordulókban az NB I-es Kecskemét labdarúgó csapatának játékosa, Koncz Zsolt, aki a múlt heti REAC elleni Magyar Kupa találkozó 25. percében súlyos térdsérülést szenvedett. A labdarúgó őszi idényének természetesen vége, teljes felépülése hónapokat vesz igénybe, a januári alapozást azonban már társaival kezdheti.

- Mi történt azon az ominózus REAC elleni mérkőzésen?

- A 25. percben egy kitámasztást követően kifordult a térdem, mint később kiderült beszakadt a térdkalácsot tartó tok. Azóta már túl vagyok a kecskeméti műtéten, a jövő kedden a varratokat is kiszedik a sebből. Addig egy térdgép lesz a lábamon, majd a varratszedést követően kezdődhet el a rehabilitáció. Ha minden jól megy, akkor januárban együtt kezdhetem el a felkészülést a többiekkel a tavaszi szezonra.

- Nem tartozik a sérülékeny labdarúgók közé.

- Mert sosem voltam az, ez a második műtétem, tizennyolc éves koromban szakadt el a keresztszalagom, azóta szerencsére elkerültek a sérülések.

- Jó formában futballozott, remek kritikákat kapott, csapata egyik legjobbja volt, gondolom lelkileg sem könnyű feldolgozni egy ilyen sérülést.

- A sérülés napjának estéjén, éjszakáján borzasztóan el voltam keseredve, de másnap már az az érzés volt bennem, hogy igen is végigcsinálom a műtétet, a rehabilitációt, mert játszani szeretnék. Sokat jelent és erőt ad, hogy a klub vezetői, és a játékostársak egyaránt várnak vissza a csapatba.

H. V.

2008. október 17.

Bravúr volt a pontszerzés

Sokan előre borítékolták a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapatának a vereségét a Mórahalommal szemben, különösen annak a tudatában, hogy a vasárnapi mérkőzést megelőzően alig 24 órával a Vasassal meccseltek Bozóki Zoltán tanítványai. A mórahalmi kirándulás azonban pontszerzéssel végződött, ez pedig kisebb bravúr annak tudatában, hogy a hazaiak egy-egy döntetlen, illetve vereség mellett valamennyi találkozójukat megnyerték az idén. Jó iramú, de gól nélküli első negyvenöt percet láthatott a helyi publikum, majd az 50. percben Mihály Róbert révén a Kinizsi szerzett előnyt. Tíz perccel később egyenlített a Mórahalom, majd nem sokkal ezt követően egy szabadrúgást követően már a vezetést is megszerezte a vendéglátó együttes. A hazai győzelem azonban elmaradt, a 80. percben ugyan is Mihály beívelését Debreczeni bólintotta Szűcs kapujába. Bozóki Zoltán a végig fegyelmezett játéknak tulajdonította a pontszerzést, de hozzátette azt is, hogy Miskolczi kapus bravúrjaira is szükség volt ahhoz, hogy ne vesztesen hagyják el a pályát. Október 19-én, vasárnap 15 órától újabb nehéz feladat vár Po-lyákékra, ugyanis az ebben a bajnokságban még veretlen, kilenc győzelemmel és egy döntetlennel listavezető Sándorfalva érkezik Szentesre. A találkozón nem léphet pályára az eltiltását töltő Érsek Zsolt és Lajos Máté, a következő fordulóban viszont már számíthat játékukra Bozóki Zoltán.

H. V.

2008. október 17.

Dzsudo

A Pollák DSE cselgáncsozói több megmérettetésen is részt vettek az elmúlt hétvégén, ahol az alábbi eredményeket érték el.

Az UTE Edzőcsarnokában tartották meg a felnőtt II. osztályú országos egyéni bajnokságot, ahol 7. helyezett lett Lantos Gábor (-90 kg).

A Cegléd Városi Sportcsarnokban serdülő "B" (1995- 96-os születésűek) országos egyéni bajnokság magyar bajnoka Máté Dániel (-63 kg), 3. Valkai Béla. A junior "B" (1991-92-93-94-esek) országos egyéni bajnokságon 3. Mészáros Csaba (-81 kg). Támogatóink segítségét ezúton is köszönjük.

