2008. október 17.

Fellélegezhet a szentesi kórház

Október 9-én a Csongrád Megyei Közgyűlés elfogadta a szentesi kórház adósságrendezéséről szóló javaslatot. Az önkormányzat most 4,3 millió forinttal járult hozzá az intézmény tehermentesítéséhez.

A rendkívüli ülésre azért volt szükség, mert a szentesi Dr. Bugyi István Kórháznak az Euromedic cégcsoport felé mintegy 150 millió forintos lejárt tartozása van, amelynek rövid időn belüli törlesztése immár nem halasztható tovább.

A helyzetet bonyolítja, hogy az államháztartási törvény értelmében a kórház mint költségvetési szerv nem vehet fel hitelt, pénzügyi szerződést sem köthet. Ezért a fenntartó - a Csongrád Megyei Önkormányzat - vállalta a kötelezettséget a banki díjra, mert ha mint a faktordíj fizetésének kötelezettje belép harmadik félként a szerződéskötésbe, ezzel már az ügylet jogszerű.

A konstrukció előnye a jelenlegi késedelmi kamatnál jelentősen alacsonyabb kamatszint. Az önkormányzat így 4,3 millió forinttal tudott hozzájárulni a kórház helyzetének könnyítéséhez.

A súlyos pénzügyi helyzet miatt a kórház több alkalommal tárgyalt a szállítóval, az egyeztetésekbe a fenntartó is bekapcsolódott, s végül megállapodtak a követelés átütemezésében.

Martonosi György, a Fidesz frakcióvezetője az ügy közgyűlési vitája során elmondta: a szentesi kórház adósságának felhalmozódásáért megállapítható a kormányzat felelőssége, ugyanakkor a mostani javaslattal a 2009. esztendőre jelentősen csökkenteni tudják az intézmény terheit.

Halmai László (Fidesz) szentesi képviselő kitért arra: a kórháznak értékelnie kell a fenntartó segítségét, hiszen a megye nehéz helyzet megoldásához saját áldozatvállalása árán járult hozzá.

Döntés született a kórházat érintő másik ügyben is: Ezentúl a hódmezővásárhelyi városi rendelőintézet helyett átmenetileg a szentesi súlyponti kórházban látják el a vásárhelyi szájsebészeti betegeket is. Az ügy háttere, hogy szeptember 30-án megszűnt az a szerződés, amely nyomán Hódmezővásárhelyen egy egészségügyi szolgáltató ellátta a pácienseket, ezért a regionális tisztifőorvos azt kérte, hogy a szentesi és a vásárhelyi kórház tárgyaljon a feladatátvállalásról. A közgyűlési előterjesztés szerint nincs akadálya annak, hogy Szentesen - a két kórház 30 kilométerre fekszik egymástól - több beteget fogadjanak, ráadásul ez még anyagilag is jól jön Szentesnek, mert ennek nyomán nőhet a beteglétszám, anélkül, hogy az alkalmazottak létszáma vagy a költségek növekednének (a szájsebészetre nem vonatkozik volumenkorlát). A feladatátvállalás nyomán a betegeknek csak az év végéig kell Szentesre átjárniuk, mert a tervek szerint januártól már a vásárhelyi kórház is tudja fogadni a pácienseket.

Varga Márta szóvivő
Csongrád Megye
Önkormányzat