2008. október 17.

Zárt kapuk mögött

Az ésszerűség miatt döntött így a középiskolák vezetése

Többen jelezték telefonon a Horváth Mihály Gimnázium és a Boross Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola felé, hogy nem értenek egyet azzal az intézkedéssel, miszerint két hete a tanítás idejére bezárják az intézmények kapuit. Elégedetlenségüket fejezték ki amiatt is, hogy nem tudtak bejutni az intézményekbe, amely az igazgatónő számára érthetetlen, hiszen portaszolgálat működik mind a két középiskolában.

H. Szabó Réka lapunk érdeklődésére elmondta: A betelefonálók nem az intézményben tanuló diákok szülei voltak, illetve szerinte, ha egy kicsit kitartóbban próbálkoztak volna, akkor bejuthattak volna az épületbe.

- Azt gondolom, hogy a szülők abban a tudatban küldik iskolába gyermekeiket, hogy a tanítás ideje alatt biztonságban vannak. Ebben a napszakban mi, azaz az iskola és a pedagógusok felelünk a diákok testi épségéért. Ha azonban a szünetekben nyitva hagyjuk a kapukat, a tanulók kimennek boltba, pékségbe és bármi történik ezalatt velük, minket terhel a felelősség. Egyrészt tehát azért hoztuk meg ezt a döntést a tagintézmény-vezetővel együtt, hogy az ilyen helyzetek kialakulását megakadályozzuk, hiszen nem akarjuk, hogy bármiféle baleset történjen a gyerekekkel az utcán tanítási idő alatt. A kapuk zárva tartásának másik oka, hogy többször történtek lopások, így azonban lehet kontrolálni, hogy ki jön be az intézménybe, s meg tudjuk óvni a gyermekek vagyontárgyait. Bár nincs konkrét bizonyítékunk, de arra is volt gyanú, hogy a szünetekben ismeretlen emberek kábítószert akartak árulni a folyosókon. Ennek az esélyét sem akarjuk megadni, nagyon keményen szeretnénk fellépni ez ellen. Az idei tanévtől kezdve főállású ifjúságvédelmi felelős dolgozik mind a két intézményben, fél-fél állásban. Vele már egyeztettünk, hogy szeretnénk drogprevenciós órákat is tartani rendszeresen - hangsúlyozta H. Szabó Réka, aki szerint a diákok is hamar megszokják majd az új rendszert és alkalmazkodnak hozzá. Mint mondta, igaz az első napokban volt felháborodás és voltak kifogások a részükről is, de elmagyarázták nekik is az intézkedés okát, és elfogadták a döntést. A középiskolákban az indokolt bejutás gördülékenyebbé tétele miatt pedig gombnyomásos kaputelefonokat is felszerelnek a közeljövőben.

Kép és szöveg: Cseh-Lakos