A Pollák DSE az 1995 és 2000 között született gyermekeket várja egyesületébe cselgáncsozni. A jelentkezők a Pollák Antal Szakközépiskola tornatermében kaphatnak ízletítőt e sportágból szeptember 29 és október 17-e között, hétfő-szerda-péntek 18-18.30 óráig.

2008. október 17.

Sok gól, sok napfény

Szombaton fociünnep volt a Pusztai Lászlóról elnevezett sporttelepen. A Vasas első osztályú labdarúgói vendégeskedtek a Szentesi Kinizsinél. Régen hírverő mérkőzésnek nevezték az ilyet, most barátságosnak. A rendezvény hátterében egy jó és egy rossz dolog állt. A jó az, hogy a teljes bevételt a szentesi utánpótlás nevelésére fordítják. A rossz, hogy az esemény megemlékezés volt a legendás edző, Illovszky Rudolf emlékére.

2008. október 17.

Gallasz Béla sakk emlékverseny

Október 11-én a Klauzál Gábor Általános Iskolában rendezték meg a Gallasz Béla sakk emlékversenyt. A résztvevők Szentes és környékének általános iskolás tanulói voltak, így ez a verseny egyúttal városi bajnokságnak is tekintendő.

A jelenlévők köszöntése után Oltyán Lajos ny. igazgató nyitotta meg a versenyt. Beszélt Gallasz Béla sakkeredményeiről, munkásságáról, s köszöntötte jelenlévő leányát, Sziváné Gallasz Máriát. A következő eredmények születtek: I-II. korcsoport, lányok: 1. Lantos Alexandra, 2. Rácz Noémi (mindketten Koszta isk.), 3. Fejes Andrea (Klauzál isk.). Fiúk: 1. Király Máté (Koszta isk.), 2. Márté Mihály (Kiss Bálint isk.), 3. Mélykúti Ferenc (Koszta isk.).

III-IV. korcsoport, lányok: 1. Szalaji Renáta (Petőfi isk.), 2. Mitlasóczki Anna (Fábiánsebestyén), 3.Turák Lejla (Petőfi isk.). Fiúk: 1.Koplándi Péter (Kiss Bálint isk.), 2.Koplándi Tamás (HMG), 3. Horváth Ádám (Csongrád).

Kőhalminé Forrai Julianna

2008. október 17.

Őszi rangadó

Tímár Zsolt, Nagy Gergő, Farkas Zsolt, Mácsai Csaba, Kérdő Szabolcs, Döme Zsolt, Fekete Csanád, Gajdán Ferenc, Kiss István, Dobos Attila, Kiss Szabolcs, Bélteki Zsolt, Keresztes-Nagy Ádám, Szabó Árpád, Szépe Kornél, Törőcsik Sándor

Őszi Csongrád megyei rangadó zajlott az NB II-es magyar rögbi bajnokság harmadik fordulójában október 11-én Szegeden, az Etelka sori stadionban. A mérkőzés első félidejében váltakozó sikerrel szereztek pontokat a csapatok, az állás szinte végig egyenlő volt. A szegediek a nagydarab játékosokból álló tolongásukra alapozva erőből játszottak, míg a szentesiek a lehető legjobb felállásban szereplő futójátékosokkal szereztek célokat. A második félidőben a 91-esek elhúztak hét ponttal, majd ezt megduplázva 14 ponttal is vezettek. A szegedi tolongás ismét beerőltetett egy célt, így hét pont előnye maradt a Szentesnek, amit nagyszerű, de kínkeserves védekezéssel a mérkőzés végéig megtartottak. A mérkőzés végig nagyon küzdelmes, látványos és mindkét szurkolótábor számára rendkívül izgalmas bajnoki mérkőzést hozott. Fit World Szeged-Szentesi 91-esek 29-36. Ezzel a győzelemmel a Szentes veretlenül vezeti az NB II-es táblázatot. (Pontszerzők: Farkas 10, Fekete 10, Szabó 5, Döme 5, Dobos 6.) A 91-esek utolsó mérkőzésüket itthon játsszák: október 26-án, vasárnap 13 órakor a Gyöngyösi Farkasok csapatát fogadják a MÁV-pályán. A kilátogató hazai közönséget ingyenes forralt borral és meleg teával fogadják a rögbisek! A belépés díjtalan! A mérkőzés előtt az utánpótláscsapatok küzdöttek meg egymással 4x10 perc alatt. Váratlan szentesi fölényt hozott, amit a gyerekek maximálisan ki is használtak. A szentesi csapat felpörögve, tetszetősen játszott, az első mérkőzésüket játszó Sebők és Orovecz pedig nagyszerűen beilleszkedett a játékba.Az utánpótlás mérkőzés végeredménye: Szeged - Szentes 25-130. Továbbra is várunk új jelentkezőket csapatunkba: Érdeklődni lehet: Katona-Kis Róbert edzőnél 30/338-2575 illetve a csapat honlapján http://www.szentes.rugby.hu oldalon lehet.

