2008. október 17.

Előrébb táncolt a formáció

A standard táncok formációs világbajnokságán a hetedik helyen végzett a Szilver TSE csapata. Múlt hétvégén a moldáviai Kisinyovban két helyet előrébb tudtak lépni előző évi 9. helyezésükhöz képest.

Az eredmény mindenképpen jobb, de nem jöttek el az oroszok, értékelt László Csaba, a szentesi csapat felkészítője. Valószínűleg azért maradtak távol, mert jövő héten Moszkvában rendezik az Európa-bajnokságot, ahol nyerni szeretnének. A sportpolitika érvényesül Csaba szerint, ugyanis tavaly Stuttgartban német, Kisinyovban most moldáv győzelem született. Egyébként az Eb-n nagyjából ugyanez a mezőny lesz jelen, a formációs táncokban a kontinensen kívül nincs meghatározó csapat. Az orosz fővárosba repülővel tudnak eljutni a szentesi táncosok, így ez macerásabb lesz az útiköltség miatt.

A szentesi egyesület egy bronz- és egy ezüstérem után idén tavasszal nyerte el a magyar bajnoki címet. A tavalyihoz képest szinte változatlan a csapat összeállítása. Csaba elmondta: próbálják kikísérletezni a legmegfelelőbb kombinációt, így most egy korábbi tartalék páros ugrott be a csapatba Vida György és Bori Ildikó személyében. Persze, közben a trénernek is vannak elfoglaltságai, most is világversenyekre készülnek Mikes Annával, de azért gyakorolt a formációval, amennyit csak lehetett: kedd, szerda, csütörtöki napokon háromórás edzéseket tartott a csapatnak, de még hétvégén is voltak edzések. A formációnak gyakorlóhelyet a Klauzál iskolában, valamint Csongrádon a Kossuth iskolában és Felgyőn találtak. S még egy nehezítő körülmény is adódott a felkészülés során. Mégpedig az, hogy nem könnyű ennyi embert összehozni egy-egy edzésre, már csak azért sem, mert közben lezajlott két magyar bajnokság is, melyeken több csapattag is érdekelt volt.

A standard mix kategóriában mind az öt táncnak (angol és bécsi keringő, tangó, slow fox, quick step) szerepelnie kell, akár többször is. A táncokat nyolc páros egyszerre adja elő.

A világbajnokságon már új koreográfiával mutatkozott be a Szilver csapata. Ezt a jövő évi magyar bajnokság szabályai szerint mindenképpen meg kellett volna tenniük, de az edző magyarázatából kiderül: az, hogy előre elkészültek vele, a 2009-es, hazai rendezésű Eb-n, Miskolcon kamatozhat, hiszen addigra beérik, s ütőképes lehet a koreográfiájuk.

D. J.