Katona-Kis Róbert

2008. október 17.

Gondolkodók

A városi könyvtárban október 20-án, hétfőn 18 órától tartják a gondolkodók klubjának következő összejövetelét Nyilvános nyelvi nyegleségek: Idegen nyelvek hatása a magyarra címmel. A klubot dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanárnő vezeti.

2008. október 17.

Elásta a lopott táskát

Egy mozgáskorlátozott hölgytől vette el táskáját egy férfi az elmúlt pénteken a városközpontban. A hölgy a háromkerekű rokkantjárművével haladt az úton, amikor kerékpárjával a tolvaj mellé tekert, és elvette a táskát, pénzzel, okiratokkal együtt. Az elkövetési módszer alapján szűkítette le a rendőrség a gyanúsítottak körét, aminek köszönhetően az eset megtörténte után egy nappal már el is fogták a tettest.

Egy idős magyartési lakost csapott be ismeretlen elkövető október 9-én. A gyanúsított azzal az ürüggyel jutott be a sértett lakásába, hogy egészségügyi berendezést hozott, és ezt szeretné átadni neki. A házigazda figyelmetlenségét kihasználva azonban 70 ezer forintot lopott el tőle, amivel villámgyorsan távozott a helyszínről. Egy szentesi lakost egy nappal korábban, magukat DÉMÁSZ -dolgozóknak kiadó személyek vágták át a Pöltenberg utcában. A bűnözők 100 ezer forint értékű ékszert loptak el a lakásból.

Szóváltás, majd ütésváltás történt az egyik felsőpárti sörözőben. A sértett akkora pofont kapott, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, nevezetesen betört az orrcsontja. A történethez hozzátartozik, hogy a sértett viselkedése is hozzájárult a konfliktus eldurvulásához.

Egy másik szórakozóhelyen az egyik vendég táskáját lopta el egy tolvaj, aki később a labdarúgó-pálya közelében elásta zsákmányát. Az elkövetőt később elfogták és a táska is előkerült a benne lévő értéktárgyakkal együtt.

H.V.

2008. október 17.

Próbafűtés

A munkaügyi ellenőr meglátogatja a falusi gazdálkodót.
- Mondjon kérem pár szót az alkalmazottairól, és hogy mennyit keresnek magánál!
- Hát, lássuk csak! - kezdi a gazda. Van egy napszámosom, aki segít a földeken, havi százezret adok neki, plusz szállást, és ellátást. Aztán van a szakácsnő. Főz, az állatoknál is segít, ő nyolcvanezret kap, meg szállást és ellátást. Van még a félnótás, aki napi 16 órát dolgozik, hétvégeken is, havonta egy húszast keres, emellett fizeti a rezsit meg az ellátást is.
Az ellenőr szeme felcsillan:
- Hoppá! Ez ám a kizsákmányolás! Ezzel a félnótással akarok beszélni!
- Hát ez lennék én...

2008. október 17.

Kis kukta

  • Bableves
  • Rakott tarhonya
2008. október 17.

A Fraditól is vereség

A Ferencváros otthonában kapott ki 5-1-re a Legrand-MetalCom férfi futsal csapata hétfőn este. Ez volt a szentesi együttes hatodik veresége a bajnokságban - hat mérkőzésből, éppen ezért nem meglepő, hogy a Legrand a tabella utolsó helyén szerénykedik. Gyakorlatilag az első játékrészben eldőlt az összecsapás, mert bár Varga Róbert révén a Szentes szerzett vezetést, a Fradi erre néggyel válaszolt. A második félidőben egyetlen találat született, ezt is a zöld-fehérek jegyezhették, és bár a futsalban nem behozhatatlan a három, de a négy gólos hátrány sem, ez a jelenlegi Legrandnak megoldhatatlan feladat. Október 20-án, hétfőn este nyolc órakor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban ismét azzal a szándékkal lép pályára a Szentes, ezúttal a Gödöllő ellen, hogy végre megszerezze idei első pontját, esetleg pontjait. Amire, mondani sem kell, égetően nagy szükség lenne már.

H. V.

2008. október 17.

Ötödikek

A  SWIVEL táncosai Füzesabonyban szerepeltek a IV. Realdance Kupa táncversenyen. D junior II. stan-dardben 5. helyen végzett a Koplándi Tamás-Antal Julianna páros. A táncosok a Szentesi Spartacus versenyzői, felkészítő Bajominé Varga Erzsébet.

2008. október 17.

Emlékeznek

A nyugdíjasok klubjának tagjai október 24-én, pénteken 14 órakor tartják összejövetelüket a Móricz művelődési házban. Ezen a napon versmondással egybekötött megemlékezést tartanak az 1956. október 23-i forradalomról.

2008. október 17.

Vetítés

Az a bizonyos +6° fok! Földünk a 24. órában? című filmet vetítik a városi könyvtárban október 22-én, szerdán 18 órakor.

2008. október 17.

Madarak

A díszmadártenyésztők csoportja kisállat börzét rendez október 19-én, vasárnap 7-11 óráig a Móricz művelődési házban.

2008. október 17.

Egy %

A Szentesi Deák Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány köszönetét fejezi ki mindazon magánszemélyeknek, akik 2006. évi személyi jövedelemadójuk 1 százalékával alapítványunkat támogatták. Az APEH által átutalt összeg 201.870 Ft volt, melyet tanulóink tanulmányi kirándulására és szakkörök működtetéséhez használtunk fel. Kérjük, továbbra is támogassák alapítványunkat.

Számlaszámunk: Szentesi Hitelszövetkezet 80600017-10000908-00000000. Tanulóink nevében is köszönjük.

2008. október 17.

Elhullajtott pontok

Állósor: Sóti Lajos technikai vezető, Gundl Diána, Győri Eszter, Gémes Ivett, Dalmádi Szandra, Molnár Gyöngyi, Dalmádi Petra, Hevesi Anita, Pengő László edző, Pengő Nikolett, Sipos Dorina, Kertes Anna, Dr. Tóth Gyula vezetőedző, Anastasia Kotova
Guggolnak: Ipacs Barbara, Hegedűs Renáta, Jankovics Eszter, Tiszai Rebeka, Kövér Kiss Réka, Gémes Alexa, Miskolczi Kitti

Az egyik nagy riválisa, a Fehérvár ellen szenvedett 8-5-ös vereséget idegenben a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapata az OB I második fordulójában. Az első két negyedben szoros, kiegyenlített volt a találkozó, és mindössze három-három találat született mindkét oldalon. A harmadik negyedet 2-0-ára nyerte a Fehérvár, a záró nyolc percben pedig újabb egy góllal növelte előnyét az egykori szentesi játékosokkal teletűzdelt házigazda együttes, így a végén Dabrowski Norbert fiai örülhettek. Vass Sándor, a Szentes trénere szerint a rutintalanság és az emberelőnyös helyzetek kihasználatlansága volt a vereség két fő oka. Játékosaitól a mérkőzést megelőzően kifejezetten kérte, hogy ne foglalkozzanak azzal, hogy hány volt szentesi játszik az ellenfélnél, igyekezzenek kizárólag a saját játékukat játszani. Kedden délelőtt újra megnézték videóról a találkozót, és elemezték a hibákat. A két hetes bajnoki szünet első felében a szokásos ed-zések szerepelnek a programban, csütörtökön a Szolnokkal kétkapuztak, majd további edzőmérkőzést is tervez Vass Sándor.

2008. október 17.

Családi események

Született: Ludányi József Norbertnek és Nagy Mária Angélának Míra, Magyar Istvánnak és Szabados Zsuzsannának Bendegúz nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Báthory Sándor Zsolt és Majzik Andrea.

Elhunyt: Vasas-Mészáros Sándor, Gulyás Vilmos Imre, Lipcsei János, Farkas Józsefné Szabó Julianna, Papp Árpád Imre, Drahota-Szabó Pál, Borka Jánosné Szántai Mária Rozália, Jeszenszki Gyuláné Huszka Eszter.